De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

Ontdek de mooiste Nationale Parken van Nederland

In Nederland vind je een aantal schitterende Nationale Parken. De parken zijn erg geliefd bij Nederlandse en buitenlandse toeristen. De prachtige natuurgebieden zijn rijk aan unieke natuur en hebben allemaal een interessante natuurgeschiedenis. Van uitgestrekte zandvlaktes, tot dichte bossen, je vindt het allemaal in gewoon in Nederland. In de parken kun je helemaal tot rust komen. Niet gek dat de nationale parken in Nederland populair zijn voor een vakantie in eigen land. In de natuurgebieden vind je prachtige wandel- en fietsroutes die je kunt ontdekken. Laat je verwonderen door al het natuurschoon wat Nederland te bieden heeft en ontdek hier de 15 mooiste Nationale Parken van Nederland.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

1. Nationaal Park Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom is één van de twee nationale parken op de Veluwe. Het park bevindt zich in het zuidoosten van het gebied en beslaat meer dan 5000 hectare. Het park werd in 1930 opgericht en is het oudste nationale park van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bossen, glooiende velden en uitgestrekte zandverstuivingen. Het is een rustig gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De Veluwezoom is rijk aan flora en fauna en dierenliefhebbers kunnen zich er dan ook helemaal uitleven. Zo kun je er wilde zwijnen, vossen, edelherten en hagedissen bewonderen. Je kunt er genieten van de stilte en echt even helemaal tot rust komen. Een aanrader is om de Posbank te bezoeken. Deze heuvel is bijna 90 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving!

Wandel tip! Wandelroute Veluwezoom-Posbank is een mooie wandeling van 5 kilometer die je meeneemt naar de bekende heuvels van de Posbank. Volg de gele schildjes met paarse pijlen en geniet van het uitzicht.

Fiets tip! Fietsroute Veluwezoom Velperwaarden is een fietsroute van 23 kilometer, die je meeneemt langs glooiende heidevelden, pittoresk parkbos, weidse uiterwaarden en eeuwenoude bossen.

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Eerbeek ligt aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom en is geschikt voor 4 personen. Het huisje is van alle gemakken voorzien en is modern ingericht.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

2. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het andere nationale park dat je in de Veluwe kunt vinden. Het park is 5400 hectare groot en heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je kunt er genieten van een afwisselend landschap met loof- naald- en gemengde bossen, maar ook heidevelden, grasvlakten en zandvlaktes. Het is een rustig gebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Voor het betreden van het Nationaal Park moet je een entreeprijs betalen. Je krijgt hiermee ook meteen toegang tot het leuke museum Museonder en je kunt gratis gebruik maken van de fietsen die bij de ingang verzameld zijn. Het Museonder is een ondergronds museum waar je alles kunt leren over de geologische processen die plaatsvinden in de bodem van het Nationaal park. Daarnaast kun je hier ook het bezoekerscentrum vinden en begint hier het Natuureducatiepad, een leuke wandelroute voor het hele gezin. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Kröller Müller Museum, de Beeldentuin en het Jachthuis Sint-Hubertus.

Wandel tip! De Grenspalenroute is een mooie wandelroute van 5 kilometer. Deze route volgt de grenspalen uit 1757 die de grens tussen Arnhem en Ede aangeven. Tijdens deze route kun je genieten van prachtige uitzichten over het idyllische landschap.

Fiets tip! Je kunt in het park op verschillende plekken gratis een witte fiets pakken. In het park vind je zo’n 40 kilometer aan fietspaden. Leef je helemaal uit en geniet van de prachtige natuur om je heen!

Camping tip! Camping De Pamel is een grote familiecamping waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven, vlak bij het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De kindvriendelijke camping heeft animatie, een boerderij, een speeltuin en een zwembad.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

3. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal De Loonse en Drunense Duinen is een prachtig natuurgebied in de provincie Noord-Brabant en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied is zo’n 3500 hectare groot en is daarmee een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het schitterende gebied is erg geliefd onder natuurliefhebbers en sportliefhebbers. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen of mountainbiken. Het nationale park is rijk aan flora en fauna. Je kunt er onder andere dassen, kikkers en steenmarters spotten. Naast de grote zandvlaktes bestaat het park ook uit stukken bos, moeras en biologische landbouw. De Loonse en Drunense Duinen heeft een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt missen in dit nationale park. Het meest populaire gebied van de Loonse en Drunense Duinen is Bosch en Duin. Hier vind je ook een uitzichtpunt dat je kunt bereiken via een verhard pad. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de zandvlakte. Een mooi natuurreservaat wat je kunt bezoeken in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is Natuurreservaat de Brand. Dit stukje natuur bestaat uit moerassen en het riviertje Zandleij. Je vindt er graslanden met vlinders en diverse vogels.

Wandel tip! Wandelroute de Rustende Jager is zo’n 3,8 kilometer lang en is erg geschikt voor een wandeling met het hele gezin. De wandelroute loopt door de heuvels en de bossen en ook over de zandvlakte. Voor deze route moet je de rode pijlen volgen. De route begint bij de Parkeerplaats de Rustende Jager.

Fiets tip! In het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt één fietsroute die zeker een aanrader is om te nemen. De route van 43 kilometer leidt je langs de mooiste hoogtepunten van het nationale park. Daarnaast vind je er ook twee mountainbike tracks, een makkelijke track van 16 kilometer en een uitdagende track van 26 kilometer.

Rustiek vakantiepark! Landal Kaatsheuvel is een modern en ruim opgezet vakantiepark aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. Het vakantiepark heeft een zwembad en een speeltuin.

LEES OOK: De hoogtepunten van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

4. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Een prachtig Nationaal Park midden in Nederland is de Utrechtse Heuvelrug van zo’n 10.000 hectare. Het natuurgebied is het een na grootste bosgebied van Nederland. Het Nationaal Park is erg geliefd onder de Nederlandse toeristen, mede dankzij de glooiende heuvels en prachtige bossen. Ook vind je in het natuurpark heidevelden, zandvlaktes en verschillende plassen. In Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug kun je je helemaal laten verbazen door de schitterende natuur. Er zijn verschillende natuurgebieden waar je uren kunt wandelen, zoals de Kaapse Bossen, het Amerongse Bos of Leersumse Veld. De Utrechtse Heuvelrug is rijk aan flora en fauna. Met een beetje geluk kun je de zeldzame boommarter hier spotten. Naast de prachtige natuurgebieden, vind je er ook een aantal culturele bezienswaardigheden die verscholen liggen in het bos, zoals Kasteel Amerongen of Huis Doorn. Tijdens warme zomerdagen is het Henschotermeer ook een erg geliefd plekje op de Utrechtse Heuvelrug. Deze recreatieplas wordt omringt door prachtige bomen en geeft je net het gevoel alsof je in het buitenland bent.

Wandel tip! Een mooie wandelroute is Wandelroute Leersumse veld van het Staatsbosbeheer. De wandelroute is zo’n 6 kilometer. Het is een prachtige wandelroute langs de plassen en biedt een gevarieerd landschap. Ook Boswachterpad Landal Amerongse Berg is een mooie wandelroute die je langs de verschillende hoogtepunten van het Amerongse bos leidt. De route is zo’n 8 kilometer lang.

Mountainbike tip! Vanwege de velen heuvels in het nationale park, is het gebied ook erg populaire bij mountainbikers. Mountainbike route Amerongen van 18,4 kilometer en route Rhenen van 6,4 kilometer zijn twee mooie mountainbike routes.

Natuurhuisje in the middle of nowhere! Midden in de bossen van de Heuvelrug ligt dit Zweedse natuurhuisje. Het huis is geschikt voor 4 personen en heeft een ruime tuin met verschillende zitjes.

Ontdek meer natuurhuisjes: 10 rustieke natuurhuisjes op de Utrechtse Heuvelrug

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

5. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een favoriet onder de vogelliefhebbers. Het waterrijke gebied bestaat uit plassen, eilanden, bos, rietvelden en ruige graslanden. Er broeden in het nationaal park zo’n 100 vogelsoorten. Je kunt er onder andere lepelaars, de grauwe franjepoot en zelfs de zeearend spotten. Naast de verschillende vogels, kun je in in het Nationaal Park Lauwersmeer ook andere flora en fauna spotten. Denk maar aan vossen, Schotse hooglanders en konikpaarden. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers. Je kunt er onder andere zeilen, kanoën, surfen of kitesurfen. Ook mag je met je eigen boot het nationaal park ontdekken. Vanaf het vaste land kun je ook op verschillende manieren het park ontdekken. Er zijn verschillende themaroutes en fietsroutes die je kunt nemen om het park te ontdekken.

Wandeltip! De Vogelroute is een route van 7 kilometer en biedt een prachtig uitzicht over het Lauwersmeergebied. Het startpunt is De Rijsdammen Kollumerpomp. Op deze route zijn honden niet toegestaan

Fietstip! Rondje Lauwersmeer is een leuke fietstocht om het Lauwersmeer van zo’n 43 kilometer. De route leidt je door de mooiste plekjes van het natuurpark.

Modern vakantiepark! Landal Esonstad is een schitterende vakantiepark bij Nationaal Park Lauwersmeer met een zwembad, een indoor speelparadijs en een restaurant.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

6. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied in Overijssel. Het nationale park is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door een stuwwal in de ijstijd. Toen het door de jaren heen warmer werd in Nederland, raakte de heuvelrug bebost. Het is een schitterend natuurgebied voor wandel-, fiets- en natuurliefhebbers. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die je door het schitterende landschap leiden. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is vooral begroeid met heide, bos en zandvlaktes. Je kunt de Sallandse Heuvelrug al van ver zien liggen. Het landschap heeft verschillende heuvels vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP. Andere prachtige uitzichtpunten om te bezoeken zijn de Haarlerberg, de Holterberg en de Noetselerberg. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is rijk aan flora en fauna. Je vindt hier de laatste populatie korhoenders van Nederland, een vogel die veel wegheeft van de fazant. Ook kun je hier verschillende hagedissen, vossen en tegenwoordig wolven spotten. De bossen die de heuvelrug rijk zijn bestaan uit naaldbomen, beuken, en eiken. Ga er op uit en ontdek alles wat dit mooie natuurpark te bieden heeft!

Wandel tip! Wandelroute Holterberg wandeling is een mooie route van 4 kilometer door het bos en over de Holterheide. Tijdens de wandeling kom je langs een van de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug: het uitzichtpunt Holterberg. Ook de Twilhaarwandeling is een leuke route om te nemen. Deze wandeling is 8,5 kilometer en loopt door bos, heide en langs het voormalige werkkamp Twilhaar.

Fiets tip! Een mooie fietsroute is rondje Sallandse Heuvelrug. Tijdens de route van 51 kilometer kom je door mooie heidevelden en langs prachtige uitzichtpunten. Zoek je wat meer uitdaging? Sallands Steilste is een uitdagende route voor wielrenners en getrainde fietsers van 100 kilometer.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Sallandshoeve is een gezellige familiecamping met staanplaatsen, safaritenten en bungalows waar aan alles is gedacht. Vanaf het vakantiepark loop je zo de Sallandse Heuvelrug op

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

7. Nationaal Park Drentsche Aa

Ten noorden van Drenthe ligt het Nationaal Park Drentsche Aa. Door het natuurgebied stroomt de slingerende beek de Drentsche Aa, die al jaren door het gebied heenstroomt. Het romantische landschap bestaat uit diepjes en stroompjes die omringt worden door moerassen. Het park is grotendeels gevormd door het smeltwater van de voorlaatste ijstijd. Het is het best bewaard beeklandschap van West-Europa. De natuurhistorie en natuur komen hier samen. Er zijn een aantal hoogtepunten die je in hert Nationaal Park Drentsche Aa moet bezoeken. Het Siepelveen is een veenplas die verscholen ligt achter de bomen en de zandverstuiving Zeegserduinen. Een mooie stukje natuur vind je bij de Strubben-Kniphorstbosch. Dit natuurgebied ligt tussen Anloo en Schipborg. Je vind er onder andere verschillende grafheuvels en twee hunebedden. Ook de Vogelkijkhut Friescheveen moet je zeker niet vergeten als je een bezoekje brengt aan Nationaal Park Drentsche Aa. De vogelkijkhut staat op een eilandje en biedt een schitterend uitzicht over de plassen. Vanaf de hut kun je bijzondere vogels spotten.

Wandeltip! Wandelroute Eexterveld is een mooie wandelroute van 7 kilometer en loopt ander andere langs prachtige plantenvelden en oude houtwallen. Je kunt de route starten bij Parkeerplaats Anloërweg en de bruine route volgen.

Fietstip! Rondje Drentsche Aa is een fietsroute van 32 kilometer en begint bij parkeerplaats de Kymmelsberg.

Vakantiepark tip! Villapark Akenveen is een schitterend vakantiepark midden in de Drentsche Aa. Het vakantiepark heeft moderne vakantiehuizen en is ruim opgezet, zodat je kunt genieten van de ruimte.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

8. Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch is een prachtig natuurpark gelegen in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het park is een natuur- en recreatiegebied, gekenmerkt door riviertjes, meren, eilandjes en bossen. Je kunt er genieten van een groene omgeving en alle rust en ruimte. Het park heeft een rijke biodiversiteit en is een paradijs voor vogelliefhebbers. Jaarlijks komen er duizenden trekvogels naar het park. Tevens kun je er ook veel andere dieren spotten, zoals Schotse hooglanders, herten en bevers. Bij de Biesbosch kun je allerlei activiteiten doen. Zo is het mogelijk om met een kano het gebied te verkennen of kun je er een boottocht maken met gids. Daarnaast zijn er in de Biesbosch meerdere mooie wandeltochten. In de Biesbosch kun je drie bezoekerscentra vinden. In het Brabantse deel vind je het Biesbosch MuseumEiland. Op dit Museumeiland kun je alles leren over de Biesbosch en vind je alle informatie voor het verkennen van het gebied.

Wandel tip! Natuurpad Nieuwe Merwede is een wandelroute van 5 kilometer die je meeneemt door grienden, langs kreken, rivierenduinen en bossen. Het pad loopt voornamelijk op onverharde wegen, dus neem je kaplaarzen mee. Het Ooswaardpad is een wandelroute van 21 kilometer. De route loopt door akkers van verschillender boeren. Op deze route vind je ook de Griendwerkershut waar je gratis kunt overnachten.

Fiets tip! Fietsroute Biesbosch is een prachtige route van 23 kilometer. De route loopt door een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en helder water. De route loopt ook langs het Biesbosch Museumeiland.

Op zoek naar een mooi natuurhuisje? Dit natuurhuisje in de Biesbosch is gemaakt van recycled karton en is modern ingericht. Het huisje geeft je een ultiem buitengevoel.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

9. Nationaal Park De Groote Peel

Een wat onbekender nationaal park in Limburg Nederland is nationaal Park De Groote Peel. Het gebied is zo’n 1400 hectare groot en staat bekend om haar schitterende natuur. Nationaal Park de Groote Peel is ontstaan doordat na de laatste ijstijd de aarde steeds meer opwarmden. Het water kon niet goed weg en creëerde laagveen in de Peelstreek. Het is een weids en waterrijk hoogveengebied wat gekenmerkt wordt door de bijzondere vogels die hier leven. Je kunt er onder andere dodaars, de roerdomp, de nachtzwaluw en de blauwborst spotten. Daarnaast vind je er ook andere dieren, zoals wezels, vleermuizen, reeën en wilde zwijnen. Het natuurpark heeft een bijzondere geschiedenis. Op verschillende plekken in het park kun je zien dat hier vroeger turf werd gewonnen. Tussen 1850 en 1930 werd er in dit gebied veel turf gewonnen. Vandaag de dag vind je er nog steeds verschillende veenputjes, peelbanen en peelvaarten. De landschappen die je in het nationale park kunt vinden zijn moerassen, heidevelden, bossen en verschillende waterplassen.

Wandel tip! Vanaf de parkeerplaats “Aan ’t Elfde” lopen er verschillende wandelroutes door het park. De gele route, van zo’n 2 kilometer is een route op een verharde weg en geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn en gezinnen met kinderwagens. Daarnaast is er ook nog een rode route van 3 kilometer en en wat langere blauwe route van 6 kilometer.

Fiets tip! Je kunt niet rechtstreeks door het park heen fietsen, maar er zijn wel verschillende routes om die rondom het park lopen. De Noordelijke lus is een fietsroutes van zo’n 57 kilometer en is een mooie route rondom het Nationaal Park de Groote Peel.

Camping tip! Ardoer Camping De Heldense Bossen is een schitterende gezinscamping vlak bij het Nationaal Park de Groote Peel. OP de camping is er van alles te doen voor jong en oud. Ook is er een groot binnen- en buitenbad met zwembad.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

10. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een verrassend natuurgebied is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een uitgestrekt duingebied van zo’n 3800 hectare tussen Zandvoort en Ijmuiden. Het nationaal park bestaat uit woeste duinen, uitgestrekte stranden en verschillende landgoederen. Het is een van de grootste duingebieden van Nederland waar je eindeloos kunt fietsen of wandelen. De landgoederen die in dit natuurgebied liggen, waren vroeger eigendom van verschillende Amsterdams kooplieden. Zij gebruikten hun landgoed vooral om te jagen. Na de tweede Wereldoorlog kwamen de landgoederen onder beheer van Natuurmonumenten. Tegenwoordig krijgt de wilde natuur hier alle vrijheid. Landgoed Beeckestijn is een van de mooist bewaard gebleven landgoederen en is daarom zeker een bezoekje waard. Het landgoed bestaat uit verschillende tuinen en bossen. Ook de duinen zijn zeker een bezoekje waard. Hier kun je uren wandelen op de verschillende paden. Bij bezoekerscentrum de Kennemerduinen vind je een leuke Duincafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Wandel tip! Wandeling Thijssebosjes is een mooie wandelroute van 6 kilometer door prachtige bossen, open vlaktes en uitkijkpunten. Het beginpunt is bij de ingang Bleek en Berg. De groene route in de Kennemerduinen is zo’n 3,5 kilometer en loopt langs een speelvijver naar het uitzichtpunt Konijnenberg. De route is erg geschikt voor een wandeling met kinderen. Bekijk hier alle wandelroutes

Fiets tip! Fietsroute Zuid-Kennemerland is een prachtige route van 35 kilometer in de duinen van het nationaal park. Fietsroute landgoederen Noord is een route van 25 kilometer en loopt langs verschillende landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze route begint bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

Natuurhuisje midden in de duinen! Dit schitterende natuurhuisje midden in de duinen van Zuid-Kennemerland en biedt een prachtig uitzicht over de duinen. Er is een sauna en een zwembad

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

11. Nationaal Park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een mooi natuurpark gelegen in het zuidwesten van Drenthe. Het gebied is vorige eeuw gekocht door Staadsbosbeheer. Toen bestond het natuurgebied voornamelijk uit woeste gronden en natte heidevelden. Door de aanplanting van nieuwe planten is het tegenwoordig een schitterend natuurgebied. Het is een groot heidegebied met talloze vennetjes, bossen en grafheuvels. De vennen in Dwingelderveld worden gevoed door regenwater en lokaal grondwater. In dit nationale park kun je echt de rust opzoeken. Geniet van de uitgestrekte vlaktes met grazende schapen. Met een beetje geluk kun je er bijzondere dieren spotten, zoals adders, verschillende vlindersoorten en reeën. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de verre uitzichten over de heidevelden. In het gebied vind je grazende Schotse Hooglanders en schapen en zijn er talloze mooie vogels te spotten. Aan de zuidkant van het park staat een bezoekerscentrum. In het centrum kun je alles leren over de natuur van Dwingelderveld. Daarnaast kun je er ook een koffietje halen bij de gezellige koffiehoek. Ook kun je er souvenirs en streekproducten kopen.

Wandeltip! Wandelroute Nationaal park Dwingelderveld is een prachtige wandelroute door het natuurgebied van 4,71 kilometer. Tijdens de wandeling heb je een grote kans om een schaapskuddetegen te komen. In het natuurgebied vind je ook een mooie trailrun op de Dwingeloosche Heide van 23 kilometer lang.

Fiets tip! Fietsroute Dwingelderveld loopt door een afwisselend landschap van bossen, heide en vennen. De route is 31,6 kilometer lang.

Camping tip! RCN Vakantiepark De Noordster is een schitterende camping midden in het Dwingelderveld. Het vakantiepark is ruim ingedeeld en de staanplaatsen hebben veel privacy.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

12. Nationaal Park De Alde Feanen

Het Nationale Park de Alde Feanen is een rustiek nationaal park gelegen in Friesland. Het park is bijna 4000 hectare groot en is een van de grootste moerasgebieden van West-Europa. Het gebied wordt gekenmerkt door rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren. Daarnaast heeft het een grote diversiteit aan dieren. Het gebied is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers zullen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. Ook vind je in het natuurgebied verschillende soorten muizen, otters en en aantal bijzondere soorten vlinders. De meren in Alde Feanen zijn erg populair onder watersporters. Je kunt met een kano, boot of SUP het gebied vanaf het water verkennen. Het enige dorpje in het park is Earnewald. In het stadje kun je talloze bootverhuren vinden en kun je genieten van een gezellige sfeer. Bij Nationaal Park De Alde Feanen is ook een bezoekerscentrum. Hier kun je van alles leren over het natuurgebied.

Wandel tip! Zoek je een mooie wandelroute in Nationaal Park De Alde Feanen? Wandelroute Wikelslân is een mooie route van 5 kilometer door schitterende natuur. Wandelroute het Dichterdspad is een schitterende route van 8, 17 of 25 kilometer die je niet alleen langs schitterende natuur leidt, maar ook langs verschillende gedichtenpanelen rondom Oudega.

Fiets tip! Pontjesroute Eernewoude is een leuke fietsroute van zo’n 45 kilometer. Tijdens de route ontdek je de mooiste plekjes van het nationale park. Onderweg moet je 4 keer met een pont oversteken. Dat maakt deze route nét even leuker dan een normale fietsroute.

Op zoek naar een leuke camping? Camping It Wiid is een gezellige familiecamping gelegen aan de meren van het Nationaal Park de Alde Feanen. Bij de camping kun je je boot aanmeren en er is en zeilschool en bootverhuur.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

13. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een prachtig natuurpark gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heide en uitgestrekte stuifzanden. In het park vind je veel esdorpen. Vanuit deze dorpen werden de omliggende velden eeuwenlang begraasd door schapen. Door deze gewoonte zijn er veel heides en stuifzanden ontstaan. Door het park stromen eveneens de beekjes Vledder Aa en Tilgrup. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de afwisselende natuur. Daarnaast kun je er veel dieren spotten zoals de buizerd, de ree en de kamsalamander. In Appelscha kun je het bezoekerscentrum vinden en meer leren over de bezienswaardigheden en de diverse fietspaden door het park. Het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het gebied.

Wandel tip! In Nationaal Park Drents-Friese Wold vind je enorm veel wandelroutes. We hebben twee leuke routes voor je uitgelicht! Wandelroute familiepad Drents-Friese Wold is zo’n 2 kilometer lang en is een mooie wandelroute over een verhard pad. Het wandelpad is er geschikt voor gezinnen met jonge kinderen en mensen die slecht ter been zijn. Volg de groene bordjes voor deze route. Wandelroute Ganzenpoel is een route van 4,9 kilometer en loopt door verschillende bossen en zandvlaktes. Volg de route bordjes voor deze route.

Mountainbike tip! De Appelscha-lus is een mooie fietsroute van zo’n 24 kilometer lang en begint bij bezoekerscentrum Drents-Friese Wold. Mountainbikeroute Appelscha-Bosberg is een korte, maar uitdagende route door het Drents-Friese Wold. De route is 4,4, kilometer lang en begint in Appelscha.

Vakantiepark tip! Roompot Vakantiepark Drentse Wold is een ruim en groen vakantiepark in het Drents-Friese Wold. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen met het hele gezin.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

14. Nationaal Park Oosterschelde

Het Nationaal Park Oosterschelde is net even een ander natuurgebied dan alle andere. Het bestaat namelijk vooral uit water in plaats van bossen, heides of moerassen. Het is het grootste nationale park van Nederland en is zo’n 370 vierkante kilometer groot. Het gebied wordt vooral gebruikt voor recreatie en voor de visserij. Vroeger was de Oosterschelde een rivierarm waar zout en zoet water samenkwamen. Vandaar dat dit natuurgebied een unieke combinatie aan flora en fauna heeft. Je kunt er verschillende dieren spotten, zoals zeehonden en bruinvissen. Als het eb is, komen er ook veel vogels naar de zandplaten in de Oosterschelde toe om voedsel te vinden. Achter de dijken vind je ook prachtige stukken natuur die bestaan uit karrevelden en kreekgebieden. Het is een schitterend gebied om te wandelen. Daarnaast kun je er ook varen en sportvissen. Ook vind je in Nationaal Park Oosterschelde het belangrijkste duikcentrum van Nederland. Door de afsluiting van de Oosterschelde, zijn de karakteristieke zandplaten aan het verdwijnen. Gelukkig proberen verschillende organisaties hier wat aan te doen. Ga er op uit in dit unieke stukje Nederland!

Wandel tip! In Nationaal park Oosterschelde vind je een mooie wandelroute van 3,65 kilometer, de Wandelroute rondom Plompe toren. Tijdens de wandeling wandel je over de dijken langs ruige natuur en verschillende landschappen. Een wat langere wandelroute is Wandelroute Levensstrijd. Deze route, van 9,7 kilometer, loopt door de natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke. De route is erg in trek bij vogelliefhebbers.

Camping tip! Familiecamping De Molenbeek is een grote gezinscamping vlak bij het strand en de Oosterschelde. Op de camping zijn safaritenten, staanplaasten en duinchalets te huur.

De 15 mooiste Nationale Parken van Nederland

15. Nationaal Park De Maasduinen

Het Nationaal Park de Maasduinen is schitterend natuurgebied in Limburg. Het natuurgebied is ontstaan aan het einde an de laatste ijstijd. In die periode lieten de Rijn en de Maas grote hoeveelheden zand en klei achter. De westenwind heeft er toen voor gezorgd dat deze vlaktes werden bedekt met rivierzand. Vandaag de dag wordt park gekenmerkt door dichte bossen, groene heides en een uitgestrekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het bevat de langste rivierduin gordel van Nederland en het heeft diverse meren. Het unieke gebied leent zich voor lange wandel- en fietstochten en je kunt hier nog echt genieten van alle rust en ruimte. Vanaf de zandrug heb je een mooi uitzicht op de omgeving en je kunt er allerlei mooie dieren spotten. Zo komen er vele vogels voor zoals de nachtzwaluw, de zandhagedis en de kraanvogel.

Wandel tip! Wandelroute Broederbos is een mooie wandeling van 7,9 kilometer over de glooiende rivierduinen van de Maasduinen. De route loopt door een afwisselend gebied van naald-en loofbos en langs verschillende vennetjes. Wandelroute Duvelskuul is 7,2 kilometer lang en is een wandeling langs de ruïne van kasteel Bleijenbeek.

Fiets tip! Fietsroute Nationaal Park de Maasduinen is een mooie route van 52 kilometer die langs de verschillende hoogtepunten van het Natuurgebied komt.

Plan je vakantie in een Nationaal Park in Nederland
Bekijk Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping voor de leukste campings in een Nationaal Park. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl.

Lees ook:

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 11 mooiste stranden van Nederland

De 11 mooiste stranden van Nederland

Ontdek 11 mooie stranden in Nederland. Of je nu een dagje wilt uitwaaien aan de kust of wilt genieten van een lange stranddag in de zomervakantie.