10 unieke natuurgebieden in Limburg

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Natuurgebieden bezoeken in Limburg

Limburg is een prachtige provincie in het zuiden van Nederland. De provincie wordt gekenmerkt door leuke stadjes, interessante bezienswaardigheden en natuurlijk prachtige natuur. Wij hebben de mooiste natuurgebieden in Limburg voor je op een rijtje gezet. In deze natuurgebieden kun je schitterende wandelingen of fietstochten maken. Daarnaast kun je in verschillende natuurgebieden goed mountainbiken over de hoge heuvels. De natuurgebieden worden gekenmerkt door prachtige bossen, vennen en heides en een rijke diversiteit aan dieren. Ben je al enthousiast geworden en wil je meer weten? Ontdek hier 10 unieke natuurgebieden in Limburg!

10 unieke natuurgebieden in Limburg

1. Nationaal Park de Groote Peel: veengebied in het noorden van Limburg

Een mooie natuurgebied in het noorden van Limburg is nationaal park De Groote Peel. Het gebied is zo’n 1400 hectare groot en staat bekend om haar schitterende natuur. Nationaal Park de Groote Peel is ontstaan doordat, na de laatste ijstijd, de aarde steeds meer opwarmden. Het water kon toen niet goed weg en creëerde laagveen in de Peelstreek. Het is een weids en waterrijk hoogveengebied wat gekenmerkt wordt door de bijzondere vogels die hier leven. Je kunt er onder andere dodaars, de roerdomp, de nachtzwaluw en de blauwborst spotten. Ook vind je er andere dieren, zoals wezels, vleermuizen, reeën en wilde zwijnen. Het natuurpark heeft een bijzondere geschiedenis. De landschappen die je in het nationale park kunt vinden zijn moerassen, heidevelden, bossen en verschillende waterplassen.

Vakantiepark tip! Recreatiepark de Leistert is een leuk vakantiepark met luxe vakantiehuizen, een recreatieteam, en een subtropisch zwemparadijs.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

2. Nationaal Park de Maasduinen: natuurgebied op de Duits-Nederlandse grens

Het Nationaal Park de Maasduinen is één van drie nationale parken in Noord-Limburg. Het uitgestrekte park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heides en een uitgestrekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het bevat de langste rivierduin gordel van Nederland en je kunt er genieten van diverse meren. Het unieke gebied leent zich voor lange wandel- en fietstochten en je kunt hier nog echt genieten van alle rust en ruimte. Vanaf de zandrug heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. In het gebied kun je allerlei mooie dieren spotten. Zo komen er vele vogels voor zoals de nachtzwaluw, de zandhagedis en de kraanvogel.

Camping tip! Ardoer Camping De Heldense Bossen is een schitterende gezinscamping vlak bij het Nationaal Park de Groote Peel. Op de camping is er van alles te doen voor jong en oud. Ook is er een groot binnen- en buitenbad met glijbaan.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Mergelland: heuvelachtig landschap in Zuid-Limburg

Het Mergelland is een van de prachtige stukken natuur in het zuiden van Limburg. In het gebied wisselen de glooiende heuvels en pittoreske dorpjes elkaar af. Het is een van de weinige plekjes in Nederland waar het voelt alsof je in het buitenland bent. Het is daarom ook niet gek dat deze regio een populaire vakantiebestemming is bij veel toeristen. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt nemen door het gebied. Het Krijtlandpad is een populaire wandelroute van zo’n 91 kilometer lang. Het is een ook een prachtig stukje natuur waar je mooie fietstochten kunt maken. Een unieke route om te rijden met de auto is de Mergellandroute. Deze route werd in 1960 uitgezet door de ANWB en neemt je mee door de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. De route is zo’n 100 kilometer lang en leidt je langs een aantal kleine dorpjes en mooie uitzichtpunten.

Tip: Huur een natuurhuisje! In Limburg kun je de leukste natuurhuisjes huren. In de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Limburg.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Brunssummerheide: mooie heide in Zuid-Limburg

Een schitterend natuurgebied van zo’n 600 hectare groot is de Brunsummerheide. Het gebied ligt tussen de plaatsen Brunssum en het aangrenzende Heerlen. Je kunt uren wandelen, fietsen of paardrijden. Het natuurgebied is een restant van een groter heideveld wat deels bebost is geraakt. In de Tweede Wereldoorlog werd het vooral gebruikt als militair oefenterrein. Nu kun je er heerlijk onthaasten en tot rust komen. De Brunsummerheide is erg afwisselend. Je kunt genieten van oude naaldbossen en gedeeltes met afwisselend loofbos. Ook zijn er stukken met open zandvlaktes en zijn er kleine vennetjes. De heide van het gebied wordt afgewisseld met grassen, struiken en boompjes. Het is een prachtige plek die rijk is aan flora en fauna. Een leuke tip is om de Brunsummerheide te ontdekken vanaf de mountainbike. Parkstad Brunssum is een mooie mtb-route van zo’n 18 kilometer die erg uitdagend is met veel single-tracks.

Op zoek naar een camping in Limburg? Bekijk hier 10 mooie campings in Limburg

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Ravensbos: uniek bos met prachtig uitzicht

Het Ravensbos is een mystiek bos bij Valkenburg. Het bos bestaat uit verschillende hellingen en bosmeertjes. Het bos heeft een oppervlakte van zo’n 80 hectare en heeft hoogteverschillen van wel zo’n 50 meter. Er lopen verschillende brede en smallere wandelpaden door het bos heen. In het Ravensbos kun je niet alleen maar genieten van schitterende bossen en bomen, maar ook van cultuurhistorie. In het bos vind je namelijk een aantal opgravingen van Romeinse villa’s. Aan de rand van het bos vind je ook de oude Joodste Begraafplaats die zeker een bezoekje waard is. Klooster Ravensbos is een oud klooster en is zeker een aanrader om even te bezoeken.

Boek dit Natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Valkenburg aan de Geul is een prachtig plekje voor 2 personen met een binnentuin met ligbedden en een moderne inrichting met een ruime keuken.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Gerendal: ongerept natuurgebied in Zuid-Limburg

Het Gerendal is een prachtig stukje natuur in het zuiden van Limburg ten zuiden van Schin op Geul. Het is een van de meest geliefde wandelgebieden van Zuid-Limburg waar je uren kunt wandelen. Het Gerendal heeft ongerepte en onaangetaste natuur. Aan de oostzijde van het dal ligt een doorlopende steile helling. De bossen van het Gerendal worden onderbroken door graslanden met prachtige orchideeën. In de Gerendal is autoverkeer niet toegestaan en daarom kun je er echt tot rust komen. Je kunt je auto parkeren bij het dorpjes Strucht waar je te voet een mooie wandeling kunt maken van 2 kilometer naar het centrale deel van het dal. Daar vind je de Orchideeëntuin die tijdens de bloeitijd in mei en juni zo’n 5000 bezoekers trekt. Het is zeker een aanrader om het Gerendal te bezoeken als je op zoek bent naar rust en ruimte.

Op zoek naar een vakantiepark? Bungalowpark Schin op Geul is een prachtig vakantiepark met kleine vakantiehuisjes midden in de heuvels van Zuid-Limburg. Op het vakantiepark is een restaurant, verschillende sportterreinen en huisjes met een moderne inrichting.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Vijlenerbos: mooi bos met uitzichtpunten in Zuid-Limburg

Het Vijlenerbos is een bos van zo’n 650 hectare groot bij de plaats Vijlen. Het natuurgebied ligt tegen België aan en bestaat uit meerdere bossen die eigendom zijn van Staatsbosbeheer. Het bosgebied strekt zich uit over een lengte van 8 kilometer tussen Epen en Vaals. Het hoogste punt van het bos is het Drielandenpunt en ligt op zo’n 323 meter hoogte. In de lagere gedeeltes van het bos komen bronnetjes voor waar beekjes ontspringen, zoals de Berversbergbeek en de Hermensbeek. Een aantal unieke dieren die je hier kunt spotten zijn de steenmarter, de das en de wilde kat. Het is een schitterend bos om doorheen te wandelen. Er lopen prachtige wandelroutes door het bos die je langs de mooiste uitzichtpunten leiden.

Kamperen bij de Boer? FarmCamps de Verloren Kost is een leuke boerencamping met safaritenten in de glooiende heuvels van Zuid-Limburg waar voor jong en oud van alles te doen is!

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Nationaal Park De Meinweg: rustiek natuurgebied bij Roermond

Een relatief onbekend natuurgebied op de grens van Duitsland en Nederland, bij Roermond, is Nationaal Park de Meinweg. Dit park wordt beheerd door Staatsbosbeheer en bestaat uit een uniek terrassenlandschap met verschillende plateau. Het hoogste punt in het gebied is het Walfsplateau en ligt op zo’n 80 meter hoogte. In het gebied vind je een diversiteit aan flora en fauna. Je kunt er een aantal prachtige broekbossen, heides, vennen en beekdalen spotten. Daarnaast zijn er ook bijzondere plantensoorten te vinden, zoals de zonnedauw en de beenbreek. In het natuurgebied leven wilde zwijnen, vossen, en herten. Je kunt er prachtige wandelingen maken. Aan de rand van het natuurpark vind je het bezoekerscentrum De Boshut, hier kun je allerlei informatie krijgen over mooie wandelingen door het gebied en kun je lokale producten kopen.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

Rivierpark Maasvallei: waterrijk natuurgebied langs de Maas

Een schitterend stukje natuur langs de Maas van Limburg is het Rivierpark Maasvallei. Het natuurgebied bestaat uit struingebieden, uiterwaarden, stroomgeulen en grindplassen die de rivier de ruimte geven om uit haar bedding te treden. De Maasvallei wordt gekenmerkt door water, moerassen en stukken bos. In de zomermaanden, als deze gebieden niet volgelopen zijn, kun je hier schitterende wandelingen maken. het gebied is zo’n 630 hectare groot en biedt veel recreatiemogelijkheden. Er lopen verschillende fietsroutes door het gebied, je kunt er watersporten en er worden ook verschillende excursies georganiseerd. Een leuk uitje is om met de veerpont het gebied over te steken zodat je beide kanten van de Maas kunt ontdekken. Ook kun je er een aantal historische plaatsen bezoeken.

B&B Tip! Chateau Holtum is een prachtige Bed & Breakfast in een klein kasteeltje met ruime kamers en een prachtige inrichting op slechts een paar kilometer van Rivierpark Maasvallei.

10 unieke natuurgebieden in Limburg

De Beegderheide: heidegebied in Noord-Limburg

Aan de rand van het Maasdal vind je het natuurgebied de Beegderheide. Dit is een groot en afwisselend natuurgebied met heide en dichte bossen. Er zijn verschillende loof- en naaldbossen, een zandverstuiving en een aantal heideveldjes met diverse vennen. Op de Beegderheide vind je ook een aantal kleine en grote vennen en kun je er een rijke diversiteit aan fauna vinden. Er zijn een aantal bedreigde diersoorten die je hier kunt spotten, zoals de veldkrekel, de heikikker en verschillende soorten salamanders. Ook de havik en de sperwer zijn bijzondere vogels die je hier kunt vinden. Een mooie wandelroute die je kunt nemen in dit natuurgebied is Ommetje Beegderheide. Deze wandelroute is zo’n 4,5 kilometer lang en leidt je langs stuifduinen, vennen heidevelden en bossen.

Onze tips voor een leuk vakantiepark in Limburg

Recreatiepark de Leistert

Recreatiepark de Leistert

Op het sfeervolle vakantiepark de Leistert kun je slapen in bungalows van het allerhoogste niveau. Liefhebbers van het buitenleven kiezen voor op een kampeerplaats of een van de kleurrijke en avontuurlijke verblijfsaccommodaties. Bekijk het vakantiepark hier.

Vakantiepark Weerterbergen

Vakantiepark Weerterbergen

Een fraai gelegen vakantiepark in Limburg waar niets hoeft en alles kan. Wat opvalt zijn de grote natuurplas, binnen én buitenzwembad met reuzenglijbaan, super stoere indoor klimwand. Het geheim van de beste vakanties is dat iedereen doet waar hij zin in heeft. Bekijk het vakantiepark hier.

Onze tips voor een leuk vakantiehuisje in Limburg

Natuurhuisje in Valkenburg

Natuurhuisje in Valkenburg

Eens een koeienstal, nu een heerlijke accommodatie om te overnachten in Valkenburg. De loft is een oude, gerenoveerde koeienstal die ideaal is voor gezelschappen tot 6 personen. Op de begane grond van dit natuurhuisje vind je de grote boeren leefkeuken met lange tafel waar gasten graag veel tijd doorbrengen. Bekijk het natuurhuisje hier.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Limburg:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Limburg?

Maastricht, Nationaal Park de Maasduinen en Valkenburg zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden in Limburg. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden in Limburg!

Wat zijn de mooiste B&B’s in Zuid-Limburg?

HEI15, Dalauro Bed & Breakfast en Panorama Sousberg B&B zijn een aantal mooie B&B’s in Zuid-Limburg. Bekijk hier de 15 mooiste en beste B&B’s in Zuid-Limburg!

Wat zijn de mooiste dorpjes van Zuid-Limburg?

Epen, Mechelen en Noorbeek zijn een aantal mooie dorpjes in Zuid-Limburg. Bekijk hier 10 pittoreske dorpen in Zuid-Limburg!

Wat zijn leuke campings in Zuid-Limburg?

Recreatiepark De Leistert, FarmCamps de Verloren Kost en Camping de Cauberg zijn een aantal leuke top campings in Zuid-Limburg. Bekijk hier de 10 leukste campings in Zuid-Limburg

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

Tiny house in Zuid-Limburg huren? We zetten de 6 mooiste tiny houses te midden van het Zuid-Limburgse heuvellandschap voor je op een rij.