Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

Hoogtepunten van Gelderland

Een prachtige provincie in het midden van Nederland is Gelderland. De provincie is erg geliefd onder vakantiegangers die even willen ontsnappen aan de drukte van alle dag. Gelderland is rijk aan uitgestrekte bossen en prachtige heides. Je vindt er onder andere twee nationale parken, Nationaal Park Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Ook Kootwijkerzand  is een schitterend stukje natuur om te bezoeken. Naast de prachtige natuurgebieden vind je in Gelderland ook een aantal mooie steden die je kunt bezoeken. Zo zijn Elburg, Nijmegen of Arnhem een aantal prachtige steden voor een dagje winkelen of cultuur snuiven. Paleis Het Loo en het Kröller-Müller museum zijn ook twee schitterende musea die je niet wilt missen als je in Gelderland bent. Ben je al nieuwsgierig geworden naar wat Gelderland te bieden heeft? Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland. 

Top 5 vakantiepark aanbieders in Gelderland

  1. Landal Green Parks
  2. BungalowSpecials Gelderland
  3. Ardoer campings Gelderland
  4. RCN Vakantieparken
  5. Roompot vakantieparken
Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

1. Arnhem

een leuke bezienswaardigheid in Gelderland is Arnhem. De stad barst van leuke plekjes en bezienswaardigheden voor een dagje weg. Al in de 14e eeuw was dit een welvarende stad met enorme rijkdom. Ook door het gunstige belastingklimaat in de 19e eeuw verhuisden veel welgestelden naar Arnhem, waardoor de stad nog welvarender werd. Vandaag de dag kun je nog veel van de welvaart van toen terugvinden in de stad. Een schitterende bezienswaardigheid in Arnhem is de Eusebiuskerk of Grote kerk. In de 9e eeuw stond er op deze plek de houten Maartenskerk. Om meer bezoekers te trekken, werd in de 15e eeuw besloten om een stenen kerk te bouwen. Je kunt ook de toren van de kerk op. Het glazen balkon op 60 meter hoogte is een erg geliefde attractie. Vanaf de top van de toren heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Naast de kerk is het Sint Petersgasthuis ook een interessant bezienswaardigheid. Het stadskasteel stamt uit de 14e eeuw en is het oudste nog bestaand huis van Arnhem.

Ook de Sabelpoort, een van de vier stadspoorten, is een mooi monument om te bezoeken. De stadspoort heeft de slag om Arnhem bijna volledig overleefd. Tegenover de Sabelpoort vind je het Airborne Museum. Hier kun je van alles leren over de slag om Arnhem en Operatie Market Garden. Ben je op zoek naar wat rust en ruimte? Dan moet je het Sonsbeek Park bezoeken. Dit stadspark heeft een prachtige tuin waar je helemaal tot rust kunt komen. Een leuk uitje om met de kinderen te doen in Arnhem is dierenpark Burgers’ Zoo. Hier kun je uren struinen en genieten van verschillende dieren.

B&B tip! Bed and Breakfast Adelaerthoeve is een schitterende accommodatie net buiten het centrum in een gerenoveerde boerderij. De kamers zijn ruim ingericht en hebben luxe interieur en uitzicht op de tuin.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

2. Paleis Het Loo

In Apeldoorn vind je een prachtig paleis, Paleis Het Loo. In 1685 werd het paleis gebouwd door stadhouder Willem III. De stadhouder wilde met zijn nieuwe verblijf indruk maken op de bezoekers om te laten zien hoe rijk en voornaam hij was. Het paleis heeft eeuwenlang gediend als zomerverblijf van de koninklijke familie. Koningin Wilhelmina heeft in dit paleis na de Tweede Wereldoorlog lang gewoond tot ze in 1962 overleed. In 1984 werd het paleis volledig gerenoveerd en werd het opengesteld voor publiek om te bezichtigen.

In het paleis kun je van alles leren over het koningshuis. Je vindt er een interessant museum met wisselende tentoonstellingen. Daarnaast kun je in de stallen bij het paleis auto’s en rijtuigen van de koninklijke familie bewonderen. Rondom Paleis het Loo ligt een schitterend landgoed met prachtige perken, fonteinen en bomen. Het is een prachtige tuin om te wandelen en doorheen te struinen. Een leuke tip: als je klaar bent met het cultuur snuiven, kun je vanaf Paleis het Loo zo de bossen van Apeldoorn inwandelen om even een frisse neus te halen.

Hotel tip! Bilderberg Hotel de Keizerskroon is een schitterende viersterrenhotel naast het Paleis Het Loos. Het hotel is de voormalige residentie van Koningin Wilhelmina en heeft comfortabele kamers en een zwembad.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

3. Kröller-Müller Museum

Een interessant museum in Gelderland is het Kröller-Müller museum. Dit is een prachtig modern kunstmuseum in het Nationaal Park Hoge Veluwe. Je vindt er een wereldberoemde collectie aan kunststukken die bij elkaar gebracht zijn door het echtpaar Kröller-Müller. Het echtpaar droomde ervan om hun eigen museum-huis te creëren. Samen hebben ze zo’n 11.500 kunstwerken gekocht. In het museum vind je kunststukken van Picasso, Monet en Mondriaan. Daarnaast vind je hier ook de één na grootste privécollectie van Van Gogh in de hele wereld. In het Kröller-Müller museum vind je bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van de beroemde kunstenaar. Naast de vaste collectie heeft het museum ook een wisselende collectie waar je kunststukken van bekende kunstenaars kunt bewonderen.

Bij het museum vind je ook een grote beeldentuin waar je doorheen kunt wandelen. Daarnaast leent de grote tuin zich ook goed voor een gezellige picknick of een fotoshoot. De beeldentuin is zo’n 25 hectare groot en staat vol met moderne kunstwerken. Het is de grootste beeldentuin van Europa. In het Kroller-Muller museum is ook aan de kinderen gedacht. Zo is er een speurtocht uitgezet voor de kinderen en kun je als familie het museum ontdekken met een dobbelspel.

Camping tip! Camping De Pampel is een luxe camping midden in de bossen van de Veluwe vlak bij het Kröller-Müller museum. Op de camping zijn er diverse faciliteiten, zoals een zwembad, een speeltuin, een supermarkt en een restaurant.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

4. Nijmegen

Een erg geliefde stad in Gelderland is Nijmegen. De gezellige studentenstad heeft van alles te bieden voor een heerlijke stedentrip of een dagje weg. Het historische centrum biedt veel charme en is zeker een aanrader om doorheen te wandelen. Een oude kerk in het centrum van Nijmegen is de Stevenskerk. Deze kerk, uit de 13 eeuw, kun je zelf bezoeken of kun je onder leiding van een gids bewonderen. Voor mooie en bekende winkels kun je terecht in de Lange Hazelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland. Hier kun je shoppen bij bekende merken of kleinere boetiekjes. Op de Grote Markt, het bekende plein van Nijmegen, vind je de Boterwaag. Dit renaissancegebouw komt uit 1613 en heeft door de jaren heen gefungeerd als militaire hoofdwacht en vleeshal. Vandaag de dag vind je er een restaurant, waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Een mooi park om even tot rust te komen is het Kronenburgerpark. Hier kun je heerlijk wandelen langs het water en de verdedigingstoren. Een ander park is het Hunnerpark. Hier kun je een deel van de oude stadsmuren bewonderen die bewaard zijn gebleven. Aan de rand van het centrum vind je het Valkhof. De prachtige hof op een heuvel is zo’n 40 hectare groot en heeft een rijke historie. In het Museum Het Valkhof kun je van alles leren over de geschiedenis van het Valkhof. 

Hotel tip! Guesthouse Vertoef is een prachtige driesterren accommodatie in het centrum van Nijmegen. Het hotel heeft moderne en ruime kamers, een groot terras en een bar. Het hotel ligt op slechts 300 meter van het centraal station van Nijmegen.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

5. Elburg

Een leuk stadje in Gelderland om te bezoeken is Elburg. Deze Hanzestad is vooral beroemd geworden door de visserij. Het historische centrum heeft veel charme en bestaat uit oude gebouwen en kleine straten met klinkertjes. In de verschillende gebouwen vind je vandaag de dag restaurants, winkels en kleine speciaalzaakjes. De stad wordt omringd door grachten die gedeeltelijk gedempt zijn. Je kunt in Elburg de oude stadsmuren bewonderen. Een interessante bezienswaardigheid in Elburg is de Vischpoort. De stadspoort komt uit de 15e eeuw en is de enige nog overgebleven stadspoort van het stadje. Ook de haven van Elburg is zeker een must see. In de haven kun je verschillende botters bewonderen die al eeuwenoud zijn. Daarnaast kun je er ook moderne boten zien liggen. In de haven vind je verschillende restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje op een terras met een prachtig uitzicht.

Een imposant gebouw om te bewonderen is het Gruithuis. Het huis werd rond 1400 gebouwd om ingrediënten voor bier, zoals gagel en hop, te verhandelen. Het dak van het Gruithuis heeft verschillende gewelven en is erg interessant om te bewonderen. De Sint Nicolaaskerk is een kerkje in het centrum die hoog boven het stadje uittorent. De toren van de kerk heeft geen spits, omdat in 1693 de bliksem is ingeslagen en toen de spits is afgebrand. Het is een mooi kerkje om even te bewonderen. Elburg is zeker een bezoekje waard als je in Gelderland bent!

Vakantiepark tip! Landgoed ’t Loo is een prachtig vakantiepark vlakbij Elburg en heeft een zwembad, animatie, verschillende sportfaciliteiten en een recreatievijver

Leestip! Leuke bezienswaardigheden en activiteiten op de Veluwe

6. Nationaal Park Hoge Veluwe

Een van de bekendste natuurgebieden in Nederland is Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park is 5400 hectare groot. Het Nationaal Park Hoge Veluwe is rijk aan flora en fauna.  Je kunt er genieten van een afwisselend landschap met loof- naald- en gemengde bossen, maar ook heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. In het park kun je vossen, herten en wilde zwijnen spotten. Voor het betreden van het Nationaal Park moet je een entreeprijs betalen. Je krijgt hiermee ook meteen toegang tot het leuke museum Museonder. Het Museonder is een ondergronds museum waar je alles kunt leren over de geologische processen die plaatsvinden in de bodem van het Nationaal park. 

Nationaal Park Hoge Veluwe is een rustig gebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Een leuke wandelroute is het Grenspalenroute. Deze wandelroute is zo’n 5 kilometer lang en leidt je langs de mooiste stukjes natuur. Ook het Landschappenpad is een aanrader. Deze wandelroute is 4.1 kilometer en komt ook langs het Kröller-Müller museum. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt zo’n 40 kilometer aan fietspaden. De fietspaden kun je verkennen met de gratis witte fietsen die je overal in het park kunt pakken. Bij het bezoekerscentrum van het park kun je meer informatie vinden over de fietsroutes.

Vakantiepark tip! Droompark Hooge Veluwe is een prachtig vakantiepark aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe en vlakbij Arnhem met een zwembad, verschillende speeltuinen en een recreatieprogramma.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

7. Slot Loevestein

Een prachtig slot op de grens van Gelderland, Zuid Holland en Noord-Brabant is Slot Loevestein. Het slot ligt in een prachtig gebied waar de Maas en de Waal samenkomen. Slot Loevestein is een van de meeste bekendste en mooiste kastelen van Nederland. In de Middeleeuwen werd het imposante gebouw gebouwd als strategisch punt tussen de rivieren. In de 16e eeuw kreeg het de functie van staatsgevangenis. Een bekende ontsnapping is de ontsnapping van rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot. Hij wist in 1621 in een boekenkist te ontsnappen. Het is een schitterend slot dat je ook van binnen kunt bekijken. Als je het kasteel zelfstandig gaat verkennen, krijg je een persoonlijke sleutel om toegang te hebben tot de gebouwen. Tijdens een rondleiding door het kasteel kom je van alles te weten over het verleden. Je krijgt er van alles te horen over het harde leven van de ridders en over de ontsnappingspogingen die er gedaan zijn. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in Slot Loevestein die je van alles kunnen leren over de geschiedenis.

Niet alleen het slot is de moeite waard om te bezoeken. Ook de omgeving rondom slot loevestein is zeker een aanrader om te ontdekken. De Bommelerwaard bestaat uit moeraslanden waar je prachtig kunt wandelen of fietsen. Wil je even ontspannen met een hapje of een drankje? Bij Slot Loevestein zit een Taveerne waar je kunt genieten van een hapje of een drankje op het terras.

Leestip! 10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

8. Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een prachtig nationaal park in Gelderland. Het natuurgebied is zo’n 5000 hectare groot en biedt veel fiets- en wandelmogelijkheden. Het park werd in 1930 opgericht en is het oudste nationale park van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bossen, glooiende heidevelden en uitgestrekte zandverstuivingen. De Veluwezoom is rijk aan flora en fauna en dierenliefhebbers kunnen zich er dan ook helemaal uitleven. Zo kun je er wilde zwijnen, vossen, edelherten en hagedissen bewonderen. Je kunt er genieten van de stilte en echt even helemaal tot rust komen. Eén van de hoogtepunten in het Nationaal Park is de Posbank. Deze heuvel is bijna 90 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de observatiepunten de Elsberg en Herikhuizen. Vanaf deze punten kun je namelijk wilde dieren het beste observeren.

Bij het bezoekerscentrum Veluwezoom kun je informatie ontvangen over de leukste activiteiten, routes en bezienswaardigheden in het park. Ook is het mogelijk om mee te doen aan georganiseerde activiteiten. Een leuke wandelroute van 5 kilometer is de Wandelroute Veluwezoom-Posbank. Als je de gele schildjes met paarse pijlen volgt kun je via deze route de mooiste stukjes natuur ontdekken. Daarnaast zijn er ook verschillende fietsroutes door dit natuurpark. Fietsroute Veluwezoom Velperwaarden is een route van 23 kilometer en fietsroute landgoederen IJsselvallei is zo’n 33 kilometer lang.

Natuurhuisje tip! Dit natuurhuisje in Tonden ligt midden in de bossen van de Veluwe en is een modern en luxe vakantiewoningen voor 10 personen met een jacuzzi. Hier kun je met vrienden of familie helemaal tot rust komen.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

9. Kootwijkerzand

Een prachtig stukje natuur is Kootwijkerzand. Kootwijkerzand wordt ook wel de Sahara van de Lage Landen genoemd. De vlakte bestaat uit zand, stuifduinen, ruige bossen en bomen. Je kunt er heerlijk wandelen en struinen over de zandvlaktes. Op verschillende plekken van de vlakte mag je het wandelpad verlaten om de duinen zelf te ontdekken. Er lopen verschillende wandelroutes door het natuurgebied heen. De korte wandelroute van 3 kilometer laat je een bijzondere mix van bossen en stuifzand zien. De route wordt aangegeven door de oranje paaltjes. De lange wandelroute door het park is 13 kilometer lang en loopt dwars door het natuurgebied heen.

Naast de uitgestrekte zandvlaktes vind je soms ook een stukje hei. In augustus staan deze heidevlaktes in bloei en kleurt het helemaal paars. Kootwijkerzand is ook een prachtig stukje natuur om dieren te spotten. Het natuurgebied is het leefgebied van zwijnen, edelherten en reeën. Met een beetje geluk kun je ook de zeldzame nachtzwaluw spotten. Een interessante zandvlakte op Kootwijkerzand is Dikke Bart. Vroeger stond hier namelijk een dorp dat nu helemaal verdwenen is. Voor een schitterend uitzicht moet je de uitkijktoren van Kootwijkerzand op. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de zandvlakte.

Vakantiepark tip! Vakantiepark De Berkenhorst ligt aan de rand van Kootwijkerzand en heeft een overdekt zwemparadijs, een midgetgolfbaan en vele andere faciliteiten voor jong en oud! Een heerlijk vakantiepark midden in de natuur.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Gelderland

10. Nederlands Openluchtmuseum

Een leuk museum voor jong en oud om te bezoeken is het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum trekt jaarlijks zo’n 550.000 bezoekers en dat is niets voor niets. In het museum kun je van alles leren over het leven in Nederland door de eeuwen heen. Het wonen, werken, recreatie en verschillende tradities worden in dit openluchtmuseum in beeld gebracht door verschillende acteurs in traditionele kleding. Daarnaast wordt er in het museum ook gebruik gemaakt van de oude voorwerpen en worden ambachten en klederdrachten tentoongesteld. In de weekenden worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals het oogsten van rogge, het ploegen met paarden of een ouderwetse kinderkermis. De gebouwen in het openluchtmuseum zijn naar thema ingedeeld in een aantal deelgebieden: Erven, Dorp, Platteland, Tuinen, Lint en Landgoed.

Naast de verschillende historische gebouwen kun je ook binnen in het museum van alles bekijken. Hier heeft het museum een permanente presentatie aan de hand van de Canon van Nederland. De Canon bestaat uit 50 vensters die je inzicht geven op de geschiedenis van Nederland. In het museum hebben ze de Canon ingedeeld in 10 tijdvakken. Aan de hand van interactieve presentaties en historische objecten kun je van alles leren over de geschiedenis van Nederland. 

Plan je vakantie in Gelderland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe?

Tiel, Buren en Kasteel Doornenburg zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

Wat zijn leuke activiteiten op de Veluwe?

Het Veluwemeer, Veluwezoom en Paleis het Loo zijn een aantal leuke bezienswaardigheden. Lees hier alles over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe!

Wat zijn de leuke bezienswaardigheden van Overijssel?

Giethoorn, Zwolle en het Vechtdal zijn een aantal leuke bezienswaardigheden. Lees hier alles over 10 leuke bezienswaardigheden in Overijssel!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Gelderland?

In de Betuwe, de Veluwe en de Achterhoek in Gelderland vind je een aantal prachtige natuurhuisjes. Bekijk hier de 10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Wat zijn rustgevende natuurgebieden in Gelderland?

De Mookerheide, het Speulderbos en de Ooijpolder zijn een aantal rustgevende natuurgebieden in Gelderland. Bekijk hier de hele lijst en ontdek 10 rustgevende natuurgebieden in Gelderland!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x mooie campings in Gelderland

10 x mooie campings in Gelderland

Bekijk 10 mooie campings in Gelderland en beleef een heerlijke kampeervakantie tussen de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels.