10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

Hoogtepunten van Polen

Polen is een prachtig land, dat steeds populairder wordt onder toeristen. Zo kun je een mooie stedentrip maken naar Krakau, Gdansk en Warschau. In Krakau kun je nog echt genieten van een historisch centrum met veel culturen en bouwstijlen. In Warschau kun je mooie paleizen bezoeken en gezellige pleinen bekijken. In Gdansk heb je een mooi uitzicht op de Oostzee en vind je zelfs lekkere stranden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Tatragebergte. Je kunt er prachtig wandelen door de ongerepte natuur. Ook het woud van Białowieża en het nationaal park Słowiński zijn zeker de moeite waard. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en de tweede wereldoorlog? Dan kun je een uitstapje maken naar het Slot Mariënburg. Kortom er is van alles te zien en te doen. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

1. Krakau

Krakau is een prachtige stad in het zuiden van Polen. De stad heeft een rijke geschiedenis en is tot 1609 zelfs de hoofdstad van Polen geweest. Krakau wordt ook wel het Florence van Polen genoemd en het wordt dan ook gezien als één van de mooiste steden van Europa, waar je de mooiste bezienswaardigheden kunt vinden. Het historische centrum of ook wel de Stare Miasto is het absolute hoogtepunt van Krakau. Je kunt er prachtig wandelen door de pittoreske straatjes en langs de middeleeuwse kerken en vakwerkhuizen. Je vindt er gebouwen uit meerdere eeuwen en je kunt hier dan ook je ogen uitkijken. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Rynek Główny. Rond dit grote marktplein kun je de Mariakerk, de raadhuistoren, de lakenhal en de Sint-Annakerk vinden. Daarnaast zijn er allerlei leuke restaurantjes en terrasjes waar je een lekker hapje kunt eten. Ook moet je een bezoekje brengen aan de Wawel. De Wawel is een 228 meter hoge heuvel, waar je een prachtige kathedraal en kasteel kunt vinden. Je kunt er veel leren over de geschiedenis van krakau en je hebt er daarnaast een prachtig uitzicht.

Hotel tip! Hotel Wit Stwosz is een fijn 3-sterren hotel gelegen in het oude centrum van Krakau. Het hotel beschikt over ruime kamers en je vindt er een ontbijtrestaurant waar ze traditionele Poolse gerechten serveren. Ook het Hotel Wentzl is een echte aanrader. In dit 4-sterren hotel kun je luxueuze kamers huren en er is een restaurant, waar je heerlijk kunt eten.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

2. Warschau

Warschau is de mooie hoofdstad van Polen. Het i tevens de grootste stad van Polen en de stad ligt aan de mooie oevers van de rivier de Wisła. Het oude centrum van Warschau, de Stare Miasto, is erg indrukwekkend en je kunt er uren rondlopen. Grote delen van het centrum werden in de tweede wereldoorlog verwoest, maar Warschau heeft hard gewerkt om de stad weer op te bouwen. Je wordt er omringd door mooie kerken, pittoreske straatjes en gezellige pleinen. Het middelpunt van het centrum is het plein Rynek Starego Miasta. Dit marktplein wordt omringd door kleurrijke huizen en je kunt er genieten van leuke terrasjes. Ook het Slotplein is erg mooi. Hier vind je het koninklijk paleis, waar je onder andere twee schilderijen van Rembrandt kunt bewonderen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Wilanówpaleis. Het prachtige paleis beschikt over mooie vertrekken en een enorm park. In het park kun je heerlijk wandelen en vind je rozentuinen, standbeelden en fonteinen. Je kunt hier even de drukte van de stad ontsnappen.

Hotel tip! Hotel Puro Warszawa Centrum is een modern 4-sterren hotel met luxe restaurant met ontbijtbuffet en een fitnessruimte. Daarnaast bevindt het hotel zich midden in de stad en loop je dus zo naar alle bezienswaardigheden. Hotel Indigo Warsaw Nowy Świat is ook een echte aanrader. Dit 4-sterren hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er heerlijke Poolse gerechten eten in het restaurant.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Warschau.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

3. Gdansk

Gdansk is een prachtige stad in het noorden van Polen, gelegen aan de kust van de Oostzee. Gdansk is een voormalige hanzestad en vormde in haar lange geschiedenis dan ook een belangrijke haven- en handelsstad. Gdansk heeft het in de tweede wereldoorlog zwaar te verduren gehad, waardoor een deel van de stad verwoest werd. Gelukkig heeft Gdansk grote delen weer opgebouwd en kun je er nu dus genieten van de mooiste historische gebouwen. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het oude centrum van Gdansk. Je vindt er nog veel gereconstrueerde gebouwen uit de Hanzetijd, zoals het artushof, de Gouden Poort en de Groene Poort. Ook moet je zeker een kijkje nemen in het museum van de tweede wereldoorlog. Hier kun je alles leren over de oorlog in Polen en Gdansk. Wil je even ontsnappen uit de stad? Geniet dan van een stranddag bij het 6 kilometer lange zandstrand van Gdansk.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Gdansk.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

4. Nationaal Park Białowieża

Het Nationaal Park Białowieża is een prachtig nationaal park in het oosten van Polen, bij de grens met Wit-Rusland. Het park bestaat uit diepe bossen, rivieren, moerassen en rietlanden. Daarnaast is het erg indrukwekkend omdat je er het laatste oerbos van Europa kunt vinden. Het woud beschikt over een enorme biodiversiteit met vele zeldzame bomen en planten. Daarnaast kun je er ook de Europese bizon spotten. Dit dier is erg zeldzaam en voor dierenliefhebbers is het dus zeker een aanrader om in het Nationaal park een kijkje te nemen. Naast bizons, zijn er ook lynxen, wolven, herten en arenden in het park. Het park is alleen te bezoeken met een gis en die zal je dan ook alles leren over de flora en fauna van het gebied.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

5. Nationaal Park Słowiński

Het Nationaal Park Słowiński is een prachtig natuurpark in het noorden van Polen, aan de kust van de Oostzee. Het park wordt gekenmerkt door de hoge indrukwekkende duinen, de kleine bossen en de lekkere stranden. Daarnaast vind je er ook twee meren, Gardno en Lebsko, die worden omringd door bos en moeras. Door het hele gebied kun je heerlijk wandelen en genieten van het prachtige uitzicht over de zee. Daarnaast zijn er vele verschillende vogels te spotten en is het voor vogelliefhebbers dus de ideale bestemming. De duinen zijn daarnaast erg bijzonder doordat ze fluctueren in hoogte. De wind zorgt ervoor dat het zand verplaatst wordt en daardoor kunnen duinen door de tijd heen gaan bewegen. De hoogste duinen zijn 42 meter hoog.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

6. Auschwitz

Auschwitz was het meest bekende en gruwelijke concentratiekamp van de tweede wereldoorlog. Tijdens die oorlog zijn er 1,3 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd en zijn er 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen. Het ging hier voornamelijk om joden, die systematisch door de nazi’s werden vergast. Auschwitz is het toneel geweest voor 1 van de meest schrikbarende periodes van onze geschiedenis en een bezoek aan Auschwitz laat dan ook een diepe indruk achter. Het bestaat uit een verzameling van drie kampen. Auschwitz 1 vormt het administratieve centrum, waar je tegenwoordig een tentoonstelling kunt bezichtigen met documenten, foto’s en eigendommen van de Joodse slachtoffers. Auschwitz II-Birkenau vormt het vernietigingskamp, waar de echt verschrikkingen zich plaatsvonden. Auschwitz III was het werkkamp, dat tegenwoordig niet meer te bezoeken is. Tijdens een bezoek aan Auschwitz zul je geconfronteerd worden met de wreedheid van het Nazi-Regime en kun je veel opsteken over de tweede wereldoorlog. Mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en de oorlog, moeten dus ook zeker een uitstapje maken naar Auschwitz.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

7. Wieliczka Zoutmijn

De Wieliczka Zoutmijn bevindt zich in het plaatsje Wieliczka, vlakbij Krakau. De zoutmijn is een populaire bezienswaardigheid en is dan ook de oudste zoutmijn ter woreld. Zo wordt er hier al zout gewonnen sinds de elfde eeuw. De mijn is enorm groot en strekt zich uit over 300 kilometer. Daarnaast is de mijn op sommige plekken wel 327 meter diep en je moet deze bijzondere mijn dan ook zeker bezoeken. Tijdens een bezoek aan de mijn zul je langs een 3,5 kilometer lange route worden geleid. Je vindt er standbeelden van historische figuren die zijn uitgehouwen uit de rotsen. Daarnaast kun je er een kapel vinden en zij er allerlei werktuigen tentoongesteld. Je kunt er erg veel leren over zoutwinning en het verleden van de mijn en het is dus zeker een bezoekje waard.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

8. Slot Mariënburg

Het Slot Mariënburg is een prachtig kasteel in de stad Malbork, in het noorden van Polen. De burcht is een erg populaire bezienswaardigheid in Polen en heeft een rijke geschiedenis. Zo diende het vroeger als hoofdkwartier van de ridders van Duitse orde die het gebruikte als hoofdkwartier tegen de Polen. In en voor de tweede wereldoorlog diende het kasteel als een instituut voor SS’ers en werd de burcht bijna verwoest door bombardementen van het Sovjet leger. Desalniettemin zijn er grote delen bewaard gebleven en delen weer aangebouwd, waardoor de burcht tegenwoordig prachtig is om te zien. Bij een bezoek aan het slot zul je de verschillende vertrekken kunnen bewonderen en kun je vooral ook leren over de rijke geschiedenis van Polen, Duitsland en Slot Mariënburg.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

9. Mazurisch Merenplateau

Het Mazurisch Merenplateau is een prachtig merengebied, dat beschikt over meer dan 2000 kleine en grote meren. Het plateau strekt zich uit over 290 kilometer en wordt gekenmerkt door diepe meren, grote bossen, groene vlaktes en mooie beekjes. Het gebied is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Er lagen toen namelijk gletsjers en toen die langzaam smolten bleef er een landschap achter voor met gaten. Hier verzamelden het water, wat zorgde voor het ontstaan van de honderden meren. Het grootste en belangrijkste meer van het plateau is het Śniardwymeer. Het meer biedt allerlei watersportmogelijkheden aan. Zo kun je er bijvoorbeeld zeilen, surfen en kajakken. Ook wordt het meer omringd door groene bossen en kun je er dus prachtig wandelen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Polen

10. Tatragebergte

Het Tatragebergte is een prachtig gebergte in het Zuiden van Polen. Het gebied staat vol met de hoogste bergtoppen en je kunt er dan ook fantastisch wandelen en fietsen. Tijdens een wandeltocht zul je groene bossen, grote meren, kabbelende riviertjes en besneeuwde toppen tegenkomen en je zult je hier dan ook nooit vervelen. Eén van de hoogtepunten in het Poolse Tatragebergte is de kabelbaan die je naar de top van de Kasprowy Wierch leidt. Op deze 2000 meter hoge top, heb je een prachtig uitzicht en vind je tevens een meteorologisch observatorium. Vanaf deze bergtop heb je allerlei prachtige wandelingen die je weer naar het dal leiden. De hoogste top van de Poolse Tatra is de Rysy berg, waar je een adembenemend uitzicht hebt. Ook dierenliefhebbers kunnen zich in het gebergte helemaal uitleven. Je kunt er namelijk Bruine Beren, Tatragemzen, Rotskruipers en Alpenmarmotten spotten.

Enthousiast geworden?

Bekijk ook deze leuke artikelen:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

Krakau staat bekend als één van de mooiste steden van Europa. De Poolse stad heeft alles te bieden voor een stedentrip en zit vol cultuur en geschiedenis. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau.