10 x rustieke dorpen op de Veluwe

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

Mooiste dorpjes Veluwe

De Veluwe is een geliefde vakantiebestemming bij toeristen. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, heidevelden en zandvlaktes. Je kunt er prachtige wandelingen maken of fietsen door de natuur. Daarnaast zijn er ook een aantal interessant kastelen, musea en steden die je kunt bezoeken. Maar wist je dat de Veluwe ook een aantal prachtige dorpen heeft? Deze dorpen liggen verscholen in het groen van de bossen van de Veluwe. De dorpen op de Veluwe zijn een heerlijke plek om even te stoppen tijdens een fiets- of wandeltocht. Daarnaast zijn de dorpen een ideale uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden en natuurgebieden van de Veluwe te ontdekken. Ben je benieuwd geworden naar de dorpjes op de Veluwe? Bekijk hier 10 rustieke dorpen op de Veluwe!

Lees tip! 10 rustieke natuurhuisjes op de Veluwe

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

1. Nunspeet: toeristisch stadje aan het Veluwemeer

Een toeristisch stadje op de Veluwe is Nunspeet. Rondom Nunspeet vind je verschillende campings en vakantieparken. Het stadje wordt omgeven door mooie bossen en ligt vlak bij het Veluwemeer. In Nunspeet is er van alles te doen en te beleven. Op de Markt zijn een aantal leuke horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Ook zijn er een aantal winkels waar je goed kunt winkelen. In Nunspeet vind je een interessant museum, het Noord-Veluws Museum. In het museum vind je een permanente tentoonstelling die bestaat uit kunststukken van kunstschilders die in de periode 1870 tot 1950 de Veluwe bezochten om er te schilderen. Ook het bezoekerscentrum Nunspeet is een aanrader om te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de natuur rondom Nunspeet en kun je informatie krijgen over mooie wandel- en fietstochten in de omgeving. Vanaf Uitkijktoren Veluwetransferium heb je een prachtig uitzicht over de groene omgeving van Nunspeet.

Luxe overnachten aan het Veluwemeer! Familiehuis Nunspeet is een ruim vakantiepark aan het Veluwemeer met diverse sportterreinen en een eigen zandstrand. Op het vakantiepark staan luxe villa’s en vakantiehuizen waar je een heerlijke vakantie kunt hebben.

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

2. Elspeet: klein dorpje in de bossen van de Veluwe

Een klein en toeristisch dorpje midden op de Veluwe is Elspeet. Elspeet wordt omgeven door prachtige bossen en de Elspeetse Heide. Hier kun je mooie wandelingen maken door de natuur en genieten van de prachtige heidevelden. In het dorp staan een aantal oude kerken. Daarnaast vind je er een paar leuke horecagelegenheden en een handjevol winkels. Het is zeker een aanrader om Historisch Museum Elspeet te bezoeken. Hier kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van Elspeet en omgeving. In de bossen bij Elspeet ligt Kasteel Staverden. Het landgoed van het kasteel bestaat al sinds de 13e eeuw. Het huidige kasteel komt uit de 19e eeuw en bevat verschillende 17e eeuwse elementen. Naast het kasteel zelf is het ook zeker een aanrader om het park rond het kasteel te bewonderen. Hier vind je een orangerie waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Camping tip! RCN camping de Jagerstee is een prachtige boscamping midden op de Veluwe. Op RCN de Jagerstee is er van alles te doen voor jong en oud, zoals een speeltuin, een animatieteam en nog veel meer.

Meer dorpjes ontdekken in Gelderland? Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Gelderland

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

3. Otterlo: klein dorpje aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe

Otterlo is een mooie dorpje aan de rand van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het is een ideale uitvalsbasis om de prachtige natuur van de Veluwe te ontdekken. In het dorp is er van alles te beleven. Je kunt er een bezoekje brengen aan het Nederlands Tegelmuseum. Hier kun je een van de grootste collecties Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bewonderen. Een andere interessante bezienswaardigheid van Otterlo is het Rode Kruismonument. Dit monument is opgericht als herdenkingsmonument voor de mislukte operatie Market Garden. Iets buiten het centrum van Otterlo ligt het Kröller-Müller museum, een schitterend museum dat diverse kunststukken van bekende kunstenaars herbergt. Een ander interessant museum is het Museonder. Dit is het enige ondergrondste museum ter wereld waar je van alles kunt leren over wat je in de aardbodem kunt vinden. Tijdens een wandeling door het museum kom je van alles tegen, van oude wortelstelsels tot botten van uitgestorven dieren. Het is zeker een aanrader om dit museum met de kinderen te ontdekken.

Knus natuurhuisje in het groen! Dit natuurhuisje bij Otterlo ligt aan de rand van een zandweg en is geschikt voor 4 personen. Het huisje wordt omgeven door groen en ligt verscholen in de bossen.

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

4. Ermelo: dorp aan de rand van de Veluwe

Aan de rand van de Veluwe ligt het dorp Ermelo. Het toeristische dorpje wordt omgeven door campings en vakantieparken waar je kunt overnachten. Het dorpje is wat groter dan de andere dorpjes in de omgeving en kent een rijke historie. De historie van dit dorp kun je nog terugvinden in de verschillende oude gebouwen die je in Ermelo kunt vinden. Eentje daarvan is de oude Kerk. Deze kerk komt uit de 10e eeuw en kun je nog steeds bewonderen in het dorp. Ook de oude Molen De Koe is een mooie bezienswaardigheid. De molen, uit 1863, werd tot de vorige eeuw voor het malen van graan gebruikt. in Ermelo zijn verschillende winkels waar je kunt shoppen en een aantal horecagelegenheden. Rondom Ermelo is er ook van alles te doen. Zo is het zeker een aanrader om Schaapskooi Ermelo te bezoeken. Ook kun je vanaf Ermelo gemakkelijk Kasteel Staverden bezoeken. Op fietsafstand van Ermelo ligt recreatiegebied Horst. Hier kun je zwemmen, surfen en varen op het Veluwemeer.

Natuurhuisje midden in de bossen! Dit natuurhuisje in Ermelo ligt midden in de bossen en is geschikt voor 2 personen. Het huisje is bijna volledig van hout gemaakt en biedt een schitterend uitzicht op een heideveld. Vanaf de accommodatie kun je het Speulderbos ontdekken.

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

5. Kootwijk: klein dorpje bij Kootwijkerzand

Het dorpje Kootwijk ligt verscholen tussen de bossen in het westen van de Veluwe. Het plaatsje is erg geliefd onder toeristen. Dit komt voornamelijk door de uitgestrekte zandvlakte die je hier kunt vinden, genaamd Kootwijkerzand. Dit zandstuifgebied is zo’n 700 hectare groot en wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandvlaktes en dennen. In het natuurgebied staat ook een uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving van Kootwijk. Een andere interessante bezienswaardigheid bij dit dorpje is het zendstation Radio Kootwijk. Het is een van de meest opvallende gebouwen die we in Nederland kennen en is daarom ook een rijksmonument. Het historische pand, wat gebouwd is in 1922, staat midden op een verlate vlakte en werd vroeger gebruikt om contact te leggen met Nederlands Indië. Vandaag de dag kun je het radiostation bezoeken op de bezoekersdagen.

Vakantiepark tip! Roompot vakantiepark De Berkenhorst is een goed beoordeeld vakantiepark midden in de bossen van Kootwijk. Vanaf dit vakantiepark kun je mooie wandelingen maken door de bossen en over de heidevelden. Op het vakantiepark zijn er verschillende accommodaties voor 2-10 personen.

6. Garderen: pittoresk plaatsje aan de rand van het Speulderbos

Aan de rand van het Speulderbos ligt het dorpje Garderen. Het ligt aan een van de oudste bossen van Nederland midden op de Veluwe. Garderen is een favoriet dorp onder wandelaars en fietsliefhebbers. Hier kun je even een pauze houden op een terrasje van een van de horecagelegenheden. In het dorpje staat een oud kerkje dat je kunt bezoeken. Daarnaast is molen de Hoop ook een mooie bezienswaardigheid in het dorp. Garderen staat vooral bekend om het zandsculpturenfestijn. Tijdens dit evenement kun je in de Beeldentuin van Garderen verschillende zandsculpturen bewonderen. Voor de kinderen is er rondom dit dorp ook van alles te beleven. Zo kun je met kleine kinderen een bezoekje brengen aan kinderboerderij Ouwendorperhoeve. Klimbos Garderen is een heerlijke plek waar jong en oud zich helemaal kunnen uitleven.

Vakantiepark in de bossen! Landal vakantiepark Rabbit Hill is een prachtig vakantiepark vlak bij Garderen midden in de bossen. Op het vakantiepark is een onder andere een zwembad, een indoor speelparadijs, animatie en een restaurant.

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

7. Beekbergen: dorpje onder Apeldoorn

Ten zuiden van de stad Apeldoorn ligt het plaatsje Beekbergen. Het dorpje is ontstaan in de 11e eeuw en kent een rijke historie. In het centrum van Beekbergen vind je lokale winkeltjes en eetgelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Ook de avondmarkt, die in de zomermaanden elke donderdagavond plaatsvindt in Beekbergen, is een aanrader om te bezoeken. Een van de hoogtepunten van het dorp is de Veluwse Stroomtrein Maatschappij. Bij het stoomdepot kun je in de zomer opstappen om een stoomtreinrit te maken met een historische stoomtrein uit 1927. De trein rijdt vanaf Dieren via Eerbeek, Loenen en Beekbergen naar Apeldoorn. Op verschillende dagen is het ook mogelijk om te lunchen of te dineren in de trein. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan Beekbergen te combineren met een mooie wandeling door de natuur.

Camping tip! Ardoer Ackersate is een mooie camping en vakantiepark op de Veluwe. Op de kindvriendelijke camping is een binnen- en buitenzwembad, een dierenweide, animatie en een trampolinepark.

10 x rustieke dorpen op de Veluwe

8. Loenen: dorp vlak bij Nationaal Park Veluwezoom

Een klein dorpje vlak bij Beekbergen is Loenen. Het dorpje is vooral bekend geworden door de waterval die je hier kunt bewonderen. De waterval in Loenen is 15 meter hoog en is daarbij de hoogste waterval van Nederland. Het centrum van het dorpje is ook zeker een aanrader om te bezoeken. Hier vind je tal van horecagelegenheden en een oude kerk die je kunt bezoeken. Iets buiten het centrum staat Kasteel Ter Horst, een oud kasteel uit de 19e eeuw. In het hoogseizoen wordt er twee keer per dag een rondleiding gegeven door het kasteel. In natuurgebied Loendermark kun je prachtige bossen, heidevelden en een schaapskooi bewonderen. Daarnaast is de oude papierfabriek de Middelste Molen ook een aanrader om te bezoeken. In deze fabriek kun je vandaag de dag nog steeds bewonderen hoe er op ouderwetse wijze papier wordt gemaakt. Tijdens de zomermaanden zijn er ook verschillende evenementen in Loenen, zoals lammetjesdag, het schaapscheerdersfeest en een ponymarkt.

Op zoek naar mooie charme campings op de Veluwe? Bekijk, vergelijk en boek de mooiste campings in het groen op Charmecampings.nl

9. Putten: dorpje in het noordwesten van de Veluwe

Een mooi stadje in het noordwesten van de Veluwe is Putten. Putten heeft een klein centrum waar je een aantal leuke cafés en restaurants kunt vinden waar je wat kunt eten of kunt drinken. Een leuke bezienswaardigheid in Putten is het Historisch Museum De Tien Malen. In dit museum kun je van alles leren over de geschiedenis van Putten en de Veluwe. Ook de Bostoren vlak bij dit museum is een aanrader. Je kunt deze toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Museumboerderij Mariahoeve is een oude boerderij waar je een rondleiding kunt krijgen. Tijdens de rondleiding krijg je van alles te weten over hoe een typische 19e eeuwse boerderij er van binnen uitziet. Rondom de boerderij is er ook van alles te doen. Zo kun je genieten van een drankje op het terras of een bezoekje brengen aan de dieren op het terrein.

Hotel tip! Het Hof Van Putten is een fijn 4-sterrenhotel gelegen in het bos van Putten. Het hotel heeft een heerlijk restaurant en ontbijtbuffet.

10. Hoenderloo: plaats vlak bij Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een klein dorp midden in de bossen van de Veluwe is Hoenderloo. Hoenderloo ligt aan een van de ingangen van Nationaal Park de Hoge Veluwe, een van de twee nationale parken die de Veluwe rijk is. Het is zeker een aanrader om dit park te bezoeken. In het pittoreske plaatsje vind je onder andere een leuk pannenkoekenrestaurant en een goede ijsboer. Het IJs van Co wordt gezien als de beste ijsboer van de Veluwe. Daarnaast is de elektriciteitscentrale van Hoenderloo zeker een bezoekje waard. Dit is de eerste elektriciteitscentrale van Nederland en herbergt vandaag de dag een museum. In het museum kun je van alles leren over de geschiedenis van elektriciteit. Vanaf Hoenderloo kun je ook mooie bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken, zoals het Kröller Müller Museum.

Plan je vakantie op de Veluwe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Liever overnachten op een vakantiepark? Ontdek de leukste vakantieparken bij Droomparken, Landal of Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over de Veluwe? Lees dan ook deze berichten eens:

Veelgestelde vragen over de Veluwe:

Wat zijn leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe?

Nationaal Park de Hoge Veluwe, Apeldoorn en het Veluwemeer zijn een aantal leuke bezienswaardigheden op de Veluwe. Bekijk hier alle activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

Wat zijn mooie natuurhuisjes op de Veluwe?

Een modern natuurhuisje in Tonden of een rustiek natuurhuisje in de bossen van Ermelo, de Veluwe heeft het allemaal. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes op de Veluwe.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op de Veluwe?

Op de Veluwe vind je tal van mooie wandelroutes. Zo vind je mooie wandelroutes in het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Nationaal Park Veluwezoom. Over het Kootwijkerzand zijn door Staatsbosbeheer twee wandelroutes uitgezet. Ontdek hier de 10 mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Waar vind ik vakantiehuisjes met jacuzzi op de Veluwe?

Op de Veluwe vind je rustig gelegen vakantiehuizen midden in de groene natuur. Ben je op zoek naar een vakantiehuis met jacuzzi? Bekijk dan hier een lijst met 7 vakantiehuisjes met jacuzzi of hottub op de Veluwe.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

Boshuisje op de Veluwe huren? Ontdek de mooiste accommodaties gelegen in de Veluwse bossen, van tiny houses tot moderne villa's.