Wat te doen in Den Bosch?

Wat te doen in Den Bosch?

Top 10 bezienswaardigheden en activiteiten in Den Bosch

In Den Bosch valt van alles te zien en te doen. Eén van de populairste activiteiten is het maken van een rondvaart over de Binnendieze. Bekende bezienswaardigheden zijn onder andere de Sint-Janskathedraal en het Noordbrabants Museum. Waar Den Bosch vooral bekend om staat zijn de overheerlijke Bossche bollen. De hoofdstad van Noord-Brabant kent een rijke geschiedenis en beschikt over een historisch stadscentrum. Je kunt er genieten van veel mooie straatjes, monumentale gebouwen en indrukwekkende bezienswaardigheden. Proef de Bourgondische sfeer op één van de vele terrasjes en ontdek de geschiedenis van Den Bosch tijdens een stedentrip of dagje weg naar de stad. Lees in dit artikel meer over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Den Bosch!

Lees ook: 10 Leuke bezienswaardigheden in Noord-Brabant

1. Sint-Janskathedraal: kathedraal in de Brabantse gotiek stijl

Wat te doen in Den Bosch?

De Sint-Janskathedraal is een prachtige kathedraal aan de oostelijke rand van het centrum van Den Bosch. De kathedraal torent boven de stad uit en is één van de mooiste gebouwen in de Brabantse gotiek stijl. De kathedraal werd gebouwd tussen 1370 en 1529 en de toren dateert uit de 13e eeuw. Een bijzonder aspect in de kathedraal is de Mariakapel met het Mariabeeld, of in de volksmond ‘Zoete Lieve Vrouw’, die volgens de legende ergens in de 13e eeuw werd gevonden. Het beeld wordt omringd door bloemen die dagelijks ververst worden en er komen tot op heden nog elke dag honderden Bosschenaren een kaarsje aansteken en in stilte bidden. Bijzondere elementen aan de buitenkant van de kathedraal zijn de dubbele luchtbogen en de bijna honderd luchtboogfiguren, die je nergens anders ter wereld tegenkomt! Na de laatste restauratie is een nieuw, modern detail toegevoegd: een beeld van een engel met een broek aan en een mobieltje in haar handen. Je mag de Sint-Janskathedraal zeker niet missen tijdens je bezoek aan Den Bosch, want er valt een hoop moois te bewonderen.

Hotel tip! Het Mövenpick Hotel ‘s-Hertogenbosch is een heerlijk 4-sterrenhotel net buiten het historisch centrum van Den Bosch. Het hotel ligt op een rustige locatie aan het water en beschikt over een stijlvolle bar en gezellig restaurant.

2. Het Noordbrabants Museum: kunst, cultuur en geschiedenis

Wat te doen in Den Bosch?

Het Noordbrabants Museum is volledig geweid aan de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het museum bevindt zich in een voormalig Militair Gouvernement en herbergt maar liefst 30.000 objecten die de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden belichten. Je vindt er onder andere kunstwerken van Pieter Breughel, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh. Er is ook een afdeling geweid aan middeleeuwse kunstenaars die geïnspireerd werden door Jheronimus Bosch. Daarnaast worden er diverse historische objecten in het museum tentoongesteld, zoals prenten, tekeningen, munten, textiel, ambachten en archeologische vondsten. Onder hetzelfde dak huist tevens het Design Museum Den Bosch (voorheen: Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch), waar je moderne en hedendaagse kunst en design kunt bewonderen. Je vindt er onder meer werken van Pablo Picasso en Alessandro Mendini. Samen vormen de twee musea het Museumkwartier ‘s-Hertogenbosch, één van Nederlands grootste culturele attracties.

Tickets voor Het Noordbrabants Museum! Koop je tickets voor het museum alvast online en kom alles te weten over de rijke Brabantse kunsthistorie, cultuur en geschiedenis.

3. De Bossche Markt: het oudste plein van Den Bosch

Wat te doen in Den Bosch?

Van alle pleinen is de Bossche Markt het oudste plein van Den Bosch. Het plein ligt op een hoger punt dan de rest van de stad en wordt omringd door vele historische panden, waaronder het stadhuis en De Moriaan (het oudste bakstenen huis van heel Nederland). Het marktplein is mooi aangelegd en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Er worden regelmatig markten georganiseerd, waaronder een biologische markt, stoffenmarkt en weekmarkt. Op het plein staat een standbeeld van Jheronimus Bosch en aan het plein ligt eveneens het huis van deze beroemde kunstschilder, maar daar vertellen we je later in dit artikel meer over. Rondom de Markt vind je veel gezellige cafeetjes en restaurants. In de zomer kan je hier heerlijk bijkomen op één van de vele terrasjes.

Hotel aan de Markt! Het Golden Tulip Central hotel ligt in hartje Den Bosch en biedt uitzicht op de Bossche Markt. Het hotel heeft een eigen brasserie, eetzaal, twee bars en een fitness met fantastisch uitzicht op de bovenste verdieping.

4. Het huis van Jheronimus Bosch: De Kleine Winst

Aan de Bossche markt vind je het huis van Jheronimus Bosch, De Kleine Winst. Jheronimus Bosch, in de volksmond ook wel Jeroen Bosch genoemd, was een kunstschilder met een bijzonder creatieve fantasie. Hij woonde tegen het einde van de Middeleeuwen aan de Markt. Zijn levendige schilderijen met fantasiefiguren waren erg uniek. Achter zijn schilderijen schuilden Bijbelse thema’s en dubbelzinnige betekenissen. Hij werd vanwege zijn fantasiefiguren ook wel de schepper van de duivels genoemd. In 1462 kocht de vader van Jheronimus het huis en hij bracht hier dan ook zijn jeugdjaren door. Het is aannemelijk dat hij hier, in het atelier van zijn vader, zijn schildersopleiding kreeg. Hij woonde er samen met zijn vrouw tot aan zijn overlijden. Het huis kende behalve Jeroen Bosch nog een bekende inwoner, namelijk de Nederlandse componist en musicus Alphons Diepenbrock. Hij woonde van 1888 tot 1893 op de eerste verdieping van het huis. Het huis is in 2016 door de gemeente gekocht om er een blijvende herinneringsplek aan Jeroen Bosch van te maken. Het huis en het atelier zijn gereconstrueerd en in 2021 is in het pand het woonmuseum Huis van Bosch geopend.

Hotel tip! Fletcher Hotel-Restaurant ‘s-Hertogenbosch is een heerlijk 4-sterrenhotel op 10 minuten van het centrum van Den Bosch, gelegen aan de Rosmalense plas.

5. Rondvaart over de Binnendieze: ontdek Den Bosch vanaf het water

Wat te doen in Den Bosch?

Den Bosch heeft een netwerk van allerlei kleine waterloopjes, waaronder de bekende Binnendieze. Een rondvaart over de Binnendieze is een leuke manier om Den Bosch te leren kennen. De Binnendieze was oorspronkelijk twaalf kilometer lang. Vandaag de dag is daar nog vier kilometer van over. In een klein bootje vaar je onder begeleiding van een gids langs de oude muren en vesting. Tijdens sommige delen van de rondvaart ga je letterlijk onder de stad door. Je vaart namelijk onder veel bruggen en tunnels door. Deze zijn vaak niet al te hoog, waardoor je af en toe flink moet bukken om je hoofd niet te stoten. De gids vertelt je tijdens de tocht interessante verhalen over de stad en de oude panden, muren en vestingwerken waar je langs vaart. Er zijn twee opstapplaatsen voor een rondvaart over de Binnendieze. Eén ervan bevindt zich in de historische wijk Uilenburg en de andere opstapplaats bevindt zich op de hoek van de Zuidwal en de Oude Dieze.

B&B in Den Bosch! Suite Londen66 is een mooie bed & breakfast in het centrum van Den Bosch. De b&b is gevestigd in een statig rijksmonument en is omgetoverd tot een luxe en stijlvol ingericht herenhuis.

6. Uilenburg: historische en Bourgondische wijk in het centrum

We noemden deze wijk net al even, Uilenburg is één van de oudste én gezelligste wijken van Den Bosch. De wijk ligt in het historisch centrum van Den Bosch en door de wijk heen loopt een groot deel van de Binnendieze. De wijk was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw sterk verloederd. Tegenwoordig vind je er veel horeca, mooie historische pandjes en leuke kleine winkeltjes. Er heerst een Bourgondische sfeer en het is er grotendeels autovrij, waardoor je er in de zomermaanden rustig op het terras kunt zitten. Daarnaast vind je er ook een aantal bezienswaardigheden, zoals het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, monumentale panden en geveldichten.

Hotel tip! Uylenhof Hotel is een kleinschalig hotel in de wijk Uilenburg, waar je kunt verblijven in sierlijk ingerichte kamers met kunstzinnige en authentieke elementen. De kamers zijn verspreid over drie karakteristieke monumentale panden en grenzen aan een oud binnenhof.

7. Het Stadhuis: stadhuis uit de 14e eeuw

Wat te doen in Den Bosch?

Aan de Bossche Markt ligt het mooie Stadhuis van Den Bosch. Het Stadhuis is gebouwd in de Hollands Classicisme stijl en is een echt pronkstuk van de stad. Al in de 14e eeuw stond op deze plek het raadhuis van Den Bosch. Door de eeuwen heen is het gebouw diverse malen uitgebreid en gerenoveerd, en na een grote brand in de 17e eeuw werd het grotendeels weer herbouwd. Tijdens deze verbouwing kreeg het gebouw het uiterlijk van het huidige Stadhuis. Helemaal bovenin het stadhuis, in de klokkentoren, bevindt zich nog een klok die uit de 14e eeuw dateert. Elk half uur worden de klokken van het stadhuis geluid.

Natuurhuisje bij Den Bosch! Ben je op zoek naar een unieke accommodatie in de buurt van Den Bosch? Dan is deze pipowagen in Haaren wellicht iets voor jou! Het authentieke natuurhuisje heeft een moderne touch en is van alle gemakken voorzien, inclusief airconditioning. De pipowagen ligt midden in de natuur en op fietsafstand van Den Bosch.

8. Brabanthallen: één van de grootste evenementenlocaties van Nederland

De Brabanthallen is één van de grootste evenementenlocaties van Nederland. Als je graag een evenement wilt bezoeken tijdens je bezoek aan Den Bosch, moet je zeker even checken of er een leuk concert, evenement of interessante beurs is tijdens je verblijf in de stad. Er vinden allerlei bijzondere evenementen in de Brabanthallen plaats, zoals poppenhuisbeurzen, de Dutch YouTube Gathering, ’s werelds grootste Indoor Obstakelparcours en grote feesten en festivals. De Brabanthallen bewijst dat een grote locatie niet ten koste hoeft te gaan van gastvrijheid en een goede sfeer.

9. Paleiskwartier: moderne en luxueuze wijk in Den Bosch

Wat te doen in Den Bosch?

Het Paleiskwartier is een prachtige nieuwe wijk naast het centraal station van Den Bosch. Je vindt er woningen, schitterende kantoorcomplexen en gezellige horecagelegenheden. De wijk kent moderne, luxueuze gebouwen die tussen vele waterpartijen en openbare parken zijn gebouwd. Het hypermoderne Paleiskwartier contrasteert enorm met het vlakbij gelegen oude stadscentrum. Vind je het leuk om een moderne wijk in een oude stad te bewonderen, dan kun je een architectenwandeling door het Paleiskwartier maken. In de wijk vind je vele wandelpaden die je langs de mooiste gebouwen voeren. Aan het eind van je wandeling kun je heerlijk bijkomen aan de Hofvijver.

Boetiekhotel in Den Bosch! Boutique Hotel Nieuw Uilenburg is een knus boetiekhotel in hartje Den Bosch. Het hotel beschikt over stijlvol ingerichte kamers en in de buurt vind je allerlei leuke hotspots.

10. Zwanenbroedershuis

Het Zwanenbroedershuis is een prachtig monumentaal pand in Den Bosch. Het pand is van het Illustere Lieve Vrouwe Broederschap, dat in 1318 werd opgericht. Het is en gezelschap dat vandaag de dag rondom de mariafeestdagen nog steeds bijeenkomt vanuit een christelijke boodschap: het bijdragen aan het welzijn van de armen in de stad. In 1484 verhuisde het broederschap naar dit pand in de Hinthamerstraat. Het gebouw werd daarna in renaissancestijl verbouwd, en later toen het weer in verval raakte, kwam er een neogotisch pand voor in de plaats. Aan de voorkant van het gebouw hangen vier beelden. Deze beelden stellen de vier leden van de Zwanenbroeders voor: Willem van Oranje, Floris van Egmont, de oprichter Gerardus van Uden en Gijsbertus van der Poorten, de schenker van het huis. Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix behoren tot de huidige Zwanenbroeders. Sinds 2005 is het Zwanenbroedershuis ook een museum waar je allerlei objecten uit de geschiedenis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap kunt bekijken. Je kunt een rondleiding door het museum volgen om meer te weten te komen over het broederschap.

Plan je bezoek aan Maastricht
De beste hotels in Maastricht boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Maastricht bij Natuurhuisje of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Maastricht? Boek dan een vakantieverblijf bij Roompot of Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Den Bosch:

Wat te doen in Den Bosch?

In Den Bosch valt van alles te zien en te doen. Eén van de leukste activiteiten is het maken van een rondvaart over de Binnendieze en een paar mooie bezienswaardigheden zijn onder andere de Sint-Janskathedraal en het huis van Jeroen Bosch. Bekijk hier nog meer leuke dingen om te doen in Den Bosch!

Wat zijn de beste hotels in Den Bosch?

Een aantal mooie hotels in Den Bosch zijn het Mövenpick Hotel ‘s-Hertogenbosch, het Fletcher Hotel ‘s-Hertogenbosch en het Uylenhof Hotel. Bekijk hier de 10 mooiste boutique hotels in Den Bosch.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

Een kindercamping in Noord-Brabant is de ideale bestemming voor een zorgeloze gezinsvakantie. Bekijk de 11 leukste kindercampings in Brabant!