10 x de beste bezienswaardigheden in Córdoba

10 x de beste bezienswaardigheden in Córdoba

Ontdek 10 bezienswaardigheden voor je bezoek aan Córdoba + leuke activiteiten

In deze blog nemen we je mee op een virtuele reis naar Córdoba; een stad doordrenkt met cultuur in het hart van Andalusië. Córdoba heeft veel bezienswaardigheden die getuigen van haar rijke verleden en diverse invloeden, waaronder de Romeinse brug en Arabische vesting Torre de la Calahorra. Daarbij staat het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis, lekker eten of gewoon wilt genieten van een gezellige stadssfeer; Córdoba heeft voor ieder wat wils. Dus leun achterover, ontspan en laat je inspireren door 10 mooie bezienswaardigheden in deze Spaanse stad!

1. Wandel over de indrukwekkende Romeinse brug van Córdoba

Romeinse brug van Córdoba

De Puente Romano, oftewel de Romeinse Brug van Córdoba, is een indrukwekkende historische structuur die de rivier de Guadalquivir overbrugt en het oude stadscentrum van Córdoba verbindt met Campo de la Verdad. De brug is oorspronkelijk in de eerste eeuw voor Christus gebouwd door de Romeinen en heeft door de eeuwen heen vele aanpassingen ondergaan, waarbij de huidige structuur voornamelijk uit de Middeleeuwen stamt. De 247 meter lange en 9 meter brede brug heeft zestien bogen, waarvan er slechts twee nog origineel Romeins zijn.

Aan de noordkant van de brug bevindt zich de Puerta del Puente, een imposante toegangspoort, terwijl de zuidkant wordt gemarkeerd door de Torre de la Calahorra, een voormalige Arabische vesting. Midden op de brug staat een standbeeld van Santa Raphael, de beschermheilige van Córdoba, dat in 1651 werd geplaatst. Verder heb je vanaf de brug een prachtig uitzicht op de Mezquita; de kathedraal van Córdoba.

Tip: ontdek Córdoba tijdens een privé begeleide wandeltocht. Tijdens deze tour, van 3 tot 6 uur lang, kom je langs de hoogtepunten van de stad. Zo verken je onder andere de Romeinse Brug en de Joodse wijk. Boek tickets.

2. Bewonder de unieke architectuur van de Mezquita-kathedraal

De Mezquita kathedraal in Córdoba

De Mezquita-kathedraal in Córdoba is een uniek architectonisch monument dat de complexe geschiedenis van de regio weerspiegelt. Oorspronkelijk stond hier een Visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de Moorse verovering in 711 werd de kerk omgevormd tot een moskee, waarbij de karakteristieke rood-witte bogen en 1200 marmeren zuilen uit nabijgelegen Romeinse villa’s werden gebruikt. De moskee, ooit de grootste van Europa, bood plaats aan 20.000 moskeegangers.

Na de christelijke herovering in 1236 werd de moskee ingewijd als kathedraal. Koning Ferdinand III en keizer Karel V lieten de kathedraal uitbreiden en verfraaien, waardoor een unieke mix van Moorse en christelijke bouwstijlen ontstond. De Mezquita-kathedraal is beroemd om haar Patio de los Naranjos, de voormalige minaret die nu een klokkentoren is, en de indrukwekkende gebedsruimte met 860 zuilen. Dit historische monument, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is een essentieel bezoek voor elke reiziger in Andalusië.

Tip: ga mee met een rondleiding door de Mezquita en sla de wachtrij over! Tijdens deze tour neemt een gids je mee door het interieur en de binnenplaats van de kathedraal. Boek tickets.

3. Maak een uitstapje naar het historische museum in de Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra in Córdoba

De Torre de la Calahorra, aan de zuidkant van de Romeinse brug in Córdoba, is een historisch monument dat zijn oorsprong vindt in de islamitische periode. Gebouwd als verdedigingsfort, heeft de toren door de eeuwen heen verschillende functies gehad, waaronder als gevangenis en onderwijscentrum. In 1931 werd de Torre de la Calahorra uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument en later tot onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Tegenwoordig herbergt de toren het Levende Museum van al-Andalus, dat bezoekers meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van de stad. Daarbij wordt aandacht besteed aan de co-existentie van christelijke, joodse en islamitische culturen. Verder kun je vanaf de top van de toren genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over het historische centrum van de stad.

De 10 mooiste dorpen in Andalusië

4. Verken de Joodse Wijk van Córdoba, in het noordoosten van de stad

Joodse wijk van Córdoba

De Joodse wijk van Córdoba, bekend als de Judería, is een betoverende buurt vol smalle, bloemrijke straatjes, pittoreske huisjes en kleine pleintjes. Deze wijk herbergt een rijke geschiedenis, waarin Joden tijdens de Arabische periode vreedzaam samenleefden met de Moren en zelfs hoge functies bekleedden. De Judería ligt in het noordoosten van de stad, vlakbij de iconische Mezquita. Mooie bezienswaardigheden in de wijk zijn onder ander de historische synagoge, een architectonisch en cultureel juweel, en het Casa de Sefarad, een museum over de Joodse geschiedenis. Tegenwoordig is de Judería een levendig gebied vol tapasbarretjes, souvenirwinkels en de Zoco markt, waar je lokale kunstwerken kunt vinden.

Verblijftip! Ziza is een prachtig appartement in de buurt van de Joodse wijk van Córdoba. Het verblijf beschikt onder andere over een badkamer met een bad en terras. Ook verzorgt de accommodatie iedere ochtend een heerlijk ontbijt.

5. Proef lokale specialiteiten bij Mercado Victoria

Mercado Victoria in Córdoba, gelegen in de historische Victoria-tuinen, is de eerste gastronomische markt van Andalusië. De markt is gehuisvest in een 19e-eeuwse constructie en heeft meer dan 20 kraampjes met een breed scala aan gerechten. Zo kunnen bezoekers genieten van lokale specialiteiten zoals salmorejo en flamenquines, naast internationale smaken uit de Aziatische, Arabische en Argentijnse keuken. Voor heerlijke cocktails en gezellige muziek is Premium bar Sojo Mercado een aanrader. De markt is van zondag tot en met woensdag tot middernacht en op donderdag tot en met zaterdag tot 2 uur ’s nachts geopend. Het is de ideale plek om te genieten van zowel eten als het bruisende nachtleven van Córdoba.

Geniet nog meer van culinair Córdoba met een tapastour! Tijdens deze gastronomische tocht neemt een gids je mee naar verschillende restaurants in het oude centrum van de stad. Hier kun je genieten van drie traditionele tapas; ‘mazamorra’, ‘berenjenas califales’ en ‘rabo de toro’. Boek tickets.

6. Loop door de toegangspoort Puerta del Puente

Puerta del Puente Córdoba

De Puerta del Puente in Córdoba is een historische stadspoort die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, toen de stad een ommuurde vesting was. Hoewel we weinig weten over de oorspronkelijke Romeinse poort, stond er waarschijnlijk een standbeeld van de godin Venus bovenop. Tijdens de islamitische periode stond deze poort bekend onder verschillende namen, zoals Bab al-Qantara en Bab al-Wadi, en diende het als de hoofdpoort van de stad. In de 16e eeuw werd de poort herbouwd in renaissancestijl ter ere van het bezoek van koning Filips II. Het huidige monument, ontworpen door Hernán Ruiz III, bevat Dorische zuilen en inscripties die refereren aan dit koninklijke bezoek. Puerta del Puente werd in de 20e eeuw losgekoppeld van de stadsmuren en omgevormd tot een triomfboog.

7. Bezichtig Palacia de Viana, een paleis met schitterende patio’s

Palacia de Viana Córdoba

Het Palacio de Viana in Córdoba, gelegen aan Plaza de Don Gome, is een indrukwekkend paleis uit de 14e eeuw dat zowel een historisch als artistiek monument is. Hoewel de buitenkant eenvoudig oogt met zijn witte muren, onthult het interieur een rijkelijk versierd paleis met twaalf schitterende patio’s en een prachtige tuin. Het paleis, beheerd door de Cajasur Foundation, biedt een authentieke blik in het leven van de aristocratie. Zo worden er originele meubels, kunstwerken en erfstukken getoond, verzameld door 18 eigenaren over vijf eeuwen. Palacio de Viana werd in 1981 uitgeroepen tot Nationaal Historisch-Artistiek Monument en is een van de best bewaarde statige huizen in Spanje

Tip: boek een rondleiding door Palacio de Viana. Tijdens deze tour verken je de verschillende kamers en patio’s van het paleis. Boek tickets.

8. Ontdek het plein Plaza del Potro met een renaissancefontein

10 x de beste bezienswaardigheden in Córdoba

Plaza del Potro is een pittoresk plein in het centrum van Córdoba, dat zijn naam dankt aan een renaissancefontein uit 1577, versierd met een figuur van een veulen dat het wapenschild van de stad vasthoudt. Dit plein, gelegen in de wijk Axerquia, was in de middeleeuwen een handelscentrum en een ontmoetingsplaats voor schurken in de Gouden Eeuw. Nog steeds heeft het een historische charme, dankzij de smalle straatjes en houten bloembakken. Een bekende bezienswaardigheid aan het plein is de Posada del Potro, een oude herberg die door Cervantes werd genoemd in zijn roman “Don Quichot”. Daarnaast bevinden zich aan het plein het Museum voor Schone Kunsten en het Julio Romero de Torres Museum. Verder staat er sinds 1924 een monument ter ere van de aartsengel Rafaël.

Top 10 bezienswaardigheden in Granada

9. Laat je betoveren door het Alcázar van Córdoba, een 14e-eeuws paleis

10 x de beste bezienswaardigheden in Córdoba

Het Alcázar de los Reyes Cristianos, gelegen in het historische centrum van Córdoba aan de Guadalquivir, bevat een prachtige mix van christelijke en islamitische stijlen. Gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van koning Alfonso XI, diende het als residentie voor vorsten zoals Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Dit indrukwekkende kasteel, oorspronkelijk uit de 13e eeuw met barokke toevoegingen, heeft door de jaren heen diverse functies vervuld, waaronder als hoofdkwartier van de Inquisitie en later als gevangenis. Het fort, bijna rechthoekig van vorm, heeft vier imposante torens en bevat binnenplaatsen vol exotische bloemen, aromatische kruiden en volwassen bomen. Een van de hoogtepunten is de Hal van de Mozaïeken met Romeinse kunstwerken en de in Arabische stijl gebouwde baden. De uitgestrekte Mudejar-tuinen met marmeren vloeren en rustgevende waterpartijen maken een bezoek aan het Alcázar een serene ervaring.

Op vakantie naar Andalusië? Doe reisinspiratie op bij TUI! Hier worden verschillende bestemmingen, accommodaties en vluchten voor je op een rij gezet.

10. Bezoek de Koninklijke Stallen, een ‘Kathedraal voor paarden’

Koninklijke Stallen Córdoba

De Caballerizas Reales, oftewel Koninklijke Stallen, in Córdoba is een historisch gebouw dat dateert uit de 16e eeuw en oorspronkelijk werd opgericht door Koning Felipe II voor het fokken van kwaliteitsvolle paarden voor de Koninklijke familie. Het gebouw is ontworpen door Diego López de Haro en bevindt zich naast het Alcázar de los Reyes Cristianos. Na een verbranding in 1734 werd het gebouw volledig herbouwd onder het bewind van Koning Fernando VI, waarbij de oorspronkelijke structuur behouden bleef. De indrukwekkende stallen, die Jorge Luis García Lorca omschreef als een “Kathedraal voor paarden”, zijn verdeeld in drie gangen met stevige stenen pilaren en inwendige bogen die de paardenboxen omringen. Tegenwoordig worden de Caballerizas Reales gebruikt voor het spektakel “Pasión y duende del Caballo Andaluz”, een paardensportshow voor een breed publiek.

Tip: bezoek de paardensportshow in de Koninklijke Stallen. Deze show combineert paarden en flamenco in een gebouw met een rijke geschiedenis. Boek tickets.

Lees meer over Andalusië

Veelgestelde vragen over Córdoba

Wat is het weer & klimaat in Córdoba?

Het weer en klimaat in Córdoba is mediterraan met hete, droge zomers en milde, natte winters. De zomertemperaturen kunnen regelmatig boven de 40 graden Celsius uitkomen, terwijl de winters zelden onder de 0 graden dalen.

Wat is de beste reistijd voor Córdoba?

Beste reistijd voor Córdoba is van maart tot mei of van september tot november. In deze maanden liggen de maximutemperaturen tussen 20 tot 28 graden Celsius.

Hoe ver is het rijden naar Córdoba?

Córdoba ligt op 2.149 km van Nederland. Met de auto is het 23 uur rijden.

Geschreven door Isa Bulthuis

Onze nieuwste artikelen

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

Op vakantie naar Andalusië? Of je nu gaat voor een rondreis of stedentrip, we zetten de beste bezienswaardigheden voor je op een rij.