De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Athene bezienswaardigheden – 12x wat te doen in Athene

Athene is een schitterende stad vol cultuur en geschiedenis. De Griekse hoofdstad lijkt net een openluchtmuseum en is rijk aan oude tempels, ruïnes en kerken. Archeologische plaatsen zoals de Akropolis en de Oude Agora zijn kenmerkend voor de stad en mogen zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Athene. Pláka en Monastiráki zijn levendige wijken die zich kenmerken door pittoreske straatjes en gezellige terrasjes. Hier hangt een gezellige sfeer en je kunt er genieten van heerlijke Griekse specialiteiten. Verder is Athene een schitterende museumstad. In het Nationaal Archeologisch Museum vind je een grote collectie aan Griekse kunst en kun je een aantal zeldzame objecten bewonderen. Benieuwd naar wat Athene de stad nog meer te bieden heeft? Bekijk hier de 12 mooiste mooiste bezienswaardigheden in Athene.

Plan je bezoek aan Athene!

  • Goedkope vliegtickets naar Athene boek je gemakkelijk bij Vliegtickets.nl.
  • Bekijk de mooiste Athene reizen bij de ANWB.
  • Bij Tiqets vind je de leukste tours, activiteiten & tickets in Athene.
  • Bij Booking.com kijk je voor de beste hotels in Athene.

Zoek hotels in Athene

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste steden van Europa

1. Akropolis van Athene: Parthenon en Erechteion

De Akropolis van Athene staat bekend als hét symbool van Griekenland. Deze 156 meter hoge tafelberg torent ver boven de stad uit en is vanuit de meeste wijken goed te zien. Vanaf de berg heb je schitterend uitzicht op de stad. Daarnaast kun je er het bekende Parthenon bewonderen. Deze tempel werd gebouwd in Dorische stijl ter ere van de beschermgodin Athena Parthenos. Ook het Erechteion is een bezoekje waard als je op de Akropolis bent. Volgens oude mythen werd er precies op deze plek gestreden om de stad door verschillende goden. Deze tempel werd gebouwd in Ionische stijl en staat bekend om de vrouwenbeelden die het dak van de tempel ondersteunen.

Zoek tickets voor de Akropolis van Athene

Tip! Krijg een rondleiding door de Akropolis. Bewonder de mooie monumenten en luister naar verhalen van de Griekse oudheid die tot leven komen door een archeloog. Bekijk tickets…

2. Theater van Herodes Atticus

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Een andere mooie bezienswaardigheid op de Akropolis is het Theater van Herodes Atticus. Dit grote theater werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus en bevindt zich op de zuidzijde van de berg. In tegenstelling tot andere gebouwen op de Akropolis stamt dit bouwwerk niet uit de Griekse oudheid maar wel uit de Romeinse tijd. Vandaag de dag worden er hier nog steeds openluchtvoorstellingen gehouden.

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden in Griekenland

3. Oude Agora van Athene

Vlak bij de Akropolis vind je de Oude Agora van Athene. Deze plek diende vroeger als hét centrum van de stad. Het plein werd gebruikt voor handel, verkieziningen, evenementen en nog veel meer. Naast veel winkels en markten bevonden zich hier ook belangrijke gebouwen zoals het parlementsgebouw en het gerechtsgebouw. Tegenwoordig kenmerkt de Oude Agora van Athene zich door een groot park waar je onder andere de tempel van Hephaistos kunt bezoeken. Ook vind je er de Stoa van Attalus, een schitterend langwerpig gebouw met aan beide kanten een zuilengang. Vroeger werd het bouwwerk gebruikt als een soort afdakje voor als het warm was of als het regende. Tegenwoordig kun je er het Agoramuseum bezoeken.

Bezoek het Oude Agora van Athene

Tip! Bezoek de Oude Agora van Athene met een vooraf geboekt e-ticket. Verken één van de meest dynamische plekken van Athene met een zelfgeleide audiotour op je telefoon. Bekijk tickets…

4. Tempel van de Olympische Zeus (Olympieion)

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Het Olympieion was ooit de grootste tempel van Griekenland. Het bouwwerk is volledig gewijd aan Zeus en bevindt zich in het zuiden van de stad. De bouw van de tempel begon al in de zesde eeuw voor Christus maar werd pas afgerond in het jaar 125. Helaas werd het toen ook alweer snel vernield door vijandige invasies. Van de 104 verschillende zuilen die er toen waren, kun je er tegenwoordig nog 16 bewonderen. De Tempel van Zeus is dagelijks te bezoeken tussen 8 uur ’s ochtends en half 8 ’s avonds.

Bekijk tickets voor de Tempel van Zeus

Tip! Bezoek het Olympieion met een e-ticket en zelfgeleide audiotour op je telefoon. Bewonder de kolossale tempel en sluit je wandeling af bij het balaneion. Bekijk tickets…

5. De wijk Pláka

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Pláka is één van de gezelligste wijken in Athene. De wijk heeft een authentieke sfeer en bevindt zich vlak naast het Akropolis. Je vindt er verschillende bezienswaardigheden zoals het monument van Lysicrates. Verder kun je er heerlijk struinen door smalle straatjes met kleurrijke huisjes. De wijk zit vol gezellige terrasjes, goede restaurants en leuke souvenirwinkeltjes. Je kunt er heerlijke Griekse specialiteiten zoals moussaka en souvlaki proberen.

Hotels in Pláka – Onze tips!

  • Phaedra Hotel ligt op een centrale plek in de schilderachtige wijk Pláka. Het hotel heeft een dakterras met uitzicht op de Akropolis en mooie kamers met gratis WiFi.
  • Electa Palace Athens ligt middenin de wijk Pláka. Dit 5-sterrenhotel biedt een mooi zwembad, goed uitgeruste kamers en een ontbijtbuffet.

Bekijk alle hotels in Pláka

Tip! Maak een vroege ochtendrondleiding door de stad. Versla de hitte en ontdek de Akropolis en Pláka zonder lange wachtrijen. Bekijk tickets…

6. Het Panatheens Stadion

Het Panatheens stadion is gebouwd in de vierde eeuw voor Christus om atletiekwedstrijden te organiseren. In het stadion is plek voor 80.000 mensen en er zijn verschillende Panatheense spelen georganiseerd. Daarnaast is dit ook het stadion waar de allereerste moderne Olympisches Spelen uit 1896 plaats vonden. Door de jaren heen werd de plek nog gebruikt voor verschillende ceremonies maar tegenwoordig is het echt alleen nog een bezienswaardigheid. Naast dat het stadion dagelijks gratis te bezoeken is, worden er ook vaak activiteiten georganiseerd. Zo kun je een rondleiding krijgen of mee doen aan een unieke Olympische Spelen Workout.

Tip! Ontdek de hoogtepunten van Athene tijdens een elektrische fietstour door de oude stad. Begin aan een rondleiding door de historische buurten en leer meer over de levendige cultuur. Bekijk tickets…

7. Het Syntagmaplein

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Het Syntagmaplein is naast het bekendste plein ook nog het drukste kruispunt van de stad. Je vindt er het parlementsgebouw en kunt er het Graf van de Onbekende Soldaat bezichtigen. Deze wordt bewaakt door soldaten en elk uur is er een wisseling van de wacht. Veel toeristen komen naar de plek toe om deze wisseling te aanschouwen. Op zondag vind er een uitgebreide wisselwacht plaats samen met een hele ceremonie. Verder kun je hier ook nog een interessant metrostation met archeologische vondsten bezoeken.

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Hotel tip! ★★★★

NJV Athens Plaza is een 5-sterrenhotel aan het Syntagmaplein. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de Akropolis, heeft een trendy restaurant en beschikt over ruime kamers met hoge ramen.

Bekijk hotel

8. Nationale tuin van Athene

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

De Nationale tuinen van Athene (Ethnikós Kípos) bevinden zich midden in het centrum van de stad. Het park ligt vlakbij het parlementsgebouw en in de buurt van verschillende musea. Het is een heerlijke plek als je even tot rust wilt komen en wilt genieten van mooie natuur. Het groene park kenmerkt zich door uitgestrekte grasvelden, kleurrijke bloemen, mooie fonteinen en hoge bomen. Naast heerlijk wandelen kun je er ook verschillende objecten en ruïnes van lokale beroemdheden bewonderen.

Tip! Ontdek de meest fotogenieke plekjes tijdens deze Instagramtour door de stad. Dompel jezelf onder in Griekse cultuur terwijl je populaire buurten verkent. Bekijk tickets…

LEES OOK: 5 mooie eilanden van Griekenland

9. Kerken in Athene

Athene zit vol met indrukwekkende kerken. Een bezoekje aan één van deze mag dus zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip. De Grote Metropolitaan is de grootste en bekendste kerk van de stad. De Grieks-orthodoxe kerk werd gebouwd in de 19de eeuw door drie verschillende architecten. Door de verschillende stijlen heeft de kerk een apart karakter. De muurschilderingen en beeldhouwwerken binnen zijn erg kleurrijk en divers. De plek wordt nog steeds gebruikt als samenkomstplek en binnen liggen twee heiligen begraven. De Kapnikaréa is een andere bezienswaardige kerk in Athene. Deze kerk bevindt zich midden in de drukke Ermou winkelstraat en behoort tot één van de oudste kerken uit de stad.

Tip! Verken Athene op een unieke manier tijdens een elektrische fietstour door de stad. Krijg een rondleiding door historische buurten en ontdek verborgen lokale juweeltjes. Bekijk tickets…

10. Musea in Athene

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Athene is een schitterende museumstad. Je vindt er tal van musea die gewijd zijn aan Griekse kunst of aan de geschiedenis van de stad. Het Akropolismuseum is één van de meest bekende musea uit de stad. Hier leer je meer over de bekende tafelberg en kun je veel archeologische opgravingen en resten van gebouwen bekijken. In het Nationaal Archeologisch Museum vind je één van de grootste en meest uitgebreide collecties van heel Griekenland. Naast een grote collectie aan Griekse kunst kun je hier ook een aantal zeldzame objecten bewonderen. Zo vind je er het mechanisme van Antikythera en het masker van Agememnon. In de Atheense ‘Museumstraat‘ vind je nog een aantal indrukwekkende musea zoals het Byzantijns Museum, het Benaki Museum, het Museum voor de Cycladische Kunst en het War Museum. Deze 4 parels liggen op korte afstand van elkaar en zijn dus gemakkelijk te combineren. Vooral het Benaki museum is erg uniek omdat kunst vanuit de prehistorie tot aan de moderne tijd tentoonstelt. Mocht je meer willen leren over voorgaande oorlogen en het Griekse leger, breng dan een bezoekje aan het War Museum.

Tip! Skip the line en bezoek het Nationaal Archeologisch Museum met een handig e-ticket en een zelfgeleide audiotour op je telefoon. Bekijk tickets…

11. Het Monastirákiplein

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

Het Monastirákiplein ligt in de levendige wijk Monastiráki midden in het centrum van Athene. Het plein ligt vlak naast de Akropolis en in de buurt van veel kerken en musea. Er hangt een gezellige sfeer en je kunt er heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Op het plein kun je de Panagia Pantánassa kerk en de Tzisdarakis moskee bewonderen. In de nabijgelegen winkelstraat Ermou kun je goed shoppen. Elke zondag vind hier een typische vlooienmarkt plaats waar locals hun verzamelingen en leuke frutsels tentoonstellen. In de kleine straatjes kun je dan heerlijk rondsnuffelen tussen leuke spulletjes op zoek naar dat ene pareltje.

Hotels in Monastiráki – Onze tips!

  • Hotel Plaka ligt in het oude centrum van Athene. Het bevindt zich op slechts 5 minuten lopen van het Syntagmaplein en op 2 straten van metrostation Monastiraki.
  • 360 Degrees bevindt zich aan het Monastirakiplein. Het hotel biedt moderne kamers en beschikt over een bar-restaurant met een panoramisch uitzicht.

Bekijk alle hotels in Monastiráki

12. Lykavíttós

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Athene

De heuvel Lykavíttós is het hoogste punt van heel Athene. Op de 277 meter hoge top van de rots vind je een kapel, openluchttheater en een heerlijk restaurant. Je kunt de heuvel zelf beklimmen of een kabeltreintje omhoog nemen. Daar word je beloond met schitterend uitzicht over de hele stad. Vooral tijdens de zonsondergang is dit echt een magische plek.

Tip! Ervaar panoramische uitzichten over heel Athene tijdens deze 3,5 uur durende wandeling. Beklim de Philopappos-heuvel om de top van Lykavíttós te bereiken. Bekijk tickets…

Meer lezen over Griekenland? Bekijk ook:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Athene:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Athene?

Een aantal hoogtepunten van Athene zijn de Akropolis, het Panatheens Stadion en de wijk Pláka. Bekijk hier alles over de mooiste bezienswaardigheden in Athene.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland?

Mooie plekken en bezienswaardigheden in Griekenland zijn Athene, Olympia en Delphi. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden in Griekenland.

Wat zijn de leukste steden van Europa?

Een aantal leuke steden in Europa zijn Barcelona, Athene en Rome. Lees hier alles over de 20 leukste & mooiste steden van Europa.

Wat zijn de mooiste eilanden van Griekenland?

De mooiste Griekse eilanden zijn Zakynthos, Santorini en Rhodos. Lees hier alles over 5 mooie eilanden van Griekenland.

Geschreven door Elise Kirchner