Jubelpark

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

Brussel is de bruisende hoofdstad van ons buurland België en een echte toeristische trekpleister. Op zowel politiek, economisch als cultureel gebied speelt de stad een centrale rol, met onder andere de huisvesting van het Europese Parlement. Brussel is een ideale stad voor een stedentrip in de buurt, met genoeg mooie bezienswaardigheden. Zo staat de stad onder andere bekend om Manneken Pis, het Atomium en de Grote Markt. Wij zetten de 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel op een rij.

1. De Grote Markt, een van ’s werelds mooiste pleinen

De Grote Markt Brussel

De Brusselse Grote Markt, een van ’s werelds mooiste pleinen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw. Omringd door het majestueuze stadhuis, het iconische Broodhuis en gildehuizen, is het plein een centrum van politieke, culturele en sociale activiteiten. In 1695 werd het bijna volledig verwoest tijdens een bombardement, maar werd toen zorgvuldig herbouwd en onderging later nog renovaties. Tegenwoordig is de Grote Markt het toneel van plechtige ceremonies, concerten en het jaarlijkse bloementapijt met meer dan 500.000 begonia’s. Het is sinds 1998 een UNESCO Werelderfgoedlocatie en een must-see voor bezoekers van Brussel.

Tip: Boek een begeleide wandeling door Brussel! Tijdens deze rondleiding kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ook zit er een Belgische chocoladeproeverij bij inbegrepen! Boek tickets.

Bekijk activiteiten bij de Grote Markt

Boek een hotel bij de Grote Markt

2. Het Jubelpark, een groot stadspark met bezienswaardigheden

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

Het Jubelpark in Brussel, aangelegd ter ere van de 50e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid, is een opvallend stadspark op slechts anderhalve kilometer van het historische centrum. Hier vind je diverse opmerkelijke gebouwen en musea, waaronder het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, de Grote Moskee van Brussel en de Triomfboog Arcade du Cinquantenaire, met acht provinciale beelden aan de voet. Het Autoworld Museum is een aanrader voor autoliefhebbers met een collectie van ongeveer 230 auto’s, variërend van klassiekers tot zeldzame exemplaren. Verder heeft het park heeft rustige tuinen, waar je goed kan ontspannen na een dagje in winkelen in Brussel.

Tip: Koop een ticket voor het Autoworld Museum! Kom hier meer te weten over de auto-industrie en evolutie van motorvoertuigen. Boek tickets.

Bekijk activiteiten in het Jubelpark

Boek een hotel bij het Jubelpark

3. Manneken Pis, het iconische beeldje van Brussel

Manneken Pis, het iconische bronzen beeldje in het centrum van Brussel, belichaamt de ondeugende en rebelse geest van de stad. Oorspronkelijk is het een fontein uit de 15e eeuw, die toen een cruciale rol in de drinkwatervoorziening van Brussel speelde. Het beeldje, ook bekend als ‘Petit Julien,’ werd gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oudere in 1619. Manneke-Pis werd vaak gekleed in kostuums bij speciale evenementen en is nu te bewonderen in meer dan 900 verschillende outfits in de GardeRobe Manneken Pis.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

B&B in de buurt van Manneken Pis

Art de Sejour is een B&B in een 19e-eeuws herenhuis. De B&B zit in het historische centrum van Brussel en dus ook in de buurt van Manneken Pis. Geniet in deze stijlvolle B&B van een heerlijk ontbijt en restaurantjes in de buurt!

Bekijk Art de Sejour

Hotels in de buurt van Manneken Pis

Activiteiten bij Manneken Pis

LEES OOK: De 15 leukste & mooiste steden van België

4. Het Atomium, een opmerkelijk bouwwerk in Brussel

Het Atomium

Het Atomium in Brussel is een van de meest opmerkelijke bouwwerken van Europa, oorspronkelijk gebouwd als het icoon van de Expo 58, de Wereldtentoonstelling van 1958 in het Heyselpark. Het bouwwerk, ontworpen door André Waterkeyn en Jean Polak, is geïnspireerd op de kristalstructuur van ijzer en bestaat uit 9 bollen met een hoogte van 102,70 meter en een diameter van 18 meter. Je kunt de meeste van deze bollen bezoeken, waarbij de Basisbol een permanente tentoonstelling over de Expo 58 herbergt, terwijl de andere bollen vaak wisselende tentoonstellingen bevatten. Ook kan je genieten van een panoramisch uitzicht over Brussel vanuit de Restaurantbol, waar je heerlijke Belgische gerechten kunt proeven.

Tip: Koop een ticket voor het Atomium en krijg gratis toegang tot het Design Museum! In dit museum kom je langs designwerken uit de 20e en 21e eeuw. Boek tickets.

Bekijk activiteiten bij het Atomium

Boek een hotel bij het Atomium

5. De Kunstberg, een plek met volop cultuur

De Kunstberg

De Kunstberg is een helling in het centrum van Brussel, oorspronkelijk bedacht door koning Leopold II, waar een schat aan culturele bezienswaardigheden te vinden is. Hier vind je onder andere BOZAR, een centrum voor evenementen en tentoonstellingen met zowel hedendaagse als historische kunst. Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) herbergt meer dan 1.200 muziekinstrumenten en heeft een prachtig uitzicht over Brussel vanuit het restaurant op de bovenste verdieping. Musée Magritte toont het werk van de beroemde surrealist René Magritte en is ideaal te combineren met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, waar je meer dan 20.000 kunstwerken kunt bewonderen. De Kunstberg biedt ook prachtige panoramische uitzichten over Brussel, dus vergeet niet te genieten van het adembenemende stadslandschap terwijl je deze culturele schatten ontdekt.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

Hoteltip bij de Kunstberg

Pillows City Hotel Brussels Centre ligt in hte centrum van Brussel en bij de Kunstberg. Het hotel heeft moderne kamers en een gezellige bar waar je Beligsche drankjes kan bestellen.

Bekijk het hotel

Boek een hotel bij de Kunstberg

Plan je reis naar Brussel

6. De Kapellekerk, een kerk met een gotische architectuur

Kapellekerk Brussel

De Kapellekerk in Brussel is een historische kerk met een opvallende gotische architectuur en een schat aan kunstwerken en grafmonumenten. Haar oorsprong gaat terug tot 1134, en de huidige kerk, gebouwd in de 13e eeuw, toont nog steeds de invloeden van de gotische en barokke periodes. Opvallend in de Kapellekerk zijn de beeldenreeks van de apostelen aan de pilaren van de middenbeuk, gemaakt door gerenommeerde beeldhouwers zoals Duquesnoy de Jonge en Lucas Fayd’herbe. Ook is de achttiende-eeuwse preekstoel met de centrale figuur van de profeet Elia een opvallend kunstwerk. De Kapellekerk is een essentiële bezienswaardigheid voor wie Brussel bezoekt, met haar boeiende geschiedenis en indrukwekkend interieur.

Bekijk activiteiten bij de Kapellekerk

Koop een treinticket naar Brussel

LEES OOK: Wat te doen in Antwerpen? Winkelen, bezienswaardigheden & meer!

7. Bezoek Mini-Europa, het Madurodam van Brussel

Mini-Europa

In Mini-Europa, aan de voet van het indrukwekkende Atomium in Brussel, beleef je een fascinerende reis door Europa in miniatuur. Met meer dan 350 modellen van gebouwen en tachtig Europese steden op een schaal van 1:25, brengt Mini Europa heel Europa tot leven. Je kunt langs replica’s van beroemde monumenten zoals de Arc de Triomphe, de toren van Pisa en de windmolens van Kinderdijk wandelen. De gedetailleerde maquettes vergden aanzienlijke tijd en moeite om te maken, zoals de 2,5 jaar die nodig was om de kathedraal van Santiago de Compostella te voltooien. Naast de prachtige miniaturen biedt Mini-Europa ook interactieve attracties, zoals de Spirit of Europe-expositie, waar je meer te weten kunt komen over de Europese Unie en haar leden.

Koop hier je ticket voor Mini-Europa

De beste hotels bij Mini-Europa

Hoteltip! Overnacht bij B&B Marianne, in het centrum van Brussel en in de buurt van Mini-Europa. De B&B is gevestigd in een traditioneel Belgisch herenhuis en heeft verschillende restaurants in de buurt.

8. Leer meer over het Europese Parlement in het Parlementarium

Europese vlaggen

Het Parlamentarium in Brussel is een interactief bezoekerscentrum waar je met een draagbare multimediagids kennismaakt met het Europees Parlement, de geschiedenis van Europa en de Europese uitdagingen van vandaag. Bezoekers kunnen onder andere dingen leren over de leden van het Europees Parlement en het werk dat ze doen. Interactieve displays, een virtuele rondreis door Europa en persoonlijke verhalen maken het Parlementarium een boeiende ervaring voor alle leeftijden. Het centrum is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

B&B in de Europese wijk

B&B Home & the City is een B&B in de Europese wijk van Brussel, in de buurt van het Europees Parlement. Deze B&B is gevestigd in een typisch Belgisch huis en verzorgt dagelijks een uitgebreid ontbijt.

Bekijk Home & the City

Bekijk hotels bij het Europees Parlement

Activiteiten bij het Parlementarium

9. Duik in de Belgische stripkunst in het Belgisch Stripcentrum

Het Belgisch Stripcentrum, of het Comic Arts Museum, in Brussel, gevestigd in een prachtig art-nouveau pand van Victor Horta, is een eerbetoon aan de rijke Belgische striptraditie. Hier leer je meer over de makers van bekende strips en kan je een kijkje nemen in de indrukwekkende collectie van Europese stripkunst, die zowel klassieke als hedendaagse stripkunst bevat. Het museum biedt permanente en tijdelijke exposities, 3D-decors en originele platen. De unieke combinatie van art nouveau-architectuur en stripkunst maakt het museum extra bijzonder. Het is een ontmoetingsplek voor stripliefhebbers in het hart van Brussel, met Brasserie Horta voor een smaakvolle afsluiting van je bezoek!

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brussel

Hoteltip bij het Belgisch Stripcentrum!

DoubleTree By Hilton Brussels City ligt in het centrum van Brussel en op 0,5 km van Het Belgisch Stripcentrum. Dit moderne hotel heeft een art-decostijl en een restaurant met traditionele Belgische gerechten, met een internationale twist.

Bekijk het hotel

Bekijk hotels bij het Stripcentrum

Tip: Ga mee met een Private Comic Strip Street Art Running Tour. Tijdens deze privétour volg je een joggingroute langs straatkunst in Brussel. Ook neem je een kijkje in het Belgische Stripcentrum. Boek tickets.

10. Ontdek prachtige zalen in het Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel is een symbolisch monument voor de Belgische grondwettelijke monarchie en dient als administratieve residentie en werkplek van de Koning. Het paleis herbergt diverse prachtige zalen, waaronder de indrukwekkende Erevestibule, de Grote Voorkamer, en de historische Empirezaal. Tijdens de zomermaanden wordt het paleis jaarlijks opengesteld voor het grote publiek, zodat bezoekers de weelde van deze salons kunnen bewonderen. Ook kan je hier een virtuele tour maken van dit prachtige gebouw.

Hoteltip! NH Collection Brussels Grand Sablon ligt aan het historische Grote Zavel-plein, op 0,5 km van het Koninklijk Paleis van Brussel. In dit moderne hotels kan je iedere ochtend terecht voor een Amerikaans ontbijt.

Boek een hotel bij het Koninklijk Paleis

Meer inspiratie opdoen voor een stedentrip? Lees dan ook:

  Veelgestelde vragen over een stedentrip naar Brussel:

  Wat zijn mooie bezienswaardigheden in Brussel?

  Brussel heeft veel mooie bezienswaardigheden, zoals het Atomium en de Grote Markt. Lees hier meer over mooie bezienswaardigheden in Brussel.

  Wat is het klimaat in Brussel?

  Het klimaat in Brussel is gematigd zeeklimaat, gekenmerkt door milde temperaturen, neerslag gedurende het hele jaar en geen extreme weersomstandigheden. De zomers zijn over het algemeen mild en de winters zijn relatief zacht met weinig kans op strenge vorst.

  Is Brussel een leuke stad in België?

  Brussel is, naast steden als Antwerpen en Brugge, één van de leukste en mooiste steden in ons buurland België. De stad oogt misschien wat zakelijker, maar heeft veel te bieden voor toeristen. Lees hier meer over de leukste en mooiste steden van België.

  Wat is de beste tijd van het jaar om naar Brussel te gaan?

  De beste tijd om naar Brussel te reizen is in het late voorjaar (mei en juni) of in de vroege herfst (september en oktober) wanneer het weer aangenaam is, met milde temperaturen en minder kans op regen. Deze maanden bieden de ideale omstandigheden om de stad te verkennen en te genieten van de vele bezienswaardigheden en activiteiten.

  Geschreven door Isa Bulthuis

  Onze nieuwste artikelen

  Stadhuis Leuven in België

  De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

  Historische bezienswaardigheden, prachtige tuinen en leuke terrassen, Leuven heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle bezienswaardigheden van Leuven!