6 tips voor een succesvolle interrail reis

6 tips voor een succesvolle interrail reis

Als je gaat interrailen, kom je er onderweg achter dat je een paar dingen bent vergeten of toch niet zo handig hebt geregeld. Zo is je backpack misschien niet goed ingepakt of heb je net niet de juiste apps op je telefoon. Wij hebben 6 tips voor jullie om te zorgen dat je die fouten niet maakt op je eerste interrail. Hierdoor kun je dan zorgeloos in elke trein stappen met een lichte backpack met alle essentiële spullen.

1. Check van tevoren of je reserveringen nodig hebt

Tijdens het interrailen kom je ook wel eens treinen tegen, waar je een reservering nodig hebt. Dit kan je soms nog regelen op het vertrekstation, maar betekent ook vaak dat je niet met de trein mee kan of hoge reserveringskosten moet betalen. Het is dus slim om thuis al je reserveringen in orde te maken. Zo heb je voor sommige transnationale en bijna alle nachttreinen wel een reservering nodig. Voor het reserveren moet je vaak nog wel een klein bedrag betalen maar dat betekent wel dat je een stoel of bed hebt, waar je je lange reis op kunt doorbrengen. Ook in treinen waar geen reservering verplicht is, kan het slim zijn om wel een stoel te reserveren. Het is tijdens het hoogseizoen namelijk erg druk in de trein en het kan dan voorkomen dat je de hele reis op de grond moet zitten.

Tip: Bij NS International kun je precies vinden voor welke treinen je wel en niet een reservering nodig hebt.

2. Neem niet te veel kleren mee tijdens een interrail

Als je op interrail bent, moet je tijdens het reizen veel sjouwen met je backpack tussen de stations en hostels. Een goed advies is daarom om licht in te pakken. In de zomer kun je veel dunne en luchtige kleren meenemen die je makkelijk kan oprollen in je backpack. Afhankelijk van hoeveel dagen je gaat interrailen, kun je zelf beslissen hoeveel kleren je nodig hebt. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat je onderweg makkelijk kunt wassen. In bijna elk hostel heb je tegenwoordig wel een wasmachine en anders is er altijd wel een wasserette om de hoek. Zo hoef je dus niet voor elke dag een nieuw kledingsetje mee en dit bespaart je veel ruimte.

3. Neem naast kleren ook handige dingen mee

Tip: Naast kleren zijn er nog erg veel andere essentiële spullen die je zeker in je backpack moet hebben. Wij hebben voor jullie een lijstje opgesteld met de spullen die in veel situaties op interrail van pas komen:

  • Kampeerkussen: Een makkelijk opvouwbaar kussen die je kunt gebruiken tijdens lange treinritten.
  • Bestek: Het is altijd handig om bestek mee te nemen voor als je een lekkere salade of pasta wilt eten in de trein.
  • Hangslot: In hostels heb je vaak een kist of kluis om je spullen in op te bergen. Hiervoor moet je meestal je eigen slotje meenemen.
  • EHBO doos: Voor noodgevallen is het altijd handig om een EHBO doos te hebben. Zorg dat je er sowieso pleisters en aspirines in hebt zitten.
  • Wereldstekker: Niet in alle landen van Europa gebruiken ze dezelfde stekker als in Nederland. Zorg dus dat je dat van tevoren checkt en de bijpassende stekker bij je hebt.
  • Zonnebrandcrème en muggenspul: In de zomer is het natuurlijk belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon en muggen.

4. Download de juiste (reis)apps

Als je gaat interrailen is het handig om van tevoren de juiste apps alvast te downloaden. Zo moet je sowieso de Interrail app op je telefoon hebben staan. Met deze app kun je namelijk je reis uitplannen en kun je precies zien welke treinen je moet hebben en of je daarvoor een reservering nodig hebt. Ook de Booking.com, Airbnb app en de Hostelworld app zijn essentieel, zodat je alle reserveringen van overnachtingen bij de hand hebt. Om te kunnen navigeren in de stad kun je apps als Lonely Planet of 100% downloaden. Dit zijn reis apps waarop je leuke bezienswaardigheden, restaurants en clubs kunt vinden en daarnaast staan er vaak ook uitgebreide kaarten op. Superhandig dus voor het maken van een dagplanning en het vinden van je route.

Tip: Bekijk hier ’s Werelds beste Hostels

5. Bereken je budget en houd daar rekening mee

Een interrail reis is zeker niet goedkoop en er komen veel kosten bij kijken. Stel dus van tevoren al een budget voor je zelf op en weet hoeveel je per dag ongeveer te besteden hebt. Als je je route al hebt uitgestippeld, kun je ook alvast goedkope hostels en restaurantjes zoeken die binnen jouw prijsklasse vallen. Zo kun je voorbereid op vakantie en weet je precies waar je moet zijn voor een betaalbare reis. Ook kan het slim zijn om hostels al van tevoren te boeken, je kunt dan namelijk kiezen uit meer hostels en meer opties en de goedkope zitten dan nog niet vol. Als je je route nog niet wilt uitstippelen, is het in ieder geval slim om niet het eerste hostel in te lopen maar op de app van Hostelworld goed uit te zoeken welk hostel voordelig is.

6. Neem voldoende rust tijdens je interrail

Backpacken door Europa is ontzettend gaaf maar ook erg vermoeiend. Er komen zoveel nieuwe indrukken op je af van andere culturen, mensen en omgevingen. Daarnaast zit je ook nog eens veel in nachttreinen, waar je niet altijd even goed slaapt. Het is dus belangrijk om ook genoeg rust te nemen om weer even te kunnen opladen. Zorg dus dat je je reis niet te strak plant, zodat er ook ruimte is om even een dagje op het strand of in het hostel te rusten. Het is ook een goed idee om soms een privékamer in een hostel, een goedkoop hotelletje of een Airbnb te boeken. Hier slaap je namelijk even niet met anderen op een kamer en heb je dus geen last van snurkende mensen of dronken lawaaimakers. Je kan tijdens zo’n nacht dan weer even bijkomen.

Lees ook onze nieuwste blogs:

Geschreven door Redactie Dolopreizen.nl

De redactie van Dol op Reizen schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends.

Onze nieuwste artikelen

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Op zoek naar een leuke, veelzijdige vakantiebestemming? Denk dan eens aan Malta! Doe inspiratie op met deze top 10 bezienswaardigheden.