Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Drenthe

Drenthe is een geliefde provincie bij wandelaars. Dat heeft de provincie vooral te danken aan het afwisselende landschap met sprookjesachtige bossen, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Je kunt er genieten van mooie natuur, rust en prachtige vergezichten. Wandel door de paarse heide en beekdalen, aanschouw de hunebedden en pauzeer in één van brinkdorpen om bij te komen op het terras. In Drenthe vind je ontzettend veel leuke wandelpaden die je door schitterende gebieden voeren, zoals de Hondsrug en het Nationaal Park Dwingelderveld. We hebben 10 mooie wandelroutes in de groene provincie voor je op een rijtje gezet.

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen in Drenthe gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Drenthe. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Het Bijvoetpad: wandelen langs hunebedden – 15 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!
Hunebed D22

Het Bijvoetpad is een prachtige wandelroute van 13,5 kilometer langs zes hunebedden in Drenthe. De route heeft een duur van zo’n drieënhalf uur en start bij het Hunebedcentrum in Borger. De route voert je door bossen, weide, akkers, zand, heide en door karakteristieke Drentse dorpjes. De naam van de wandelroute komt van de Bijvoet, een plant die wel 1,5 hoog groeit. De bladeren van de plant bevatten een olie die ontspannend werkt op je voeten. Het werd al door de soldaten in de Romeinse tijd gebruikt om blaren tegen te gaan. Bij het Hunebedcentrum vind je het grootste hunebed van Nederland. Het hunebed is maar liefst 22,5 meter lang en kun je bewonderen aan het einde van de wandeling. De wandelroute loopt over de Hondsrug, een natuurgebied dat door UNESCO als geoparc is uitgeroepen vanwege zijn archeologische, ecologische en culturele waarde. Dit gebied is namelijk ontstaan in de voorlaatste ijstijd en vandaag de dag vind je er nog vele bezienswaardigheden. Ook loop je tijdens de wandelroute door het Drouwenerzand, een stuifzandgebied met uitgestrekte bossen en heide op de Hondsrug. Download de wandelroute hier.

Safaritent in het bos! Op Camping Het Horstmannsbos kun je overnachten in een luxe safaritent met eigen sanitair. De natuurcamping ligt in de bossen van Drenthe en grenst direct aan Het Drouwenerzand.

2. Grote bos- en duinroute in het Drents-Friese Wold – 16 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!
Aekingerzand

Op de grens van Drenthe en Friesland ligt het Drents-Friese Wold, een prachtig nationaal park waar je heerlijke wandelingen kunt maken. In het park vind je alle soorten natuur: dichte bossen, groene heides, uitgestrekte zandvlaktes en hier en daar een paar vennen. Je vindt er meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen, waaronder de Grote bos- en duinroute. Deze wandelroute is een samenvoeging van twee kortere gemarkeerde wandelroutes: de rode en de witte route. Je volgt eerst de route Lange Poel (rode route) door jong bos en langs weilanden, dan de verbindingsroute met rood-witte paaltjes en tot slot de witte paaltjes van de Terwisschawandeling. De route neemt je mee naar het Aekingerzand en de Kale Duinen. Het Aekingerzand is een grote zandvlakte waar je ook zeker de uitkijktoren Aekingerzand moet beklimmen. Wil je de hond meenemen naar het Drents-Friese Wold? Houd er dan wel rekening mee dat een deel van de route door de Kale Duinen tussen 1 maart en 1 september niet toegankelijk is voor honden.

Tip: Wandeling met de hond! Samen met je trouwe viervoeter een wandeling maken door het Drents-Friese Wold? Dan is de wandelroute Bultingerveld (gele route) een aanrader. De wandelroute loopt door jonge bossen rond een recreatieplas en op een deel van de route mogen honden loslopen.

Vakantiepark tip! Landal Hunerwold State ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en is de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen in het nationale park. Huur een comfortabele bungalow en je loopt zo het natuurgebied in!

3. Wandelroute De Acht van Amen in de Drentsche Aa – 5 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

In het noorden van Drenthe ligt het Nationaal Park Drentsche Aa. Door het natuurgebied stroomt de slingerende beek de Drentsche Aa, die al jaren door het gebied heen kronkelt. Het romantische landschap bestaat uit diepjes en stroompjes die omringt worden door moerassen. Je vindt er tientallen wandelroutes over kronkelende zandpaden, door heidevelden, esdorpen en kleurrijke hooilanden. Een leuke wandelroute in de Drentsche Aa is de route De Acht van Amen. Dit is een 5 kilometer lange wandeling door bos en beemd, bestaande uit 2 lussen van ieder zo’n drie kwartier tot een uur. Het begin- en eindpunt van de wandeling is het esdorp Amen. De route is in alle seizoenen de moeite waard, qua landschap en qua kleuren van bloemen, bladeren en bessen. Je trouwe viervoeter mag ook aangelijnd mee op deze route. Wil je liever een langere wandeling maken, dan is de wandelroute Drentsche Aa (20 km) een aanrader. Deze route van voert je langs eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden.

Camping tip! De Lange Weide is een heerlijke boerderijcamping in het Drentse Dwingeloo. De camping ligt in de groene bossen en velden, vlakbij het Nationaal Park Dwingelderveld.

4. Wandelroute Telescoop in Nationaal Park Dwingelderveld – 4 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Het Nationaal Park Dwingelderveld is waarschijnlijk het bekendste nationale park van Drenthe. Het nationale park wordt ook wel het park van de ‘groote stille heide’ genoemd. De Dwingeloose heide is namelijk het grootste natte heidegebied van West-Europa! Het natuurgebied met vennetjes, bossen en grafheuvels is bij uitstek geschikt om te voet te verkennen. In het Dwingelderveld vind je tientallen kilometers aan voetpaden en een kleine 60 kilometer aan rondwandelingen. Met een beetje geluk spot je tijdens je wandeling bijzondere dieren, zoals adders, reeën en verschillende vlindersoorten. Bovendien vind je in het gebied Schotse Hooglanders, schapen en talloze mooie vogels. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben veel wandelroutes van verschillende lengtes in het Dwingelderveld uitgezet. Eén ervan is de wandelroute Telescoop die je naar de radiotelescoop van Dwingeloo brengt. Deze radiotelescoop bevindt zich aan de rand van de Dwingeloosche Heide en is een historisch monument. Bij de opening in 1956 was het namelijk de grootste radiotelescoop ter wereld. Onderweg naar de telescoop geniet je van een mooi uitzicht over de weidse heide.

Overnacht in een boomhut in Dwingeloo! Kom wandelen in Drenthe met een overnachting en ga even “back-to-nature” in een boomhut. De boomhut bevindt zich op Camping Torentjeshoek waar je kunt genieten van fijne faciliteiten, zoals een brasserie, kinderboerderij en speeltuin.


5. Boomkroonpad: wandelen langs boomtoppen in Drenthe – 125 meter

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Wil je samen met de kinderen een wandeling in Drenthe maken, dan kan je het Boomkroonpad niet missen! Het Boomkroonpad laat je het bos vanuit een ander perspectief bekijken. Het wandelpad leidt je namelijk hoog langs de toppen van de bomen. Het is een unieke ervaring die zowel jou als de kids lang bij zal blijven. Het pad is 125 meter lang en heeft een belevingsduur van 30 minuten. Voor het bewandelen van het Boomkroonpad dien je wel vooraf een kaartje te reserveren. De kaartjes zijn online te bestellen en kosten voor volwassenen €4,00 en voor kinderen €2,00. Bij het Boomkroonpad vind je ook het Buitencentrum Boomkroonpad, waar je terecht kunt voor allerlei activiteiten. Je kunt er bijvoorbeeld spelen in het Speelbos Lorken, een speurtocht maken door het woud of broodjes bakken. Het bezoekerscentrum is ook het startpunt van diverse boswandelingen en je kunt er een aansprekende presentatie over het bosleven bekijken.

Kindercamping in Drenthe! Camping De Berenkuil in Grolloo is een groene camping met zwembad en speelvijver. De camping heeft een leuk recreatieprogramma en meer dan 25 grote en kleine speeltuinen.

6. Wandelroute Melkwegpad-Bospad in het Hart van Drenthe – 2,2 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!
De radiosterrenwacht op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork

Het Hart van Drenthe is een robuust wandel- en natuurgebied gelegen rond de dorpen Elp, Grolloo, Hooghalen en Schoonloo. Het natuurgebied kent gevarieerde bossen, grillige beekjes, heidevelden, stuifzanden en vennen. Staatsbosbeheer heeft in het Hart van Drenthe drie bewegwijzerde routes en een speurtocht uitgezet. De wandelroute Melkwegpad-Bospad is een leuke wandelroute voor het hele gezin. Het familiepad neemt je mee naar het voormalig Kamp Westerbork en de radiosterrenwacht. Langs het Melkwegpad krijg je ook uitleg over de planeten en loop je door de Melkweg. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is rolstoelvriendelijk. Het pad is eveneens toegankelijk met een kinderwagen of rollator.

Tiny house in Drenthe! Wil je echt tot rust komen midden in de natuur van Drenthe? Boek deze tiny house voor 4 personen in Hoogersmilde. De luxe tiny house heeft twee tweepersoonsbedden en een eigen terras.

7. ANWB-stadswandeling Assen ‘Stad der Paleizen’ – 4 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Assen is de mooie hoofdstad van Drenthe. Vandaag de dag heeft de stad een gezellig centrum met leuke winkels, restaurantjes en bezienswaardigheden. Maar in tegenstelling tot de meeste provinciale hoofdsteden heeft Assen geen middeleeuws stedelijk verleden. Tot de 13e eeuw was Assen namelijk gewoon maar een plaatsje met enkele boerderijen. In het jaar 1809 kreeg Assen stadsrechten en werd het een echte hoofdstad waar mooie villa’s en herenhuizen kwamen. Assen wordt nu daarom ook wel de ‘Stad der Paleizen’ genoemd. De ANWB ontwikkelde een wandelroute door de stad. De korte stadswandeling neemt je mee langs kleine paleisjes, mooie tuinen en over de kade van de historische Drentse Hoofdvaart. De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan het Drents Museum, waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van Drenthe. Je kunt er onder andere veenlijken en de oude oudste boot ter wereld aanschouwen. De ANWB-wandelroute Stad der Paleizen is 4 kilometer lang en loop je in ongeveer een uur.

Natuurhuisje bij Assen! Op 6 km van Assen vind je een fraai gelegen natuurhuisje in Eldersloo. Het huisje is geschikt voor 3 personen en heeft een overdekte veranda met een schitterend uitzicht over de omliggende velden en akkers.

8. Wandelroute De Mysteries van het Reestdal – 15 tot 23 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

De Reest is een 35 kilometer lange grensrivier tussen de provincies Drenthe en Overijssel. In het uiterste zuidwesten van Drenthe, aan de oevers van de Reest, ligt een hoevelandschap met kleine essen, heideveldjes, bossen, weitjes en moerassen. Het Reestdal heeft een uniek landschap dat niet echt te vergelijken is met andere beekdalen in Drenthe. Er groeien zeldzame moerasplanten en er leven veel ooievaars. Erg bijzonder, want de ooievaar was bijna uitgestorven, maar inmiddels gelukkig weer volop aanwezig. Ook kom je in het gebied landgoederen en rietgedekte boerderijen tegen. Het Reestdal kent geheimzinnige plekken met spannende verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld. Bij de Mysteries van het Reestdal is een routekaart verkrijgbaar die je langs 31 mystieke plekken in het oeroude Reestdal voert. Je kunt de kaart verkrijgen bij de Tourist Info Punten in de Wijk en IJhorst.

Lees tip! Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

9. Knapzakroute De diepjes rond Gasteren – 17,5 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!
Oude boerderij in Gasselte

Knapzakroutes zijn typisch Drentse wandelingen die over oude, niet bekende paden gaan. De wandelroutes nemen je mee over heidevelden, langs kronkelende beekjes en over smalle bospaadjes. Tijdens de wandelroutes maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpjes. De routes stonden voorheen alleen in een routeboekje dat te koop was bij boekhandels en via de website. Sinds het voorjaar van 2020 worden de routes online gezet om gratis te downloaden. Veel van de routes kun je hier al vinden en er komen er steeds meer bij. Eén van de mooiste knapzakroutes is de route De diepjes rond Gasteren. Gasteren is een idyllisch brinkdorp op de Drentse zandgronden. De route is 17,5 kilometer lang en voert je door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Onderweg geniet je van een prachtig golvend heidelandschap met forse stuifduinen, schilderachtige vennen, meanderende stroompjes en flora zoals orchideeën en ratelaars. De knapzakroutes zijn gemiddeld circa 15 kilometer lang, maar zijn vaak in kortere lussen op te splitsen.

Natuurhuisje in Drenthe! Dit tweepersoons appartement in het brinkdorp Norg bevindt zich op de 1e verdieping van een Saksische boerderij uit 1762. Je mag gebruik maken van de tuin en het zwembad en tegen betaling kun je gebruik maken van een privé sauna.

10. Nachtwandelroute door het Dwingelderveld – 5 km

Wandelen in Drenthe, de 10 beste wandelroutes!

Een unieke wandelroute in Drenthe is de nachtwandelroute door het Dwingelderveld. De meeste natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en -opkomst namelijk niet toegankelijk. Natuurmonumenten biedt de gelegenheid om ’s nachts de natuur in het Dwingelderveld te beleven. Tijdens de nachtwandeling ontdek je een hele andere kant van het Dwingelderveld. Er is ’s nachts veel te beleven en in het donker kun je je goed concentreren op de geluiden van de natuur. Met een beetje geluk hoor je een roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert. Ook kun je in het donkere Dwingelderveld genieten van een prachtige sterrenhemel. De nachtwandelroute begint bij de parkeerplaats van het zwembad Paasbergen in Dwingeloo, vlakbij camping De Noordster. De route is gemarkeerd met bordjes met reflectoren die oplichten. Neem een zaklamp mee tijdens de wandeling, maar probeer deze zo min mogelijk te gebruiken om de echte duisternis te ervaren.

Uniek overnachten in een yurt! Overnachten in dit natuurhuisje in Dwingeloo is een unieke ervaring. Je slaapt in een knusse yurt voor twee personen met openslaande deuren en uitzicht op het bos.


Lees meer over wandelen en natuurgebieden in Drenthe:

Veelgestelde vragen over wandelen in Drenthe:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Drenthe?

In Drenthe vind je tal van mooie wandelroutes. Typisch Drentse wandelingen zijn de knapzakroutes over smalle bospaden en langs meanderende beekjes. Daarnaast vind je nog veel meer mooie wandelroutes door prachtige natuurgebieden, zoals het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Ontdek hier de mooiste wandelroutes in de provincie Drenthe.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Drenthe?

Drenthe telt drie nationale parken en nog meer mooie natuurgebieden, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zo is de Hondsrug een uniek Geopark van archeologische, ecologische en culturele waarde. Bekijk hier de mooiste natuurgebieden in Drenthe.

Wat zijn de mooiste dorpen van Drenthe?

Drenthe is rijk aan pittoreske dorpjes, zoals Exloo, Orvelte en Dwingeloo. De dorpjes hebben een rijke historie en liggen vaak midden in het schitterende landschap van Drenthe. Bekijk hier 10 pittoreske dorpjes in Drenthe.

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in Drenthe?

In Drenthe vind je prachtige natuurhuisjes. De meeste liggen middenin de bossen of heidevelden, waar je kunt genieten van de prachtige Drentse natuur. Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes in Drenthe.

Wat zijn de mooiste vakantieparken van Drenthe?

In Drenthe vind je fijne vakantieparken met mooie vakantiehuizen en bungalows. Een paar van onze favorieten zijn Vakantiepark Het Drentse Wold en Vakantiepark PUUR Exloo. Bekijk hier 10 mooie vakantieparken in Drenthe.

Wat zijn de mooiste tiny houses in Drenthe?

Een tiny house is de ideale uitvalsbasis voor een rustieke vakantie in Drenthe. De huisjes liggen veelal op een idyllische locatie, waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bekijk hier 7 leuke tiny houses in Drenthe.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste campings in Drenthe

De 15 mooiste campings in Drenthe

Drenthe is een geweldige bestemming voor een kampeervakantie in eigen land. Bekijk hier de 15 mooiste campings in Drenthe.

Een reactie

  1. Beste mensen, de foto bij de knapzakroute Gasteren is niet van een boerderij in Gasteren, maar een boerderij in Gasselte!
    Allebei ligt het in Drenthe maar het zijn toch echt 2 hele verschillende dorpjes.

    Groetjes Elly Smit