Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Veluwe

Uitgestrekte heidevelden, dichtbegroeide bossen, en grote stuifzandvlaktes: de Veluwe is niet voor niets een geliefd gebied bij wandelaars. Het prachtige gebied van meer dan 1000 vierkante kilometer kent oneindig veel wandelmogelijkheden. Van wilde dieren spotten in het Nationale Park De Hoge Veluwe tot aan wandelen door een actief stuifzandgebied. Laat de hond uit tijdens een heerlijke wandeling door het Putterbos of bezoek met de kinderen de prachtige kastelen op de Veluwezoom tijdens een wandeling in Wageningen. Welke wandeling je ook kiest, je zult je ogen uitkijken op de Veluwe! Kom hier alles te weten over de 10 mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen op de Veluwe gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Veluwe. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Wandelroute Planken Wambuis: cultuurhistorische wandeling bij Ede – 4,4 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Combineer een wandeling door de prachtige landschappen van de Veluwe met het spotten van dieren tijdens de wandelroute Planken Wambuis. Planken Wambuis is een heiderlijk natuurgebied bij de historische stad Ede. Tijdens een wandeling in het gebied kom je edelherten, runderen en paarden tegen. De ruim 4 kilometer lange wandelroute neemt je mee naar de geschiedenis van het gebied. Wandel langs grenzen uit een ver verleden en ontdek het zogeheten ‘bommenlijntje’ uit de Tweede Wereldoorlog. Over dit voormalige spoorlijntje vervoerden de Duitse bezetters munitie en materieel van station Wolfheze naar de vliegbasis Deelen. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de grootste militaire vliegvelden van heel Europa. Tijdens het afleggen van de wandeling zal je het landschap opeens heel anders gaan bekijken. De wandeling is een echte aanrader voor liefhebbers van cultuurhistorie. De route is niet gemarkeerd, maar de route is via een app te downloaden.

Vakantiepark tip! Recreatiepark ’t Gelloo is een kindvriendelijk vakantiepark met binnen- en buitenzwembad gelegen in de bossen in Ede. Het is de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen op de Veluwe en een ontspannen familievakantie.

2. Wandelroutes in het Nationale Park De Hoge Veluwe – 1 tot 9 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de twee nationale parken op de Veluwe en een wereldberoemd wandelparadijs. In het ruim 5000 hectare grote park geniet je van een afwisselend landschap met lange bomenlanen, gemengde bossen, uitgestrekte heidevelden en stuifzandlandschappen. Ook heb je er de kans om tijdens je wandeling wilde dieren te spotten. Let wel: voor de Hoge Veluwe heb je een entreebewijs nodig. Als bezoeker van het nationale park heb je de keuze uit verschillende wandelroutes: de Paaltjesroute, de Grenspalenroute, het Landschappenpad, de Belevingsroute, het Berlagepad en een themawandeling. De routes verschillen qua lengte, thema en duur. Zo voert het Landschappenpad je langs diverse hoogtepunten van het park, zoals een wildobservatieplaats en het Kröller-Müller Museum. Deze cultuurhistorische route is 4,1 kilometer lang. Tijdens de Grenspalenroute ontdek je historische markeringen in het park en tijdens een wandeling over het Berlagepad loop je rondom de vijver bij het Jachthuis Sint Hubertus. Het Berlagepad is ook geschikt voor rolstoelen.

Tickets voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe! Koop hier je entreetickets voor je bezoek aan het nationale park. De dagkaarten geven je toegang tot het park en het museum Museonder, een ondergronds museum waar je alles kunt leren over de geologische processen die plaatsvinden in de bodem van het nationale park.

3. NS-wandeling Veluwezoom: veelzijdige landschappen en wilde dieren bewonderen – 14 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Het andere nationale park op de Veluwe is het Nationaal Park Veluwezoom. Ook dit gebied telt ruim 5.000 hectare en is het oudste nationale park van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bossen, glooiende velden, uitgestrekte zandverstuivingen en veel heuvels. Hier kun in alle rust wandelen en genieten van de schitterende landschappen. Dierenliefhebbers kunnen er hun gelukt niet op, want in het gebied kun je wilde zwijnen, edelherten, vossen en hagedissen bewonderen! Een bezoek aan de observatiepunten de Elsberg en Herikhuizen is een echte must. Vanaf hier kun je namelijk het beste wilde dieren observeren. Tijdens de NS-wandeling Veluwezoom maak je kennis met de veelzijdige landschappen van het nationale park en wandel je door het voormalige jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Het is een stevige wandeling van 14 kilometer lang met klimmen en dalen, maar zeker de moeite waard. De wandeling wordt door veel kenners omschreven als een van de beste NS-wandelingen. Voor wie liever een kortere wandeling wil maken, is de wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten (5,4 km) een aanrader. De wandeling is gemarkeerd met gele schildjes met paarse pijlen vanaf het Bezoekerscentrum. De route voert je vanuit Landgoed Heuven langs de schaapskooi en de top van de Posbank.

Tip: vakantiehuisje in het bos! Kom tot rust in dit natuurhuisje in Emst, gelegen aan de rand van een bosgebied. Het huisje is geschikt voor 4 personen en heeft een heerlijke tuin met zitjes en een hangmat.

4. Wandelroute Deelerwoud: voor dierenliefhebbers en rustzoekers – 9 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Het Deelerwoud ligt midden op de Veluwe tussen het de nationale parken De Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Het is een perfect wandelgebied voor wandelaars die in alle rust willen wandelen. Door het gebied loopt de gelijknamige wandelroute Deelerwoud, een 9 kilometer lange wandeling die je langs stuwwallen en door uitgestrekte bossen voert. Wandel over de heidevelden en over eeuwenoude handelsroutes die je naar het hoogste punt van het gebied, de Hartenhulberg, leiden. De wandelroute zal ook zeer in de smaak vallen bij dierenliefhebbers. Tijdens deze wandeling kun je namelijk veel dieren bewonderen, waaronder herten en reeën. Ook heb je kans om Schotse hooglanders en roofvogels als de boomvalk, buizerd of wespendief te zien. Volg de groene paaltjes vanaf de parkeerplaats Deelerwoud aan de Hoog Delenseweg bij Arnhem om de route te bewandelen. Je kunt de route ook via een app downloaden. Let wel: tijdens de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, is de wandelroute deels afgesloten. Dit wordt in het gebied ook aangegeven met borden.

LEES OOK: Leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

5. Wandelroutes Wekeromse Zand: actief stuifzandgebied – 2,5 tot 7,5 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Het Wekeromse Zand is een bijzonder stuifzand- en heidegebied met prachtige vergezichten. Het is één van de laatste gebieden met actief stuifzand in Noordwest-Europa. In Nederland komt actief stuifzand bijna niet voor, maar wel op het Wekeromse Zand. Het stuifzandgebied kent een geheel eigen plant- en dierleven. Om het stuifzand te behouden is het noodzakelijk dat de wind het zand in beweging kan houden. De heidekoeien en de 65 moeflons (wilde, langharige schapen) zorgen ervoor dat de zandvlakte niet dichtgroeit. In het gebied staat een wildobservatiepost waar je met een beetje geluk de moeflons, vossen, dassen of reeën kunt spotten. In het gebied zijn twee wandelroutes uitgestippeld: een route van 2,5 kilometer en een route van 7,5 kilometer. De korte route is gemarkeerd met blauwe nummers. Voor de lange route volg je de rode nummers.

Tip: neem een wandelrugzak mee! Heb je er nog een nodig, bekijk dan eens deze handige wandelrugzak van Dutch Mountains. Een comfortabele rugzak met een inhoud van 40 liter, te koop bij Bol.com.

Lees ook: De 7 mooiste tiny houses op de Veluwe

6. Wandelroute Leuvenumse bossen: veelzijdig bos met allerlei wilde dieren – 5,5 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

De Leuvenumse bossen in Ermelo staan vooral bekend om de veelzijdige natuur en de vele dieren die je er kunt zien. Wandel door verschillende soorten bossen en over een voormalig stuifzandgebied. In het gebied vind je dichte loof- en dennenbossen en uitgestrekte heidevelden. In de Leuvenumse bossen leven veel zoogdieren en vogels. Met wat geluk spot je een ijsvogel, zwarte specht of zelfs een reeënweitje. De grootste kans om het reeënweitje te zien heb je in de ochtend en de avond. De Wandelroute Leuvenumse bossen loopt voor een deel langs de gelijknamige beek. De heldere beek is het leefgebied van allerlei soorten planten, broedvogels en insecten. De wandelroute van 5,5 kilometer maakt onderdeel uit van de 165 kilometer lange Lange Afstands Wandelroute door Gelderland. De wandelroute start bij Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes op de Veluwe

7. Wandelroute Landgoed Mariëndaal: wandel door een tunnelvormige beukenhaag – 3 km

Tussen Oosterbeek en Arnhem liggen een aantal mooie landgoederen met een 19e-eeuws karakter. Deze landgoederen waren vroeger eigendom van het augustijnenklooster Mariënborn. Vandaag de dag zijn ze in het bezit van het Geldersch Landschap en zijn ze vrij toegankelijk voor het publiek. De landgoederen bestaan uit graslanden, bos, beekjes, vijvers en sprookjesachtige beukenlanen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarvan één op het Landgoed Mariëndaal. Dit landgoed is vooral bekend vanwege de zogenaamde ‘Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van circa 400 meter lang, gelegen in een groen coulisselandschap. In de haag nestelen veel vogels, zoals de winterkoning en de fitis. De route op Landgoed Mariëndaal is 3 kilometer lang en is rood gemarkeerd. Je vindt er eveneens een rolstoelpad van 1,5 kilometer.

B&B tip! B&B ForRest in Ermelo is een knusse en eigentijdse bed en breakfast gelegen in een bosrijke omgeving op de Veluwe. De B&B beschikt over een tuin en terras en serveert een continentaal of vegetarisch ontbijt.

8. Kastelenroute in Wageningen: wandelen langs koninklijke kastelen – 19,6 km

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Wageningen is gelegen op de Veluwezoom en is bekend om zijn koninklijke kastelen. In het gebied vind je veel adembenemende kastelen op afgelegen en rustige locaties die zeker een bezoekje waard zijn. Er zijn dan ook diverse wandelroutes die je langs allemaal indrukwekkende kastelen leiden. Een voorbeeld is deze kastelenroute die eindigt bij Kasteel Doorwerth, een 13e-eeuws kasteel gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Hier kun je ervaren hoe er vroeger op het landgoed geleefd werd. Voor de kinderen is er een spannende, educatieve speurtocht door het kasteel. De wandelroute leidt je daarnaast langs nog meer interessante bezienswaardigheden, zoals het landgoed Oranje Nassau’s Oord en het natuurgebied Renkums Beekdal.

LEES OOK: 10 Rustieke dorpen op de Veluwe

9. Putterboswandeling: wandelen op de Veluwe met de hond – 6 km

Een (middag)je eropuit met de hond? Vertrek naar het Putterbos op de Veluwe! In Putten en omgeving vind je diverse wandelroute door de bossen, langs zandverstuivingen en over uitgestrekte heiden. De routes zijn verschillend qua lengte en zijn tussen de 3 en 18 kilometer lang. De Puttersboswandeling is 6 kilometer lang en voert je door het Puttersbos, dat in elk seizoen zijn charme heeft. Ook kom je tijdens de wandeling een aantal grafheuvels tegen. Het is een heerlijk wandelgebied dat geschikt is voor een wandeling met het hele gezin, inclusief jullie trouwe viervoeter. Honden kunnen tijdens de wandeling hun energie kwijt in het hondenlosloopgebied. Het beginpunt van de Puttersboswandeling is de Parkeerplaats Putterbos, gelegen aan de Prins Hendrikweg. Vanaf hier volg je de rode paaltjes.

Tip: Natuurhuisje in Ermelo! Dit knusse vakantiehuisje in Ermelo is bijna volledig van hout gemaakt. Het huisje is fraai gelegen in het Speulderbos en geschikt voor 2 personen. Ideaal voor een romantisch weekendje weg!

10. Wandelroutes over het Kootwijkerzand: uitgezet door Staatsbosbeheer – 3 tot 16 kilometer

Wandelen op de Veluwe, dit zijn de 10 mooiste wandelroutes!

Een wandeling over het Kootwijkerzand mag op het lijstje van ‘mooiste wandelroutes op de Veluwe’ niet ontbreken. Het Kootwijkerzand is met 700 hectare de grootste zandverstuiving van West-Europa en wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Deze bijnaam heeft het gebied natuurlijk niet voor niets. Wanneer je op het Kootwijkerzand staat, is het namelijk net een beetje alsof je in de woestijn staat. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Het hoogtepunt – zowel letterlijk als figuurlijk – van het zandstuifgebied is de 13,5 meter hoge uitkijktoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand. Het is vooral aan te raden de toren met zonsopkomst of -ondergang op te gaan. Staatsbosbeheer heeft twee wandelroutes uitgezet in het gebied: de 3 kilometer lange Wandelroute Kootwijkerzand en de 16 kilometer lange wandelroute Kootwijk.

Plan je vakantie naar de Veluwe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen op de Veluwe:

Waar ligt de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied gelegen in de provincie Gelderland in Nederland. Je vindt er onder andere de plaatsen Apeldoorn, Arnhem, Ede en Wageningen.

Wat zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe?

Op de Veluwe kun je heerlijk fietsen en wandelen, bijvoorbeeld in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ook kun je zwemmen of watersporten op het Veluwemeer. Leuke dagjes uit op de Veluwe zijn o.a. de Julianatoren en de Apenheul. Bekijk hier alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen op de Veluwe?

Op de Veluwe vind je veel mooie en rustieke vakantiehuizen. Bijvoorbeeld in Emst, Otterlo en in Hulshorst. Wij hebben 10 leuke vakantiehuisjes midden in de natuur voor je op een rij gezet. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes op de Veluwe.

Wat zijn de mooiste dorpen op de Veluwe?

Een aantal mooie dorpjes op de Veluwe zijn Elspeet, Otterlo, Garderen en Beekbergen. De dorpen zijn een heerlijke plek om even te stoppen tijdens een fiets- of wandeltocht. Bekijk hier 10 rustieke dorpen op de Veluwe.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen met jacuzzi op de Veluwe?

Op zoek naar een luxe vakantiehuis met jacuzzi of hottub op de Veluwe? Wij hebben 7 mooie vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Of je nu een romantisch weekendje weg gaat of een midweekje op vakantie met het gezin. Een vakantiehuisje met jacuzzi is altijd genieten!

Wat zijn de mooiste campings op de Veluwe?

Een camping op de Veluwe is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke wandelvakantie in de natuur. Een paar van onze favoriete campings zijn Camping De Wildhoeve en Landal Rabbit Hill. Bekijk 15 mooie campings op de Veluwe.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

Boshuisje op de Veluwe huren? Ontdek de mooiste accommodaties gelegen in de Veluwse bossen, van tiny houses tot moderne villa's.