Talinn in Estland
Afbeelding van 680451 via Pixabay

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Estland

Hoogtepunten van Estland

Estland is een prachtig land in het noordoosten van Europa. Het is één van de drie Baltische Staten en je kunt er van alles doen en zien. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de prachtige hoofdstad Talinn. Talinn beschikt over een mooi historisch centrum met de Alexander Nevski kathedraal als hoogtepunt. Ook de studentenstad Tartu is zeker een bezoekje waard. Hier vind je een gezellig uitgaansleven en veel mooie gebouwen. Het Nationaal Park Lahemaa en Sooma zijn prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de ongerepte natuur. In Otepää kun je lekker skiën en in Pärnu geniet je van zandstranden en een kuuroord. Kortom, er is van alles te beleven in Estland. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Estland.

Tallinn Estland

1. Tallinn

Tallinn is de prachtige hoofdstad van Estland. Het is een interessante stad, waar je goed het verschil tussen oud en nieuw kunt zien. Op een heuvel vind je het historische stadscentrum, waar je de mooiste bezienswaardigheden kunt vinden. Eén van de hoogtepunten is de Alexander Nevski Kathedraal. Een prachtige Orthodoxe kathedraal, die je van binnen en van buiten kunt bewonderen. Daarnaast vind je er tegenover de burcht Toompea, waar het parlement is gevestigd. Je vindt er een mooie hoge toren, waar je een prachtig uitzicht over heel Tallinn hebt. Het raadhuisplein is ook een absolute aanrader. Het raadhuis is gebouwd in een mooie gotische stijl en het plein is erg gezellig met veel leuke restaurantjes. Je moet zeker een paar uur door het centrum struinen, want de straatjes zijn prachtig en stammen nog uit de middeleeuwen. Je vindt er allemaal leuke winkeltjes en er zijn vele interessante musea. Zo zijn het bezettingsmuseum en het KGB museum absolute aanraders. Buiten het stadscentrum kun je het Dominicaans klooster vinden. Dit klooster is gesticht in 1246 en is één van de oudste gebouwen van Tallinn. Kortom, er is genoeg te zien en te beleven!

Op zoek naar een leuk hotel?

Three Crowns Residents is een leuk 3-sterren hotel, midden in het centrum van Talinn. Het hotel heeft een lekker restaurant en het ontbijt wordt geserveerd in een prachtige middeleeuwse eetzaal. Op zoek naar meer luxe? Boek dan een verblijf bij het 5-sterren hotel, Savoy Boutique by Tallinnhotels. Het hotel bevindt zich in het historische centrum en beschikt over mooie ruimte kamers en je vindt er een heerlijk restaurant.

Tartu Estland

2. Tartu

Tartu is de belangrijkste universiteitsstad van Estland. Het is dan ook een bruisende stad, waar van alles te beleven is. In de stad vind je 16 verschillende hoger onderwijsinstellingen, waaronder de oudste universiteit van Estland. Het middelpunt van de stad is het Raadhuisplein, waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet op de vele terrasjes. De gebouwen rond het plein zijn erg mooi en je kunt er heerlijk eten. Een belangrijke bezienswaardigheid is de Janskerk. De kerk is prachtig en beschikt over 100 eeuwenoude terracotta beeldjes waarmee de binnen- en buitenkant van de kerk is versiert. Op de heuvel Toomemägi vind je nog een mooi deel van het stadscentrum met een bijzondere domkerk en allerlei prachtige monumenten. Je kunt Er mooi wandelen en je hebt er een weids uitzicht.

Nationaal park Lahemaa Estland

3. Nationaal park Lahemaa

Het Nationaal Park Lahemaa bevindt zich ten oosten van Tallinn. Het prachtige park is erg groot en je vindt er een grote diversiteit aan flora en fauna. Het park wordt gekenmerkt door groene bossen, mooie stranden, rotsachtige bergen, weidse moerassen en mooie watervallen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en er zijn dan ook vele verschillende routes, Je kunt er nog echt genieten van de stilte en de ongerepte natuur. Dierenliefhebbers kunnen zich hier ook uitleven. Zo kun je bevers, vogels, beren, wolven en lynxen spotten. Naast natuur, kun je er ook veel cultuur vinden. Er zijn 4 mooie landhuizen, waaronder het barokke Sagadi Landhuis, die je zeker moet bezoeken. Langs de kust vind je leuke plaatsjes met oude boerderijen en pittoreske huisjes.

Saaremaa Estland

4. Saaremaa

In Estland vind je zo’n 1500 eilandjes, waarvan Saaremaa de grootste is. Het eiland is erg populair en is ook zeker de moeite waard. Je vindt er het prachtige nationaal park Vilsandi. Het park bevindt zich in het westen van Saaremaa, langs de kustlijn. De kust is prachtig met veel rotsen, duinen en bossen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en er worden leuke excursies georganiseerd door het bosbeheer. Voor vogelliefhebbers is het een absolute aanrader, want er komen veel trekvogels en er zijn ongeveer 250 broedvogelsoorten. De hoofdstad van Saaremaa is Kuressaare. Je vindt er een prachtige middeleeuwse burcht, die nog volledig intact is. Je vindt er nu een museum, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Kuressaare. In de kleinere stadjes kun je veel prachtige kerken vinden en op het eiland staan ook veel mooie spa’s. Het eiland staat bekend om zijn 800 windmolens en het heerlijke bier wat er gebouwen wordt.

De leukste vakantiehuizen:

Vanuit een mooi vakantiehuis op het eiland Saaremaa, kun je makkelijk het eiland ontdekken en de mooiste dorpjes en natuurparken bezoeken. Bekijk hier de leukste vakantiehuizen.

Nationaal Park Soomaa Estland

5. Nationaal Park Soomaa

Het Nationaal Park Soomaa is het op een na grootste natuurpark in Estland. Het natuurpark bevindt zich naast het Plateau van Sakala en bestaat uit prachtige hoogveenmoerassen en bossen. Daarnaast zijn er meerdere rivieren met Navesti als de hoofdrivier. Je kunt er prachtig wandelen door de ongerepte natuur en het is ook mogelijk om te kanoën of te kajakken op de mooie rivieren. Na de winter smelt de sneeuw en komt er veel smeltwater vrij, dit staat bekend als het vijfde jaargetijde. Het waterpeil kan dan voor een paar dagen, enkele meters stijgen, dit is dan ook een bijzonder moment om het park te bezoeken. In die periode kun je prachtig wandelen en kun je bijvoorbeeld speciale moeras schoenen huren. Dierenliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Soomaa. Je vindt er wolven, beren, elanden, lynxen, bevers en otters. Ook zijn er meer dan 160 soorten vogels.

Pärnu Estland

6. Pärnu

Pärnu staat bekend als de “Zomerhoofdstad van Estland”. Het stadje bevindt zich aan de kust in het zuidwesten van Estland. Je vindt er prachtige hotels en heerlijke zandstranden, waar je kunt genieten van lange stranddagen. Daarnaast worden er allerlei leuke festivals georganiseerd. Het oude centrum van het stadje is erg mooi en de meeste gebouwen stammen uit de 17e en de 18e eeuw. Het oudste gebouw is de Punane Torn, die deel uitmaakt van de stadsmuur. De straat Rüütli, is één van de belangrijkste straten van het centrum, waar je veel mooie gebouwen en leuke winkeltjes kunt vinden. De stad staat daarnaast ook bekend om het kuuroord. Je kunt er heerlijk tot rust komen en er staan veel bijzondere 20ste eeuwse monumenten.

Otepää Estland

7. Otepää

Otepää is de “Winterhoofdstad van Estland”. De stad is redelijk klein en ligt vlak naast een prachtig skioord. Het is één van de weinige plekken in Estland waar je kunt skiën. Daarnaast vind je er ook het Tehvandi Sportcentrum met een atletiekbaan, voetbalveld, skischans en biatlon parcour. Er worden veel wedstrijden gehouden, waaronder de wereldbeker langlaufen. Het stadje beschikt is pittoresk met leuke kerkjes en de ruïne van de oude burcht. In de zomer is het een populaire bestemming voor een sportieve vakantie en er wordt dan ook het Leigo Lake Music Festival georganiseerd. Het is een openluchtfestival met muzikanten, dat plaatsvindt op een eiland op het meer van Otepää. Het meer is erg populair onder toeristen en plaatselijke bewoners. Het water is relatief warm en je vindt er een strand.

Haanja Hooglanden Estland

8. Hooglanden van Haanja

De Hooglanden van Haanja bevindt zich in het zuiden van Estland. Het is een mooi heuvelachtig gebied met mooie bossen. Je vindt er de hoogste heuvels in Estland en je hebt er veel mooie uitzichtpunten. In de hooglanden kun je heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de stilte. Eén van de hoogtepunten van het park is het mooie meer Verijärv. Het grote meer bevindt zich tussen de heuvels en de bossen en je kunt er heerlijk zwemmen, vissen of kanoën. Daarnaast vind je bij het meer ook het Vastseliina Kasteel vinden, dat stamt uit de 14e eeuw en zeker de moeite waard is.

Altja Estland

9. Altja

Altja is een pittoresk vissersdorpje in het Lahemaa Nationaal Park. Het stadje ligt aan de kust, midden in de groene natuur. Het stadje bestaat sinds 1465 en de houten huisjes zijn nog steeds goed bewaard gebleven. Het lijkt hier even alsof je door een middeleeuws dorpje loopt. Altja bestaat maar uit 1 straat, waar alle schattige houten huisjes aan liggen. Daarnaast zijn er ook meerdere boerderijen. Aan het einde van de straat kun je de vissershuisjes vinden, die volledig zijn gereconstrueerd. Daarnaast vind je in het dorpje een leuk restaurantjes, waar je plaatselijke gerechten kunt proberen.

Valaste Waterval Estland

10. Valaste Waterval

De Valaste Waterval is de hoogste waterval van Estland. De waterval bevindt zich in het noordoosten van Estland in een mooi natuurpark. De waterval stroomt voort uit de Valaste rivier en bevindt zich tussen de groene bomen en rotsen. De waterval is 26 meter hoog en kun je bereiken door middel van verschillende wandeltochten. In de winter is de waterval zeker een aanrader. Door de vorst verschijnen er dan allemaal mooie ijssculpturen en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Tegenover de waterval bevindt zich een platform, waar je het perfecte uitzicht op de waterval hebt.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland, waar je kunt genieten van kastelen, pleinen, kerken, musea en parken. Bekijk hier de bezienswaardigheden.