Top 10 mooie dorpen in Friesland

Leuke dorpen in Friesland

Friesland is een schitterende provincie die erg geliefd is onder toeristen en watersporters. Je vindt er uitgestrekte weilanden, mooie meren en pittoreske dorpjes. Wij hebben een aantal mooie dorpjes voor je op een rijtje gezet die je zeker niet mag missen als je een bezoekje brengt aan Friesland. De charmante dorpjes van Friesland zijn vaak al eeuwenoud en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. In Friesland vind je verschillende vestingstadjes aan het IJsselmeer of kleine dorpjes aan de Friese meren. De dorpjes zijn vaak bekend geworden door de elfstedentocht. Het is een aanrader om te dorpjes met de fiets te ontdekken tijdens een fietsvakantie in Friesland. Daarnaast kun je alle dorpjes ook met de boot bereiken. De dorpjes staan in directe verbinding met verschillende meren en doorgaande rivieren. Ben je al helemaal enthousiast geworden? Bekijk hier 10 mooie dorpjes van Friesland!

LEES OOK: Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

1. Hindeloopen

Een charmant dorpje in Friesland is Hindeloopen. Hindeloopen is een van de kleinste dorpjes van Nederland, maar zeker niet de minste. De stad kent nog geen 1000 inwoners. In dit dorp waan je je weer even helemaal terug in de tijd. Het pittoreske dorpje ligt aan het IJsselmeer en kent een rijke geschiedenis. Het stadje is ontstaan als een kleine nederzetting en ontwikkelde zich door de jaren heen als een belangrijke plaats voor handel en visserij. Hindeloopen kent schitterende oude straatjes en historische monumenten. Je kunt er uren struinen en je laten bewonderen door al het moois om je heen. Een deel van Hindeloopen is een beschermd stadsgezicht. Je kunt er verschillende bezienswaardigheden bewonderen. Een mooie bezienswaardigheid is het stadhuis waar je vandaag de dag een museum kunt bezoeken. Ook de voormalige visafslag en de vissershaven zijn interessante hoogtepunt in Hindeloopen. Midden in het centrum vind je de Grote kerk uit 1632. Het is een mooie kerk om even te bewonderen. Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Vandaag de dag kun je die nog bewonderen in de musea. Een aantal interessant musea in Hindeloopen zijn het Museum Hindelopen, het Visserijmuseum en het Reddingsmuseum KNRM. 

Sfeervol vakantiehuis! Dit vakantiehuis in Hindeloopen ligt midden in Hindeloopen aan het water en is geschikt voor 4 personen. Het gerenoveerde huisje is modern ingericht en heeft een gezellige vlonder.

Leestip! 10x de mooiste vakantiehuizen in Friesland

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Dokkum-Dorpen-Friesland-1024x683.jpg

2. Dokkum

Een mooie vestingstad in Friesland is Dokkum. De binnenstad van dit eeuwenoude stadje ademt geschiedenis. Het stadje is vooral bekend geworden door Bonifatius. Deze Angelsaksische missionaris die probeerde verschillende delen van Friesland te bekeren tot het Christendom, is in dit plaatsje om het leven gebracht. Je kunt in Dokkum heerlijk wandelen door de smalle straatjes en langs de oude grachten. In het historische centrum vind je gezellige café’s en restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Hier kun je ook een aantal bezienswaardigheden een bezoekje brengen. Zo vind je er verschillende bierbrouwerijen die je kunt bezichtigen, zoals Bonifatius Stadsbrouwerij en Bierbrouwerij Dockum. Ook de Bonifatiuskapel in het centrum is zeker een bezoekje waard. In het centrum van Dokkum vind je ook de IJsfontein. De fontein maakt onderdeel uit van de 11Fountains, 11 fonteinen die verspreid staan in de steden van de elfstedentocht. Rondom de fontein vind je verhaal tegeltjes waarop je van alles kunt lezen over de geschiedenis van Dockum.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Landal Esonstad is een prachtig vakantiepark vlakbij Dokkum en wordt omgeven door water. Het park heeft diverse faciliteiten, zoals een zwembad, een recreatieruimte, sportvelden en horecagelegenheden zodat jong en oud zich niet zullen vervelen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Stavoren-dorpen-Friesland-1024x641.jpg

3. Stavoren

Stavoren is een mooie hanzestad die je kunt bezoeken als je op vakantie bent in Friesland. Dit stadje was eeuwenlang een belangrijke haven aan de Zuiderzee. Daarnaast is het een van de stadjes van de Elfstedentocht. Het stadje heeft zo’n 3000 inwoners en heeft een pittoresk stadscentrum. Door de geschiedenis heen zijn er veel panden in Stavoren gebouwd die je vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. Stavoren herbergt een aantal scheepswrakken die in de afgelopen eeuwen zijn opgedoken. Je kunt deze scheepswrakken bewonderen in verschillende musea. Daarnaast is ook de Sint-Odulfabdij zeker een bezoekje waard. Op het kerkhof van de Nicolaaskerk kun je verschillende graven van bemanningsleden van neergestorte gevechtsvliegtuigen bekijken. In het dorpscentrum vind je verschillende bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Zo vind je er Museum ’t Ponthús en het Vrouwtje van Stavoren, een bekend standbeeld uit de 19e eeuw. Ook de Vuurtoren moet je zeker een bezoekje brengen als je in Stavoren bent. Wandel tijdens een stadswandeling ook even langs het voormalige stadhuis, een historisch pand uit 1880. De Visfontein in Stavoren is onderdeel van de 11Fountains.

Leestip! De 10 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lemmer-dorpen-Friesland-min-1024x683.jpg

4. Lemmer

Een populaire watersportplaats in Friesland is Lemmer. Dit dorpje ligt aan het IJsselmeer en wordt sinds de 13e eeuw al genoemd in de geschiedenisboeken. Lemmer kent een rijke historie. Het dorp groeide door zijn strategische ligging uit tot een belangrijk dorp voor handel en visserij. De stad heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. In Lemmer vind je het Stoomgemaal, een oud gemaal uit 1920 ten noorden van het dorpscentrum. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en is daarom ook een UNESCO Werelderfgoed. Ook de Lemstersluis is een leuke bezienswaardigheid. Op de huisjes van de sluis vind je verschillende tegeltjeswijsheden. De Fiskerhaven, de museumhaven van Lemmer, is een leuke bezienswaardigheid om te bewonderen. Hier vind je onder andere het standbeeld de Visserman en verschillende oude schepen. Lemmer herbergt een aantal bijzondere musea. In het Duikmuseum kun je van alles leren over de geschiedenis van duiken. In het Indian Motorcycle Museum kun je meer dan 40 Indian motorfietsen en verschillende objecten uit de Indiaanse cultuur bewonderen. Elke week op dondermiddag vindt er in Lemmer een gezellige markt plaats waar je terecht kunt voor verse groenten, fruit, vis, vlees en kaas.

B&B tip! Bed & Breakfast Easy to Sleep is een schitterende accommodatie met uitzicht op de haven van Lemmer. De accommodatie heeft sfeervol ingerichte kamers en krijgt van booking.com een hoge beoordeling!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Woudsend-dorpen-Friesland-min-1-1024x768.jpg

5. Woudsend

Woudsend is een pittoresk dorpje in het zuiden van Friesland en ligt aan de route van de Elfstedentocht, maar maakt geen deel uit van de elf steden. Het dorp wordt gekenmerkt door de twee molens en de rivier de Ee die dwars door het dorpje heen stroomt. Woudsend ligt tussen het Slotermeer en het Heegermeer en is daarom erg geliefd onder watersportliefhebbers. Net als vele andere dorpen in Friesland heeft Woudsend een beschermd dorpsgezicht. Het oude centrum is heerlijk om doorheen te struinen. Je kunt er een aantal prachtige kerken bewonderen, zoals de Sint-Michaëlkerk en de Kamel. Daarnaast zijn de twee molens van Woudsend ook zeker een aanrader om te bewonderen. Korenmolen ’t Lam is de oudste korenmolen van Friesland die nog steeds in gebruik is. Hier kun je verschillende broodmixen kopen, een leuke souvenir om mee te nemen. Een uniek restaurant is restaurant ’t Ponkje. Dit restaurant is gevestigd in een oude kerk die zijn charme goed heeft kunnen behouden. 

LEES OOK: De hoogtepunten en bezienswaardigheden van het Friese Merengebied

Camping tip! Aquacamping en jachthaven de Rakken is een gezellige watersportcamping in Woudsend. Op de camping is een speeltuin voor kinderen en een supermarkt. Vanaf de camping kun je zo de wateren van Friesland bevaren

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Harlingen-dorpen-Friesland-1024x514.jpg

6. Harlingen

Harlingen heeft een grote haven en is daarom een belangrijke stad voor de provincie Friesland. Daarnaast is het ook een van de steden die deel uitmaakt van de elfstedentocht. Rond de 12e eeuw wordt er op deze plek een klooster gesticht. Door de jaren heen is Harlingen van groot economisch belang voor Friesland geworden. Het was een belangrijke plek voor de handel. Het pittoreske stadje is niet alleen leuk om te bezoeken, maar fungeert ook als belangrijke toegang tot de Waddeneilanden. Vanuit de haven van Harlingen vertrekken er verschillende boten naar Vlieland en Terschelling. Harlingen wordt daarom ook vaak gezien als tussenstopplaats. De stad heeft van alles te bieden. Je kunt er uren struinen door het oude centrum met smalle steegjes, oude vestingwerken en historische grachtenpanden. Een interessant museum is de Harlinger Aardewerken en Tegelfabriek. Dit authentieke familiebedrijf maakt als sinds 1598 aardewerk in de tinglazuur techniek. Ook het Museum Het Hannemahuis, waar je van alles kunt leren over de (kunst)geschiedenis van Harlingen, is zeker een bezoekje waard. In het centrum kun je een aantal pakhuizen bewonderen die erg belangrijk zijn geweest in de geschiedenis, zoals het pakhuis Britannia, De Blauwe Hand of Java. Ook vind je in Harlingen mooie beelden en gevelstenen. De Walvis in de haven van Harlingen maakt onderdeel van de 11Fontains van de Elfstedentocht.

Authentiek vakantiehuis! Dit vakantiehuis in Harlingen zit midden in het oude centrum en is geschikt voor 6 personen. Het vakantiehuis ligt op een steenworp afstand van de haven en is volledig gerenoveerd. De sfeervolle tuin en de moderne inrichting van het huis laten u snel thuisvoelen.

Leestip! 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Joure-dorpen-Friesland-1024x768.jpg

7. Joure

Een gezellig, klein dorpje in Friesland is Joure. Officieel is Joure geen stad en geen dorp, maar een vlecke, een nederzetting met stadse kenmerken maar zonder stadsrechten. Het dorpje is ontstaan omdat het op een kruising van verschillende waterwegen ligt. De inwoners van Joure, Joudsters genoemd, waren vroeger scheepsbouwers, klokkenmakers en meubelmakers. Het bekende koffie-, thee- en tabaksmerk Douwe Egberts komt uit Joure. In het centrum van Joure staat het eerste winkeltje van Douwe Egberts, wat nu onderdeel is van het Museum Joure. Ook kun je een bezoekje brengen aan het geboortehuis van Egbert Douwes. In het dorp vind je verschillende ambachten, zoals meubelmakerijen. Joure staat ook bekend om zijn jaarlijkse Friese Ballonfeesten. Elk jaar in juli stijgen er in dit dorp tientallen luchtballonnen op. Niet voor niets dat dit evenement tal van bezoekers trekt. Maar ook als het Ballonfeest niet aan de gang is, is het een leuk dorpje om te bezoeken. In Joure vind je verschillende monumenten die je kunt bezoeken, zoals de molens, de Watertoren, de Middeleeuwse kerktoren en het voormalige moederdorp Westermeer.

Hotel tip! Hajé Hotel Joure is een basic, maar comfortabel driesterrenhotel aan de rand van Joure en ligt op loopafstand van het pittoreske centrum.

LEES MEER OVER FRIESLAND: De 10 mooiste natuurgebieden van Friesland

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Grou-dorpen-Friesland-1024x768.jpg

8. Grou

Grou is een pittoresk dorpje midden in Friesland. Het ligt vlakbij het Nationale Park Alde Feanen aan het Pikmeer. Grou wordt omgeven door water en is daarom erg geliefd onder watersportliefhebbers. Net als vele andere Friese dorpjes is Grou een ideaal plekje om even aan te meren met de boot en te struinen door het oude centrum. Het stadscentrum van Grou is gezellig en levendig. Je vindt er schattige winkels en leuke horecagelegenheden. Daarnaast zijn er in Grou een aantal interessante musea die je kunt bezoeken. In het Mineralogisch Museum kun je van alles leren over robijnen, diamanten en bergkrystallen. Daarnaast kun je in het Museum Hert fan Fryslân terecht als je meer wilt leren over de geschiedenis van Friesland en Grou. Grou is de bakermat van het hedendaagse Skûtsjesilen. Elk jaar komen zeilfanaten naar Grou toe om mee te doen met de zeilwedstrijd tussen oude vrachtschepen. In de buurt van Grou vind je ook een aantal leuke fietsroutes. De meeste bekende route is de pontjesroute De 8 van Grou. Deze fietsroute loopt door het merengebied van Midden-Friesland. Op de route liggen verschillende oversteekjes met de pont. 

Vakantiepark tip! Vakantiepark It Wiid is een rustiek vakantiepark in Nationaal Park Alde Feanen en ligt vlak bij Grou. Het park heeft diverse faciliteiten voor watersportliefhebbers, zoals een botenhelling en een jachthaven. Daarnaast is er een manage en is er een watersportverhuur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sloten-dorpen-Friesland-min-1024x683.jpg

9. Sloten

Het kleinste dorpje van de elfstedentocht is Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het aan de vaarroute van Sneek naar de Zuiderzee lag. Tegenwoordig is Sloten vooral erg populair onder watersporters en toeristen. In Sloten kun je van alles bekijken. Het centrum is een beschermd stadsgezicht en dat is niet voor niets. Het oude centrum is prachtig om doorheen te wandelen en wordt gekenmerkt door oude huisjes en kleine slootjes. De Korenmolen is een interessante bezienswaardigheid die je kunt bezoeken. Hier vind je ook een oud kanon. In juli en augustus wordt dit kanon iedere vrijdagavond afgeschoten door de stadsschutterij van Sloten. De Hervormde kerk en de Sint-Fredericuskerk zijn twee mooie kerkjes waar je langs kunt wandelen tijdens een stadswandeling. Ook het museum stadhuis is een leuke bezienswaardigheid in Sloten. In het centrum vind je de fontein de Kiviet die onderdeel uitmaakt van de 11Fountains van de elfstedentocht.

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Sloten is geschikt voor 10 personen en is een gerenoveerde boerderij die wordt omgeven door rust en ruimte. Vanuit dit natuurhuisje wandel je zo de natuur in en ben je in zo in het dorpscentrum van Sloten.

10. Balk

Balk is een gezellig dorpje met zo’n 3800 inwoners en heeft ondanks zijn stedelijke karakter nooit stadsrechten gekregen. Het is een gezellig dorpje om doorheen te struinen. Je kunt er van alles bewonderen. Door Balk stroomt De Luts, een sloot die zorgt voor een directe verbinding met het Slotermeer. Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen tijdens een bezoek aan Balk. Het oude postkantoor uit 1878 en het imposante raadhuis zijn twee gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. In het centrum vind je de oude Rooms katholieke Sint-Ludgeruskerk, een kerk die hoog boven de andere gebouwen uitsteekt. Het kerkje heeft een bijzonder altaar van de gesloopte Michaëlskerk van Zwolle. Aan de hoofdstraat in Balk kun je terecht voor leuke horecagelegenheden, kleine winkeltjes en de VVV. Het is een leuk stadje om even te bezoeken als je gaat varen in Friesland of als je aan het fietsen bent in die omgeving. 

Plan je vakantie in Friesland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal, Roompot of op Vakantiepark-Friesland.nl. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Friesland? Lees dan ook deze artikelen:

Veelgestelde vragen over Friesland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland?

Sneek, de Friese meren en Nationaal Park de Alde Feanen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Wat zijn leuke vakantieparken in Friesland?

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer en Buitenplaats de Hildenberg zijn leuke vakantieparken in Friesland. Lees hier alles over 10 unieke vakantieparken in Friesland

Wat zijn leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling?

Midsland, het Wrakkenmuseum en Seinpaalduin zijn een aantal hoogtepunten op Terschelling. Bekijk hier 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Friesland?

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden, Natuurgebied Peazemerlannen en Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn een aantal mooie natuurgebieden in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

Wat zijn de mooiste campings in Friesland?

Een aantal mooie campings in Friesland zijn RCN de Roggeberg, Camping De Wedze en BoerenBed Hoeve Waterschap. Bekijk hier de 10 mooiste campings in Friesland.

Over Nienke Steenks

Nienke Steenks
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Bekijk ook

Wat te doen op Ameland? Activiteiten, overnachten, bezienswaardigheden en meer!

Ontdek hier de leukste dingen om te doen op Ameland! De mooiste bezienswaardigheden, leukste activiteiten, beste restaurants, overnachtingstips en meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de gratis Dol op reizen nieuwsbrief

Bedankt, we hebben je nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!