Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Zuid-Holland

Wie aan Zuid-Holland denkt, denkt al snel aan grote steden als Den Haag, Rotterdam en Leiden. Maar Zuid-Holland is veel meer dan dat! In deze provincie vind je prachtige en afwisselende natuur die goed is voor heel wat mooie wandelingen. Er wordt niet voor niets zelfs in het volkslied over gezongen: “Zuid- Holland met je weiden en ’t grazende vee, Je molens, je duinen, je strand en je zee, Je plassen en meren, aan schoonheid zo rijk, Je grote rivieren, betoomd door de dijk, Je akkers met graan, waar de wind overgaat, Je bloembollenvelden in kleurig gewaad!” Of je nu wilt uitwaaien aan zee, op zoek bent naar een herfstwandeling door het bos, of in het voorjaar de kleurrijke bloembollenvelden wilt bewonderen. In Zuid-Holland kun je het hele jaar door heerlijke wandelingen maken! In dit artikel laten we je kennismaken met de mooiste wandelgebieden en wandelroutes in Zuid-Holland.

LEES OOK: Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

1. Wandelroutes in de Bollenstreek

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

De Bollenstreek in Zuid-Holland is ideaal voor wandelliefhebbers. De bollenvelden zijn wereldberoemd en in het voorjaar, wanneer de bloemen in bloei staan, trekt de streek vele bezoekers uit binnen- én buitenland. Natuurlijk is het het allerleukst om een wandeling in de Bollenstreek te maken wanneer de velden in bloei staan. De beste maand om een wandeling in de Bollenstreek te maken is april. Ga je er in deze maand wandelen, dan kun je optimaal genieten van het kleurenpalet van de bloeiende tulpenvelden. Is het voorjaar nog ver weg en wil je toch al graag de Bollenstreek ontdekken? Wees niet getreurd, want je kunt ook allerlei leuke herfstwandelingen in de Bollenstreek maken! Maak bijvoorbeeld een 16 kilometer lange herfstwandeling van Hillegom naar de Zilk of wandel langs het landgoed Keukenhof met zijn majestueuze kasteel. Ontdek hier de leukste wandelroutes in de Bollenstreek.

Natuurhuisje in de Bollenstreek! Deze pipowagen in Hillegom is de ideale uitvalsbasis om de Bollenstreek te ontdekken. Het natuurhuisje ligt op een weiland dat behoort tot een bloeiende tulpenkwekerij en boomgaard met verschillende fruitbomen, picknicktafels en leuke zitjes.

Tickets voor de Keukenhof! Wanneer je de Bollenstreek in het voorjaar bezoekt, mag je de Keukenhof niet missen. Koop je tickets voor de Keukenhof direct online en skip the line.

2. Wandelroutes langs de molens in Kinderdijk

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Het hele jaar door kun je mooie wandelingen maken langs de molens in Zuid-Holland. Zuid-Holland telt zo’n 220 molens en is daarmee de provincie met de meeste molens van Nederland. Het bekendste molendorpje van Zuid-Holland is Kinderdijk. Het dorpje met haar 19 molens is wereldberoemd en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een leuke wandelroute door het befaamde molenlandschap van Kinderdijk is Rondje Kinderdijk van de ANWB (8 km). Ook kun je in de Kinderdijk app diverse wandelroutes downloaden. Extra leuk is dat je in deze app ook audiotours kunt downloaden, waarmee je tijdens je wandeling alles te weten komt over de geschiedenis van het dorp en de molens. Het ideale startpunt voor wandelingen in Kinderdijk is het Bezoekerscentrum, waar je informatie kunt verkrijgen over het gebied en terecht kunt voor een lekker hapje of drankje in het Kinderdijk-café of op het dakterras met fenomenaal uitzicht.

Vakantiehuis aan het water! Maak van een uitstapje naar Kinderdijk een mini vakantie en overnacht in dit luxe natuurhuisje in Lekkerkerk aan het water. Het huisje ligt op een fraaie locatie op steenworp afstand van Kinderdijk en beschikt over een eigen wellness met infraroodsauna, Turkse stoomdouche en bubbelbad.

3. Wandelroutes langs zee en duinen in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Meijendel

In Zuid-Holland kun je ook heerlijk wandelen en uitwaaien aan de kust. Mooie wandelroutes vind je op het schiereiland Goeree Overflakkee en in het Nationaal Park Hollandse Duinen. De duinen van Goeree bestaan uit slikken, stuifduinen, brede stranden, bos en kronkelende kreken. In de duinen van Goeree kun je de wandelroute De Koploper volgen, die bestaat uit twee delen. Het eerste deel is 10,8 km lang en leidt je door bloemrijke duinvalleien en schorren vol vogels. Het tweede deel is 8,2 km lang en brengt je naar het pittoreske vissersdorpje Goedereede-Havenhoofd. Ook neemt de in totaal 20 km lange wandelroute je mee door het gebied de Kwade Hoek, een fraai gebied dat erg geliefd is bij wandelaars vanwege haar ongerepte natuur. Het Nationaal Park Hollandse Duinen is een uitgestrekt duingebied tussen Hoek van Holland en Langevelderslag. Een erg mooi deel van het duingebied is het Meijendel bij Wassenaar. Hier kun je urenlang ronddwalen langs stuivende zandduinen, hakhoutbosjes en over avontuurlijke struinpaadjes dwars door duin en del. Ook bij Kijkduin kun je fijn duinwandelen. Hier vind je de kunstmatige zandbank De Zandloper, die door de werking van stroming, golven en wind steeds een beetje van vorm en plaats verandert.

Vakantiepark tip! Roompot Vakantiepark Kijkduin is een bruisend familiepark aan de Nederlandse kust bij Den Haag. Het kindvriendelijke park beschikt over een overdekt zwembad, leuke speeltuinen, een eetcafé met een gezellig terras en nog veel meer fijne faciliteiten.

4. Wandelroutes in de Hollandse Biesbosch

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

De Hollandse Biesbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park De Biesbosch, een waterrijk natuurgebied gelegen op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Je kunt hier ’s zomers heerlijk recreëren op en aan het water, en het hele jaar door kun je er mooi wandelen. De Hollandse Biesbosch is het meest westelijke deel van het Nationaal Park en bestaat uit de Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch, gelegen in de gemeente Dordrecht. Een ideaal startpunt voor wandelingen in de Biesbosch is het Biesboschcentrum Dordrecht. Hier begint onder andere het Griendmuseumpad, een 5 km lange laarzenroute waar je je waant in natuur én cultuur. Let wel: dit pad is grotendeels onverhard en alleen te bewandelen van april tot en met oktober. Een andere mooie wandeling in de Hollandse Biesbosch is de wandelroute Tongplaat. De Tongplaat is een nieuw stukje natuur met veel dierenleven en vele soorten vogels. De wandelroute is 4 km lang en start bij de Zuidhaven in Dordrecht.

Natuurhuisje in de Biesbosch! Dit unieke natuurhuisje in de Dordtse Biesbosch heeft veel ramen waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur. Vanuit het knusse huisje geniet je van een heerlijk uitzicht op het water en kun je vogels spotten vanuit je bed.

5. Wandelroutes langs meren en plassen in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Reeuwijkse Plassen

In Zuid-Holland vind je diverse meren en plassen waar je heerlijk kunt wandelen over charmante paadjes, dicht langs het water. Een paar van onze favorieten zijn de Reeuwijkse Plassen bij Gouda en de Kagerplassen boven Leiden. De Reeuwijkse plassen zijn maar liefst 13 plassen die van elkaar gescheiden zijn door smalle weggetjes. Vroeger waren de weggetjes landstroken waarover turf werd afgevoerd. Inmiddels zijn ze omgevormd tot verharde fiets- en wandelpaden. Houd er rekening mee dat het op zonnige dagen behoorlijk druk kan zijn op de wandelpaden bij de plassen. Onze tip is daarom om juist op een herfstige dag of vroeg in de morgen te gaan wandelen. Bekijk op deze kaart de verschillende wandelroutes en knooppunten bij de Reeuwijkse plassen die beginnen bij het Toeristisch Overstappunt Reeuwijkse Hout. De Kagerplassen vormen een stelsel van veenplassen die worden omgeven door typisch Hollandse iconen als dijken, molens en weilanden. Midden in de plassen liggen een aantal eilandjes. In het voorjaar kleuren de eilandjes geel van de dotterbloemen. Het is een mooi en afwisselend gebied om te wandelen. Een populaire wandelroute bij de Kagerplassen is het 5 km lange Laarzenpad. Een slingerend pad brengt je naar het prachtige en sompige weilandenlandschap. Vergeet je laarzen dus niet mee te nemen!

Vakantiepark tip! Landal de Reeuwijkse Plassen is een fraai gelegen vakantiepark midden in het oer-Hollandse landschap. Het is de ideale uitvalsbasis om te varen op de plassen en omliggende steden als Rotterdam en Gouda te ontdekken.


6. Wandelroutes langs kastelen en landgoederen in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
De Seringenberg

Hoewel Zuid-Holland misschien niet de eerste provincie is waar je aan denkt bij kastelen en landgoederen, zijn ze er zeker wel. De kastelen worden veelal omringd door prachtige parken en bossen, waar je uitstekend kunt wandelen. Eén van de grootste landgoederen in Zuid-Holland is landgoed De Horsten bij Wassenaar. Het landgoed bestaat uit drie landgoederen, een dicht bos en een fraaie, kunstmatige heuvel: de Seringenberg. Deze heuvel is beplant met paarse seringen die in de tweede helft van mei samen met het groen een kleurrijk plaatje opleveren. Een mooie wandeling over Landgoed De Horsten is de ANWB wandelroute Wassenaar en omstreken. De wandelroute is 21 km lang en begint en eindigt bij Hotel Auberge de Kieviet in Wassenaar.

Strandhuisje bij Wassenaar! Wordt wakker op de duintop en loop zo de zee in vanuit dit natuurhuisje in Wassenaar. Het moderne, maar knusse huisje aan het strand is van alle gemakken voorzien, zoals een toaster, Nespresso en inductie kookplaat en is geschikt voor 4 personen.

7. Wandelen over dijken en langs rivieren in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Dordrecht

Natuurlijk kun je in het Zuid-Hollandse rivierenland ook ontzettend fijn wandelen over dijken en langs rivieren. De provincie wordt doorstroomd door de Hollandse IJsel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Merwede en de Oude Maas. Al wandelend over de paden en dijken langs deze rivieren geniet je van geweldige open ruimtes. Wandel bijvoorbeeld een 6 of 16 kilometer lange wandelroute langs de Oude Maas, waar de wilde bloemen ’s zomers zorgen voor een uitbundig kleurenspektakel. De stad Dordrecht wordt aan alle kanten omgeven door water en wordt daarom ook wel het Eiland van Dordrecht genoemd. Behalve een prachtig historisch centrum, vind je in en rondom de Dordrecht dan ook veel mooie natuur waar je heerlijk kunt wandelen langs het water. De Trage Tocht Dordrecht (15 km) voert je over dijken, langs riviertjes en door parken. Het is een flinke route die je Dordrecht vanaf een andere kant laat bekijken.

8. Wandelroutes door historische steden in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Leiden

In Zuid-Holland vind je prachtige historische steden, zoals Leiden en Dordrecht, de oudste stad van Holland! Ontdek tijdens een stadwandeling alles over de geschiedenis van de oude steden. Zo kun je in Leiden een wandeling maken langs de mooiste Leidse hofjes. Leiden telt maar liefst 35 hofjes die een voorbeeld zijn van sociale zorg in de middeleeuwen. Je moet goed zoeken naar de kleine, monumentale huisjes en mooie binnentuinen. Het is haast niet te geloven dat je deze romantische en rustige hofjes gewoon midden in de stad vindt. Behalve van de hofjes, kun je in Leiden ook genieten van grachten, molens, stadspoorten en gotische kerken. In Delft kun je in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek treden, waarbij je onder ander langs zijn geboortehuis komt. Of volg de Keramiek route, de eeuwenoude traditie waar Delft bekend om staat.

Hotel tip! Boutique Hotel Steenhof Suites is een sfeervol boetiekhotel gevestigd in één van de oudste grachtenpanden van Leiden. Het hotel heeft een loungebar met uitzicht op de gracht, waar je ’s ochtends heerlijk kunt ontbijten.

9. Wandelen met kinderen in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Wil je samen met het hele gezin een wandeling in Zuid-Holland maken, dan is Kinderdijk een echte aanrader. Hier kun je tijdens je wandeling museummolens bezoeken, waar je kunt zien hoe er in de molens werd geleefd. Andere leuke wandelroutes in Zuid-Holland voor gezinnen met kinderen zijn het Duinkabouterpad Hollands Duin en het Kabouterpad Rhoon. Het Duinkabouterpad is te volgen als paaltjesroute met als startpunt Restaurant Langs Berg en Dal aan de Langevelderlaan in Noordwijk. Maar het allerleukste is om de route te volgen als het restaurant geopend is! Voor een klein bedrag krijg je dan namelijk allerlei leuke extra’s, zoals een puntmuts en uitdagende opdrachten. Het Kabouterpad Rhoon voert je door de bossen in de Johannapolder en is leuk voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar. Voor deelname kun je reserveren bij restaurant Tasman. De kids krijgen tijdens de wandeling een kaboutertas gevuld met lekkers mee en ontdekken de kaboutersporen, kabouterdrolletjes en wielsporen van een kruiwagentje.

Kindvriendelijk vakantiepark! Vakantiepark Molenwaard in Ottoland is een gloednieuw vakantiepark in het Groen Hart, vlakbij UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk, de Biesbosch en Avonturenboerderij Molenwaard. Midden in het park ligt een natuurplas, waar je kunt zwemmen, waterfietsen en bootje varen.


10. Wandelen met de hond in Zuid-Holland

Wandelen in Zuid-Holland: 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Johannapolder

In Zuid-Holland vind je tal van mooie gebieden waar je heerlijk kunt wandelen met de hond. Wil je bijvoorbeeld wandelen in Kinderdijk met het hele gezin, inclusief je trouwe viervoeter, dan kun je deze wandelroute van de ANWB lopen. Let wel: de hond moet aangelijnd zijn op de route. In het Nationaal Park Hollandse Duinen kun je ook heerlijk wandelen met de hond en kan je hond op verschillende plekken helemaal los gaan op het zand. Ook in een groot gedeelte van de Hollandse Biesbosch zijn honden welkom. Je vindt hier zowel losloopgebieden als gebieden waar de hond aangelijnd dient te zijn.

Meer wandelingen in Zuid-Holland bekijken? Bekijk hier alle wandelingen in Zuid-Holland van de ANWB.

Lees meer over vakantie en dagjes weg in Zuid-Holland:

Veelgestelde vragen over wandelen in Zuid-Holland:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Zuid-Holland?

In Zuid-Holland vind je een grote variëteit van wandelroutes. Zo kun je er fantastische wandelingen maken in de Bollenstreek, bij Kinderdijk, door de Biesbosch of in één van de historische steden. Bekijk hier de mooiste wandelgebieden en -routes in Zuid-Holland.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland?

In Zuid-Holland vind je mooie natuurgebieden, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen door polders, bossen en moerassen. Voorbeelden zijn het Meijendel, het Voornes Duin en de Hollandse Biesbosch. Ontdek hier 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland.

Wat zijn de mooiste vakantiehuisjes in Zuid-Holland aan zee?

Zuid-Holland is een uitstekende bestemming voor een rustgevende vakantie midden in de natuur en aan zee. Wij hebben de 10 mooiste natuurhuisjes in Zuid-Holland bij zee voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de mooiste tiny houses in Zuid-Holland?

Overnachten in een tiny house in Zuid-Holland? Bekijk hier de 5 mooiste!

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Zuid-Holland?

Op zoek naar een mooi vakantiepark in Zuid-Holland? In deze provincie zit je helemaal goed! Je vindt er talloze leuke vakantieparken, zoals Roompot Vakantiepark Kijkduin en Landal de Reeuwijkse Plassen. Bekijk de top-20 leukste & beste vakantieparken in Zuid-Holland.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!