De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Stedentrip Rome: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden!

Rome is de hoofdstad van Italië en één van de mooiste steden binnen Europa. Jaarlijks reizen er tal van toeristen naar de plek toe om overblijfselen van het ooit zo machtige Romeinse Keizerrijk te bewonderen. De stad lijkt een waar openluchtmuseum en het centrum kenmerkt zich door beroemde historische bouwwerken zoals het Colosseum en het Pantheon. Daarnaast vind je er tal van gezellige pleinen met mooie fonteinen en beelden. Een bezoekje aan Vaticaanstad mag ook zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Rome. Benieuwd naar wat de stad nog meer te bieden heeft? We hebben de 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome voor je op een rijtje gezet!

Stedentrip Rome – Onze tips!

Zoek hotels in Rome

LEES OOK: Dit zijn de 15 mooiste plekken & vakantiebestemmingen in Italië

1. Colosseum

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Het Colosseum is kenmerkend voor de historische stad Rome. Dit enorme bouwwerk stamt uit de eerste eeuw na Christus en was vroeger het grootste amfitheater in het hele Romeinse rijk. Hier vonden regelmatig gladiatoren gevechten plaats die bijgewoond konden worden door maar liefst 65.000 toeschouwers. Het bouwwerk ziet er niet meer zo mooi uit als vroeger maar behoort alsnog tot één van de zeven wereldwonderen. Tijdens een bezoek aan het Colosseum kun je de tribunes, de arena en de ondergrondse ruimtes bekijken. Ook kun je kiezen voor een rondleiding waarbij je meer leert over de geschiedenis van dit enorme bouwwerk.

Tip! Vermijd lange wachttijden en boek je toegangstickets voor het Colosseum online. Betreed het bouwwerk zelfstandig of kies voor een interessante rondleiding met gids.

Bekijk tickets voor het Colosseum

LEES OOK: Colosseum in Rome

2. Forum Romanum & het Palatijn

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Het Forum Romanum was vroeger het politieke, religieuze en commerciële hart van het Romeinse Rijk. Tijdens een bezoek aan dit historische centrum krijg je een goed beeld van hoe de oude Romeinen leefden en bouwden. Je kunt er indrukwekkende ruïnes bewonderen van klassieke Romeinse gebouwen. Het Palatijn is één van de zeven heuvels waarop Rome werd gebouwd. Hierop vestigden de keizers vroeger hun paleizen. De meeste hiervan zijn inmiddels vervallen maar er zijn er nog een aantal over die een goed beeld schetsen van het luxueuze leven van de keizers.

Tip! Kies voor een handig combinatieticket voor het Forum Romanum en het Colosseum. Krijg toegang tot beide bezienswaardigheden en geniet van een rondleiding met audiogids. Bekijk tickets…

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★

Hotel Romano ligt tussen het Colosseum en Piazza Venezia. Dit boetiekhotel biedt schitterend uitzicht op het Forum Romanum.

Bekijk hotel

3. Trevifontein

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Rome staat bekend om haar schitterende fonteinen. De allermooiste en beroemdste fontein van de stad, en misschien wel ter wereld, is de Trevifontein. Deze barokke fontein werd gebouwd in de achttiende eeuw en bevindt zich op het Piazza di Trevi. Het kunstwerk is gemaakt uit wit marmer en beeld Neptunus uit op zijn wagen richting de zee. Het helderblauwe water maakt het een magische plek om te zien. Je stedentrip aan Rome is niet compleet zonder een muntje te werpen in de fontein. Volgens een oude legende zal de gooier van de munt zeker nog eens terugkeren in Rome.

Tip! Verken de Trevifontein samen met een gids en krijg een ondergrondse rondleiding langs de ruïnes van het oude aquaduct. Bekijk tickets…

4. Het Pantheon

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Het Pantheon is één van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd. De tempel werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus en werd door keizer Hadrianus geschonken aan de Paus. De binnenkant van het Pantheon is schitterend om te zien. Het immense bouwwerk heeft een opvallende en open koepel die zorgt voor mooie natuurlijke lichtinval. Het pantheon is dagelijks gratis te bezoeken. Je vindt er een aantal bijzondere grafmonumenten en kunt er deelnemen aan een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis.

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

Hotel Pantheon ligt op een geweldige locatie, midden in de oude binnenstad van Rome en op slechts 50 meter afstand van het fraaie Pantheon. 

Bekijk hotel

LEES OOK: De 10 mooiste bestemmingen van Noord-Italië

5. Spaanse Trappen

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

De Spaanse Trappen zijn naast toeristische hotspot in Rome ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. De 135 traptreden werden gebouwd in de 18de eeuw om de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ te verbinden met het daaronder gelegen plein Piazza di Spagna. Op en rondom dit plein vind je leuke restaurants, terrasjes en ijssalons. Ook kun je er de opvallende fontein van Pietro Bernini bewonderen. In het voorjaar vind hier het feest ‘Infiorata’ plaats. Tijdens deze jaarlijkse traditie worden de trappen versierd met honderden gekleurde azalea’s. De straten rondom de Spaanse Trappen zitten vol met leuke winkels. Zorg ervoor dat je tijdens een dagje shoppen dus zeker een bezoekje brengt aan deze beroemde locatie in Rome.

Tip! Ontdek Rome tijdens een romantische avondwandeling door de stad. Bewonder de architectuur en bezoek de Spaanse Trappen, de Trevifontein en het prachtige Piazza Navona. Bekijk tickets…

6. De wijk Trastevere

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Aan de overkant van rivier de Tiber vind je Trastevere, één van de leukste wijken in Rome. In deze typische Italiaanse wijk kun je heerlijk wandelen langs smalle straatjes en kleurrijke huisjes. Vooral in de avond komt de wijk helemaal tot leven en kun je er heerlijk dineren of een drankje doen in één van de vele restaurants en bars.

Hotels in Trastevere – Onze tips!

  • Hotel San Francesco is nu een boetiekhotel in het hart van de wijk Trastevere. Op het dakterras van het hotel kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.
  • UNAHOTELS Trastevere Roma is gunstig gelegen in Rome en biedt kamers met airconditioning, een gemeenschappelijke lounge, gratis WiFi en een bar. 

Bekijk alle hotels in Trastevere

7. Piazza Navona

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Rome staat bekend om haar schitterende pleinen. Eén van de mooiste en opvallendste hiervan is het Piazza Navona. Dit uitgestrekte plein ligt erg centraal en diende vroeger als atletiekstadion. Vanaf hier kun je gemakkelijk door wandelen naar het Pantheon en andere bezienswaardigheden. Vandaag de dag is Piazza Navona een levendig plein vol met straatartiesten, gezellige terrasjes en goede restaurants. Ook kun je er een aantal mooie fonteinen bewonderen waaronder ‘La Fontana dei Quattro Fiumi‘ van Bernini, een oude Egyptische obelisk.

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

Eitch Borromini Palazzo Pamphilj heeft een terras met panoramisch uitzicht op Piazza Navona. Het hotel is gevestigd in een mooi historisch gebouw uit de 17e-eeuw.

Bekijk hotel

8. Vaticaanstad 

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Tijdens je stedentrip naar Rome moet je zeker een dag uittrekken om Vaticaanstad te bezoeken. Het Vaticaan bevindt zich midden in het centrum van Rome en wordt volledig ommuurd om duidelijk aan te geven dat het een zelfstandige staat is. De Sint-Pietersbasiliek is hét symbool van Vaticaanstad en misschien wel het allermooiste gebouw in heel Rome. De enorme katholieke kerk bevindt zich op het gelijknamige Sint-Pietersplein en is gebouwd op het vermoedelijke graf van Petrus. De binnenkant van de kerk is werkelijk schitterend en gratis te bezoeken. In de Vaticaanse musea kun je in 54 verschillende zalen de kunstschatten van de Katholieke kerk bewonderen. De beroemde Sixtijnse Kapel is voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun bezoek. Deze kapel zit vol met prachtige schilderingen van onder andere Michelangelo.

Tip! Breng een bezoek aan Vaticaanstad en bekijk de mogelijkheden online. Krijg toegang tot de Vaticaanse musea, bekijk handige combinatietickets of kies voor een handige privé-rondleiding.

Bekijk tickets voor Vaticaanstad

LEES OOK: De 20 mooiste dorpjes van Toscane

9. De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Onderweg naar Vaticaanstad zal je ongetwijfeld langs de immens grote Engelenburcht wandelen. Castel Sant’Angelo is een oud fort dat vroeger deel uitmaakte van de verdedigingslinie van Rome. Omdat het Vaticaan zo dichtbij ligt was dit voor de pausen de perfecte plek om te schuilen. De burcht is gelegen aan het water en wordt door middel van de Engelenbrug verbonden met de andere kant van rivier de Tiber. Op de top van Castel Sant’Angelo bevindt zich een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël. Vanaf het dakterras heb je prachtig uitzicht op de stad.

Tip! Voorkom lange wachtrijen en plan je bezoek aan Castel Sant’Angelo online. Krijg toegang tot de Engelenburcht en de verschillende tentoonstellingen. Bekijk tickets…

10. Villa Borghese

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van het centrum, breng dan een bezoekje aan Villa Borghese. Dit grote en mooie stadspark bevindt zich net achter de Spaanse Trappen. Ooit was dit het landgoed van de kardinaal Scipione Borghese dat behoorde tot de gelijknamige villa. Vandaag de dag dient het als een openbaar park waar je heerlijk kunt wandelen en boeiende musea kunt bezoeken. Je vindt er onder andere Galleria Borghese, een museum die de grote privé kunstcollectie van Borghese tentoonstelt.

Tip! Bezoek Galleria Borghese zonder in de rij te staan. Krijg een rondleiding door het museum en ontdek de indrukwekkende collectie. Bekijk tickets…

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

NH Collection Roma Vittorio Veneto is gevestigd in een glazen gebouw dat uitkijkt op Villa Borghese. Het hotel biedt gratis WiFi en kamers met airco.

Bekijk hotel

11. Circus Maximus

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Circus Maximus was ooit de grootste paardenrenbaan van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig vind je er enkel nog ruïnes maar het is niet moeilijk om je in te beelden hoe de paarden hier vroeger overheen rende. In het stadion was ruimte voor wel 300 duizend toeschouwers. Tegenwoordig kun je door Circus Maximus heen wandelen en af en toe worden er concerten georganiseerd.

LEES OOK: De 10 mooiste meren van Italië

12. Monument Victor Emanuel II

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Het monument van Victor Emanuel II (Vittoriano) ligt aan het Piazza Venezia en valt niet te missen tijdens je bezoek aan Rome. Dit gigantische, witte, marmeren gebouw prijkt middenin het centrum en is één van de meest opvallende bouwwerken in de stad. Het gebouw is gewijd aan de eerste koning van Italië uit 1861. De binnenkant staat vol met mooie standbeelden en kun je het graf van de onbekende soldaat bezoeken. Vanaf het dakterras heb je adembenemend uitzicht op de stad.

Tip! Haal tickets voor de glazen lift en ontdek het panoramische uitzicht op Rome vanaf het Vittoriano-monument. Bekijk tickets…

13. Piazza del Popolo

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Piazza del Popolo is een groot, opvallend en neo-klassiek plein uit de 19de eeuw. Het ‘plein van het volk’ was oorspronkelijk bedoeld om bezoekers die de stad in het noorden binnenkwamen te verwelkomen. Een opvallende bezienswaardigheid midden op het plein is de gigantische obelisk van Ramses II. Verder vind je er ook een deel van de oude stadsmuur en staat het plein vooral bekend om de 2 identieke kerken Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto.

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

Hotel Valadier ligt op 200 meter van het Piazza del Popolo. Het hotel biedt 3 restaurants, een fitnesscentrum en een dakterras met uitzicht op het centrum.

Bekijk hotel

14. Via Appia

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

De beroemde Via Appia is één van de oudste toegangswegen van Rome uit de Romeinse tijd. De weg bestaat uit enorme kasseien en verbindt Rome met de stad Brindisi. Via Appia wordt omringd door groene cipressen en was bedoeld om handel te drijven en militaire troepen sneller te kunnen verplaatsen. De weg ligt net buiten de stadsmuren van Rome. Je vindt er veel groene cipressen en kunt er verschillende grafmonumenten bewonderen. De beste manier om de Via Appia verkennen is met de fiets.

Tip! Maak een fietstocht over de Via Appia en rijdt langs indrukwekkende ruïnes en langs groene cipressen. Huur een fiets of kies voor een leuke e-bike tour onder begeleiding van een gids.

Bekijk tickets voor Via Appia

15. La Bocca della Verità

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

La Bocca delle Verità is een groot marmeren masker van de zeegod Oceanus dat zich bevindt in de portiek van de kerk Santa Maria in Cosmedin. De Mond der Waarheid werd een toeristische trekpleister na de film Roman Holiday in 1953. Volgens een oude legende zou je hand worden afgehakt als je een leugen vertelde terwijl je je hand in de mond van het masker stak. Dagelijks staan er veel toeristen in de rij om een foto te maken met hun hand in de mond van het masker.

16. Largo di Torre Argentina

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Largo di Torre Argentina is een belangrijk plein uit de geschiedenis. Je kunt er vier Romeinse tempels en ruïnes van het theater van Pompeius bewonderen. Op de trappen voor het theater werd Julius Caesar om het leven gebracht en sprak hij zijn beroemde laatste woorden ” tu quouque fili mi” uit. Het plein ziet er niet zo heel speciaal uit, vandaar dat de meeste toeristen er snel langs lopen. Het is de woonplaats van veel katten die door vrijwilligers verzorgd worden. Voor geschiedenisliefhebbers is Largo di Torre Argentina wel echt een must om gezien te hebben!

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

Hotel della Torre Argentina is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Rome. Het hotel biedt kamers met gratis WiFi en een panoramisch dakterras.

Bekijk hotel

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in Italië

17. Musei Capitolini

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Musea Capitolini worden gezien als de eerste musea ter wereld. Het kunstmuseum werd geopend door Paus Clemens XII in 1734. De Capitolijnse musea zijn gewijd aan archeologie en kunst uit de oudheid en de renaissance. De uitgebreide collecties zijn tentoongesteld in het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo op het Capitool van Rome. Een aantal bekende werken in de musea zijn de standbeelden van Amor en Psyche en de Lupa Capitolina.

Tip! Boek je tickets voor het Capitolijnse Museum online. Krijg toegang tot het museum en ontdek de tentoonstellingen. Bekijk tickets…

LEES OOK: Top 10 mooiste bezienswaardigheden van Florence

18. Santa Maria Maggiore

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Rome staat bekend als de hoofdstad van het christendom. De stad zit vol met schitterende kerken die je gratis kunt bezoeken. De Santa Maria Maggiore is één van de bekendste en grootste kerken van Rome. De kerk stamt uit de 5e eeuw en bevindt zich op de Esquilijn-heuvel. Als je de buitenkant van de kerk al mooi vind, wacht dan maar totdat je naar binnen loopt. De basiliek is mooi beschilderd en bevat nog veel nog veel authentiek mozaïek. Het plafond is versierd met goud en zo beschilderd alsof het een koepel lijkt terwijl dit niet het geval is.

Tip! Krijg een rondleiding door de Santa Maria Maggiore. Bewonder de Loggia delle Benedizioni, de trap van Gian Lorenzo Bernini en de hal van de pausen. Bekijk tickets…

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Hotel tip! ★★★★

Prassede Palace is een 4-sterrenhotel met gratis WiFi gelegen op 50 meter van de Santa Maria Maggiore en op 15 minuten lopen van het Colosseum.

Bekijk hotel

19. Boog van Constantijn

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Als je door Rome wandelt zal je tal van mooie triomfbogen tegenkomen. De Boog van Constantijn is hier één van en bevindt zich vlak bij het Colosseum. Het monument is 21 meter hoog en gemaakt van baksteen en marmer. Arco die Constantino werd opgericht om de overwinning van Caesar Flavius Constantijn te vieren. Op de poort staat een inscriptie geschreven die gericht is aan de keizer.

20. Terme di Caracalla

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

Bij Terme di Caracalla kun je de ruïnes een immens badhuis bewonderen. Met ruime voor 2.500 bezoekers was dit ooit het grootste thermencomplex van heel Rome. Aardbevingen en plunderingen hebben ervoor gezorgd dat je er vandaag de dag helaas niet meer kunt baden. Wel kun je er rondwandelen door de ruïnes en de tuinen. De archeologische opgravingen geven een goed beeld van hoe de thermen van keizer Caracalla er vroeger uit zouden hebben gezien.

Tip! Krijg toegang tot de Thermen van Caracalla. Bezoek de ruïnes van het oude badhuis en tover je foto’s om tot digitale ansichtkaarten via je telefoon! Bekijk tickets…

Meer lezen over Italië? Bekijk ook:

Veelgestelde vragen over de mooiste bezienswaardigheden in Rome:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Rome?

Een aantal mooie bezienswaardigheden in Rome zijn het Colosseum, de Trevifontein, het Pantheon en Vaticaanstad. Bekijk hier de 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome.

Wat zijn de beste hotels in Rome?

Een aantal goede hotels in Rome zijn Hotel Valadier, Hotel Pantheon en Prassede Palace hotel. Bij Booking.com vind je de beste hotels in Rome.

Hoe lang is het vliegen naar Rome?

Vanaf Amsterdam (AMS) duurt een directe vlucht naar Rome 2 uur en 15 minuten. Bij Vliegtickets.nl plan je gemakkelijk je vliegreis naar Rome.

Wat zijn de mooiste musea in Rome?

In Rome vind je veel mooie musea zoals Galleria Borghese, de Vaticaanse Musea en Musea Capitolini. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Rome.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een stedentrip Rome?

Voor een stedentrip naar Rome kun je het beste 3 tot 4 dagen uittrekken. Dit geeft je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden te bewonderen zonder te hoeven haasten.

Geschreven door Elise Kirchner