10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

Hoogtepunten van Tallinn

Tallinn is de prachtige hoofdstad van Estland. De stad is de perfecte bestemming voor een stedentrip en is rijk aan historie en cultuur. Je kunt er genieten van gezellige pleinen, groene parken, mooie kerken en interessante musea. Je kunt er alles leren over de geschiedenis van Estland en er zijn allerlei leuke restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Kortom, er is van alles te zien en te doen in Tallinn. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Tallinn.

Wat te doen in Estland? De mooiste bezienswaardigheden van Estland.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

1. Vanalinn

Vanalinn is het prachtige oude stadscentrum van Tallinn. Het oude centrum behoort tot de best bewaarde middeleeuwse stadsdelen van Europa. De meeste gebouwen zijn gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw en zijn goed bewaard gebleven. Als je door Vanalinn loopt, lijk je even de middeleeuwen binnen te stappen. Vanalinn wordt opgedeeld in twee delen, de bovenstad en de benedenstad. De bovenstad wordt Domberg of Toompea genoemd en bevindt zich op een groene heuvel. De twee stadsdelen worden gescheiden door een mooie stadsmuur en beschikken allebei over prachtige bezienswaardigheden die later in dit artikel aan bod komen. Op de Domberg kun je daarnaast allerlei mooie uitkijkplatforms vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Patkuli en Kohtuotsa uitkijkpunt. Vanaf deze punten heb je een prachtig uitzicht op Vanalinn en kun je even lekker tot rust komen. In de oude stad kun je uren rondstruinen langs gezellige pleinen, pittoreske straatjes, oude vakwerkhuizen en leuke winkeltjes.

Op zoek naar een mooi hotel?

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

2. Alexander Nevski-Kathedraal

De Alexander Nevski-Kathedraal is een prachtige kathedraal gelegen op de Domberg. De kathedraal is één van de grootste bouwwerken van Tallinn en is gebouwd ter ere van de heilige Alexander Nevski. De kathedraal werd eind negentiende eeuw gebouwd toen Estland nog onderdeel uitmaakte van het Russische rijk. De kerk wordt dan ook door veel Esten beschouwd als een symbool van de Russische onderdrukking en er werd lange tijd over gedacht om de kathedraal na de onafhankelijkheid te slopen. Gelukkig is dat uiteindelijk niet gebeurd en kun je de indrukwekkende kathedraal met zijn rijke geschiedenis vandaag de dag nog steeds bewonderen. De kerk bestaat uit wit met oranje muren en 5 koepels met grote gouden kruizen. Binnen kun je genieten van kunstwerken, mozaïeken, glas-in-lood ramen en altaren en je leert er veel over de geschiedenis van Estland.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis? Vanuit een fijn vakantiehuisje kun je genieten van alle voorzieningen en een huiselijke sfeer. Ontdek de stad en de omgeving! Bekijk hier de leukste vakantiehuizen op Natuurhuisje en Homeaway.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

3. Kadriorgpaleis

Het Kadriorgpaleis is een prachtig paleis gelegen ten oosten van het centrum van Tallinn, in het Kadriorgpark. Het paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd door de Russische tsaar Peter de Grote. Het paleis is gebouwd in een barokke stijl en er is een prachtige park omheen gebouwd. Het groene park met gekleurde bloemenperken is een populaire plek onder Etsen, die er heen komen om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Daarnaast kun je in het mooie paleis een afdeling van het Estisch Kunstmuseum vinden. In het paleis kun je buitenlandse werken bewonderen van onder andere Jacob Jordaens, Adriaen Cornelisz, Bernardo Strozzi, Anton Graff, Angelika Kauffmann, Cornelis Schut en Ilja Repin. Het is ook zeker een aanrader om de tuinen en het park rond het paleis te verkennen en te genieten van het groen en de rust.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

4. Eesti Vabaõhumuuseum en KGB museum

In Tallinn kun je allerlei interessante musea vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Eesti Vabaõhumuuseum. Het museum bevindt zich ten westen van het centrum van Tallinn en is een openluchtmuseum. In het openluchtmuseum vind je meer dan 70 huizen en gebouwen uit heel Estland en je krijgt er een goed beeld van het Estische platteland in de periode 1750 tot 1900. Je kunt er boerderijen, kerken, vissershuizen, herbergen en windmolens bewonderen. Daarnaast is er een museum en kun je in het restaurant traditionele Estische gerechten uitproberen. Ook het KGB Museum mag je zeker niet missen. Het museum bevindt zich net buiten het centrum van Tallinn, in een hotel. Het hotel was tijdens de koude oorlog de enige plek waar buitenlanders mochten verblijven, doordat de KGB in elke hotelkamer afluistermateriaal had geplaatst. In het museum kun je alles leren over de afluisterpraktijken van de KGB en over de onderdrukking van Estland door de USSR.

Maak een rondreis door de Baltische Staten! Ontdek Estland, Letland en Litouwen met deze 15 daagse rondreis. Geniet van de mooie natuurparken, leuke steden en mooie bezienswaardigheden. Bekijk de mooie rondreis hier.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

5. Kiek in de Kök en de Bastion Tunnels

Het Kiek in de Kök Museum met de Bastion Tunnels is één van de belangrijkste musea in Tallin. De Kiek in de Kök is een middeleeuwse kanontoren waarvandaan de soldaten direct in de keukens van omringende bewoners konden kijken. De naam Kiek in de Kök verwijst dan ook naar het Nederduitse “Kijken in de keuken”. De toren is prachtig bewaard gebleven en is 38 meter hoog. Bij een bezoek aan de toren en het museum kun je de toren beklimmen en genieten van het mooie uitzicht over de stad. In het museum kun je daarnaast alles leren over de middeleeuwen en de positie van Tallinn als belangrijke hanzestad. Je kunt er een kijkje nemen in de Bastion Tunnels. Deze ondergrondse tunnels werden gebruikt voor de verdediging van Tallinn en kun je alleen bezoeken met een rondleiding.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

6. Toomkirik

De Toomkirik of de Dom van Tallinn is een prachtige kerk gelegen op de Domberg. De eerste kerk werd hier in 1219 gebouwd en is sindsdien een paar keer verbouwd. De kerk heeft een barokke bouwstijl en behoort tot de Evangelisch-Lutherse kerk van Estland. De kerk staat onder andere bekend om zijn grote collectie wapenepitafen gemaakt door de ontwerper Christian Ackermann. In de kerk kun je een indrukwekkende orgel vinden en er worden regelmatig leuke concerten en voorstellingen georganiseerd.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

7. Toompeakasteel

Het Toompeakasteel is een prachtige burcht gelegen op de Domberg. Toen Deense kruisridders in de dertiende eeuw Tallinn innamen, besloten ze op de Domberg een strategische burcht te bouwen om de stad te beschermen. Gedurende de eeuwen daarna werd de stad meerdere keren veroverd en hebben verschillende volken de burcht steeds verder uitgebreid. Toen Estland onafhankelijk werd, besloot de regering het kasteel uit te breiden met een nieuwe vleugel. In de barokke roze aanbouw is op dit moment het Estische parlement gevestigd. Het kasteel is erg indrukwekkend met veel verschillende bouwstijlen. Eén van de hoogtepunten van de burcht is de hoektoren, de Lange Herman. Je kunt vanuit de weidse omgeving deze toren zien liggen en elke ochtend wordt er de vlag van Estland gehesen. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de mooie toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

8. Raekoja Plats en het stadhuis

Raekoja Plats is het gezellige stadhuisplein gelegen in de benedenstad van Vanalinn. Het plein en het stadhuis werd begin de veertiende eeuw gebouwd. Het grote plein wordt omringd door kleurrijke vakwerkhuizen met veel restaurants en terrasjes. Het hoogtepunt is natuurlijk het prachtige stadhuis, die je zeker niet mag missen. Het laat-gotische stadhuis kun je bezoeken en je vindt er een interessant museum over Tallinn. Daarnaast worden er ook vaak concerten en voorstellingen georganiseerd. Ook op het stadhuisplein worden leuke evenementen georganiseerd. Zo zijn er verschillende festivals en wordt er wekelijks een markt gehouden. Het plein vormt het middelpunt van het uitgaansleven in Tallinn en het is er dan ook altijd gezellig druk.

Hotel tip! Hotel Three Crowns Residents is een fijn 3-sterrenhotel gelegen bij het Raekoja Plats. Het hotel bevindt zich in een historisch gebouw en beschikt over een binnenplaats met terras.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

9. Katariina Käik

Katariina Käik is een prachtig straatje gelegen in het benedendeel van de oude binnenstad van Tallinn. Het smalle straatje stamt uit de middeleeuwen en je vindt er mooie vakwerkhuizen uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. De huizen worden vaak verbonden door stenen bogen met dakpannen en dat zorgt voor een prachtig plaatje. Katariina Käik staat bekend als het meest pittoreske straatje van Tallinn en je kunt er heerlijk rondstruinen. In de straat vind je talloze kleine winkeltjes waar ambachtslieden allerlei lokale producten aan het maken zijn. Je kunt er leuke souvenirtjes kopen en je vindt er gezellige cafeetjes en restaurants.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

10. Kalamaja

Kalamaja is een hippe wijk gelegen in het noorden van Tallinn, achter het treinstation. De wijk werd werd vroeger vooral bewoond door vissers en later door arbeiders. Je vindt er dan ook een mix van gekleurde houten vissershuisjes en grote fabriekshallen. De wijk vormt nu het artistieke centrum van Tallinn waar veel kunstenaars en artiesten wonen. Je kunt er talloze leuke cafeetjes, kunstgalerijen en boetiekjes vinden. Eén van de hoogtepunten van Kalamaja is de Telliskivi Creative City. Hier kun je de leukste winkeltjes, restaurantjes en ateliers bezoekers op een oud fabrieksterrein. Je kunt er gave muurschilderingen bewonderen en elke zaterdag wordt er een vlooienmarkt georganiseerd. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de Balti Jaam Markt. In deze markthal vind je talloze kraampjes en kun je fruit, groente, vis en plaatselijke lekkernijen kopen.

Hotel tip! Het Hektor Container Hotel is een hip hotel gelegen in de Telliskivi Creative City. Het hotel bevindt zich in een gave fabriekshal, waar de hotelkamers zijn gebouwd in vrachtcontainers. Het is een uniek hotel met veel voorzieningen.

Plan je trip:
De mooiste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Het grootste aanbod vakantiehuizen in de omgeving van Tallinn vind je bij Homeaway en Natuurhuisje. Mooie rondreizen door Estland vind je bij Koning Aap en Djoser.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Estland?

Tallinn is de prachtige hoofdstad van Estland. Je kunt er nog veel meer leuke bezienswaardigheden vinden zoals schattige dorpjes, mooie natuurparken en historische kastelen. Bekijk hier de bezienswaardigheden van Estland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Talinn in Estland

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Estland

Estland is een prachtig land met bruisende steden, pittoreske dorpjes, prachtige eilanden en groene natuurparken. Bekijk de bezienswaardigheden hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *