Holterberg Sallandse Heuvelrug Overijssel Shutterstock 1791566168 660x330

Wandelen in Overijssel, de 10 mooiste wandelroutes!

De mooiste wandelroutes in Overijssel

In Overijssel vind je prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Zo vind je in het Vechtdal het Vechtdalpad van wel bijna 90 kilometer lang en kun je bij het Lutterzand wandelen door bossen en over zandvlaktes. Op de Sallandse Heuvelrug kun je dwalen over verlaten paden en heidevelden en in het rustieke Springendal wandel je langs kabbelende beekjes en oude boerderijen. Ook kun je leuke wandelingen maken door de Hanzesteden Zwolle en Deventer. Benieuwd naar wat de mooiste wandelroutes in Overijssel zijn? Wij hebben 10 leuke wandelroutes voor je op een rijtje gezet!

LEES OOK: Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

1. Het Vechtdalpad – 90 km

Vechtdal Overijssel Shutterstock 1452277268

Ben je een echte wandelliefhebber en maak je graag lange afstandswandelingen? Dan raden we je het Vechtdalpad aan. Het Vechtdalpad is wel bijna 90 kilometer lang en loopt van Zwolle tot in Duitsland. De wandelroute bestaat uit zeven etappes, waarvan vier in Nederland. De vijfde, zesde en zevende etappes, voeren je via de Vecht over de Duitse grens. Het Vechtdal is een geliefd gebied bij wandelaars en wordt gekenmerkt door de rivier de Vecht, uitgestrekte weilanden en dichte bossen. Tijdens het bewandelen van het Vechtdalpad geniet je niet alleen van de prachtige natuur, maar kom je ook meer te weten over het ontstaan van het Vechtdal. Het pad brengt je werkelijk waar langs de mooiste plekjes in Overijssel. Zo loop je door schitterende natuurgebieden, over majestueuze landgoederen, naar spectaculaire uitzichtpunten en wandel je door authentieke dorpjes en Hanzesteden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het pad te bewandelen.

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

2. Wandelroute Boswachterspad Springendal – 18 km

Springendal Bankje Wandelroutes Twente Shutterstock 1113440420

Het Springendal is een mooi natuurgebied in Twente, gelegen bij het pittoreske dorpje Ootmarsum. Het gebied wordt gekenmerkt door kabbelende beekjes, heidevelden, oude boerderijen en prachtige wandelpaden. Je kunt er diverse unieke dieren en planten tegenkomen, zoals orchideeën en zandhagedissen. De meest afwisselende wandelroute in dit natuurgebied is het Boswachterspad. De wandelroute is 18 kilometer lang en voert je door het echte Twentse landschap met bossen, heidevelden, akkers, boerderijen, vijvers en beekjes. Langs de wandelroute staan een aantal bankjes en picknicktafels waar je even uit kunt rusten. Ook vind je langs de route Hoeve Springendal, een oude graanschuur die is omgebouwd tot restaurant met terras. Hier kun je terecht voor koffie met huisgemaakte appeltaart of een verse lunch.

Hoeve Springendal 16 916x516 1

Tip! Overnacht bij Hoeve Springendal

Behalve een restaurant heeft Hoeve Springendal ook een mooie natuurcamping. Meer informatie…

3. Wandelroute Natuurpad Weerribben – 3 km

Nationaal Park Weerribben Wieden Natuurgebieden Overijssel

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een groot veenmoeras in het noorden van Overijssel. Het park is zelfs het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa! Maar om een goede indruk van de Weerribben te krijgen, hoef je niet per se urenlang te lopen. De wandelroute Natuurpad Weerribben laat je door een kort ommetje kennis maken met het gebied. Tijdens de 3,2 kilometer lange wandeling ontdek je de vele facetten van de Weerribben. Het pad loopt gedeeltelijk samen met ‘Zompies Zoekpad‘, een aanrader voor wie een leuke route voor de kinderen zoekt! Panelen langs het pad geven je informatie over de planten en dieren die je onderweg tegenkomt. De wandelroute start bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl en is met rood gemarkeerd.

4. Wandelroute Lutterzand Stuifzandroute – 4 km

Lutterzand Natuurgebieden Overijssel

Op zoek naar een korte wandelroute in combinatie met een hapje eten in Overijssel? Dan raden we je de Lutterzand Stuifzandroute aan! Het Lutterzand is een natuurgebied in Oost-Overijssel, dat wordt gekenmerkt door dennenbossen, heide- en zandvlaktes en jeneverbesstruiken. Het gebied wordt in tweeën gesplitst door het riviertje de Dinkel. Aan de ene kant van het riviertje vind je de lager gelegen stroomdal graslanen en aan de andere kant ligt het wat hoger gelegen stuifzandgebied. In het gebied kun je vogels spotten, zoals de buizerd en de gele kwikstaart, en prachtige wandelingen maken. De Lutterzand Stuifzandroute is een 3,7 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer, die de natuurlijke meanderende loop van de Dinkel volgt. De route start en eindigt bij restaurant Paviljoen Lutterzand, waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Schuif aan op het mooie terras of neem plaats in de gezellige bistro. Goed om te weten voor hondeneigenaren: honden mogen aangelijnd mee en aan de route ligt een hondenlosloopterrein.

Boomhut Beuningen Lutterzand Wandelen Overijssel

Leuk: overnacht in een boomhut bij het Lutterzand

Maak van je wandeling een korte wandelvakantie en overnacht in deze knusse boomhut bij het Lutterzand. Meer informatie…

5. Wandelroute Holterbergwandeling – 4 km

Holterberg Sallandse Heuvelrug Overijssel Shutterstock 1791566168

De Holterberg bevindt zich in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, een heuvelrijk gebied in het midden van Overijssel. Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De Sallandse Heuvelrug wordt gekenmerkt door heide, bos en zandvlaktes. De bossen bestaan uit naaldbomen, beuken en eiken. Op de verschillende heuvels die het park rijk is, kun je genieten van prachtige vergezichten. Eén van de mooiste uitzichtpunten is de Holterberg. De wandelroute Holterbergwandeling leidt je naar dit uitzichtpunt, waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht. De wandelroute gaat door het bos en over de Holterheide. De route heeft een oranje markering en honden mogen aangelijnd mee. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens.

Camping De Noetselerberg Wandelen Overijssel 1024x768

Camping tip! De Noetselerberg

De Noetselerberg is een gezellige familiecamping met zwembad vlak bij de Holterberg in Overijssel. Meer informatie…

6. Wandelroute door het groene buitengebied van Zwolle – 9 km

Het Engelse Werk Zwolle Overijssel Shutterstock 1761231059
Stadspark Het Engelse Werk

Net onder Zwolle kun je verrassend rustig wandelen door de uiterwaarden van de IJssel. De wandeling is lekker afwisselend en laat je zowel het boerenland als een stukje stad zien. Zo stuurt de route je over de dijk, waar je een prachtig uitzicht hebt op de uiterwaarden en de IJssel. Aan de overkant van de rivier liggen de Veluwe en de Hanzestad Hattem. Ook neemt de route je een stukje mee door de stad en door het stadspark Het Engelse Werk, het oudste park van Zwolle. Op zonnige dagen kan het hier wel druk zijn met fietsers, hardlopers en wandelaars. Het start- en eindpunt van de route is Landwinkel en Theetuin De Huppe in Zwolle.

7. ANWB Wandelroute Vijf bergen met een roerig verleden – 13 km

Markelose Berg Overijssel Shutterstock 1500495068

De wandelroute Vijf bergen met een roerig verleden is een mooie wandelroute van de ANWB, bij Markelo. Markelo staat bekend als het dorp tussen de vijf heuvels, en die hebben, zoals de naam van de route al doet vermoeden, een roerig verleden. Vroeger besteeg men de bergen namelijk niet voor het plezierige uitzicht. Op de top van de Dingspelerberg werd namelijk recht gesproken en op de Herikerberg werd de doodstraf uitgevoerd. Ook was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats voor onderduikers in de nabijgelegen bossen. Qua hoogte stellen de ‘bergen’ overigens niet zo veel voor. De heuvels zijn niet meer dan 50 meter hoog. Vandaag de dag is een klim naar de top van de Markelose berg zeer de moeite waard. Je kunt er genieten van een schitterend uitzicht op de glooiende hellingen, enkele boerderijen en de beboste top van de Hulpe. Ook vind je op de Markelose Berg het Overijssels verzetsmonument. Het is een indrukwekkend monument dat bestaat uit drie grote zuilen van natuursteen met twee mannelijke en één vrouwelijk beeld. Zij symboliseren het gewapend verzet, het ongewapend verzet en de vrouw in het verzet.

Tip! Zin in een koffie to go? Deze kun je halen bij de to go corner in het schuurtje van de Hoestinkhof in Markelo. Je kunt er ook een lekker taartje bij uitkiezen.

8. Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg – 14 km

Lemelerberg Overijssel Shutterstock 1767221360

Een andere plek in Overijssel waar je ook kunt genieten van prachtige uitzichten is de Lemelerberg. De Lemelerberg ligt in het hart van de provincie en wordt gekenmerkt door dichte bossen, stukken heide en mooie uitzichtpunten. Het hoogste punt van de berg bevindt zich op zo’n 78 meter hoog. Hier kun je genieten van een wijds uitzicht over het landschap en andere heuvels in de omgeving. Een leuke wandelroute op de Lemelerberg is de Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg van Truus Wijnen. Bij deze wandelroute pak je ook de top van de Archemerberg op 66 meter hoogte mee. De wandelroute start en eindigt bij de parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeler Esch. Hier vind je ook een Boscafé, waar je onder andere terecht kunt voor koffie en taartjes to go.

Camping Met Prive Sanitair Overijssel Lemeler Esch 1024x682

Natuurcamping de Lemeler Esch

Maak de wandeling naar de Lemelerberg tijdens je kampeervakantie op natuurcamping De Lemeler Esch. Meer informatie…

9. Giethoorn waterdorpen wandeling – 25 km

Giethoorn Overijssel 1024x683

Giethoorn is dé nummer 1 bezienswaardigheid van Overijssel. Het dorp wordt ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. In en rondom het pittoreske dorp vind je veel water en bruggetjes. Het is er leuk wandelen. Een mooie wandelroute door Giethoorn en andere waterdorpen is de Giethoorn waterdorpen wandeling. De wandelroute is zo’n 25 kilometer lang en voert je onder meer door de waterdorpen Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Wanneperveen. Van daaruit werkten de turfstekers vroeger in het veen. Als een gebied was uitgeveend, trokken ze met hun hele hebben en houwen verder. De dorpjes verhuisden mee! Zo lag Giethoorn bijvoorbeeld ooit kilometers verderop. De wandelroute volgt het wandelnetwerk en kun je starten bij de parkeerplaats aan de Dominee J.J. Ketstraat in Giethoorn.

LEES OOK: Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

10. Christoffelpad Hasselt – 45 km

Hasselt Overijssel Shutterstock 1951173517
Hasselt

Op zoek naar een meerdaagse wandelroute in Overijssel? Dan is het Christoffelpad een echte aanrader! De wandelroute is zo’n 45 kilometer lang en kun je in twee tot drie dagen lopen. De meerdaagse tocht voert je door de afwisselende landschappen van de IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove. Onderweg passeer je mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, landgoederen, rivieren en bossen. Het Christoffelpad is een gemarkeerde route met groen-oranje schildjes op de palen. De route begint en eindigt in Hanzestad en eeuwenoude bedevaartsplaats Hasselt. Hier komt ook de naam van het wandelpad vandaan. In de Grote Kerk vind je namelijk een muurschildering van Christoffel, de beschermheilige van de reizigers.

Plan je vakantie in Overijssel
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je natuurlijk bij Booking.com en de mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje of Belvilla.

Meer inspiratie voor je vakantie in Overijssel? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen in Overijssel:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Overijssel?

In Overijssel kun je mooi wandelen, bijvoorbeeld in het Nationaal Park Weerribben-Wieden en bij het Lutterzand. Ontdek hier de mooiste wandelroutes van Overijssel!

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel?

In het Vechtdal van Overijssel vind je heerlijke vakantiehuizen midden in de natuur. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel, geschikt voor 2 tot 8 personen.

Wat zijn de mooiste dorpen van Overijssel?

In Overijssel vind je allerlei pittoreske dorpjes, zoals Ootmarsum en Giethoorn. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Overijssel.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Overijssel?

Giethoorn, Zwolle en het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug zijn enkele leuke bezienswaardigheden in Overijssel. Ontdek hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Overijssel.

Over Dirk

Avatar
Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Bekijk ook

Natuurhuisje In Lonneker 3 310x165

10 Rustieke natuurhuisjes in Overijssel

Ontdek hier 10 rustieke natuurhuisjes in Overijssel, waar je kunt genieten van een schitterende groene omgeving en een knusse huiselijke sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *