10 leuke bezienswaardigheden in het Ruhrgebied

Op vakantie in het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied (of Roergebied) staat onder Nederlanders vooral bekend als het industriegebied net over de grens in Duitsland. Mede vanwege de industriële geschiedenis van dit gebied, is er van alles te beleven in het Ruhrgebied. Door de jaren heen is deze regio in Noordrijn-Westfalen omgetoverd tot een leuke vakantiebestemming waar je allerlei bezienswaardigheden kunt bewonderen. Je kunt er oude fabrieken bewonderen, zoals Zeche Zollverein of Kokerei Hansa. Daarnaast vind je er ook diverse kunstobjecten, zoals in de tuinexpositie van Maximilianpark Hamm of het kunstobject Tiger & Turtle. Verder vind je ook een aantal mooie plaatsen die je kunt bezoeken, zoals Dortmund en Essen. Je kunt door het Ruhrgebied ook schitterende fietstochten maken in de buurt van de slakkenbergen. Kortom, het Ruhrgebied is een leuke vakantiebestemming dicht bij huis. Lees snel verder en ontdek de 10 leukste bezienswaardigheden! 

1. Zeche Zollverein

Een van de meest indrukwekkende monumenten van de industriële cultuur is Zeche Zollverein. Dit is een steenkolenfabriek waar tussen 1851 en 1986 meer dan 240 miljoen ton aan steenkolen werd gewonnen. In de industriële periode was deze steenkolenmijn de grootste ter wereld. Vandaag de dag is het een monument wat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Jaarlijks trekt de bezienswaardigheid meer dan 2 miljoen bezoekers en dat is niet voor niets. Het wordt gezien als een van de mooiste kolenmijnen ter wereld. Door de jaren heen is het terrein van de kolenmijn uitgegroeid tot een cultuurcentrum waar van alles te zien en te doen is. Zo vind je er een Red Dot Design Museum, een Choreografisch centrum en het Ruhr Museum. Als je de verschillende installaties wilt bekijken van de steenkolenmijn, kun je het Denkmalpfad nemen. Dit pad loopt langs gigantische machines. 

Zowel in de zomer als in de winter is Zeche Zollverein een leuke plek om te bezoeken. In de zomer zijn er verschillende evenementen, zoals concerten, buitenbioscopen en een gourmet festival. Tijdens de zomervakantie kun je ook een gratis duik nemen in een van de tofste openluchtzwembaden die je ooit gezien zult hebben, het Werksschwimmbad. Dit zwembad ligt midden tussen de machines en gebouwen in en is ontworpen door twee kunstenaars uit Frankfurt. In de winter is er een ijsbaan op het terrein waar jong en oud zich helemaal uit kan leven. 

Hotel tip! Hotel Zeche Zollverein is een prachtig viersterren hotel bij de oude fabriek. Het hotel heeft moderne kamers, een gemeenschappelijke lounge en een tuin. Vanaf het hotel kun je lopend Zeche Zollverein ontdekken.

2. Landschaftspark Duisburg-Nord

Een interessante bezienswaardigheid is Landschaftspark Duisburg-Nord. Hier komen de natuur en de industrie namelijk samen. Het landschaftspark ligt op het terrein van de oude staalfabriek Thyssen Eisenwerk. Hier werd decennialang ijzererts verwerkt. 24 uur per dan draaide de ovens met temperaturen van meer dan 2000 graden. Toen de fabriek werd gesloten, in 1985, werd besloten om het complex niet te slopen, maar er een toeristische attractie van te maken. Tegenwoordig vind je op het terrein nog steeds de oude fabrieken, maar hebben ze een hele andere functie. Rondom de fabriek vind je een mooi park met veel groen. De roestige fabriek in combinatie met de groene natuur maakt het geheel een mooi plaatje. Je kunt in het park wandelen, picknicken of fietsen. 

Tip! Een hoogtepunt op het Landschaftspark is Hoogoven 5. Deze oude oven kun je ook beklimmen via een trap. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Duisberg en de omgeving. Vooral tijdens zonsondergang is dit een waanzinnige belevenis. In de avond zijn er ook verschillende fakkelrondleidingen op het terrein waarbij je de lichtinstallaties te zien krijgt. 

Lees tip! Dit zijn de 10 mooiste meren van Duitsland

3. Maximilianpark Hamm

Maximilianpark Hamm is een interessante tuinexpositie bij de plaats Hamm. In 1984 werd in het park de eerste nationale tuinexpositie gehouden. Het is een schitterende tuin die vol staat met rozen, planten en heesters. Op verschillende plekken in het park vind je open grasvelden waar je kunt neerstrijken voor een picknick. Door het park lopen verschillende paden die je leiden langs thematische tuinen en ongerepte stukken bos. Ook vind je er een kunstmatig meer, de Maximiliansee.

De tuin is vooral bekend door de enorme kunstobjecten die je er kunt bewonderen. Een interessant object is de glazen olifant in het park. Het gebouw was vroeger een waslokaal. Het is zeker een aanrader om dit imposante object eens te bewonderen. Ook het vlinderhuis is zeker een must see. Hier kun je de meest bijzondere vlinders spotten. Aan de kinderen is gedacht. In het park vind je een aantal thematische speelterreinen waar de kinderen zich kunnen uitleven. Zowel in de winter als in de zomer is het een aanrader om dit park te bezoeken. In de wintermaanden heeft het park speciale herfstverlichting en in de zomer zijn er regelmatig leuke markten. 

Appartement tip! Appartement Melia ligt aan de rand van de stad Hamm en is een moderne accommodatie voor 2 personen. Het huis ligt op slecht een paar kilometer van Maximilianpark Hamm. Het appartement is van alle gemakken voorzien.

4. Tiger & Turtle

Een fotogenieke plek om te bezoeken is de Tiger & Tutle bij Duisburg. Dit is een kunstobject dat ontworpen is door het kunsternaarsduo Heike Mutter en Ulricht Genth. De kunstconstructie heeft de vorm van een achtbaan, maar is een groot trappenstelsel. De kunstconstructie heeft de naam Tiger & Turtle gekregen omdat je er alleen maar langzaam kunt lopen, terwijl een echte achtbaan juist bekend staat om zijn snelheid. De constructie is zo’n 21 meter hoog en is een unieke plek om te bezoeken. Je kunt het object ook beklimmen. Vanaf het kunstobject heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Tiger & Turtle staat bovenop een van de slakkenbergen in het Ruhrgebied. Deze moet je eerst beklimmen om de Tiger & Turtle te bereiken. Vooral in de avond is het leuk om de constructie te bezoeken. Dan zijn de leuningen van de trap helemaal verlicht. Het is ook zeker een aanrader om de rest van de omgeving te bewonderen. Hier kun je mooie wandelingen maken en genieten van de natuur. 

Hotel tip! Hotel Landhaus Milser is een rustig viersterren hotel met mooie kamers gelegen aan een watertje vlak bij het kunstobject Tiger & Turtle

5. Margarethenhöhe

Een interessante bezienswaardigheid vlak bij Zeche Zollverein is de Margarethenhöhe in Essen. Dit is een oude arbeiderswijk die je nog in zijn originele staat kunt bewonderen. De oprichter van de wijk is Margarethe Krupp, die de wijk in 1906 ter gelegenheid van het huwelijk van haar dochter liet bouwen. De wijk moest woonruimte bieden voor personeel en medewerkers van de firma Krupp, het bedrijf van de man van Margarethe. De familie Krupp wilden goed zorgen voor hun werknemers en maakte de wijk daarom mensvriendelijk, groen en van alle gemakken voorzien. De Margarethenhöhe heeft de stijl van een tuindorp. Het is een prachtige wijk om te bezoeken. Tegenwoordig is het een populaire woonwijk. De wijk heeft zijn charme weten te behouden en wordt omgeven door groen en rust. In de arbeiderswijk vind je ook een museumwoning, waar je van alles kunt leren over hoe een arbeidersgezin vroeger leefde. 

Leestip! Top 10 bezienswaardigheden in Dusseldorf

6. Slakkenbergen

Wel een beetje klaar met de al die industrie en wil je een dagje er op uit in het Ruhrgebied? Dan kun je de Slakkenbergen bezoeken. De bergen bepalen een groot deel van het landschap van het Ruhrgebied. In de regio vind je meer dan 250 bergen tot wel 140 meter hoog, die door het ophogen van afgegraven slak en bouwafval ontstaan zijn. De bergen hebben de regio blijvend veranderd. Je kunt de slakkenbergen per voet of met de fiets ontdekken. Rondom en over de slakkenbergen lopen verschillende fietspaden die je langs diverse hoogtepunten leiden. Ook voor mountainbikers zijn er verschillende trails uitgestippeld. Op de bergen kun je naast stukken natuur, ook verschillende kunstobjecten bewonderen. Zo kun je onder andere de Tiger & Turtle en Tetraeder Bottrop bekijken. Vanaf de bergen heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving. Een mooie heuvel is slakkenberg Hohewards. Deze heuvel is omgeven door bomen en grasvelden en is een ideale berg voor een mooie wandeling. 

Tip! Fietsroute Route der Industriekultur is een prachtige fietsroute die je langs de verschillende uitzichtpunten leidt van de Slakkenbergen. De route in 400 kilometer lang, maar je kunt er ook voor kiezen om maar een gedeelte van de route te fietsen. Tijdens de route leer je van alles over de geschiedenis van het Ruhrgebied en ontdek je mooie bospaden en oude spoorwegen. 

7. Dortmund

Een interessante stad in het Ruhrgebied is Dortmund. De veelzijdige stad heeft veel charme en kent bruisende winkelstraten, gezellige cafeetjes en en leuke haven. Daarnaast is Dortmund ook rijk aan geschiedenis. Je kunt er verschillende monumenten bezichtigen. Een aantal interessante kerken die je kunt bezoeken zijn de Sint-Ewald kerk en de Sint-Peterskerk. Ook het Brauerei Museum Dortmund is zeker een must see. Dit is de grootste brouwerij van het Ruhrgebied! Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Breng dan een bezoekje aan het Westfalenpark, het grootste stadspark van Dortmund. Hier vind je onder andere een prachtige rozentuin. Ook kun je hier de top 200 meter hoge televisietoren bezoeken met een lift. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Een hippe en creatieve wijk die je zeker niet wilt overslaan tijdens een bezoekje aan Dortmund is het Kreuzviertel. Deze wijk wordt gezien als de meeste trendy wijk van het Ruhrgebied. Het is een oude wijk met gezellige zijstraatjes waar je goed kunt shoppen. Je vind er verschillende aparte winkels en designer shops. Daarnaast vind je er verschillende bars, pubs en restaurants. 

Hotel tip! Ringhotel Drees is een modern viersterrenhotel in de Kreuzviertel en heeft een sauna en een binnenzwembad. Het hotel ligt vlak bij het metrostation waar je zo de metro naar het centrum kunt nemen.

8. Kokerei Hansa

Net buiten het centrum van Dortmund vind je Kokerei Hansa. Deze cokesfabriek was tot 1992 een plek waar, uit de steenkolen van naburige mijnen, cokes en cokesgas werd gewonnen voor de smelterij van Dortmund. Het wordt ook wel de “verboden stad” genoemd. Tegenwoordig is het een museum en een natuurpark wat je kunt bezoeken. Je kunt er onder andere wilde flora en fauna spotten.  Daarnaast vinden er ook verschillende evenementen plaats op het terrein van de oude fabriek. Een bekend evenement is de ExtraSchicht, de nacht van de industriële cultuur in het Ruhrgebied. Tijdens dit evenement treden er verschillende nationale en international kunstenaars op. Je kunt Kokerei Hanse ontdekken via de beleefroute. De route leidt je langs verschillende gebouwen, zoals de kolentoren en machinehal. Je kunt de kolentoren ook beklimmen. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de regio. Er worden verschillende rondleidingen gegeven, waarin je alles te weten krijgt over Kokerei Hansa. Ook zijn er verschillende familierondleidingen, zodat het ook voor de kinderen interessant is.

Hotel tip! NH Dortmund is een prachtig viersterren hotel vlak bij Kokerei Hansa en het station. Het hotel heeft moderne kamers en ligt vlak op loopafstand van het centrum van Dortmund.

9. Essen

Een leuk stadje in het Ruhrgebied is Essen. In de stad is van alles te zien en te beleven. In 2010 was de stad Europese Cultuur Hoofdstad en dat is niet voor niets. Essen is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en heeft dus niet een historische binnenstad. Maar toch kun je er nog verschillende vakwerkhuizen bewonderen. Het heeft verschillende oude straatjes en leuke pleinen waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. In het centrum vind je ook Filmpaleis Lichtburg, het grootste filmpaleis van Duitsland dat al sinds 1928 bestaat. Ook de middeleeuwse kathedraal is zeker een must see. Voor shopliefhebbers is de stad Essen ook een walhalla. Je vindt er meer dan duizend winkels en een outlet. Een leuke wijk die je kunt bezoeken is het Moltkeviertel. Deze wijk is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw en is een uniek voorbeeld van een moderne stad, mede door de infrastructuur. Je vindt hier ook het Grugapark, een van de grootse parken van Duitsland. Hier kun je uren struinen en genieten van een botanische tuin.

10. Gasometer Oberhausen

In Oberhausen vind je een indrukwekkende gashouder, de Gasometer. De toren is ongeveer zo’n 117 meter hoog en is daarom ook al van verre te zien. De toren werd in 1927 gebouwd om gas in op te slaan, maar is in 1988 buiten gebruik genomen. Toen is er besloten om er een indrukwekkend expositiecentrum van te maken. In de Gasometer kun je vandaag de dag verschillende tentoonstellingen bewonderen. Ook vinden er verschillende concerten plaats. Het is zeker een aanrader om het uitzichtsplatform te bezoeken bovenin de gashouder. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over het westelijke gedeelte van het Ruhrgebied. Ben je uitgekeken bij de Gasometer? Dan is er in de omgeving ook nog van alles te doen. In de buurt van de Gasometer vind je onder andere een groot winkelcentrum, het zwembad Aquapark of het Legoland Discovery Centre. 

Plan je vakantie in het Ruhrgebied
Vind de leukste campings in het Ruhrgebied bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over het Ruhrgebied

Wat zijn mooie steden in het Ruhrgebied?

Dortmund, Essen en Bochum zijn een aantal mooie steden in het Ruhrgebied die rijk zijn aan historie en interessant bezienswaardigheden.

Hoe lang is het rijden naar het Ruhrgebied?

Het ligt er aan waar je woont, maar vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur rijden naar het Ruhrgebied.

Wat zijn leuke fietsroutes in het Ruhrgebied?

De Route der Industriekultur, het Ruhrtal Fietspad en de Römer-Lippe-route zijn een aantal prachtige fietsroutes door het Ruhrgebied. Via deze routes kun je alle hoogtepunten van het Ruhrgebied ontdekken.

Over Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Bekijk ook

Dit zijn de 10 mooiste meren van Duitsland

Benieuwd naar de mooiste meren in Duitsland? Lees hier alles over de mooiste meren midden in de bergen en groene heuvels van Duitsland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen

Schrijf je in voor de Dol op reizen nieuwsbrief en ontvang de leukste reis- en vakantietips voor jong en oud in je mailbox.

Bedankt, we hebben je nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!