Het Tsarevets Fort Bulgarije 660x330

Veliko Tarnovo, de 10 mooiste bezienswaardigheden

Hoogtepunten voor een bezoek aan Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo is een historische stad in het noorden van Bulgarije, bekend om zijn middeleeuwse architectuur en prachtige ligging op heuvels. Tijdens een bezoek aan deze stad kun je genieten van een reeks activiteiten, zoals het verkennen van het Tsarevets-fort, het bezoeken van de historische Samovodska-charshiya-straat en het bewonderen van het uitzicht vanaf de Gurko-straat.

LEES OOK: 15x de mooiste bezienswaardigheden van Bulgarije.

1. Het Tsarevets-fort

Tsarevets Fort Veliko Tarnovo

Het Tsarevets-fort is de belangrijkste attractie van de stad Veliko Tarnovo en staat bekend om zijn indrukwekkende vestingwerken en architectuur. Het fort biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende heuvels en is vooral ’s avonds verlicht met spectaculaire lichten.

Het fort diende als de belangrijkste vesting van de Tweede Bulgaarse Rijk, een middeleeuws Bulgaars rijk dat zich uitstrekte over delen van het Balkanschiereiland tussen de 12e en 14e eeuw. Het fort was strategisch gelegen op een heuvel en diende als de residentie van de heerser van het rijk. Het was ook de locatie van vele belangrijke evenementen, zoals de kroning van de Bulgaarse heersers en de vergaderingen van de Koninklijke Raad.

Ontdek de indrukwekkende vestingwerken en architectonische kenmerken zoals de poort van het fort, de Koninklijke residentie, de vestingmuren en de kerk van de Heilige Verlosser. Binnen het fort zijn er ook verschillende musea die de geschiedenis van het fort en het Tweede Bulgaarse Rijk presenteren. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het fort is de avondgeluid-en-lichtshow, waarbij de vestingwerken van het fort worden verlicht met spectaculaire lichten en het verhaal van de geschiedenis van het rijk wordt verteld.

Hoteltip! Het karakteristieke hotel Tsarevets Design and Spa is het enige hotel op slechts 50 meter van het opmerkelijke fort Tsarevets. Bekijk het hotel.

2. Samovodska-charshiya-straat

De Samovodska-charshiya-straat is een andere must-visit plek in Veliko Tarnovo. Het is een oude straat met tal van traditionele winkels en werkplaatsen die de rijke ambachtelijke geschiedenis van de stad weerspiegelen. Hier kun je lokale handgemaakte souvenirs en traditionele Bulgaarse producten kopen. Er zijn ook veel kleine cafés en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Bulgaarse gerechten en drankjes. De straat is vooral levendig tijdens het zomerseizoen, wanneer er verschillende festivals en evenementen worden georganiseerd. Het is een must-visit plek voor iedereen die geïnteresseerd is in ambachten, cultuur en lokale tradities.

4. Gurko-straat

Ten slotte biedt de Gurko-straat een prachtig uitzicht op de Yantra-rivier en de omliggende bergen. Deze charmante straat is geplaveid met keien en heeft kleurrijke huizen en kleine restaurants waar je kunt genieten van een heerlijke Bulgaarse maaltijd. De Gurko-straat is ook de thuisbasis van enkele van de oudste en meest historische gebouwen van Veliko Tarnovo. Langs de straat staan ​​prachtige herenhuizen uit de 18e en 19e eeuw, met kleurrijke gevels en charmante binnenplaatsen. Er zijn ook verschillende kleine musea en galerijen die de geschiedenis van de stad presenteren. Het is de perfecte plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht terwijl je geniet van heerlijke lokale gerechten.

5. Monument Asenevtsi

Monument Asenevtsi Bulgarije

Het monument Asenevtsi staat op het plein voor de kathedraal van Veliko Tarnovo en is opgedragen aan de Asenevtsi, de middeleeuwse heersers van de stad. Het Monument Asenevtsi is een opvallende bezienswaardigheid op het plein voor de kathedraal van Veliko Tarnovo. Het is opgedragen aan de Asenevtsi, een machtige dynastie van middeleeuwse heersers die de stad hebben geregeerd tijdens de hoogtijdagen van het Tweede Bulgaarse Rijk. Het monument bestaat uit een grote bronzen standbeeld van de Asenevtsi-heerser Kalojan, die zich verheft boven een marmeren sokkel met reliëfs die de geschiedenis van de stad en de regio weergeven.

Het monument is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en toeristen en biedt een prachtig uitzicht op het plein en de omliggende gebouwen. Het is ook een populaire plek voor het maken van foto’s en het leren over de rijke geschiedenis van Veliko Tarnovo en Bulgarije. Als je Veliko Tarnovo bezoekt, mag je het Monument Asenevtsi niet missen.

Boek je vakantie naar Bulgarije

6. Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum in Veliko Tarnovo biedt een inzicht in de rijke geschiedenis van de regio, met veel artefacten uit de oudheid en de middeleeuwen. Het museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten, waaronder oude munten, sieraden, keramiek en beelden, die allemaal de culturele en historische ontwikkeling van de regio documenteren.

7. Saint Dimitar Kerk

De St. Dimitar Kerk is een van de oudste en meest indrukwekkende middeleeuwse kerken van Bulgarije. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, maar werd later gerestaureerd en uitgebreid in de 14e eeuw. De kerk is gebouwd in de traditionele Bulgaarse stijl, met prachtige fresco’s en decoratieve elementen die de rijke geschiedenis van de regio weerspiegelen. Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is de prachtige houten iconostase, die dateert uit de 18e eeuw en is versierd met iconen van heiligen en scènes uit het leven van Jezus. De St. Dimitar Kerk is een belangrijk cultureel en religieus monument in Veliko Tarnovo en is een must-visit voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

8. Kasteel van Tsarevets geluid-en-licht show

Shutterstock 2026259888

Elke avond wordt het Tsarevets-fort in Veliko Tarnovo verlicht met een spectaculaire geluid-en-licht show die de geschiedenis van het fort en het Tweede Bulgaarse Rijk vertelt. De show begint met de geluidsopnames van middeleeuwse strijdkreten en muziek, terwijl de vestingwerken van het fort worden verlicht met kleurrijke lichten die de middeleeuwse sfeer creëren. De show vertelt het verhaal van het Tweede Bulgaarse Rijk, vanaf de stichting tot de hoogtijdagen en uiteindelijk de val van het rijk. De show eindigt met een knallende finale waarbij het hele fort wordt verlicht met vuurwerk. Het is een onvergetelijke ervaring die zowel leuk als educatief is. De geluid-en-licht show is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Veliko Tarnovo en is een must-see voor alle bezoekers van de stad.

LEES OOK: ontdek de stad Varna aan de Zwarte Zee.

9. Preobrazhenski klooster

Het Preobrazhenski klooster is een van de meest pittoreske en spirituele plekken van Veliko Tarnovo. Het klooster ligt op ongeveer 6 km van de stad en is omgeven door dichte bossen en rustige natuur. Het klooster is gesticht in de 14e eeuw en heeft verschillende perioden van bloei en verval doorgemaakt. Het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw en heeft een prachtige witte gevel en groene koepels. Binnenin het klooster kunnen bezoekers de oude fresco’s bewonderen die de muren en het plafond versieren, en de serene sfeer ervaren die door het klooster wordt uitgestraald. Het klooster heeft ook een kleine museumruimte waar religieuze voorwerpen en kunstwerken worden tentoongesteld. Het Preobrazhenski klooster is een geweldige plek om te bezoeken voor mensen die geïnteresseerd zijn in religieuze architectuur en spirituele ervaringen.

10. Overnachten in Veliko Tarnovo

Als je van plan bent om Veliko Tarnovo te bezoeken, is het zeker aan te raden om een ​​paar nachten in de stad te verblijven. Het is een geweldige manier om de stad en de omgeving in alle rust te verkennen en te genieten van de Bulgaarse gastvrijheid. De stad biedt een verscheidenheid aan accommodaties, waaronder hotels, hostels en vakantieappartementen. Er zijn opties voor elk budget en elke smaak, van luxe hotels tot betaalbare pensions en Airbnb’s.

Hoteltips voor een bezoek aan Veliko Tarnovo

  • Tsarevets Design and Spa – Het karakteristieke hotel is het enige hotel op slechts 50 meter van het opmerkelijke fort Tsarevets. Vanaf deze plek genoten de koningen van het Tweede Bulgaarse Koninkrijk van de schoonheid en grandeur van hun prestaties. Het hotelgebouw is een gerestaureerd en gerenoveerd oud herenhuis, gebouwd in 1891, dat vele beroemde historische evenementen heeft ondergaan. Er is beperkte gratis privéparkeergelegenheid, die niet kan worden gereserveerd.
  • Hotel Studio – Het hotel ligt op het Ivan Asen I plein in het historische centrum van Veliko Tarnovo. Het hotel biedt uitzicht op het Tsarevets-fort en de Trapezitsa-heuvel. Faciliteiten zijn onder andere een lobbybar en een terras met uitzicht. Gratis WiFi is beschikbaar in de openbare ruimtes.

Gecshiedenis van Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo in Bulgarije heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De regio was oorspronkelijk bewoond door Thracische stammen, en later door de Romeinen, die de stad Nicopolis ad Istrum stichtten in de buurt van de moderne stad. In de middeleeuwen werd de regio geregeerd door het Tweede Bulgaarse Rijk, dat zijn hoogtepunt bereikte in de 12e en 13e eeuw onder de Asenevtsi-dynastie. Tijdens deze periode werd Veliko Tarnovo de hoofdstad van het rijk en werd het een belangrijk centrum van de handel, kunst en cultuur.

In de 14e eeuw werd het rijk veroverd door het Ottomaanse Rijk en werd de stad een belangrijk centrum van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing. Na de bevrijding van Bulgarije in de 19e eeuw, werd Veliko Tarnovo een belangrijke culturele en intellectuele hub, met de oprichting van de eerste Bulgaarse universiteit in de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar beschadigd door bombardementen, maar na de oorlog werd het herbouwd en groeide het uit tot een belangrijke industriële stad. Tegenwoordig is Veliko Tarnovo een populaire toeristische bestemming vanwege zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder het indrukwekkende Tsarevets-fort en de vele oude monumenten en kerken die nog steeds te vinden zijn in de stad.

Veelgestelde vragen over Veliko Tarnovo

Waar ligt Veliko Tarnovo?

Veliko Tarnovo is een stad in het noorden van Bulgarije, gelegen aan de oevers van de rivier de Yantra. Veliko Tarnovo en ligt ongeveer 241 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sofia.

Wat te doen in Veliko Tarnovo?

De beste bezienswaardigheden om te bezoeken in Veliko Tarnovo zijn het Tsarevets-fort, de Samovodska-charshiya-straat, het Monument Asenevtsi en het Archeologisch Museum.

Wat is de beste reistijd voor Veliko Tarnovo?

De beste reistijd voor Veliko Tarnovo in Bulgarije, hangt af van persoonlijke voorkeuren en de gewenste activiteiten. Over het algemeen zijn de lente en herfst ideaal vanwege het milde weer. De lente biedt bloeiende natuur, terwijl de herfst prachtige herfstkleuren heeft. De zomer kan warm zijn, maar geschikt voor buitenactiviteiten en festivals. De winter is koud, maar heeft een charmante sfeer tijdens de feestdagen. Het is aan te raden om het weerbericht te controleren en rekening te houden met individuele voorkeuren bij het plannen van een bezoek aan Veliko Tarnovo.

Wat is de geschiedenis van Veliko Tarnovo?

Veliko Tarnovo heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met hoogtepunten in de middeleeuwen en tijdens de Bulgaarse bevrijding in de 19e eeuw.

Wat zijn de beste accommodaties om te verblijven in Veliko Tarnovo?

Er zijn veel accommodaties beschikbaar in Veliko Tarnovo, waaronder hotels, hostels en vakantieappartementen, met opties voor elk budget en elke smaak.

Wat zijn enkele van de beste wandelroutes in en rond Veliko Tarnovo?

Enkele van de beste wandelroutes in en rond Veliko Tarnovo zijn de route van de rivier de Yantra, de heuvels rond het Tsarevets-fort en de nabijgelegen stad Arbanasi.

Hoe kom ik vanuit Sofia naar Veliko Tarnovo en hoe lang duurt de reis?

Je kunt vanuit Sofia naar Veliko Tarnovo reizen met de bus of de trein, met een reistijd van ongeveer 3-4 uur.

Wat zijn enkele van de beste dagtrips vanuit Veliko Tarnovo?

Enkele van de beste dagtrips vanuit Veliko Tarnovo zijn naar de nabijgelegen stad Arbanasi, het dorp Bozhentsi en de rotsformaties van Belogradchik.

Klimaat info voor Veliko Tarnovo?

Veliko Tarnovo heeft een vochtig continentaal klimaat met warme, droge zomers en koude, soms strenge winters. De gemiddelde temperaturen in de zomer liggen rond 25°C, terwijl de winters gemiddeld rond het vriespunt liggen. De herfst is mild en aangenaam, terwijl de lente geleidelijk opwarmt na een koele start. De regio kent duidelijke seizoensgebonden verschillen met neerslag die regelmatig voorkomt, vooral in de lente. Het is verstandig om het klimaat en je activiteiten in overweging te nemen bij het plannen van een bezoek aan Veliko Tarnovo.

Vond je dit artikel interssant? Lees dan ook:

Over Redactie Dolopreizen.nl

Redactie Dolopreizen.nl
De redactie van Dol op Reizen schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *