Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

Hoogtepunten in Luxemburg

Luxemburg is prachtig land tussen de landen België, Duitsland en Frankrijk. Als je aan Luxemburg denkt, denk je al snel aan Luxemburg-stad. Maar het land heeft veel meer te bieden dan dat. In Luxemburg vind je tientallen kastelen en ruïnes die zeker een bezoekje waard zijn. Daarnaast wordt het land gekenmerkt door schitterende bosgebieden, rotsformaties en heuvels. Ook wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Luxemburg. De Route du Vin leidt je langs de mooiste wijngaarden in het Moezelgebied. Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees snel verder en bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg!

LEES OOK: De 15 mooiste campings in Luxemburg

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

1. Luxemburg-stad

Als je het land Luxemburg bezoekt, moet je natuurlijk een bezoekje brengen aan de hoofdstad van het land, Luxemburg-stad. In deze imposante en historische stad kun je van alles zien en bewonderen. Het is een van de rijkste steden van Europa en ligt aan twee rivieren, de Alzette en de Petrusse. Luxemburg stad is in twee delen gesplitst door de diepe geul, het Parc Municipal. Het historische centrum van Luxemburg stad is zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je struinen door oude straatjes en langs interessante gebouwen. Een mooie bezienswaardigheid om te bezoeken is de Kathedraal van Luxemburg. Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw en heeft een laatgotische stijl met schitterende glas-in-loodramen. Ook de Abdij van Neumünster, het Palais Grand-Ducal en de winkelstraat Grand Rue zijn zeker een aanrader om te bezoeken. Om de stad heen liggen de Kazematten van Bock. Deze indrukwekkende verdedigingswerken moet je zeker niet missen als je Luxemburg-stad bezoekt.

Tip! Boek de mooiste hotels in het centrum van Luxemburg stad bij Booking.com

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

2. Burcht Vianden

Het bekendste kasteel van Luxemburg is Burcht Vianden. Het kasteel is tussen de 11e een 14e eeuw gebouwd op de ruïnes van een oude romeins bouwwerk. Jarenlang hebben de graven van Vianden in dit kasteel gewoond. In de 16e eeuw kwam het kasteel in de handen van de familie van Oranje-Naussau. Door de jaren heen zijn de verschillende kamers in het imposante gebouw gerestaureerd. Vandaag de dag kun je het kasteel ook bezoeken. In de burcht kun je de verschillende kamers bewonderen die vol staan met oude harnassen, wapens en voorwerpen. Het is ook zeker een aanrader om tijdens een bezoekje aan het kasteel even om je heen te kijken. Vanaf Burcht Vianden heb je namelijk een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Overnachten met uitzicht op kasteel Vianden? Dit vakantiehuis in Vianden is geschikt voor 6 personen en heeft een schitterend uitzicht op het kastel. De woning is modern ingericht en van alle gemakken voorzien.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

3. Route du Vin

Op de grens van Duitsland en Luxemburg ligt de Route du Vin. Deze wijnroute langs de Moezel is een schitterende route door de glooiende heuvels van het Moezelgebied. De route staat volledig in het teken van Limburgse wijn en is zo’n 36 kilometer lang. De route begint bij de samenvloeiing van de Sûre en de Moezel en leidt je door verschillende wijnplaatsen zoals de dorpjes Grevenmacher en Remich. Ook kom je door het stadje Schengen, waar je van alles te weten kunt komen over het Schengen akkoord. De route eindigt in het kuuroord Modorf-les-Bains. Langs de route kun je stoppen bij verschillende wijngaarden en hoogtepunten. Ook kun je even uitstappen om een mooie wandeling te maken door een van de wijngaarden en te genieten van het prachtige uitzicht.

Hotel met uitzicht op de wijngaarden! Hotel de l’Ecluse Superior is een schitterend driesterrenhotel aan de Route du Vin. Het hotel heeft een moderne inrichting met luxe kamers waarvan sommige uitzicht hebben op de wijngaarden.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

4. Luxemburgse Ardennen

Als je dacht dat je de Ardennen alleen maar in België kunt vinden, dan heb je het mis! De Luxemburgse Ardennen is een schitterend natuurgebied wat wordt gekenmerkt door ruige kliffen, beboste plateaus en valleien. Je kunt er prachtige wandelingen en fietstochten maken. Ook mountainbike liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Daarnaast kun je op de rivier de Sauer uitdagende kanotochten maken. Het natuurgebied heeft een beruchte geschiedenis. Op deze plek is er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Daarom vind je in het natuurgebied verschillende versterkte vestigingen en forten. Een aantal mooie steden in het gebied van de Luxemburgse Ardennen zijn Wiltz en Clervaux. In deze stadjes kun je mooie wandelingen maken en genieten van verschillende bezienswaardigheden.

Camping tip! Camping Kohnenhof is een natuurcamping op de grens met Duitsland en is een heerlijke camping als je wilt genieten van rust en ruimte. De camping heeft een speeltuin, een zwembad en een animatieteam voor de kinderen.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

5. Larochette

Larochette is een klein plaatsje in een vallei in de bossen van het natuurpark Müllerthal. Het is een prachtig stadje om door heen te struinen. Het oude stadje wordt gekenmerkt door twee imposante kastelen, Kasteel Larochette en Kasteel Meysembourg. Kasteel Larochette is gebouwd in de 11e eeuw en kent een ruige geschiedenis. In de 16e eeuw is het kasteel verwoest door een grote brand. Door de jaren raakt het kasteel ook steeds meer in verval tot het in 1979 staatsbezit werd. Het kasteel werd toen gerestaureerd en is tegenwoordig een prachtige bezienswaardigheid die hoog boven het stadje uittorent. Het Meysembourg kasteel ligt iets buiten het stadje. Dit kasteel komt uit de 11e eeuw en heeft een neo-renaissance stijl. Helaas kan dit kasteel niet bezichtigd worden, omdat het privé bezit is. Vanaf het kleine meertje vlak bij heb je een schitterend uitzicht op het kasteel.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden langs de Duitse Moezel

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

6. Kasteel Beaufort

Luxemburg is rijk een prachtige kastelen en burchten. Van alle kastelen moet je kasteel Beaufort zeker niet missen. Het kasteel ligt in een klein plaatsje in het natuurgebied het Mullerthal. Het kasteel is in de 11e eeuw gebouwd en is door de jaren heen steeds meer uitgebouwd. Sinds 1981 is het kasteel eigendom van de staat en is het kasteel flink gerestaureerd. De ruïnes van het kasteel zijn voor publiek geopend. Je kunt er heerlijk struinen door de verschillende gangen van het oude gebouw. Maak ook eens een wandeling rondom de kasteelvijver. Vanaf de vijver heb je een prachtig uitzicht op het kasteel. Daarnaast kun je rondom Kasteel Beaufort ook prachtige wandelingen maken. Vlak bij het kasteel staat ook nog een Renaissance-slot uit de 17e eeuw. Dit slot kun je alleen onder leiding van een gids bezoeken.

Overnachten in de natuur? Dit natuurhuisje in Beaufort ligt midden in de bossen vlak bij het kasteel. De accommodatie is geschikt voor 8 personen en is kleurvol ingericht. Vanaf het huisje kun je mooie wandelingen maken door het Müllerthal.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

7. Het Müllerthal

In het oosten van Luxemburg ligt het natuurgebied Het Müllerthal. De regio wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Het Müllerthal wordt gekenmerkt door diepe valleien, dichte bossen, grotten en prachtige beekjes met watervallen. Het gebied is een prachtige plek voor wandelliefhebbers. In het natuurpark vind je zo’n 112 kilometer aan wandelpaden. Deze wandelpaden worden ook wel de Müllerthal Trail genoemd en zijn uitdagende wandelroutes voor elk type wandellaar. In het park vind je een aantal hoogtepunten. Bij het plaatsje Berdorf vind je de Hohllay Grot, een prachtige grot uit de Romeinse tijd. Ook de Breechkaul grot is zeker een bezoekje waard. Vlak bij deze grotten is het uitzichtpunt Perekop. Vanaf Perekop heb je een adembenemend uitzicht over de bossen, rotsformaties en de Swieschlëff kloof.

Tip! Huur een natuurhuisje

Huur een natuurhuisje in de natuur van Luxemburg. In het diverse landschap van Luxemburg kun je heerlijk overnachten in comfortabele woning in het groen. Bekijk hier het hele aanbod!

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

8. Schiessentümpel waterval

Een van de bekendste watervallen in het Müllerthal is de Schieesentümpel waterval. Deze schilderachtige waterval bestaat eigenlijk uit drie kleine watervallen en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De brug, die over de waterval ligt, is ook zeker een bijzondere bezienswaardigheid. Deze brug is gebouwd in de 19e eeuw en is door de jaren heen het symbool geworden van de regio Müllerthal. Je kunt de waterval en de brug op twee manieren bereiken. Vanaf Tourist Center Heringer Millen kun je de bezienswaardigheid bereiken via de wandelpaden W6 en W7. Je kunt er ook voor kiezen om je auto vlak bij de waterval te parkeren bij de Breidweiler brug. Dan hoef je slechts 500 meter te lopen. Het is zeker een aanrader om het bezoekje aan de Schiessentümpel waterval te combineren met een lange wandeling door de prachtige natuur.

Op zoek naar een rustieke camping? Camping Martbusch is een middelgrote camping midden in de natuur van Luxemburg. De natuurcamping biedt veel rust en ruimte.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxemburg

9. De Passerelle

De Passerelle is een oud viaduct dat werd gebouwd in de 19e eeuw en wordt gezien als een van de grootste bezienswaardigheden van Luxemburg. Het viaduct was vroeger gebouwds om het stadscentrum met het station te verbinden. Station Luxemburg ligt buiten het stadscentrum aan de Avenue de la Gare. Vandaag is het viaduct een toegangsweg in het zuidelijke gedeelte van de stad. De brug is zo’n 290 meter lang en 45 meter hoog. De brug heeft 24 bogen en ligt over de rivier Pétrusse. Het is een schitterende bezienswaardigheid om te bezoeken. Vanaf de brug heb je een adembenemend uitzicht en kijk je tientallen meters naar beneden.

10. Nationaal Mijnmuseum

Een interessant museum in Luxemburg wat je kunt bezoeken is het Nationaal Mijnmuseum. Het museum bevindt zich in een van de oude mijnen waar 200 jaar lang ijzererts is gewonnen. Het is zeker een aanrader om dit museum met kinderen te bezoeken. In het museum kun je van alles leren over het leven van een mijnwerker. Tijdens een bezoekje aan het Nationaal Mijnmuseum maak je een tocht onder de grond met een mijnwerkerstrein. Daarna krijg je een rondleiding onder leiding van een gids. Tijdens de rondleiding krijg je van alles te weten over het werk en het leven in de mijnen. Ook kun je verschillende werktuigen en machines bewonderen die vroeger werden gebruikt.

Plan je vakantie in Luxemburg
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Luxemburg:

Hoe lang is het rijden naar Luxemburg?

Dit ligt er natuurlijk aan waar je woont in Nederland, maar vanaf midden Nederland is het ongeveer 6 uur rijden natuur Luxemburg.

Wat zijn mooie campings in Luxemburg?

Camping Martbusch, Camping Kohnenhof en Camping Neumuhle zijn een aantal mooie campings in Luxemburg. Bekijk hier het hele aanbod campings!

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Luxemburg?

Een paar van de bekendste en mooiste natuurgebieden van Luxemburg zijn het Müllerthal en de Luxemburgse Ardennen. Bekijk de top 6 natuurgebieden in Luxemburg.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Luxemburg?

Een paar van de mooiste en bekendste wandelroutes van Luxemburg zijn de Mullerthal Trail, de Minett Trail en de Escapardenne Trial. Ontdek de 10 mooiste wandelroutes van Luxemburg.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

Wandelen in Luxemburg? Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes

In Luxemburg vind je prachtige natuurgebieden met tal van mooie wandelroutes. Ontdek in dit artikel de mooiste wandelroutes in Luxemburg.