De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

Wat zijn de mooiste dorpen van Utrecht?

Utrecht is een mooie provincie, centraal gelegen in Nederland. Het is een groen gebied, waar je kunt genieten van uitgestrekte heuvels, groene bossen, mooie steden en pittoreske dorpen. Deze dorpen hebben een rijke geschiedenis en worden gekenmerkt door monumentale gebouwen, een rijke historie en verschillende bezienswaardigheden. Wij hebben de mooiste dorpen van Utrecht voor je op een rijtje gezet. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Dorestad Wijk bij Duurstede of het watersport dorp Loenen aan de Vecht bij de Loosdrechtse Plassen. Benieuwd geworden naar de dorpjes? Bekijk en vergelijk hier de 10 mooiste dorpjes in Utrecht.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

1. Oudewater: pittoresk dorpje in Zuid-Holland

Oudewater is een klein en pittoresk stadje tegen de grens van Zuid-Holland aan. De plaats is in 1100 ontstaan als een nederzetting op de plek waar de Lange Linschoten en de Hollandsche IJssel samenvloeien. In het centrum van het stadje kun je uren struinen en genieten van al het moois om je heen. De oude pandjes, smalle straatjes en charmante grachtjes maken het tot een van de mooiste dorpjes van Utrecht. Een leuke bezienswaardigheid die je kunt bezoeken is de Heksenwaag van Oudewater. In de 16e eeuw werd vastgesteld dat deze plek de enige plek in Europa was waar op een eerlijke manier gewogen kon worden of iemand een heks was. Vandaag de dag is het een museum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Oudewater. In het Touwmuseum van Oudewater kom je van alles te weten over de touwproductie die hier van de 1545 tot 2013 heeft plaatsgevonden. Het Stadhuis en de Stadstoren zijn ook twee mooie bezienswaardigheden in Oudewater.

Hotel in Oudewater tip! Voel je thuis bij Broeck aan de Broeckerstraat in Oudewater, het mooiste en oudste stadje in het Groene Hart. Ontdek hotel en grand café Broeck.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

2. Spakenburg: oud vissersdorpje aan het Eemmeer

Een oud vissersplaatsje aan het Eemmeer is Spakenburg. Het dorp kent een rijke historie. Voordat de afsluitdijk de Zuiderzee afsluit van de open zee was Spakenburg een belangrijke plaats voor de vishandel. Vandaag de dag kun je van alles leren het vroegere vissersleven in het Klederdracht- en Visserijmuseum. Ook Museum Spakenburg is een aanrader om te bezoeken. Het oude centrum van Spakenburg is erg pittoresk. In de museumhaven kun je prachtige oude botters spotten. Hier staat ook de scheepstimmerwerf waar de oude botters worden gerestaureerd. Wil je het echte vissersleven ervaren? Vaar dan mee op een van de oude botters op het Eemmeer. Tickets voor een bottertocht kun je bestellen bij Museumhaven Spakenburg. In de haven vind je ook tal van horecagelegenheden waar je neer kunt strijken voor een hapje of een drankje op het terras. Ook zijn er verschillende leuke winkeltjes in het centrum die je kunt bezoeken. Een lokale lekkernij die je zeker niet moet missen is het Spakenburgs Hart. Deze koek kun je kopen bij verschillende bakkerijen in het dorp.

Overnachten in het centrum van Spakenburg? Voel je thuis in B&B de Nieuwe Haven een mooie bed and breakfast in de haven van Spakenburg. Vanaf de B&B kun je zo naar het centrum van Spakenburg wandelen.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

3. Wijk bij Duurstede: idyllisch vestingstadje in Utrecht

Een idyllisch vestingstadje in de provincie Utrecht is Wijk bij Duurstede. Bij de plaats komen de Lek en de Kromme Rijn samen. Vanaf de dijk bij Wijk bij Duurstede heb je een adembenemend uitzicht over de rivieren. In de Middeleeuwen stond het stadje bekend als de Dorestad en was het een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Vandaag de dag kun je nog verschillende bezienswaardigheden bewonderen die je aan deze welvarende tijd doen herinneren. Een van die bezienswaardigheden is het Kasteel Duurstede. Het is een van de oudste kasteelruïnes van Nederland. Ook de Groote Kerk, midden in het centrum van het stadje, is zeker de moeite waard om te bezoeken. De toren is nooit helemaal afgebouwd en heeft daarom een unieke uitstraling. Een mooi gebouw is de molen in het stadje. Deze molen is gebouwd op een stadspoort. Elke zondag en zaterdag kun je de molen bezoeken.

Op zoek naar een Vakantiepark in Utrecht? Boek een kampeerplaats of natuurhuisje op Molecaten Park Landgoed Ginkelduin. Een mooi vakantiepark in Leersum. Vanaf het park kun je de verschillende dorpjes in Utrecht ontdekken of wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

4. Loenen aan de Vecht: dorp aan de Lossdrechtse Plassen

Aan de Loosdrechtse Plassen op de grens van Noord-Holland en Utrecht ligt het plaatsje Loenen aan de Vecht. Het plaatsje is een favoriete vakantiebestemming voor watersporters en is in de zomermaanden een erg gezellig en toeristsich dorpje. In Loenen aan de Vecht kun je wandelen door het eeuwenoude centrum en genieten van al het moois om je heen. Midden in het centrum ligt de dorpstraat, een straat van zo’n 600 meter lang waar je verschillende monumenten aan liggen. Een van de bezienswaardigheden die je zeker niet moet vergeten is Grote Kerk. Het oudste gedeelte van deze kerk komt uit 1300. Ook de Cronenburgherbrug en Korenmolen De Hoop zijn twee mooie bezienswaardigheden die je kut bezoeken. Buiten de dorpskern liggen ook een aantal landgoederen die je kunt bezoeken. Landgoed Vrederijk en een mooie landgoed waar je kunt wandelen. Ook Landgoed Terra Nova kun je bezoeken. Dit landgoed is zo’n 50 hectare groot wat een oud huis, een park en een stuk van het plassengebied omvat.

Overnacht op een woonboot! Dit natuurhuisje in Loenen aan de Vecht is geschikt voor 4 personen en is een heerlijke plek voor een week of weekend weg. Er is een bbq, een roeiboot en twee surfplanken waarmee je het water op kunt.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

5. Breukelen: fraai historisch stadje in Utrecht

Een de Utrechtse Vecht ligt het dorpje Breukelen. Rond de 7e eeuw na Christus werd er in deze plaats een houtje kerkje gebouwd door de prediker Bonifatius. Het plaatsje heette toen Attingahem, vernoemd naar een Friese edelman. Vandaag de dag staat er nog steeds een kerk in Breukelen. De oudste delen ervan dateren uit de 15e eeuw. Kastel Nijenrode is een schitterend kasteel uit de 17e eeuw en heeft een renaissance stijl. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor publiek omdat de Nyenrode Business Universiteit in het gebouw zit. Wel is het een aanrader om dit kasteel van de buitenkant te bewonderen. Een andere mooie bezienswaardigheid die je kunt bezoeken is de tolbrug over de Vecht. Rondom de dorpskern van Breukelen werden er in de 16e en 17e eeuw ook verschillende buitenplaatsen aangelegd. Gunterstein, Vechtvliet en Boom en Bosch zijn een aantal van die buitenplaatsen die je nog kunt bezoeken.

Overnacht in Breukelen op je eigen eiland! Dit mooi gelegen natuurhuisje in Breukelen ligt op een privé eiland midden op de Loosdrechtse plassen. Rondom het vakantiehuisje, wat geschikt is voor 6 personen, ligt een grote veranda. Het is een heerlijke plek als je wilt genieten van rust en ruimte!

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

6. Amerongen: klein dorpje op de Utrechtse Heuvelrug

Een klein dorpje op de Utrechtse Heuvelrug is Amerongen. De plek bestond al in de 12e eeuw en kent een rijke historie. Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Amerongen is het Kasteel van Amerongen. Dit kasteel uit de 17e eeuw is zowel van binnen als van buiten nog volledig in oude stijl. Onder leiding van een gids kun je het kasteel bewonderen. Ook de tuinen rondom het kasteel zijn zeker een bezoekje waard. Het centrum van Amerongen wordt voornamelijk gekenmerkt door de middeleeuwse Andrieskerk. De toren van 55 meter hoog is gebouwd in de 16e eeuw en heeft qua architectuur veel weg van de Utrechtse domtoren. Iets buiten het centrum ligt de Tabaksteeltmuseum. Hier kun je van alles te weten komen over de tabaksindustrie die van de 17e tot de 20e eeuw heeft plaatsgevonden in dit dorp. Wil je een bezoekje aan Amerongen combineren met een wandeling in de natuur? In de Amerongse Bovenpolder en het Amerongse Bos kun je schitterende wandelingen maken door de natuur.

Ontdek de Utrechtse Heuvelrug vanuit een heerlijk verblijf op vakantiepark Landal Amerongse Berg. Op dit echte familiepark is er voor jong en oud van alles te doen. Het vakantiepark in Amerongen heeft luxe accommodaties en diverse faciliteiten voor de kinderen, zoals een speeltuin en een luchtkussen.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

7. Montfoort: historische stadje in Utrecht

Een historisch stadje midden in de weilanden is Montfoort. Het plaatsje is erg geliefd bij fietsers die hier even een stop maken om te wandelen door het oude centrum of te genieten van een hapje of een drankje op het terras. Ondanks dat de stad een heftige stadsbrand heeft meegemaakt, kun je er nog verschillende historische bezienswaardigheden bewonderen. Een van de hoogtepunten van Montfoort is het kasteel. Het kasteel ligt aan de Hollandse IJssel en is een schitterend gebouw om te bezoeken. In het centrum van Montfoort kun je ook nog delen van de eeuwenoude stadsmuur bewonderen. Op de stadsmuur staat korenmolen de Valk. Deze molen, uit de 17e eeuw, is de opvolger van een oude molen die in de Middeleeuwen al op de stadsmuur was gebouwd. In het centrum staan ook twee kerken, de Geboorte van de Heilige Johannes de Doper kerk en de Sint-Janskerk. Het is ook zeker een aanrader om een mooie wandeling door de natuur rondom Montfoort te maken. Vanaf de weilanden heb je namelijk een schitterend uitzicht op het dorpje.

Charme hotel in Montfoort? In het hart van het charmante Montfoort, dicht bij Utrecht en Woerden, vind je Hotel Montfoort met smaakvolle en stijlvolle kamers voor een ontspannen sfeer. Het charme hotel is gevestigd in een stijlvol monumentaal pand.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Utrecht? Ontdek hier de 10 leukste bezienswaardigheden in de provincie Utrecht

8. Lage Vuursche: prachtig historisch stadje in Utrecht

In het noorden van de provincie Utrecht ligt het dorpje Lage Vuursche. Het stadje heeft een beschermd dorpsgezicht wat bestaat uit historische pandjes en pittoreske straatjes. Het is een geliefd stadje onder toeristen en heeft een aantal leuke horecagelegenheden, zoals cafe, luxe restaurants en een aantal pannekoekenrestaurants. Een mooi gebouw in het centrum is de Stulpkerk uit de 17e eeuw. Rondom Lage Vuursche liggen een aantal landgoederen die al eeuwenoud zijn. Kasteel Drakensteyn is de meest bekende. Dit kasteel uit de 14 eeuw is meerdere eren gerenoveerd en is nu het huis van Prinses Beatrix. Ook Paleis Soestdijk en landgoed Pijnenburg zijn een aantal landgoederen rondom Lage Vuursche. Boswachterij de Vuursche is een mooi natuurgebied als je het dorpje wilt combineren met een wandeling in de natuur.

Prachtig vakantiepark! Op de Utrechtse Heuvelrug (Doorn) vind je RCN Het Grote Bos, een prachtig vakantiepark in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug. Het vakantiepark heeft een verwarmd buitenbad met glijbanen en waterspeelparadijs. Ideaal om de cultuur, natuur en kastelen in de mgeving te ontdekken!

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

9. Linschoten: klein dorpje in het westen van utrecht

Een klein dorpje in het westen van Utrecht is Linschoten. In de 12e eeuw kwam het plaatsje al voor in de geschiedenisboeken. Op de plaats waar het dorpje ligt gaat de rivier over van de Lange Linschoten en de Korte Linschoten. In het pittoreske dorpje kun je van alles bekijken. Struin door de oude straatjes en wandel langs de Sint Janskerk. De toren van deze 13e kerk staat scheef door verzakkingen. Aan de Nieuwe Zandweg ligt een oude begraafplaats die je kunt bezoeken. In het centrum van Linschoten vind je een aantal leuke horecagelegenheden waar je terecht kun voor een hapje of een drankje. Vergeet ook zeker niet om de omgeving van Linschoten te ontdekken. Landgoed Linschoten en het Linschoterbos zijn twee mooie stukken natuur waar je mooie wandelingen kunt maken. Landgoed Linschoten wordt gekenmerkt door prachtige landschappen en oude boerderijen. Het is zeker een aanrader om het uitgestrekte landgoed, van 450 hectare, met de fiets te ontdekken.

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Utrecht? Ontdek hier de top-5 leukste en beste vakantieparken in Utrecht.

De 11 mooiste dorpjes van Utrecht

10. Hekendorp: doprje aan de Hollandse IJssel

Vlak bij Oudewater ligt het kleine plaatsje Hekendorp. De plaats ligt, net als een andere plaatsjes in de omgeving, aan de Hollandse IJssel. Rond de 13e eeuw vestigden de eerste bewoners zich op de plek die vandaag de dag Hekendorp heet. Het dorp heeft echter tot 1964 de naam Goejanverwelle gehad. Je kunt er verschillende oude panden en monumenten bewonderen. In het centrum staat een mooie kerk die je kunt bezoeken. Ook de Prinsessenboerderij, iets buiten het dorp, is zeker een bezoekje waard. In deze boerderij werd Wilhelmina van Pruisen in de 18e eeuw uren opgesloten door de patriotten. Een interessante bezienswaardigheid op de Bovendijk is de schandpaal met daarboven het beeld van Vrouwe Justitia. Ook de oude banpaal iets verderop is een uniek hoogtepunt. De paal is namelijk een overblijfsel van de oude stadsgrens van Gouda. Iets buiten Hekendorp ligt de Hekendorpse Buurt. Dit is een geliefde straat voor fietsers en wandelaars omdat het wordt omringd door natuur.

Rustieke B&B in de polder! B&B Louisehoeve is een rustieke accommodatie in de polder vlak bij Linschoten. Deze accommodatie heeft ruime en moderne kamers en vriendelijke eigenaren.

11. Lopik: klein plaatsje in het zuidwesten van Utrecht

Lopik is een klein plaatsje in het zuidwesten van Utrecht. In de 12e eeuw werd de plaats voor het eerste genoemd onder de naam Lobeke. Door de jaren heen is deze naam verandert is Lopik. In de 13e eeuw kreeg het dorp voor het eerst een stenen kerk en later ook een toren. Vandaag de dag kun je dit gerenoveerde gebouw helaas niet meer bewonderen, omdat het aan het einde van de 18e eeuw is afgebroken. Desalniettemin is het zeker een aanrader om het plaatsje te bezoeken. De hervormde kerk van het dorpje kun je nog wel bezoeken. Het is een leuk dorpje om even aan te gaan tijdens een fietstocht door de natuur van Utrecht. Ook is het dorpje makkelijk te combineren met andere dorpjes in de omgeving, zoals Oudewater of Montfoort.

Plan je vakantie op Utrecht:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Vakantieparken vind je bij Landal of RCN. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Utrecht lezen? Bekijk dan ook:

Veelgestelde vragen over dorpjes in Utrecht:

Wat te doen in Utrecht?

De Grebbeberg, Kasteel de Haar en Amersfoort zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in de provincie Utrecht. Bekijk hier alle 10 bezienswaardigheden in Utrecht

Wat zijn leuke activiteiten op de Utrechtse Heuvelrug?

Het Amerongse Bos, Leersumse Veld en het Henschotermeer zijn een aantal leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug. Bekijk hier alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug!

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Utrecht?

Molecaten Park Landgoed Ginkelduin, Landal Amerongse Berg en RCN het Grote bos zijn een aantal mooie vakantieparken in Utrecht. Bekijk hier de 5 leukste vakantieparken in Utrecht!

Wat zijn de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug?

De Utrechtse Heuvelrug is een geliefd wandelgebied met mooie wandelroutes, zoals de wandelroute rondom Kasteel Amerongen en de wandelpaden door de Kaapse Bossen. Ontdek hier de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

Van kleine, groene campings voor rustzoekers tot leuke familiecampings met zwembad. Ontdek de 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug.