10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

Wat te doen in Noord-Brabant?

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland met als hoofdstad de mooie stad ‘s-Hertogenbosch. De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven. Het leuke aan Noord-Brabant is dat het zijn herkenbaar eigen karakter heeft behouden, wat onder meer blijkt uit de Brabantse dialecten en tradities als het carnaval en de schuttersgilden. Noord-Brabant grenst in het noorden aan de provincies Zuid-Holland en Gelderland, in het westen aan Zeeland, in het oosten aan Limburg, en in het zuiden aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Behalve Gelderland en Overijssel heeft geen andere Nederlandse provincie zoveel buren. In de provincie vind je naast bekende steden, als Breda, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch, ook prachtige natuur, zoals de Loonse en Drunense Duinen, het Nationaal Park De Biesbosch, de Strabrechtse Heide en de Kampina. Noord-Brabant is de provincie met de meeste nationale parken van Nederland. Ook op het gebied van schilderkunst, beeldende kunst en podiumkunst heeft de provincie veel te bieden. Naast cultuur vind je in Brabant de pretparken De Efteling en Safaripark Beekse Bergen, waar je vanuit je auto wilde dieren kunt spotten.

Op zoek naar een natuurhuisje? Bekijk en vergelijk hier 10 rustieke natuurhuisjes in Noord-Brabant!

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

1. Eindhoven (Van Gogh-Roosegaarde fietspad)

Eindhoven is een grote stad in het zuidoosten van Brabant. De stad heeft een groot historisch centrum en een gemoedelijke sfeer. Je kunt er genieten van leuke winkels, drukke pleinen en gezellige terrasjes. Eindhoven heeft een rijk uitgaansleven en met talloze kroegen, cafés en discotheken. Het cultureel centrum van Eindhoven vind je bij de wijk Strijp-S, waar je talloze tentoonstellingen en theaters kunt vinden. Eindhoven heeft een rijke geschiedenis en je kunt er allerlei interessante musea vinden. Een echte aanrader is het Van Abbemuseum. In het museum kun je prachtige moderne en hedendaagse kunstwerken bewonderen. Ook het DAF Museum en het Philips Museum zijn zeer de moeite waard. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit fietspad licht ’s avonds prachtig op en is geïnspireerd op het schilderij Starry Night van Van Gogh.

Hotel tip! Queen Hotel is een prachtig 3-sterrenhotel, gelegen aan de Markt in het centrum van Eindhoven. Het hotel beschikt over sfeervolle ruime kamers en er is een restaurant met een groot verwarmd terras.

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

2. Den Bosch

Den Bosch is de prachtige hoofdstad van Noord-Brabant. Den Bosch heeft een rijke geschiedenis en beschikt over een authentiek historisch centrum. Je kunt er genieten van veel mooie straatjes, pittoreske gebouwen en indrukwekkende bezienswaardigheden. Den Bosch beschikt over talloze mooie Rooms-Katholieke kerken. De Sint-Janskathedraal is één van de mooiste kerken en mag je dan ook zeker niet missen. Het oude centrum is daarnaast prachtig bewaard gebleven en je vindt er onder andere het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland. Een deel van de oude stadsmuren en bastions kun je tevens ook bezoeken en geven je een kijkje in het verleden van Den Bosch. Op zoek naar een beetje cultuur? Breng dan een bezoekje aan Het Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch.

Hotel tip! Hotel ’t Keershuys is een heerlijk 4-sterrenhotel gelegen midden in het centrum van Den Bosch. De hotelkamers zijn uniek en modern ingericht en je kunt er genieten van een restaurant en terras.

LEES OOK: Wat te doen in Den Bosch?

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

3. Breda

Breda is een mooie stad gelegen in het westen van Noord-Brabant. De stad heeft een rijke geschiedenis met een groot historisch centrum. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs oude vakwerkhuizen, pittoreske pleinen en gezellige straten. Er zijn talloze leuke winkels, restaurants en cafeetjes waar je een lekker hapje kunt eten. Een van de hoogtepunten van het centrum van Breda is de Grote Kerk. De kerk staat op de Grote Markt en kun je van binnen en buiten bewonderen. Ook het Begijnhof mag je absoluut niet missen. Dit ommuurde hofje heeft een gemoedelijke sfeer en je waant je hier even in het verleden. Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan moet je zeker een kijkje nemen in het gezellige Stadspark Valkenberg. In het Stedelijk Museum Breda leer je alles over de geschiedenis van Breda.

Hotel tip! Hotel Sutor is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in de historische binnenstad van Breda. Het hotel beschikt over sfeervolle kamers en is ook eigenaar van een nabijgelegen Irish Pub, waar je een biertje kunt drinken en een hapje kunt eten.

LEES OOK: 10 mooiste dorpjes van Noord-Brabant

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

4. Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een prachtig stadje gelegen in het westen van Noord-Brabant. Bergen op Zoom ligt aan de Oosterschelde en heeft een rijke geschiedenis. Bergen op Zoom is een oude vestingstad met allerlei prachtige bezienswaardigheden. Het absolute hoogtepunt is het Markiezenhof. Het gotische stadspaleis was vroeger de residentie van de Markiezen van Bergen op Zoom en wordt tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen. Het is een prachtig gebouw die je zeker van binnen en buiten moet bewonderen. Je kunt er ook het Historisch Centrum Bergen op Zoom vinden. In dit centrum leer je alles over de geschiedenis van Bergen op Zoom. Ook de Grote Markt mag je niet missen. Dit plein wordt omringd door oude vakwerkhuizen en de leukste terrasjes. Bij het marktplein vind je de Sint-Gertrudiskerk en het Stadhuis. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de Gevangenpoort. Deze maakte vroeger deel uit van de stadsmuren en is het oudste monumten van de stad.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Brabant kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Brabant.

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

5. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een prachtig natuurpark, gelegen tussen de steden Tilburg en Den Bosch. Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit stuifzand en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je kunt er heerlijk wandelen over de uitgestrekte duinen en langs groene bossen. In het Nationaal park kun je verschillende landgoederen en reservaten vinden. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij het Landgoed Plantloon en het Natuurreservaat de Brand. Door het park heen kun je genieten van vele wandel- en fietspaden en er zijn enkele mooie uitzichtpunten op de hoger gelegen duinen. Het gebied heeft daarnaast ook een rijke flora en fauna met veel vogels en zoogdieren. In en rond het park vind je verschillende restaurants en campings, die de perfecte uitvalsbasis vormen voor het verkennen van het gebied.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Recreatiepark Duinhoeve is een heerlijk vakantiepark gelegen aan de voet van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het park beschikt over een heerlijk zwembad en restaurant.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden en activiteiten in de Loonse en Drunense Duinen

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

6. National Park De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch is een prachtig natuurpark gelegen in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het park is een natuur- en recreatiegebied, gekenmerkt door riviertjes, meren, eilandjes en bossen. Je kunt er genieten van een groene omgeving en alle rust en ruimte. Het park heeft een rijke biodiversiteit en is een paradijs voor vogelliefhebbers. Jaarlijks komen er duizenden trekvogels naar het park en je kunt er tevens veel andere dieren spotten zoals Schotse hooglanders, herten en bevers. Bij de Biesbosch kun je allerlei activiteiten doen. Zo is het mogelijk om met een kano het gebied te verkennen of kun je er een boottocht maken met gids. Daarnaast zijn er in de Biesbosch meerdere mooie wandeltochten. In de Biesbosch kun je drie bezoekerscentra vinden. In het Brabantse deel vind je het Biesbosch MuseumEiland. Op dit Museumeiland kun je alles leren over de Biesbosch en vind je alle informatie voor het verkennen van het gebied.

Op zoek naar een leuke camping? Roompot De Katjeskelder is een heerlijk vakantiepark met huur accommodaties en kampeerplekken gelegen bij de Biesbosch. Er worden de leukste activiteiten georganiseerd en er is een fijn zwembad en restaurant.

Meer natuur in Noord-Brabant? Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

7. De Efteling en Safaripark Beekse Bergen

In Noord-Brabant kun je ook genoeg leuke attracties en activiteiten vinden voor het hele gezin. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Efteling en Safaripark Beekse Bergen. De Efteling bevindt zich bij het stadje Kaatsheuvel en is één van de belangrijkste attractieparken van Nederland. Wanneer je het park binnen wandelt waan je je meteen in een sprookjeswereld. Je kunt er heerlijk rondstruinen door het Sprookjesbos, waar je roodkapje, assepoester en klein duimpje kunt vinden. In het park staan daarnaast de leukste achtbanen en kun je allerlei leuke restaurantjes vinden. Een dagje Efteling is het perfecte uitje voor het hele gezin. Ook het Safaripark Beekse Bergen is een echte aanrader. Je kunt door het park een tripje met de auto maken, waarbij je door de nagebootste leefgebieden van de dieren rijdt en leeuwen, giraffen en zebra’s van dichtbij kunt bewonderen. Het park kun je ook lopend verkennen en er is een grote diversiteit aan dieren.

Hotel tip! Het Efteling Hotel is het prachtige hotel van de Efteling. Het hotel heeft een sprookjesachtige sfeer en er wordt van alles georganiseerd voor kinderen. Je kunt er twee restaurants en een bar vinden.

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

8. Heusden

Heusden is een prachtig dorpje gelegen in het noorden van Noord-Brabant. Het is een authentiek vestingstadje dat de hoofdstad is van de historisch streek “Land van Heusden”. Heusden heeft een rijke geschiedenis met een kasteel uit de twaalfde eeuw. In de zestiende eeuw werd een stadsomwalling gebouwd aan de hand van het Nederlandse vestingstelsel. De stad werd volledig ommuurd, compleet met indrukwekkende stadsmuren en een omliggende gracht. De verdedigingswerken zijn in de afgelopen eeuwen gerestaureerd en zijn dan ook zeker een bezoekje waard. Ook moet je er zeker een kijkje nemen bij het Kasteel van Heusden en de Grote of Sint-Catharinakerk. Het stadje heeft ook een gezellige sfeer met veel middeleeuwse straatjes en leuke terrasjes.

Hotel tip! Hotel in den Verdwaalde Koogel is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het oude centrum van Heusden. Het hotel heeft een fijn restaurant met terras, waar je een lekker hapje kunt eten.

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

9. Zundert

Zundert is een mooie plaats in het zuidwesten van Noord-Brabant. Zundert is een authentiek stadje met veel mooie bezienswaardigheden en staat tevens bekend om zijn Bloemencorso. De Bloemencorso Zundert is de grootste dahliacorso ter wereld en vindt jaarlijks plaats in september. Het is een enorm evenement waarbij tientallen wagens worden gebouwd en worden versierd met bloemen. Jaarlijks trekt het evenement veel toeristen en het is dan ook zeker een aanrader om Zundert te bezoeken tijdens de Bloemencorso. Daarnaast is Zundert ook een fijn stadje, waar je kunt genieten van een haven, pittoreske straatjes en leuke restaurantjes. Je kunt er een bezoekje brengen aan het Van Goghhuis. Vincent van Gogh is geboren in Zundert en in het kunsthuis kun je alles leren over het leven van Van Gogh en zijn er wisselende tentoonstellingen van artiesten die zijn geïnspireerd door van Gogh.

10 Leuke bezienswaardigheden in Brabant

10. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een prachtige kerk gelegen in het Noordwesten van Noord-Brabant. De kerk werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in het centrum van het dorpje Oudenbosch. De kerk is een kleine kopie van de Sint-Pietersbasiliek met de gevel van de Sint-Jan van Lateranen basiliek in Rome. Het is een indrukwekkend gebouw die je van binnen en buiten kunt bewonderen. De basiliek is prachtig versierd met allerlei kunstwerken en standbeelden. De binnenkant is daarnaast ook geïnspireerd door de Sint-Pietersbasiliek en mag je dus zeker niet missen. Er worden rondleidingen georganiseerd, waarbij je alles kunt leren over de architectuur en de historie van de basiliek.

Plan je vakantie In Brabant:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Limburg?

Limburg is een mooie provincie in het zuiden van Nederland. Je kunt er genieten van gezellige stadjes en uitgestrekte heuvels. Bekijk hier de hoogtepunten van Limburg.

Wat zijn de hoogtepunten van Zeeland?

Geniet van de zon, zee en het strand in Zeeland. Ontdek de leukste stadjes, mooiste stranden en groenste natuurgebieden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de Achterhoek?

De Achterhoek is een mooie regio in het oosten van het land. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en allerlei mooie bezienswaardigheden vinden. Bekijk hier de hoogtepunten van de Achterhoek.

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Noord-Brabant?

Dit natuurhuisje in Drimmelen of dit natuurhuisje in Haaren zijn twee unieke natuurhuisjes in Noord-Brabant. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes in Noord-Brabant!

Wat zijn unieke natuurgebieden in Noord-Brabant?

Nationaal landschap het Groene Woud, Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen en Oosterheide zijn een aantal mooie natuurgebieden in Noord-Brabant. Bekijk hier 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant!

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Noord-Brabant?

Op zoek naar een leuk vakantiepark in Noord-Brabant? Een paar van onze favoriete parken zijn RCN de Flaasbloem, Vakantiepark Beekse Bergen en Recreatiepark TerSpegelt. Bekijk hier de top-20 leukste & beste vakantieparken in Noord-Brabant.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

Een kindercamping in Noord-Brabant is de ideale bestemming voor een zorgeloze gezinsvakantie. Bekijk de 11 leukste kindercampings in Brabant!