De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland

Hoogtepunten van Ameland

Ameland is een prachtig waddeneiland dat bij Friesland hoort. Het eiland wordt omringd door de Waddenzee en de Noordzee en je kunt er heerlijke tochten maken over de Wadden. Het eiland bestaat uit leuke dorpjes, uitgestrekte stranden, hoge duinen en leuke musea. Je kunt er genieten van alle rust en ruimte en verschillende activiteiten ondernemen. Zo moet je er zeker een robbentocht maken. Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden van Ameland.

1. Robbentochten

In de omgeving van Ameland kun je enorme koloniën zeehonden vinden. Je vindt er de gewone waddenzeehond en de grijze zeehond. De zeehonden kun je soms op de stranden van Ameland spotten, maar liggen vooral op de wadden en zandbanken rond het eiland. Het is dan ook een aanrader om een boottocht te maken, de zogenaamde Robbentochten. Deze tochten vertrekken uit dorpjes zoals Nes en Hollum. In een grote comfortabele boot maak je een prachtige tocht langs de zandbanken waar tientallen of zelfs honderden zeehonden liggen te zonnen. Door heel Ameland kun je verschillende bedrijven vinden die rondvaarten organiseren.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Roompot Boomhiemke is een echte aanrader! Het vakantiepark beschikt over een leuke kidsclub, binnenbad en lekker restaurant. Je loopt er zo het strand op.

2. Vuurtoren Ameland

De Vuurtoren van Ameland is één van de hoogtepunten van het eiland. De toren werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. De toren is 55 meter hoog en kun je al van ver zien. Sinds 2005 is de vuurtoren opengesteld voor publiek en kun je er alles leren over de geschiedenis. Zo kun je er bijvoorbeeld de werkkamer van de vuurtorenwachter bewonderen en zijn er meerdere tentoonstellingen. Ook kun je de 236 traptreden beklimmen en boven genieten van het prachtige uitzicht over de Waddenzee en het eiland. Je moet zeker ‘s avonds een kijkje nemen bij de Vuurtoren. Deze schijnt dan een krachtig licht over het eiland en dit is erg indrukwekkend.

Tip! Huur een natuurhuisje

Op Ameland kun je de leukste vakantehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes op Ameland.

3. Natuurcentrum Ameland

Het Natuurcentrum Ameland is één van de leukste musea op Ameland. Het is een interactief museum, waar je veel lol kunt beleven en tevens alles kunt leren over het landschap en de biodiversiteit van Ameland en het waddengebied. Het museum bestaat uit 6 onderdelen. Zo leer je in de Landschappen Experience over de flora en fauna van Ameland. In het Kenniscentrum Land kun je animaties en opstellingen over natuur en energie vinden. Het Energie Expertisecentrum draait om duurzame energie en in het Noordzee aquarium kun je de verschillende vissen uit de Noordzee bewonderen. In het filmtheater kijk je een film over de natuur van Ameland en je kunt de uitkijktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het eiland.

4. Hollum

Hollum is het grootste dorp op Ameland. Het dorp is erg pittoresk met veel monumentale panden en oude vakwerkhuizen. Je kunt er heerlijk wandelen door de charmante straatjes en genieten van het authentieke karakter. In Hollum kun je allerlei leuke musea vinden en je moet daarnaast ook zeker een kijkje nemen bij de Sint-Magnuskerk. Eén van de hoogtepunten van Hollum is de Molen de Verwachting. Deze mooie windmolen is nog steeds maalvaardig en wordt gebruikt om graan en mosterd zaden te malen. In Hollum kun je veel leuke restaurantjes en plaatselijke winkeltjes vinden.

Hotel tip! Hotel Bij Hen op Ameland is een heerlijk 3-sterrenhotel in Hollum. Het hotel beschikt over mooie kamers en je kunt er genieten van een lekker restaurant met terras.

5. Maritiem Centrum Abraham Fock

Het Maritiem Centrum Abraham Fock is een leuk museum gelegen in Hollum. In het museum kun je alles leren over reddingen, navigeren en strandingen. Op Ameland vind je namelijk verschillende reddingsboten en worden er regelmatig reddingsacties georganiseerd in de Waddenzee en op de Noordzee. Het is een interactief museum waar je kunt leren over mooie reddingsverhalen en allerlei schepen kunt bewonderen. Het museum is tevens de uitvalsbasis van de paardenreddingboot. Deze mooie reddingboot wordt door 10 paarden de zee ingetrokken. Dit spektakel kun je elke maand bijwonen en is erg bijzonder.

6. ‘T Oerd

‘T Oerd is een prachtig begroeid duingebied gelegen in het oosten van Ameland. Het gebied bestaat uit hoge duinen en vochtige duinvalleien, waar het zeewater door geulen doorheen loopt. Je kunt er genieten van een rijke biodiversiteit en er zijn vele vogelsoorten zoals zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kluten. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de frisse zeewind. De hoogste duin van ‘T Oerd is de Oerdblinkert. De wandeling naar de top van deze 24 meter hoge duin is erg mooi en je kunt er een oriëntatietafel en informatiebord vinden. Op de top van de duin heb je een prachtig uitzicht.

Op zoek naar een leuke camping? Strandcamping Duinoord is een heerlijke familiecamping, gelegen in de duinen bij Nes. Er worden leuke activiteiten georganiseerd.

7. Nes

Nes is een mooi authentiek dorpje gelegen midden op Ameland. In het centrum kun je heerlijk rondstruinen langs de historische vakwerkhuizen, schattige kerken en leuke terrasjes. In de stad kun je allerlei musea en bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Brandspuithuuske. In dit huisje werden vroeger brandspuiten bewaard en het huisje in Nes is erg mooi bewaard gebleven. De Korenmolen de Phenix mag je ook zeker niet missen. De prachtige molen vind je aan de rand van de stad en wordt omringd door mooie weilanden. Eén van de hoogtepunten van Nes is de Dorpstoren. Deze toren bevindt zich in het centrum en vormt het middelpunt van de stad.

Hotel tip! Hotel Restaurant de Jong is een modern 3-sterrenhotel met een gezellige bar en restaurant, gelegen in het centrum van Nes.

8. Cultuurhistorisch Centrum Sorgdrager

Het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager is een mooi museum gelegen in Hollum. Het museum is gevestigd in een authentiek achttiende eeuws huis, waar vroeger walvisvaarders woonden. In het museum kun je alles leren over de cultuur en geschiedenis van ameland. Zo werd er vanuit Ameland vroeger op walvissen gejaagd. Bij het museum kun je dan ook twee grote walviskaken en een harpoenkanon vinden. In het museum kun je daarnaast een tentoonstelling bewonderen over Amelandse volkskunst.

9. Nobels Nostalgisch Museum

Het Nobels Nostalgisch Museum is een interessant museum gelegen in Ballum. In het museum kun je genieten van een nostalgische sfeer. De grote collectie van Tjeerd Nobel wordt in het museum tentoongesteld. Je kunt er antieke automobielen, motoren, historische winkelinterieurs, mode, fietsen, muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen bewonderen. Het museum lijkt net een nagebouwd dorp en je waant je hier dan ook even in het verleden. Loop langs het dorpsplein, de apotheker en fietsenmaker en leer alles over de antieke voorwerpen.

10. Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude

Het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude is een interessant museum gelegen in het dorpje Buren. In het museum kun je alles leren over het leven van de Amelandse boerenbevolking rond het eind van de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Het museum bevindt zich in twee oude boerderijen en je kunt er twee tentoonstellingen vinden, één over de landbouw en één over het strandjutten. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen die je zeker niet wil missen.

Plan je vakantie op Ameland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten op de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke activiteiten ondernemen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Veluwe.

Over Francis Garlich

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Twente, een streek rijk aan kastelen, musea, oude steden en uitgestrekte natuurgebieden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.