10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

Hoogtepunten van Riga

Riga is de prachtige hoofdstad van Letland. De stad is nog niet ontdekt door het massatoerisme en je kunt hier dus genieten van een rustig weekendje. Riga wordt gekenmerkt door gezellige pleinen, pittoreske gekleurde huizen en mooie kerken. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs de verschillende bezienswaardigheden en er zijn genoeg leuke musea, winkels en restaurantjes te vinden. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Riga.

Vind de goedkoopste vliegtickets! Vliegtickets naar Riga koop je al vanaf 72 euro retour. Bekijk hier de beste deals. Of bekijk deze actieve rondreis van 12 dagen door Letland en Estland.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Letland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

1. Stadhuisplein en Zwarthoofdenhuis

Het Stadhuisplein of Ratslaukums is een prachtig plein in het centrum van Riga. Het mooie plein wordt omringd door kleurrijke gebouwen en je kunt er leuke restaurantjes en cafeetjes vinden. Je vindt er onder andere het stadhuis en het Zwarthoofdenhuis. Het Zwarthoofdenhuis is één van de mooiste gebouwen van Riga. Het gebouw is in de veertiende eeuw gebouwd door een belangrijk gilde van Duitse kooplieden. Het gebouw is in een gotische stijl gebouwd en heeft een rijk versierde gevel. Voor het huis kun je een standbeeld vinden van Ridder Roland.

Op zoek naar een leuk hotel?

Het Neiburgs Hotel is een fijn 4-sterrenhotel, gelegen aan het Stadhuisplein. Het hotel bevindt zich in een mooi jugendstilgebouw en je kunt er genieten van een heerlijk restaurant en ruime kamers. Bekijk alle hotels in Riga.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

2. Dom van Riga

De Dom van Riga is een prachtige kathedraal in het centrum van Riga. De middeleeuwse kerk is gebouwd in een gotische stijl en is één van de oudste religieuze gebouwen in Letland. De bouw van de kathedraal begon in 1211 en heeft door de eeuwen heen veel doorstaan. Het is een bijzonder bouwwerk doordat heen veel delen zijn verbouwd. De kerk heeft nu een mengeling van verschillende bouwstijlen. Je kunt de kerk van binnen bezichtigen en je kunt er enkele mooie kunstwerken vinden. Zo staat er ook een orgel die in Zaandam is gemaakt.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

3. Centrale Markt van Riga

De Centrale Markt van Riga is een grote markthal, gelegen in de wijk Spikeri. De markthal is gevestigd in 4 oude hangars en vormt één van de grootste markten van Europa. In de markthal kun je talloze marktkramen vinden, waar je lekker eten, antiek, kleding en souvenirs kunt kopen. Je kunt er veel lekkere streekgerechten proberen en je kunt er uren rondstruinen. Je hebt daarnaast ook een buitengedeelte voor de hal, waar je in de zon langs de kraampjes kunt wandelen. De markt is de perfecte plek om wat souvenirtjes voor thuis mee te nemen.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis? Door heel Riga kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden, waar je kunt genieten van een huiselijke sfeer, terwijl je de mooie stad kunt verkennen. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

4. Museum of the Occupation of Latvia en KGB house

Het Museum of the Occupation of Latvia of ook wel het bezettingsmuseum is een interessant museum in het centrum van Riga. In het museum kun je alles leren over de lange bezetting van Letland. Letland is door de USSR en Nazi Duitsland bezet geweest en dit heeft grote invloed gehad op het dagelijkse leven van vele Letten. In het museum leer je over de onderdrukking aan de hand van film, voorwerpen en foto’s. Ook het KGB House of Corner House museum is een echte aanrader. Dit huis was jarenlang het hoofdkwartier van de KGB en er zijn hier dan ook veel heftige dingen gebeurd. Bij een bezoek aan het huis, kun je veel over de KGB en de onderdrukking leren.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

5. Livu Laukums

Livu Laukums is een prachtig plein in het centrum van Riga. Het plein is één van de gezelligste plekken van de stad en is altijd druk bezocht door zowel de lokale bevolking als de toeristen. Het plein staat vol met kleurrijke middeleeuwse vakwerkhuizen die zorgen voor een prachtig plaatje. Daarnaast staat het hele plein vol met terrasjes en kun je er dus een lekker hapje eten bij één van de talloze restaurantjes en cafeetjes. Er worden op het kleurrijke plein vaak leuke evenementen georganiseerd en in de winter vind je er een schaatsbaan.

Op zoek naar een leuk hostel in Skopje? Vanuit een hostel kun je perfect de stad verkennen en leer je ook nog eens andere reizigers kennen. Bekijk hier de leukste hostels in Skopje.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

6. Bastejkalna park en Vrijheidsmonument

Het Bastejkalna Park is een prachtig stadspark in het centrum van Riga. Op de plek van het park stond vroeger een fort, maar na de vernietiging van het fort, besloten ze er een groen stadspark van te maken. Het park heeft een diverse biodiversiteite met allerlei exotische planten en mooie bloemen. Door het park loopt een kanaal en je kunt er picknicken of een mooie wandeling maken. In het park kun je ook het belangrijke vrijheidsmonument vinden. Het monument is gebouwd ter ere van de vrijheid en de Letse helden die daarvoor gevochten hebben. Het is een bijzondere pilaar met meerdere standbeelden en bovenop staat een vrouw die drie sterren in de lucht houdt. Deze sterren staan voor de drie delen van het Russische rijk waaruit Letland is ontstaan.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

7. Petrikerk

De Petrikerk is een mooie Lutherse kerk, gelegen in het midden van het centrum. De eerste kerk stond al op deze plek in 1209, sindsdien is de kerk vaak gerestaureerd. In 1721 en 1941 werd de kerk bijna volledig verwoest door verschillende branden en de huidige kerk is in 1970 afgerond. De toren van de kerk is met zijn 123 meter, één van de hoogste kerktorens in de wereld. De kerk is erg mooi en kun je zowel van binnen als van buiten bezichtigen. Je kunt er een lift nemen die je naar de galerijen van de toren brengt. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht op de rest van de stad.

Maak een rondreis door de Baltische Staten! Ontdek de natuur en cultuur van Estland, Letland en Litouwen op een mooie meerdaagse rondreis. Bekijk hier de mooiste rondreizen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

8. Kathedraal van de Geboorte van Christus

De Kathedraal van de Geboorte van Christus is een mooie kathedraal gelegen in een groen park in Riga. De kathedraal is in de 19e eeuw gebouwd, toen Letland nog onderdeel was van het Russische rijk. Het is de grootste orthodoxe kerk van de Baltische staten en het is gebouwd in een Neo-Byzantijnse stijl. De kathedraal is erg bijzonder van buiten met gouden koepels en veel versieringen. Binnen in de kerk kun je allerlei mooie kunstwerken vinden en de entree is gratis. Een echte aanrader dus!

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

9. De Drie Broers

De Drie Broers zijn een drietal huizen, gelegen in het centrum van Riga. De huizen vormen de oudste huizen van heel Riga en mag je dan ook zeker niet missen. De huizen zijn wit, groen en geel en vormen samen een prachtig plaatje. Het witte huis is in de 15e eeuw gebouwd, het gele huis in de 16e en het groene huis in de 17e. Doordat de huizen uit verschillende periodes komen, kun je hier goed de ontwikkeling van de woningbouw in Riga aanschouwen. Het witte huis heeft een gotische stijl, het gele huis een Maniërisme stijl en het groene huis een Barokke stijl. In de drie huizen kun je tegenwoordig het Lets Architectuurmuseum vinden. In het museum kun je alles leren over de Letse architectuur en de bijzondere huizen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

10. Spikeri

Spikeri is een hippe artistieke wijk, gelegen in het oude handelsdistrict van de stad. In dit stadsdeel staan allerlei pakhuizen, die nieuw leven zijn ingeblazen. De pakhuizen staan nu vol met leuke restaurantjes, gezellige winkels en grote exposities. Het is het middelpunt van de creatieve scene van Riga en je kunt er dan ook genieten van veel mooie kunst en bijzondere culturen. Er worden allerlei leuke evenementen georganiseerd zoals muziekfestivals en je kunt er genieten van leuke hippe restaurants. Buiten staat het er vaak vol met marktkraampjes en kun je er lekker rondstruinen.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Letland?

Riga is de prachtige hoofdstad van Letland. In de rest van Letland kun je de mooiste bezienswaardigheden vinden. Bekijk hier de hoogpunten van Letland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Riga in Letland

10 Prachtige bezienswaardigheden in Letland

Letland is een prachtig land, waar je natuur, gezellige kustplaatsjes en een fantastische hoofdstad kunt vinden. Bekijk de leukste bezienswaardigheden.