De Karelsbrug in Praag
Afbeelding van Pexels via Pixabay

10 bezienswaardigheden in Praag

Hoogtepunten van Praag

Praag is een prachtige stad in Tsjechië. Het is de perfecte plek voor een stedentrip en er is dan ook van alles te doen. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de Joodse wijk en de hippe wijk Mala Strana. Daar kun je genieten van leuke restaurantjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ook de Karelsbrug is niet te missen tijdens een bezoek aan Praag. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Moldau en de stad. Breng ook een bezoekje aan de Praagse Burcht. Je kunt er uren ronddwalen en de Sint-Vitus Kathedraal bewonderen. Er is dus van alles te beleven en te zien. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Praag.

Karelsbrug Praag Tsjechië

1. Karelsbrug (Karlův most)

De Karelsburg is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. Op elke ansichtkaart en reisgids zul je deze mooie brug aantreffen. Dat is ook niet zomaar, want het is een prachtige plek die je absoluut niet mag missen. De brug is gebouwd over de rivier de Moldau en verbindt het oude stadscentrum met de hippe wijk Malá Strana. Aan weerszijden van de burg vind je twee uitkijktorens en op de burg zelf staan wel 30 bijzondere standbeelden. De meeste beelden zijn in de barokstijl en je moet ze zeker allemaal goed bestuderen. De sfeer op de brug is altijd erg gezellig, doordat er overal straatartiesten en kunstenaars staan. Daarnaast is het een loopbrug en hoef je dus niet bang te zijn voor auto’s. Het is een aanrader om de brug ook ‘s avonds te bezoeken. Hij wordt dan verlicht door tientallen schijnwerpers en dit zorgt voor een sprookjesachtig plaatje.

Praagse Burcht Praag Tsjechië

2. De Praagse Burcht (Pražský hrad)

De prachtige Praagse burcht vind je in de wijk Hradĉany op een heuvel. Vanuit de hele stad kun je het al zien liggen en op de burchtheuvel zelf heb je een prachtig uitzicht op de Moldau en de stad. De burcht bestaat uit talloze pleinen, kerken en paleizen en is zelfs de grootste burcht van de hele wereld. Je kunt er makkelijk een paar uur ronddwalen door de middeleeuwse straatjes en steegjes. De burcht is gebouwd in de 9e eeuw en het voelt er even alsof je terug in de tijd bent gegaan. Er zijn daarnaast allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Eén van de hoogtepunten van de Praagse Burcht is de Sint-Vitus kathedraal, die bij het volgende punt volledig aan bod komt. Een ander hoogtepunt is het gouden straatje. Hier vind je allemaal gekleurde oude wachtershuisjes en je kunt er heerlijk rondlopen.

Hotel tip bij de Praagse Burcht: Monastery Hotel, knus hotel met tuin, gelegen op slechts een paar minuten van de Praagse Burcht. Tours in Praag: Bajabikes organiseert allerlei tours, waar je onder andere de Praagse Burcht verkent. 
Sint-Vitus kathedraal Praag Tsjechië
Léa V

3. Sint-Vitus kathedraal

De Sint-Vitus kathedraal is één van de hoogtepunten van de Praagse Burcht. De prachtige kathedraal bevindt zich bovenop de heuvel en je hebt er dan ook een uitgestrekt uitzicht op Praag. De bouw van de kerk is begonnen in de 14e eeuw en heeft zo’n 600 jaar geduurd. Het is een indrukwekkend en groot bouwwerk waar je zeker de tijd moet nemen om goed rond te kijken. De buitenkant wordt versierd met een indrukwekkende klokkentoren en een gouden poort waar je de mooiste kunstwerken vindt. Binnen is het eveneens prachtig. Er zijn verschillende tombes en graven van overleden koningen en heiligen en je moet ook zeker een kijkje nemen bij de Wenceslaskapel en de kroonjuwelen.

Joosdse wijk Praag Tsjechië

4. Joodse wijk Josefov

In Praag heb je veel mooie wijken, waarvan de Joodse wijk Josefov er één is. Je vindt Josefov ten noorden van de oude stad en het is het deel van de stad waar vroeger alle Joden woonden. Van deze Joodse tijd zijn veel gebouwen en synagogen overgebleven, die je tegenwoordig kunt bezoeken. Eén van de hoogtepunten is de Joodse begraafplaats. Op deze mooie begraafplaats vind je het graf van de Joodse filosoof Jehoeda ben Betsalel Löw en je kunt er heerlijk wandelen. Daarnaast moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de Pinkasova synagoga en de Staronová synagoga. Deze prachtige synagogen geven je een goed beeld van het Joodse geloof en zijn prachtig versierd. Wil je meer weten over de Joodse bevolking van Praag? Neem dan een kijkje bij het Joodse museum, waar je veel kunt leren over de geschiedenis van de Joden en de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt in de tweede wereldoorlog.

Het Oude Stadsplein Praag Tsjechië

5. Het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí)

Het Oude Stadsplein wordt gezien als één van de mooiste bezienswaardigheden in de stad en is een goed beginpunt voor een wandeling door het oude centrum. Het plein staat omringd met indrukwekkende gekleurde gebouwen, het stadhuis en de mooie Sint-Nicolaaskerk. Het is er altijd gezellig druk met zowel toeristen als lokale bevolking. Ook zijn er altijd straatmuzikanten, kunstenaars en goochelaars te vinden die zorgen voor het nodige vermaak. Het hoogtepunt van het plein is de astronomische klok. Je vindt de klok bij het oude raadhuis en er staan altijd drommen toeristen voor. Op de klok zie je niet alleen de tijd, maar ook de stand van de maan en de zon. Elk uur gaan de deurtjes boven de klok open en kun je een parade van figuren zien.

Wenceslas plein Praag Tsjechië

6. Wenceslas plein

Het Wenceslas plein is eigenlijk meer een straat dan een plein. Je vindt er allerlei winkels en mooie gebouwen. Op het hoogste gedeelte van het plein vind je daarnaast het nationale museum van Praag. Dit museum is absoluut een bezoekje waard. Je vindt er een collectie van meer dan 14 miljoen objecten die uit verschillende tijdperken komen. De gebouwen zijn van buiten ook nog eens erg mooi en doen je denken aan paleizen. Een ander hoogtepunt op het Wenceslas plein is het standbeeld van koning Wenceslas. Je vindt daar ook een monument dat de slachtoffers van het communisme herdenkt.

Mala Strana Praag Tsjechië

7. Mala Strana

Mala Strana is een mooie en gezellige wijk in Praag. Het was oorspronkelijk een voorstad van het centrum van Praag en het is uitgegroeid tot één van de mooiste en gezelligste wijken van Praag. In de 16e eeuw zijn er veel huizen gebouwd in de Barokstijl en je kunt er dan ook urenlang rondlopen door de prachtige straatjes. Er zijn daarnaast veel leuke restaurantjes en winkeltjes te vinden en ook ‘s avonds kun je er uitstekend uitgaan. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Petrin uitkijktoren. Het is een kleine replica van de eiffeltoren en vanaf de top heb je een mooi uitzicht op Praag. Een aanrader is ook om in de nabij gelegen rozentuinen een kijkje te nemen om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Hotel tip Mala Strana: Archibald at the Charles Bridge, prachtig hotel dat zowel bij de Karelsbrug als bij het gezellige Mala Strana ligt. Hostel tip bij Mala Strana: Charles Bridge Hostel & Apartments, een knus hostel, vlakbij Mala Strana.
Nationaal Theater Praag Tsjechië
Afbeelding van Pierre Blaché via Pixabay

8. Nationaal Theater en Staatsopera

In Tsjechië en Praag zijn opera, ballet en theater ontzettend geliefd. In de inwoners van Praag gaan maar al te graag naar een mooie voorstelling en je vindt er dan ook talloze theaters. Twee van de bekendste zijn het Nationaal Theater en de Staatsopera. Het Nationaal Theater is geopend in 1881 en er zijn sindsdien talloze bijzondere voorstellingen opgevoerd. Het gebouw is daarnaast prachtig. Het ligt langs de rivier en je hebt er dus een mooi uitzicht. Ook het interieur is zeker de moeite waard en is prachtig versierd met beelden en schilderingen. De Staatsopera is eveneens een prachtig gebouw. Het is gelegen aan de Wilsonova Straat en heeft voor het eerst zijn deuren geopend in 1888. In beiden theaters kun je allerlei voorstellingen bijwonen en het is een aanrader voor elke kunstliefhebber.

Letná park Praag Tsjechië

9. Park van Letná

Het Park van Letná bevindt zich op de Letná berg boven het centrum van Praag. Je kunt er heerlijk wandelen door de groene natuur en het is een goed uitstapje voor als je even uit de drukte van de stad wilt ontsnappen. Boven op de heuvel vind je het Metronoom. Dit mooie uitzichtpunt biedt je een fantastisch blik op de stad, de rivier en de bruggen. Je kunt er dus prachtige foto’s maken en de stad goed van boven bekijken. Daarnaast vind je in het park van Letná ook het zomerpaleis van Koningin Anna. Bij dit sprookjesachtige paleis zijn mooie paleistuinen aangelegd, waar je heerlijk doorheen kan wandelen.

strahov klooster Praag Tsjechië

10. Strahov Klooster

Het Strahov Klooster is een indrukwekkend klooster in Praag. Het oorspronkelijke klooster is lang geleden afgebrand maar sinds de 18e eeuw is er een nieuwe in zijn plaats gekomen. Je kunt er zowel de binnen als de buitenkant bewonderen en er zijn veel verschillende vertrekken die zeker een bezoekje waard zijn. Je kunt er goed ervaren hoe het leven in het klooster is en er staan overal mooie standbeelden en schilderijen. Daarnaast bevindt zich er ook een kunstgalerij en het Museum van de Nationale Literatuur, die beiden ook zeker een bezoekje waard zijn.

Stedentrip naar Praag

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Bruggen van Praag in Tsjechië

10 bezienswaardigheden in Tsjechië die je gezien moét hebben

Tsjechië is een prachtig land in midden-Europa met schitterende, onontdekte steden en prachtige natuur. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden!