Berat in Albanië (Balkan)
Afbeelding van Ervin Gjata via Pixabay

10 mooie bezienswaardigheden in Albanië

De hoogtepunten van Albanië

Albanië is een prachtig, maar relatief onbekend land. Zonde, want je kunt er van alles zien en beleven. Zo heb je er een mooi kustgebied met paradijselijke stranden en gezellige badplaatsjes. Je kunt er wandelen door de ongerepte natuur van de Albanese Alpen of de ruïnes ontdekken van Butrint. Bezoek de museumsteden Berat en Gjirokastra, waar je je ogen uitkijkt. Er is voor ieder wat wils! Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Albanië. 

Tirana Albanië

1. Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië en het is een stad die je zeker moet bezoeken als je in Albanië bent. In de stad kun je van alles zien en doen, waarbij het Skanderbergplein één van de populairste bezienswaardigheden is. Dit plein is het middelpunt van de stad en wordt omringd door mooie regeringsgebouwen. Op het plein staat een monument van Skanderberg, de nationale held van Albanië. Vlakbij het plein staat de prachtige Et’hem Bey-Moskee. Het is één van de oudste gebouwen in de stad en is van binnen prachtig versierd. Vanaf het plein kun je makkelijk alle leuke straatjes en bezienswaardigheden van Tirana ontdekken. Zo zijn er veel bijzondere musea zoals het Archeologisch Museum en het Nationaal Historisch Museum. Een echte aanrader is om naar het BUNK’ART museum te gaan. Dit museum is gevestigd buiten de stad in een enorme bunker. Hier kun je verschillende tentoonstellingen vinden en een museum over de geschiedenis van Albanië. Daarbij kun je veel leren over het communistische regime en de vele bunkers die in die tijd door het hele land zijn gebouwd. Als je de stad even wilt ontvluchten, dan kun je naar het nationale park Dajti gaan. Hier staat de Dajti berg en op de top heb je een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Tirana

Hotel tip in Tirana: Areela Boutique Hotel, een prachtig boutique hotel, op loopafstand van het historisch stadscentrum. Hostel tip in Tirana: Op zoek naar iets goedkopers? Bekijk het Zig Zag Hostel, een gezellig hostel met tuin.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van de beste deals en natuurlijk de mooiste bestemmingen in eigen land en de rest van de wereld.

Je bent succesvol aangemeld.

Dürres Albanië

2. Dürres

Dürres is na Tirana de grootste stad in Albanië. Het ligt aan de kust en heeft dan ook de grootste en belangrijkste haven van het land. De stad is één van de populairste bestemmingen voor toeristen en er is dan ook veel moois te zien. De Romeinen hebben veel indrukwekkende gebouwen achtergelaten in de stad. Eén daarvan is het amphitheater. Het is het grootste amphitheater van de Balkan en het heeft lange tijd onder de grond gelegen. Pas in de twintigste eeuw is het weer ontdekt en daarna is het opgegraven en opengesteld voor publiek. Naast het amphitheater vind je in Dürres ook nog overblijfselen van Romeinse badhuizen, het forum en oude stadsmuren. Ook uit latere periodes zijn er nog mooie gebouwen in de stad te vinden. Zo moet je zeker langs het paleis van koning Zog. Het paleis is in 1930 gebouwd en oogt erg Italiaans van de buitenkant. Vanaf het paleis heb je een prachtig uitzicht op de stad en de haven. Naast deze mooie bezienswaardigheden, is Dürres ook rijk aan heerlijke stranden. De stranden vind je vlak naast de stad en hier kun je goed zwemmen en zonnen. Na een stranddag kun je makkelijk de stad inlopen en daar heerlijk eten bij één van de restaurantjes of een leuke club of bar opzoeken.

Hotel tip! Tropikal Resort is een luxe hotel met een buitenzwembad, een eigen strand en moderne hotelkamers.

Ohrid meer Albanië

3. Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid is een groot meer dat zich in zowel Albanië als in Macedonië bevindt. Het grootste gedeelte ligt in Macedonië, maar ook het Albanese gedeelte is erg mooi. Het meer is op sommige plekken wel 285 meter diep en wordt gevoed door onderaardse bronnen. Het water wordt afgevoerd door de Zwarte Drin, één van de belangrijkste rivieren in Albanië. Rondom het meer heb je een paar mooie bezienswaardigheden die zich in Albanië bevinden. Eén daarvan is het klooster St. Naum. Dit klooster ligt direct aan de oever en hoort bij het nationale park Galicica. Het klooster is erg mooi om te zien en je hebt vanaf daar ook een prachtig uitzicht op het meer. Een andere bezienswaardigheid is het dorpje Pogradec. Dit is een ontzettend gezellig dorpje met een hechte gemeenschap met veel tradities. Er worden veel festivals gehouden zoals het poppentheaterfestival. Vanuit Pogradec kun je ook mooie plekken bezoeken zoals de bronnen van Drilon of het Shebenik-Jabllanice nationale park. Het meer zelf is prachtig helder en is erg populair onder vissers. Er leven namelijk vissoorten die je nergens anders op de wereld tegenkomt. Ook worden er veel watersporten beoefend en kun je uitstekend wandelen in de omgeving. Voor een lekkere zonvakantie kun je ook bij het Meer van Ohrid terecht. Er zijn namelijk meerdere lekkere zandstranden.

Vakantiehuizen bij het Meer van Ohrid: Genieten van de mooie natuur en het heerlijke meer. Bekijk de leukste vakantiehuizenVakantie naar het Meer van Ohrid: vind de fijnste hotels en vluchten bij Corendon. Bekijk de vakanties hier.

 Sarande Albanië

4. Sarandë

Sarandë is één van de populairste badplaatsen in Albanië. Het ligt in het zuiden van het land niet ver van Griekenland en tegenover de kust vind je het Griekse eiland Corfu. Sarandë is over de afgelopen jaren steeds meer veranderd in een echte zonnige badplaats. Er komen steeds meer restaurantjes, hotels en winkels en ook een heuse boulevard. Na een dagje strand kun je je dus ook uitstekend vermaken in deze stad. Om de stad heen vind je mooie bezienswaardigheden zoals Butrint en Syri I Kalter, die later ook nog aan bod komen. De stranden bij Sarandë zijn paradijselijk met wit zand en een helderblauwe zee. De perfecte plek om van een zonvakantie te genieten! Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is het klooster Ayii Sarandë. Dit klooster is gebombardeerd maar er zijn nog steeds goed bewaarde fresco’s en vanaf het klooster heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Sarandë staat ook bekend om het bruisende nachtleven. Je vindt er overal leuke clubs en bars en ‘s nachts zul je je dus ook uitstekend vermaken.

Hotel tip! Palma city hotel is een modern hotel in het centrum van Sarandë met een modern zwembad en een adembenemend uitzicht.

Butrint Albanië

5. Nationale Park Butrint

Het Nationale Park Butrint is een gebied vlak onder de stad Sarandë tegen de Griekse grens aan. Je vind er groene bossen, heuvels en een mooi kustlandschap. Je kunt hier dan ook uitstekend wandelen en fietsen over veel verschillende paden. Het hoogtepunt van het Nationale park is de historische stad Butrint. Butrint is een Griekse stad, waar een groot aantal ruïnes van vroegere gebouwen zijn te bewonderen. Zo staan er resten van een oud amphitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren. Als je hier tussen de ruïnes rondloopt, waan je je even in een ander tijdperk. Sommige gebouwen zijn wel 2500 jaar oud en de stad staat in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een aanrader is hier ook zeker om het museum te bezoeken. In het museum kun je veel leren over de verschillende volkeren die er hebben gewoond en wat zij hebben achtergelaten. Naast Butrint moet je ook zeker naar Ksamil gaan. Dit zijn 3 eilandjes die bij het nationale park horen. De eilanden zijn prachtig met tropische stranden die je doen denken aan Griekenland. Het water is ontzettend helder en de zandstranden uitgestrekt. De eilanden bestaan voor de rest uit groene bossen, rotsen en kliffen. Een waar paradijs dus! Om bij de eilandjes te komen, kun je een bootje nemen of er simpelweg heen zwemmen.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van de beste deals en natuurlijk de mooiste bestemmingen in eigen land en de rest van de wereld.

Je bent succesvol aangemeld.

Berat Albanië
Afbeelding van Ervin Gjata via Pixabay

6. Berat en Gjirokastra

Berat en Gjirokastra worden ook wel museumsteden genoemd, waar overal mooie en bijzondere dingen te zien zijn. De historische stadscentra van de twee steden staan dan ook samen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Berat staat ook wel bekend als de stad met de duizend vensters en als je er komt dan snap je dat meteen. De stad is opgebouwd uit verschillende plateaus waarop mooie witte huizen staan met veel ramen. De witte huizen steken af tegen de achterliggende berg en de blauwe rivier Osum. Een prachtig plaatje dus! Elk straatje is erg pittoresk en het is het dan ook waard om een paar uur door deze stad te struinen. Er zijn veel bezienswaardigheden die je zeker moet zien tijdens je bezoek. Zo zijn er vele kerken en moskeeën, het Sint-Spyridonklooster en een kasteel bovenop de berg, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt. Gjirokastra ligt veel zuidelijker dan Berat en is eveneens een prachtige stad. Gjirokastra staat bekend als de stad van de duizend trappen. Je moet dus wel rekening houden met de steile opbouw van de stad en dit kan veel energie kosten. Dit is het wel helemaal waard, want deze stad is wederom prachtig. De straatjes staan vol met kleine huizen met piramidevormige daken. Ook hier vind je een mooi kasteel boven op de berg. Dit kasteel is gebruikt door de nazi’s en je kunt er dus nog veel wapens en zelfs een vliegtuigwrak vinden. Een aanrader is ook om naar het etnografisch museum te gaan. Hier leer je veel over de Albanese geschiedenis. Daarnaast vind je overal kerken en moskeeën die van binnen en van buiten mooi versierd zijn. In de stad zijn veel restaurantjes en winkeltjes en elk straatje is weer prachtig.

Shkodër meer Albanië

7. Het meer van Shkodër

Het meer van Shkodër ligt zowel in Albanië als in Montenegro en het is het grootste meer van de Balkan. Het meer wordt beschermd door het nationale park waar het in ligt. Ook zijn er meer dan 270 vogelsoorten waardoor deze plek voor vogelliefhebbers een populaire bestemming is. Rond het meer kun je fantastisch wandelen en fietsen, waarbij je door bergen, bossen en langs de oever wandelt. Het is daarnaast ook populair om het water zelf te verkennen. Zo kun je mee met georganiseerde boottochten of kun je ervoor kiezen om zelf een bootje te huren. Naast het meer van Shkodër vind je de stad Shkodër. Het is een hele oude stad waar je veel historische gebouwen kunt zien. Eén van de hoofd bezienswaardigheden is de Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee. Deze is pas in de jaren 90 van de laatste eeuw gebouwd en het is een indrukwekkend bouwwerk. Net buiten de stad ligt de ruïne van het Rozafa fort. Een indrukwekkend fort met prachtig uitzicht op de stad en het meer.

Syri I Kalter Albanië

8. Syri I Kalter

Syri I Kalter is een bijzonder bron nabij de stad Sarandë. De Engelse naam van deze bron is ook wel de Blue Eye Spring. Het water is er prachtig met veel verschillende kleuren blauw en het wordt omringd door groene bomen en rotsen. Het bijzondere aan deze plek is dat niemand weet hoe diep de bron is. Een gedeelte van de bron is zo diep dat een duiker die naar 50 meter diepte dook, nog steeds de bodem niet kon zien. Het is dus een waar mysterie hoe diep deze bron is en dat trekt veel mensen naar de plek toe. De prachtig omgeving is bijna sprookjesachtig met de mooiste kleuren groen en blauw overal waar je kijkt. Het water is extreem helder en je kunt dus elk kleine onderwater plant of vis goed zien. Ook kun je er zwemmen en misschien lukt het jou dan wel om de bodem van de bron te vinden.

Alpen Albanië

9. De Albanese Alpen

De Albanese Alpen is een prachtig berggebied en er zijn twee natuurparken te vinden, Nationale Park Theth en Nationale Park Valbona. In De Albanese Alpen vind je nog echte ongerepte natuur met maar weinig goed begaanbare wegen. De huisjes en dorpjes worden met wegen verbonden, maar in de rest van het gebied kun je alleen wandelend of fietsend komen. Dit zorgt ervoor dat je echt het gevoel hebt dat je even in the middle of nowhere bent. Valbona is één van de belangrijkste dorpjes in de regio en het is een goede uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten door de Albanese Alpen. Ook kun je er in de winter skiën of de één na hoogste berg beklimmen. In de omgeving zijn er mooie riviertjes, besneeuwde bergen en uitgestrekte bossen. Er komen ook veel dieren voor zoals beren, wolven en wilde geiten. Een populaire wandelroute is die van het Nationale Park Theth naar het Nationale park Valbona. Over deze route doe je ongeveer 5 uur en het neemt je mee dwars door de wildernis.

Hotel tip! Hotel Margjeka is een comfortabel hotel midden in de Albanese Alpen. De kamers zijn comfortabel ingericht en bieden een adembenemend uitzicht over de bergen

Komanmeer Albanië

10. Komanmeer

Het Komanmeer is één van de mooiste meren van Albanië. Het water is helderblauw en wordt omringd door rotsachtige heuvels met veel groen. Veel mensen vergelijken dit meer met de fjorden in Noorwegen en het is dan ook absoluut een bezoekje waard. Je kunt er een boottocht maken die ontzettend populair is bij toeristen. Deze boottocht neemt je mee vanuit Koman en brengt je naar de haven van Fierza. Onderweg kom je langs het schitterende landschap en kijk je na elke bocht weer je ogen uit. Om je heen rijzen de kliffen hoog boven je uit en je kunt de ongerepte natuur rustig in je opnemen. Je kunt er ook voor kiezen om met een kleiner bootje één van de dorpen te bezoeken. Dit zijn vaak oude, nog vrij primitieve dorpen en hier kun je kennis maken met de lokale bevolking die ver weg woont van de grote steden.

Reizen in Albanië?

Lees ook:

Over Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de gratis Dol op reizen nieuwsbrief

Bedankt, we hebben je nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!