10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

Hoogtepunten van Cyprus

Cyprus is een prachtig land in het zuidoosten van Europa, gelegen in de Middellandse zee. Het is een land met een rijke geschiedenis en er is dan ook van alles te zien en te doen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in Paphos. Deze archeologische stad staat vol met historische gebouwen en je kunt er genieten van een gezellige haven en centrum. Ook Nicosia is een echte aanrader. Deze stad wordt door een grens gescheiden in twee delen en het is dan ook een erg bijzondere stad om te bezoeken. Op zoek naar een beetje natuur? Breng dan een bezoekje aan het Troödosgebergte. In dit gebergte kun je heerlijk wandelen en het mooie Kykkosklooster bekijken. Kortom er is van alles te doen en te zien in Cyprus! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

1. Paphos

Vliegen vanaf 86 euro: Bekijk hier de beste deals.

Paphos is een prachtige havenstad in het Zuidwesten van Cyprus. De stad heeft een enorme archeologische waarde en staat daarom ook geheel op de werelderfgoedlijst. Je kunt er de mooiste bezienswaardigheden van Cyprus vinden en je mag deze stad dan ook zeker niet missen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Kasteel van Paphos. Dit kasteel is een oud fort dat aanvankelijk werd gebruikt door de byzantijnen om de haven te verdedigen. Sindsdien is het een aantal keer verwoest en opgebouwd en tegenwoordig kun je er veel leren over de rijke geschiedenis. Ook de Tombs of kings moet je zeker bezoeken tijdens een vakantie in Paphos. Deze archeologische vindplaats staat vol met grote mooie graven, waar vroeger koningen in werden begraven. Bij de Archeologische Site van Kato Paphos. Hier kun je prachtige villa’s en monumenten uit de oudheid bewonderen. Het stadje zelf is daarnaast ook erg leuk. Je vindt er een schattig oud centrum en je kunt er genieten van lekkere restaurantjes bij de oude haven.

Op zoek naar een leuk hotel?

Roman Boutique Hotel is een prachtig boutique hotel, gelegen bij het centrum van Paphos en op slechts 1 kilometer van de haven. De kamers zijn prachtig ingericht met schilderingen en beelden van de Griekse oudheid. Je kunt er daarnaast heerlijk dineren en er worden vaak muziekavonden georganiseerd. Bekijk hier alle hotels in Paphos.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

2. Nicosia

Nicosia is de bijzondere hoofdstad van Cyprus. De stad bevindt zich op de grens tussen het Griekse Cyprus en het Turkse Cyprus. Er loopt dan ook een grens dwars door de stad, die de twee delen van elkaar scheidt. Je vindt hier een gedemilitariseerde zone die door de verenigde naties wordt onderhouden en het is zelfs de laatst verdeelde hoofdstad in de hele wereld. Het is dan ook een bijzondere plek om te bezoeken, waar je veel bezienswaardigheden kunt vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Hadjigeorgakis Kornesios huis. Het huis werd vroeger bewoond door een rijke zakenman en is goed bewaard gebleven. Ook de Selimiye Moskee is erg mooi. Deze moskee was vroeger een kathedraal maar is na de komst van de turken omgebouwd in een moskee. Het is daardoor een bijzonder bouwwerk die je zeker niet mag missen. In het oude stadscentrum kun je heerlijk wandelen en genieten van de oude vakwerkhuizen en de mooie stadsmuur.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

3. Troödosgebergte

Het Troödosgebergte is een prachtig gebergte, gelegen in het westen van Cyprus. Het gebergte bestaat uit indrukwekkende toppen, groene bossen en gezellige dorpjes. Het is een populaire bestemming voor toeristen, omdat je hier even verkoeling kunt vinden in de hete zomer. Je vindt er de mooiste wandeltochten en je kunt er daarnaast ook excursies doen met de bus. De hoogste bergtop in het gebergte is de Olympus met zijn 1952 meter. Je kunt een mooie uitdagende wandeling maken naar de top en eenmaal aangekomen heb je een adembenemend uitzicht op de regio. In het gebergte vind je daarnaast ook veel bezienswaardigheden. Zo zijn er 9 byzantijnse kerken te vinden en moet je ook zeker een kijkje nemen bij het Kykkosklooster.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

4. Akamas Peninsula National Park

Akamas is een prachtig schiereiland in het noordwesten van Cyprus. Op het eiland vind je een mooi groen nationaal park, waar je heerlijk kunt wandelen. Het eiland wordt gekenmerkt door hoge kliffen, lange stranden, de diepblauwe zee en groene bossen. Je vindt er veel verschillende wandelpaden, waar je de ongerepte natuur uitstekend kunt verkennen. Vanaf de hoge kliffen heb je een prachtig uitzicht op de zee en bij de lekkere stranden kun je genieten van een stranddag. Daarnaast kun je hier ook de mooie karetschildpadden vinden. Deze bijzondere schildpadden leggen hier hun eieren en dit is dan ook erg bijzonder om mee te maken. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van het Akamas Peninsula National Park zijn de Baden van Aphrodite. Via een mooie wandelroute langs aangelegde tuinen en groene bossen, kom je aan bij de baden. Volgens de legende heeft het water van de baden een verjongende werking en vooral de omgeving is erg mooi en rustig.

Genieten van de natuur van Cyprus? Dat kan op een mooie wandelvakantie, waarbij je Akamas Peninsula en Phaphos helemaal gaat ontdekken. Ontdek de archeologische vindplaatsen en ruige kliffen en maak er een echte sportieve vakantie van. Bekijk hier de 8 daagse reis naar Cyprus.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

5. Larnaca

Vliegen vanaf 87 euro: Bekijk hier de beste deals.

Larnaca is een gezellige badplaats in het zuidoosten van Cyprus. De stad trekt jaarlijk veel toeristen door de heerlijke stranden en de mooie promenade. De stad is dan ook de perfecte bestemming voor een zonvakantie. In de stad zelf kun je lekker rondstruinen en genieten van mooie bezienswaardigheden. Zo vind je er een middeleeuws kasteel met een prachtig uitzicht over de zee. In dit kasteel kun je veel leren over de geschiedenis van Cyprus. Ook het Larnaca District Archeological Museum is een echte aanrader. Je kunt er mooie archeologische vondsten zien waarvan sommige teruggaan naar de prehistorie. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen bij het zoutmeer van Larnaca. Dit kunstmatige meer werd vroeger gebruikt voor de winning van zout en je kunt er de mooie Hala Sultan Tekke-Moskee vinden.

Vakantie in Cyprus! Vind de leukste vakantiehuizen en vakantieparken, waar je kunt genieten van het strand, de zee en de zon. Bekijk hier de beste vakantiedeals.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

6. Kykkosklooster

Het Kykkosklooster is een prachtig klooster, midden in de groene bossen van het Paphos Farhan Forest. Daarnaast ligt het klooster op 1318 meter hoogte, midden in het Troödosgebergte. Het is een orthodox klooster wat vroeger werd bewoond door monniken en tegenwoordig is opengesteld voor toeristen. Je kunt het klooster bereiken via een mooie bergweg en in de zomer vind je er ook vaak kraampjes met eten en souvenirtjes. Het klooster is erg populair doordat je er prachtige mozaiek kunt vinden. De kleurrijke mozaïeken laten verschillende scenes uit de bijbel zien en zijn dus erg bijzonder. Daarnaast vind je er nog vele andere kunstwerken zoals een icoon van de heilige maagd en je kunt er veel leren over het klooster bestaan.


10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

7. Limassol

Limassol is een mooi havenstadje, gelegen aan de zuidkust van Cyprus. Het stadje Beschikt over een nieuwe en een oude haven. In de nieuwe haven vertrekken de ferry’s naar andere steden aan de middellandse zee en in de oude haven kun je genieten van charmante vissersbootjes en leuke restaurantjes. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs de mooie promenade of de verschillende bezienswaardigheden in de stad verkennen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij Ayia Napa Cathedral en de Moskee van Limassol. Deze religieuze gebouwen zijn mooi versierd en moet je zeker van binnen en van buiten bekijken. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Kasteel van Limassol. Het middeleeuwse kasteel is erg mooi en je vindt er een museum over de middeleeuwen. In Limassol kun je genieten van veel leuke restaurants en winkeltjes en het is er altijd gezellig druk.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

8. Cape Greco National Forest Park

Het Cape Greco National Forest Park is een prachtig nationaal park in het zuidoosten van Cyprus. Het nationaal park wordt gekenmerkt door ruige kliffen, een helderblauwe zee en velden met bloemen en planten. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de mooie uitzichten over de zee. Het is daarnaast mogelijk om er allerlei bootexcursies te doen waarbij je zelf kunt gaan snorkelen en zwemmen. Het helderblauwe water rond de kaap is heerlijk warm en het is de perfecte plek voor een verkoelende duik. Bij het nationaal park kun je daarnaast twee leuke badplaatsen, Ayia Napa en Protaras, vinden. In deze stadjes kun je genieten van leuke uitgaansgelegenheden, lekkere restaurantjes en mooie stranden. Ze vormen de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Kaap Greco.

Op zoek naar een leuk vakantiehuisje?

Bij Elizawashere.nl vind je een verzameling van gezellige villa’s waar je echt kunt genieten van de rustige omgeving van Cyprus. De villa’s beschikken vak over een lekker zwembad en bevinden zich niet midden in de stad. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes in Cyprus.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

9. Kourion

Kourion is een belangrijke archeologische vindplaats in het Zuidwesten van Cyprus. Kourion was vroeger een stad die vanaf de oudheid tot de middeleeuwen heeft bestaan. De stad is door verschillende volkeren bewoond en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Na de middeleeuwen is de stad grotendeels verwoest, maar gelukkig zijn na veel opgravingen, grote delen van de stad te bezichtigen. Zo kun je er een kijkje nemen bij de publieke baden, een necropool, het nymphaeum, het huis van de gladiator en het amphitheater. In het amphitheater kun je zelfs allerlei leuke voorstellingen en concerten bijwonen. De omgeving van de historische stad is daarnaast ook erg mooi. Je kijkt uit op de blauwe zee en je kunt er zelfs genieten van mooie stranden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Cyprus

10. Rots van Aphrodite

De Rots van Aphrodite is een mooie rots in het zuidwesten van Cyprus. De rots bevindt zich in de buurt van Paphos en ligt op een paar meter van de kust. De rots wordt omringd door de zee en een heerlijk strand en je kunt de rots vanaf de weg al in de zee zien liggen. De legende gaat dat op deze plek Aphrodite, de godin van de schoonheid, is geboren uit de golven van de zee. Bij een bezoek aan de rots kun je genieten van het fijne strand en is het ook zeker een aanrader om een duik te nemen in het blauwe water. Daarbij kun je de rots van dichterbij bewonderen en er gaat zelfs het verhaal dat zwemmen rond de rots je geluk brengt!

Enthousiast geworden?

Meer over Cyprus lezen? Bekijk dan ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.