De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland

Natuurgebieden van Nederland

Nederland heeft prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt uitwaaien en op ontdekking kunt gaan in de natuur. Wandelen met je gezin, met familieleden of met vrienden. Van het uitgestrekte noorden tot aan het indrukwekkende heuvellandschap van Limburg. Eén land met zoveel afwisseling en culturen dat het je keer op keer opnieuw verrast. Afwisseling typeert ons landje; er is geen plekje in Nederland die hetzelfde is, zeker niet qua natuur en landschap. Geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft en laat je meevoeren door de schoonheid van de 10 mooiste natuurgebieden in Nederland. Al wandelend of fietsend, alleen of met familie en vrienden. Kom tot rust en laat je inspireren door de mooiste plekjes.

1. De Wadden: stoer en veelzijdig

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
De duinen van Terschelling

De Waddeneilanden, helemaal in het uiterste noorden van Nederland, spreken enorm tot de verbeelding. Het verblijf op een eiland is jezelf overgeven aan de elementen en volop genieten van de vrijheid en de natuur. Wind, regen, zon, wolkenpartijen; het wisselt elkaar in rap tempo af en accentueert de schoonheid van de Wadden. En wat te denken van de grote afwisseling in landschappen: van felgroene weiden waar schapen tevreden grazen tot de enorme stranden waar getijdengeulen het landschap een extra dimensie geven. Fietsen, wandelen, langs het strand of door het glooiende duingebied, zo mooi dat het je de ademt beneemt. Een beleving die je deelt met familie en vrienden: een weekend uitwaaien of een uitgebreide kampeervakantie. De Wadden: stoer en veelzijdig.

Heerlijk uitwaaien op Vlieland in een comfortabel 4-persoons natuurhuisje, midden in de duinen, gelegen op het terrein De Kaap. Veel ruimte rondom het huisje en je bent in no-time in het water; het huisje ligt op 100 meter van het strand. Liever een nachtje naar Texel of blijf je langer? Op de VVV van Texel vind je een ruim aanbod kampeerplaatsen, B&B’s, huisjes, safaritenten en boerencampings. Ervaar het eiland gevoel op een Landal of Roompot vakantiepark.

2. De Veluwe: natuur in al haar facetten

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Ermelo, wandelen op de Veluwe

Het groene hart van Nederland, de Veluwe, is één groot natuurpark waar de natuur je tot rust maant, al wandelend door het afwisselende landschap. Heide, bossen, weilanden, vennetjes en stuifzanden. Je kunt te voet of op de fiets op avontuur gaan in dit uitgestrekte stuk natuur. Het Veluwemeer is daarin een echte blikvanger met zijn witte strandjes. Met je familie op ontdekking? Op dit mooie plekje in Nederland is veel te wandelen maar ook veel te zien en te doen. Attracties, musea en wellness. Alles om de alledaagse sleur even achter je te laten en jezelf en je familie te verwennen met één van de allermooiste natuurgebieden in Nederland. Mét kans op onverwachte ontmoetingen met een vos, das, wild zwijn of een ree. Natuur in al haar facetten!

Uitgebreid genieten van de natuur doe je op camping de Pampel in Hoenderloo. Mooie kampeerplaatsen, volop ruimte helemaal in het groen. Op de Veluwe fietsen en wandelen doe je vanaf hier. Een vakantiepark op de Veluwe is het ideale startpunt voor een ontspannen vakantie op de Veluwe. Ontdek het mooiste vakantiepark van de Veluwe!

3. Biesbosch

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Varen in de Biesbosch

Wil je het ultieme ‘watergevoel’ in Nederland ervaren? Plan dan een tripje of vakantie naar de Biesbosch. Natuur die je ontdekt per boot, op de fiets of te voet. Je waant je even in een waterwereld waar natuur en recreatie vloeiend in elkaar overlopen. Wandelen betekent stap voor stap de natuur beleven. Op je gemak, met je familie of vrienden, jong en oud, ieder mag in een zelfgekozen tempo genieten van dit speciale natuurgebied. Voor kinderen een paradijs: zij leven zich uit in de diverse speelbossen en speeltuinen. Nog meer avontuur? Kies dan voor een bootje huren, een rondvaartboot of een fluisterboot. Een echte natuurliefhebber hoopt natuurlijk vanaf het water een bever, ijsvogel of zeearend te spotten. Grote kans dat dit lukt, in elk seizoen biedt de Biesbosch een veilige haven voor deze dieren.

Bijzonder overnachten in de Biesbosch doe je in Hotel De Watertoren in Dordrecht en in Villa Augustus in Dordrecht. Bijzonder omdat alle twee de hotels gevestigd zijn in een voormalige watertoren en vlakbij de Biesbosch liggen. Ontspannen in een bubbelbad terwijl je over het water kijkt en vogels spot. Dit natuurhuisje in Lekkerkerk is de ideale plek om lekker tot rust te komen! Tenslotte adviseren we je ook dit natuurhuisje in Drimmelen aan. Een rietgedekte boerderij met schitterende ligging op de dijk nabij het Brabantse Drimmelen. Camping Oud Drimmelen is de ideale uitvalsbasis voor een ontspannen ontdekkingstocht in de Biesbosch. Ruime staanplaatsen op kleine camping met geweldig uitzicht.


4. Utrechtse Heuvelrug

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Het Zuylensteinse bos bij Leersum en Amerongen

Zin in een oase van rust en groen midden in Nederland? De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit prachtige bossen en heuvelachtige heidevelden. Een bijzonder mix van natuur waar je ongestoord kunt wandelen en helemaal loskomt van je dagelijkse beslommeringen. Om de omgeving nog beter te kunnen zien, is er de Pyramide van Austerlitz. Gemaakt door soldaten van Napoleon, boven op een heuvel van 17 meter hoog met daarop een uitkijktoren. Verbaas je over het weidse uitzicht dat je vanaf daar kunt bewonderen. De natuur is hier divers en uitnodigend, de vele kastelen, waaronder die van Amerongen, spreken enorm tot de verbeelding. Het kasteel van Amerongen is al een ‘ouwetje’: in 1268 gebouwd en de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Helemaal tot rust komen? Boek dan een kamer in Bed & Breakfast Klein Groenbergen in Leersum. Vlak bij de snelweg en op 2 km afstand van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug vind je RCN het Grote Bos. In de buurt van het vakantiepark op de Utrechtse Heuvelrug vind je cultuur, natuur, landgoederen en kastelen. Ook Landal Amerongse Berg is een prima keuze voor rust en natuurliefhebbers.

LEES OOK: de 10 mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

5. Oostvaardersplassen

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Oostvaarderplassen

De Oostvaarderplassen komen regelmatig in het nieuws, en het is vooral een prachtig, nieuw ontwikkeld stuk natuur. In Flevoland, midden in Nederland waar iedereen van mag genieten. Het is een uitgestrekt moerasgebied met natuurlijke grasvlakten, bossen en waterplassen. De ideale verblijfplaats voor ontzettend veel verschillende (water)vogels. Een vogelparadijs waar bezoekers geraakt worden door het grote aanbod aan vogels maar ook aan zoogdieren. Aan de rand van het natuurpark Oostvaardersplassen zijn diverse uitkijkpunten, perfect om vogels te spotten, of een blik te werpen op edelherten, het Heckrund of de Konikpaarden. Wandelen in deze nieuwe natuur is een belevenis, zeker als je het spannende Boswachterspad ‘Het lange pad’ volgt. Een route van zeven kilometer die bij nat weer en in de winter het beste gelopen kan worden met laarzen.

Meerdere dagen uittrekken voor een ontdekking in de Oostvaardersplassen? Reserveer een natuurhuisje in Lelystad. Een tiny house verscholen in het groen met volop privacy. Het startpunt voor heerlijke wandelingen.

6. Loonse en Drunense Duinen

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Loonse en Drunense Duinen

Stuifzand, fijn zand, grote zandvlaktes, zandverstuivingen….. het lijkt de Sahara wel! In Noord-Brabant zou je die indruk kunnen krijgen als je door het mulle zand van de Loonse- en Drunense duinen sjokt. Zeker op een warme zomerdag als de zon het stuifzand laat schitteren. Naast de enorme zandvlaktes zijn er ook mooie bossen en heide. Maar het stuifzand vormt wel de meest indrukwekkend omgeving. De wind heeft er vrij spel en zorgt ervoor dat het landschap nogal eens van vorm verandert. Geeft niks, het geeft dit bewegende natuurgebied juist een enorme aantrekkingskracht. Lekker wandelen en banjeren in het zand om daarna de heide of het bos in te duiken. Of op een mountainbike zwetend door de natuur ploegen….. voor gevorderden en beginners.

Grenzend aan de Loonse en Drunense Duinen vind je het Recreatiepark Duinhoeve. Het park wordt omringd door groene weiden en is de start voor veel fiets- en wandelroutes. Op de Duinhoeve vind je ruime kampeerplekken en glamping accommodaties!

7. Nationaal Park Drentsche Aa

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Drentsche Aa

Voor iedereen die dol is op wandelen in een typisch Nederlands cultuurlandschap is het natuurgebied van de Drentsche Aa een aanrader. In het midden en noorden van Drenthe leidt de rivier de Aa je langs prachtige dorpjes en gehuchten. Alleen maar akkers en velden dus? Nou, bepaald niet! In het stroomdal van de Aa is alles nog klein en authentiek, dus bosjes met houtwallen, heidevelden, hunebedden en imposante landgoederen. Een mix van alles wat mooi Nederland ons te bieden heeft. Dankzij tientallen wandelroutes, voor gezinnen en stoere wandelaars, kun je op ontdekking in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Liever op twee wielen? Fietsen kan en er zijn zelfs speciale fietsroutes voor kinderen. Veel kilometers leg je dan waarschijnlijk niet af, maar onderweg zijn er voor de kleine mannen wel heel veel leuke dingen te zien en te doen.

Bed & breakfast Gasteren ligt op een steenworp afstand van het nationaal park. Een heerlijk plekje aan de rand van het dorp. Geniet hier van het landschap en de rust. Wil je een unieke vakantie in de Drentse natuur? Dan is het Hof van Saksen zeker iets voor jullie!


8. Drents-Friese Wold

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Lammetjes in het Drents-Friese Wold

Eén van de mooiste natuurgebieden in het noorden van Nederland is het Drents-Friese Wold. Minder bekend misschien maar juist daarom een ontdekking méér dan waard. Met ruim 6000 hectare natuur is dit natuurpark zelfs een van de grotere van ons land. Liggend op de grens van Drenthe en Friesland, heb je volop mogelijkheden lekker uit te waaien. Op de fiets en te paard, maar ook ontspannen wandelen is dé manier om natuur te beleven. Bossen, stuifzand, heide en grote en kleine vennen. Dikke kans dat je ergens op je wandeltocht een herder tegenkomt met een kudde schapen; deze ijverige grazers zorgen ervoor dat het open landschap zo blijft. Vogelgek? Neem je verrekijker dan zeker mee want hier zie je een gevarieerd aanbod aan bijzondere vogels.

Boerderij de Lange Weide is een BoerenBed kampeerboerderij waar je met kinderen op en top zult genieten. Een heerlijk plekje in Dwingeloo met volledig ingerichte boeren bed tenten.

9. Nationaal Park De Groote Peel

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Wandelen in het Nationaal Park De Groote Peel

Van alle natuurgebieden in Nederland is dit misschien wel de enige die dankzij de literatuur zo tot de verbeelding spreekt. Dankzij Toon Kortooms, de Brabantse romanschrijver, is de Peel voor altijd verbonden met de rest van Nederland. Veel van zijn boeken beschrijven de omgeving van de Peel. Een plek waar vroeger turf werd gestoken. Nu is dit landschap een gewild natuurgebied waar je een heel bijzonder soort natuur zult ontdekken. Het ligt op de grens van Brabant en Limburg en is met de vele moerassen, heide en waterplassen een haast mystiek plekje. Gevarieerd en heel erg leuk voor gezinnen met kinderen. Doordat delen van de wandelroutes over knuppelbruggetjes (houten bruggen van rondhout) gaan, om droge voeten te houden, wordt wandelen een avontuurlijke tocht.

In dit natuurhuisje in Heusden kijk je uit op bossen en weilanden. Heerlijk rustig, ver van de alledaagse drukte met plek voor 5 personen. Op slechts 18 kilometer rijden van het natuurgebied De Groote Peel ligt vakantiepark De Leisetert.

10. De Meinweg

De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland
Natuurlijke vijver in De Meinweg

Op ontdekking gaan in Limburg is een feest. Deze provincie is sowieso een pareltje van Nederland, met een prachtig glooiend landschap, en dankzij het nationaal park de Meinweg is een verblijf in onze zuidelijkste provincie een topbeleving. Er is flink wat hoogteverschil in dit terrein; ruim 50 meter dat is ontstaan door erosie van de Rijn en Maas én door aardverschuivingen in het verleden. Stevige schoenen aandoen dus als je hier gaat wandelen. Een aanrader: neem ook een kijkje in het bezoekerscentrum de Boshut waar je naast een drankje en een hapje (echte Limburgse vlaai) je kinderen heerlijk kunt laten spelen in het kinderspeelbos, op de huttenbouwplaats of op de waterspeelplaats.

Vakantiepark Landgoed het Leudal is een gezellige plek met kleurrijke, houten huisjes die in een bosrijke omgeving staan. Goed gelegen voor de start van fietstochten en wandelingen.

Meer over natuur in Nederland? Lees dan ook:

Geschreven door Alinda

Onze nieuwste artikelen

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Op zoek naar een leuke, veelzijdige vakantiebestemming? Denk dan eens aan Malta! Doe inspiratie op met deze top 10 bezienswaardigheden.