10 Prachtige bezienswaardigheden in Limburg

Hoogtepunten van Limburg

Limburg is een prachtige provincie gelegen in het zuiden van Nederland. De provincie grenst aan België en Duitsland en is een heerlijke vakantiebestemming. Je kunt er genieten van mooie natuurparken, gezellige stadjes en glooiende heuvels. In de hoofdstad Maastricht staan de leukste cafeetjes en in Valkenburg kun je de Limburgse grotten verkennen. Het Nationaal Park de Maasduinen is perfect voor een lange wandeling en bij het Drielandenpunt kun je genieten van het uitzicht over België en Duitsland. In Limburg vind je leuke bierbrouwerijen en in Park Gravenrode kun je de leukste activiteiten ondernemen. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Limburg.

1. Maastricht

Maastricht is de prachtige hoofdstad van Limburg. De stad ligt aan de rivier de Maas, in het zuidelijke puntje van Limburg. Het is een authentieke stad met een historisch stadscentrum, waar je mooie pleinen, charmante huizen en gezellige straatjes kunt vinden. Het middelpunt van de stad is het Vrijthof. Dit plein wordt omringd door mooie gebouwen en leuke terrasjes. Je vindt er de Basiliek van Sint Servaas en de Sint-Janskerk. Rond het Vrijthof kun je wandelen langs de leukste winkels en genieten van allerlei gezellige restaurants. Je kunt een kijkje nemen bij de oude stadspoort, de Helpoort en meer leren over Maastricht bij het Natuurhistorisch Museum. Over de Maas loopt een andere belangrijke bezienswaardigheid, de Sint-Servaasbrug. Deze mooie brug bied je een prachtig uitzicht over de Maas en de stad.

Hotel tip! Hotel Au Quartier is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het oude centrum van Maastricht. Bij het hotel kun je genieten van een mooi restaurant waar je Italiaanse en Franse specialiteiten kunt proberen.

LEES OOK: Wat te doen in Maastricht?

2. Nationaal Park de Maasduinen

Het Nationaal Park de Maasduinen is één van drie nationale parken in Noord-Limburg. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heides en een uitgestrekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het bevat de langste rivierduin gordel van Nederland en je kunt er genieten van diverse meren. Het unieke gebied leent zich voor lange wandel- en fietstochten en je kunt hier nog echt genieten van alle rust en ruimte. Vanaf de zandrug heb je een mooi uitzicht op de omgeving en je kunt er allerlei mooie dieren spotten. Zo komen er vele vogels voor zoals de nachtzwaluw, de zandhagedis en de kraanvogel.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Roompot Résidence Klein Vink is een echte aanrader! Het vakantiepark ligt aan een meerdere mooie meren en aan de voet van het Nationaal Park de Maasduinen. Op het park kun je allerlei villa’s, bungalows en kampeerplaatsen huren.

3. Arcen

Arcen is een mooie stad in het noorden van Limburg. De stad ligt aan de oever van de Maas en is één van de bekendste dorpjes van Noord-Limburg. Arcen is een oud vestingstadje waar je kunt genieten van veel gezellige terrassen en leuke activiteiten. Het hoogtepunt van Arcen zijn de Kasteeltuinen. De tuinen liggen bij het Kasteel Arcen en hebben een oppervlakte van 32 hectare. Het gebied bestaat uit achttien verschillende tuinen, onderverdeeld in twaalf thema’s. Je vindt er een Rosarium met meer dan 8000 rozen, een water- en beeldentuin en een bamboebos met Oosterse watertuin. Je kunt er uren wandelen en genieten van alle kleuren, geuren en kunstwerken. In Arcen kun je daarnaast ook nog een bezoekje brengen aan de Hertog Jan Brouwerij.

Hotel tip! Hotel de Maasparel is een fijn 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Arcen. Het hotel beschikt over sfeervolle ruime kamers en je vindt er een lekker restaurant met groot terras, waar je een hapje kunt eten.

LEES OOK: De 8 mooiste tiny houses in Limburg

4. Valkenburg

Valkenburg is een prachtig stadje gelegen in het zuiden van Limburg. De stad wordt omringd door het Zuid-Limburgse Heuvelland, waar je fijn kunt wandelen en fietsen. De stad zelf beschikt over een groot historisch centrum, waar je kunt genieten van allerlei mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Kasteelruïne Valkenburg. Het kasteel ligt op een heuvel en je kunt er de overgebleven torens en muren bewonderen. In Valkenburg vind je daarnaast ook nog delen van de middeleeuwse stadsmuren en de diverse stadspoorten, zoals de Berkelpoort. Valkenburg staat ook bekend om zijn grotten. In de omgeving van de stad vind je talloze oude mergelgrotten. Eén van de belangrijkste grotten is de Fluweelengrot. Hier kun je een rondleiding volgen door een enorm gangenstelsel. Ook de Gemeentegrot is zeker de moeite waard. Bij een bezoekje aan Valkenburg kun je nog veel meer activiteiten ondernemen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Sprookjesbos, de Romeinse Catacomben en de spa Thermae 2000.

Op zoek naar een leuke camping? Landal Vakantiepark Kasteeldomein De Cauberg is een heerlijk vakantiepark gelegen op de top van de Cauberg bij het dorpje Valkenburg. De camping heeft appartementen en villa’s te huur.

5. Drielandenpunt

Het Drielandenpunt is het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen. Het punt ligt bij de stad Vaals en bevindt zich op de mooie Vaalserberg. De berg is 322 meter hoog en vanaf het Drielandenpunt heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omliggende landen. Rond het punt kun je genieten van mooie natuur en kun je allerlei leuke wandel- en fietsroutes maken. Daarnaast vind je er twee uitzichttorens, de Wilhelminatoren en de Koning Boudewijntoren. Vanaf deze torens heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Bij het Drielandenpunt kun je ook een Labyrint vinden. Dit grote doolhof is een leuke activiteit voor jong en oud. Rond het Drielandenpunt staan verschillende cafeetjes en restaurants.

LEES OOK: De 10 mooiste natuurgebieden in Limburg

6. Heerlen en Thermenmuseum

Heerlen is een mooi stadje gelegen in het zuidoosten van Limburg. Heerlen heeft een rijk verleden en werd in de Romeinse tijd al een grote nederzetting. In die tijd werd er in de stad een mooi thermencomplex gebouwd. De ruïnes van het thermencomplex zijn opgegraven en vormen de oudste en best bewaarde antieke opgravingen van Nederland. Rond de opgravingen kun je tegenwoordig het Thermenmuseum vinden. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Heerlen en over de bouw en het gebruik van het badhuis. Je vindt er een grote collectie van voorwerpen uit de Romeinse tijd. In het museum krijg je een kijkje in het verleden.

Hotel tip! Hotel Kasteel Terworm is een prachtig kasteel hotel gelegen aan de rand van Heerlen. In het veertiende eeuwse kasteel vind je de mooiste kamers en kun je genieten van een grote tuin en lekker restaurant.

7. Abdij Rolduc

Abdij Rolduc is een voormalige abdij gelegen in het zuidoosten van Limburg, vlakbij de Duitse grens. De abdij werd in 1106 gesticht en heeft een lange en rijke geschiedenis. De abdij werd uiteindelijk in 1796 opgeheven door de Fransen en heeft sindsdien als internaat en seminarie gediend. Tegenwoordig heeft het kloostercomplex meerdere doelen. Zo vind je er een mooi hotel en zijn er vergaderruimtes. Er worden regelmatig kunstexposities georganiseerd en elke zondag kun je er een rondleiding volgen die je meeneemt door de historische abdij. Bij de abdij vind je een prachtige tuin met wijngaard en er is ook een kloosterbrouwerij waar je een lekker biertje kunt drinken. Er is dus genoeg te doen in en rond de abdij om je een dag te vermaken!

LEES OOK: 10 pittoreske dorpen in Zuid-Limburg

8. Mergellandroute

De Mergellandroute is één van de bekendste autoroutes in Nederland. De route werd in 1960 uitgezet door de ANWB en kan gevolgd worden aan de hand van de zeshoekige bruine bordjes. De route neemt je mee door de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. De route is meer dan 100 kilometer lang en leid je langs de mooiste uitzichten en pittoreske Limburgse dorpjes. Het is een aanrader om een stop te maken bij een stadje zoals Epen, Eijsden of Slenaken. De route loopt in een rondje en je kunt dus zelf kiezen waar je wilt beginnen. Er is daarnaast ook een route voor fietsers uitgezet. Deze route wijkt iets af van de autoroute en is 127 kilometer lang. Waar de fietsroute afwijkt van de autoroute wordt de weg aangegeven met groene zeshoekige bordjes. Ook fietsend is de Mergellandroute absoluut de moeite waard.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Limburg kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Limburg.

9. Park Gravenrode

Het Park Gravenrode is een groot recreatief park gelegen tussen de stadjes Landgraaf en Kerkrade. Het gebied was een tijd lang erg kaal en leeg, totdat er besloten werd om er een nieuwe toeristische bestemming van te maken. Park Gravenrode is een combinatie van prachtige natuur, leuke attracties en gezellige restaurants. Door het prachtige natuurgebied kun je heerlijk wandelen en genieten van de bossen, vijvers en heuvels. Daarnaast zijn er ook genoeg leuke activiteiten te ondernemen. Zo vind je er de Gaia Zoo, Snow World en Discovery Center Continium. Het Discovery Center is een museum waar je alles leert over de ontwikkelingen van wetenschap en techniek. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Wereldtuinen Mondo Verde. In dit park kun je allerlei internationale tuinen zien met de bijbehorende cultuur. Kortom, er is van alles te zien en te doen in Park Gravenrode.

10. Hertog Jan Brouwerij en Brand Brouwerij

In Limburg worden diverse lekker bieren gebrouwd. Twee van de bekendste bieren zijn Hertog Jan en Brand. De Hertog Jan brouwerij bevindt zich bij het stadje Arcen. Bij de brouwerij kun je een rondleiding nemen waarbij je alles leert over het brouwproces en de verschillende bieren. Je kunt er de mout en de hop proeven en na afloop een bezoekje brengen aan de winkel en het café. Er worden barbecues georganiseerd en er is een pop up camping in de zomer. De Brand Brouwerij bevindt zich in het stadje Wijlre. Bij de brouwerij kun je alles leren over de verschillende Brand bieren. In de brouwerij vind je een museum waar je zelf doorheen kunt lopen en alles kunt ontdekken. Na het museum kun je plaatsnemen in het proeflokaal, waar je allerlei biertjes kunt proberen.

Plan je vakantie in Limburg:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Onze tips voor een leuk vakantiepark in Limburg

Recreatiepark de Leistert

Op het sfeervolle vakantiepark de Leistert kun je slapen in bungalows van het allerhoogste niveau. Liefhebbers van het buitenleven kiezen voor op een kampeerplaats of een van de kleurrijke en avontuurlijke verblijfsaccommodaties. Bekijk het vakantiepark hier.

Vakantiepark Weerterbergen

Een fraai gelegen vakantiepark in Limburg waar niets hoeft en alles kan. Wat opvalt zijn de grote natuurplas, binnen én buitenzwembad met reuzenglijbaan, super stoere indoor klimwand. Het geheim van de beste vakanties is dat iedereen doet waar hij zin in heeft. Bekijk het vakantiepark hier.

Onze tips voor een leuk vakantiehuisje in Limburg

Natuurhuisje in Valkenburg

Eens een koeienstal, nu een heerlijke accommodatie om te overnachten in Valkenburg. De loft is een oude, gerenoveerde koeienstal die ideaal is voor gezelschappen tot 6 personen. Op de begane grond van dit natuurhuisje vind je de grote boeren leefkeuken met lange tafel waar gasten graag veel tijd doorbrengen. Bekijk het natuurhuisje hier.

Lees ook

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden op de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke activiteiten ondernemen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Veluwe.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Utrecht?

Utrechts is een prachtige provincie, centraal in Nederland. Je kunt er genieten van mooie steden, groene natuur en gave kastelen. Bekijk hier de hoogtepunten van Utrecht.

Wat zijn de hoogtepunten van de Achterhoek?

De Achterhoek is een mooi gebied gelegen in Oost Nederland. Het gebied staat vol met leuke stadjes, gezellige dorpjes en mooie natuur. Bekijk hier de hoogtepunten van de Achterhoek.

Over Francis Garlich

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Bekijk ook

De 10 leukste kerstmarkten van Nederland voor 2022

Struin langs tientallen kraampjes en geniet van de ultieme kerstsfeer. Bekijk hier de 10 leukste kerstmarkten in Nederland voor 2022!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.