10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Ontdek de plekken en bezienswaardigheden in Azerbeidzjan + verblijftips

Azerbeidzjan is een prachtig land, gelegen bij Armenië en Georgië en aan de Kaspische zee. Het land behoort tot Azië en Europa en is nog relatief onbekend onder toeristen. Daar gaat verandering in komen, want Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is één van de speelsteden van EK in 2020. Bakoe is dan ook een aanrader voor een leuke stedentrip. De stad heeft een mooi historisch centrum wordt steeds meer gemoderniseerd. Het is een bijzondere stad met veel bezienswaardigheden. Ook de stadjes Lahic en Sheki zijn zeer de moeite waard. Deze pittoreske stadjes zijn erg historisch en liggen midden tussen de bergen van de Kaukasus.

De bergen kun je zo intrekken en hier kun je genieten van prachtige uitzichten en ongerepte natuur. Ook het Nationaal Park Gobustan is erg bijzonder. Hier kun je allerlei rotstekeningen en moddervulkanen bewonderen. Kortom, er is van alles te doen en te zien in Azerbeidzjan! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Rondreis Azerbeidzjan:

Als reisbestemming is Azerbaijan totaal onbekend en dat is niet terecht. Je treft in één van ’s werelds snelst groeiende economieën. In de kosmopolitische hoofdstad Bakoe verrijzen megalomane gebouwen buiten de authentieke, monumentale binnenstad. Terwijl op het platteland de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Ervaar zelf tijdens je Azerbaijan rondreis alle hoogtepunten van dit land.

1. Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan met unieke bezienswaardigheden

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Bakoe is de prachtige hoofdstad van Azerbeidzjan en is tevens de belangrijkste havenstad aan de Kaspische zee. De stad heeft een rijke geschiedenis, waarbij het door zijn strategische ligging vaak is veroverd en welvarende periodes heeft gekend. Sinds de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan wordt de stad steeds moderner en het is dan ook een groeiende en ontwikkelende stad. In het centrum van Bakoe zie je dan ook hoge indrukwekkende gebouwen verschijnen en er staan veel kantoorpanden en hotels.

Voor de echte historie van Bakoe, moet je zeker een bezoekje brengen aan het oude centrum Icheri Sheher. Hier kun je onder andere de bekende maagdentoren vinden. Deze 12e eeuwse wachttoren is één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Ook het Shirvanshah Paleis en de oude stadsmuren zijn erg mooi. Zeker het paleis is erg indrukwekkend en moet je dus zeker van binnen en van buiten verkend hebben.

Het oude centrum wordt gekenmerkt door smalle steegjes en gezellige pleinen en je moet er dus zeker een lange wandeling maken. In het moderne gedeelte van de stad kun je de Flame Towers vinden. Het bestaat uit 3 torens in de vorm van een vlam en het is dus een indrukwekkend gebouw, die je zeker gezien moet hebben.

Zoek je een hotel in Bakoe?

Ontdek de beste hotels op Booking.com.

2. Lahic, klein dorp in de heuvels van de Grote Kaukasus

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Lahic is een klein pittoresk dorpje in de heuvels van de Grote Kaukasus. Het stadje is erg klein met minder dan 1000 inwoners, maar is de laatste jaren steeds meer in trek bij toeristen. Je kunt het stadje bereiken via mooie kronkelweggetjes die door de groene landschappen leiden. Het stadje staat bekend om de prachtige ambachten die hier worden uitgeoefend. Zo vind je hier enorm veel koperslagers en tapijtwevers die de mooiste producten maken.

De koperbewerking in Lahic staat zelf op Unesco lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Bij een bezoek aan het dorp kun je veel leren over deze ambachten en kun je tevens de mooiste producten kopen. Je vindt er daarnaast het Lahic Museum of Local History, waar je van alles kunt leren over Lahic. Het stadje zelf is daarnaast ook erg gezellig. Je vindt er stenen vakwerkhuizen in smalle steegjes en in de groene omgeving kun je ook heerlijk wandelen.

3. Ontdek het Nationaal Park Gobustan in het oosten van Azerbeidzjan

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Het Nationaal Park Gobustan is een cultuurlandschap en nationaal park in het oosten van Azerbeidzjan, op 60 kilometer van Bakoe. Het park is mooi groen met veel rotsen en grotten. In het park kun je meer dan 6000 rotstekeningen vinden, waarvan de meeste tussen de 5000 en 20000 jaar oud zijn. Deze tekeningen zijn werelderfgoed en laten mensen, dieren en rituelen zien.

Bij een bezoek aan het nationaal park kun je heerlijk wandelen en deze verschillende rotstekeningen bezichtigen. Naast de tekeningen, kun je in Gobustan National Park ook nog de bekende Mud Volcanoes vinden. In het gebied kun je 300 van de in totaal 700 moddervulkanen ter wereld vinden. Deze modder vulkanen borrelen en spuiten soms modder uit en het is dan ook een bijzonder schouwspel, dat je zeker niet mag missen.

Tip! Vulkanische woestijn: Langs de Kaspische kust reis je naar de vulkanische woestijn ten zuiden van Bakoe. Hier vind je duizenden rotsschilderingen uit de vroege steentijd. Verder zie je een aantal bizarre moddervulkanen in een leeg maanlandschap.

4. Het eeuwig brandende vuur Yanar Dag, bezienswaardigheid ten noorden van Bakoe

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Yanar Dag is een eeuwig brandend vuur, gelegen langs een heuvel, op enkele kilometers ten noorden van Bakoe. Het mysterieuze vuur is in de jaren 1950 per toeval ontbrandt en heeft sindsdien altijd aan gestaan. Dit bijzondere fenomeen is tot stand gekomen door de aardgassen die geleidelijk aan door de poreuze bodem uit de grond ontsnappen. Door deze constante stroom van gas blijft het vuur altijd in dezelfde mate branden.

De vlammen kunnen soms wel 3 meter hoog zijn en zeker ‘s nachts kun je hier genieten van een prachtig schouwspel. Bij Yanar Dag kun je daarnaast een interessant museum vinden, waar je alles kunt leren over de natuur in de omgeving. Ook is er een amphitheater voor voorstellingen en is er een exhibitie met stenen kunstwerken, die je zeker niet mag missen.

5. Sheki, prachtige stad in de bergen van de zuidelijke Kaukasus

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Sheki is een prachtig stadje, gelegen aan de voet van de bergen van de zuidelijke Kaukasus. Het stadje ligt op een hoogte van 500 meter en wordt omringd door besneeuwde bergtoppen en groene bossen. Je kunt er in de omgeving prachtig wandelen en het stadje zelf is ook zeker de moeite waard. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en dit zie je zeker terug in de historische gebouwen. Zo kun je er een mooi paleis vinden en staan er overal pittoreske vakwerkhuizen.

Het paleis werd in de 18e eeuw gebouwd door de Khan en is prachtig versierd met kleurrijke fresco’s en glas-in-loodramen. Het is een aanrader om een paar uur door Sheki te wandelen. Daarbij kom je allerlei schattige theehuizen en gezellige terrasjes tegen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en je kunt hier echt even tot rust komen.

Hoteltip! Ga voor een sterrenbehandeling en geniet van service van wereldklasse in Sheki Palace Hotel. Je kunt in de restaurants Shebeke en Terrace genieten van de Azerbeidzjaanse keuken.

6. Lake Göygöl, prachtige bezienswaardigheid in het westen van Azerbeidzjan

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Lake Göygöl is een prachtig meer in het westen van Azerbeidzjan, tussen de bergen van de Murovdag. Het natuurlijke meer is ontstaan toen de rivier Kurecay tijdens een aardbeving werd geblokkeerd. Dit resulteerde in een prachtig meer met helder water die wordt omringd door hoge bergen en groene bossen. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en vanaf de hoger gelegen bergen, heb je een indrukwekkend uitzicht op het bijzondere meer.

De beste vakantiedeals voor Azerbeidzjan:

7. Kaukasus gebergte, unieke bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

De Kaukasus is een gebergte dat zich uitstrekt over Azerbeidzjan, Armenië, Georgië en Rusland. Het gebergte bestaat uit de Grote Kaukasus en de Kleine Kaukasus. Beiden lopen door Azerbeidzjan heen en zijn absoluut de moeite waard. De gebergtes worden gekenmerkt door hoge besneeuwde toppen, groene bossen en diepe meren. Je kunt er heerlijk wandelen en dorpjes zoals Lahic en Sheki zijn de perfecte uitvalsbasis voor lange wandelingen.

De hoogste berg in Azerbeidzjan is de Bazardüzü. De 4485 meter hoge berg ligt op de grens met Rusland en avonturiers kunnen hier een klim naar de top wagen. Xinaliq is één van de bekendste dorpjes in de omgeving. Dit dorpje heeft een perfecte ligging tussen de bergen en veel bergwandelaars en toeristen verblijven dan ook in het pittoreske dorpje.

8. Ivanovka, bezienswaardigheid in de regio Ismayilli

10 x de beste bezienswaardigheden in Azerbeidzjan

Ivanovka is een klein plaatsje in de regio Ismayilli, gelegen tussen de groene heuvels.Het stadje is gesticht door Molokanen, een kleine religieuze groep uit Rusland. Deze Molokanen zijn Rusland uitgezet en hebben toen besloten om in Azerbeidzjan hun eigen stadje te stichten. Het volk heeft erg traditionele gewoontes en het is dan ook een erg bijzondere plek om te bezoeken. Het is daarnaast de laatste plek in de wereld waar je nog Kolkholz kunt vinden. Kolkholz zijn collectieve boerderijen die stammen uit de sovjet unie. Het is een bijzondere levensstijl die je bij een bezoekje aan het stadje kunt ontdekken.

9. Lənkəran, stadje aan de zee in het zuiden van Azerbeidzjan

Lenkeran is een klein stadje in het zuiden van Azerbeidzjan, gelegen aan de zee. Het badplaatsje is erg gezellig en in de zomer is het er heerlijk warm en kun je er genieten van de kust en de stranden. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen en te genieten van het mediterraanse klimaat. Het stadje zelf is ook erg gezellig. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs historische gebouwen en de stad staat tevens bekend om zijn kleurrijke bloemen. Lenkeran is een belangrijke thee producent en je kunt er dus vele gezellige theehuizen vinden.

10. Shirvan National Park, bezienswaardigheid in het oosten van Azerbeidzjan

Het Shirvan National Park is een mooi nationaal park in het oosten van Azerbeidzjan. Het park werd gesticht in 2003 om het bijzondere landschap te beschermen. Je vindt er een semi-woestijn landschap met heuvels en verschillende meren en kanalen. Er komen veel diersoorten voor waaronder een bedreigde gazelle soort, wolven, flamingo’s en bevers. Je kunt in het park heerlijk rondwandelen en genieten van de rustige natuur.

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.