10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Ontdek de hoogtepunten van Georgië

Georgië is een prachtig land in Oost-Europa. Het land wordt steeds populairder onder toeristen en dat is ook niet zo gek, want het is er werkelijk waar prachtig. Zo vind je er het beroemde Kaukasus Gebergte. Je kunt hier prachtig wandelen en genieten van de mooiste uitzichten. Ook vind je er allerlei leuke bergdorpjes zoals Kazbegi en Ushguli, waar je kunt genieten van alle rust en ruimte. De hoofdstad Tbilisi is ook zeker een bezoekje waard. Hier kun je een mooi historisch centrum vinden en er zijn diverse mooie kathedralen. Op zoek naar de zon? Ga dan naar Batumi. Batumi bevindt zich aan de zwarte zee en er zijn allerlei heerlijke stranden en een leuke boulevard. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Georgië. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

1. Ontdek de Tbilisi, de hoofdstad van Georgië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Tbilisi is de prachtige hoofdstad van Georgië. De stad is erg modern en hip, maar je kunt er ook nog veel historische bezienswaardigheden vinden. Het oude centrum wordt gekenmerkt door gezellige straten, kleurrijke huizen en veel groen. Daarnaast vind je er invloeden van veel verschillende culturen en zijn er dus talloze bouwstijlen te vinden. De belangrijkste straat van Tbilisi is de Rustaveli Avenue. Deze straat is meer dan een kilometer lang en je vindt er veel leuke winkels en heerlijk restaurants. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het vrijheidsplein. Hier kun je diverse monumenten en het stadhuis van Tbilisi bewonderen. Twee kerken die je niet mag missen zijn de Sioniki Kathedraal en de Sameba Kathedraal. Deze kerken zijn prachtig versierd en moet je van binnen en van buiten bewonderen. Op zoek naar een beetje cultuur? Breng dan een bezoekje aan het Georgisch Nationaal Museum. In dit museum kun je alles leren over de rijke geschiedenis van Georgië en Tbilisi.

Hotel tip! Hotel Opinion is een fijn 3-sterren hotel op 600 meter van het Vrijheidsplein. De kamers zijn modern ingericht en ruim opgezet. Daarnaast is er een prachtig dakterras met weids uitzicht. Hotel Silver 34 Boutique is ook zeker een aanrader. Dit luxe 4-sterren hotel is klassiek ingericht en bevindt zich midden in de stad.

2. Kutaisi, prachtig stadje in het westen van Georgië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Kutaisi is een prachtig stadje in het westen van Georgië. Het stadje bestaat uit geplaveide straatjes, gezellige pleinen en leuke terrasjes. Je kunt er uren rondstruinen en genieten van de knusse sfeer. De stad zelf wordt omringd door heuvels en op één van die heuvels kun je de Bagratkathedraal vinden. Deze 11e eeuwse kathedraal is één van de belangrijkste bezienswaardigheden en je kunt er veel leren over de geschiedenis van Kutaisi. Daarnaast heb je er ook een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Gelati Klooster. Het klooster ligt iets verder uit de stad, maar is zeer de moeite waard. Het klooster stamt uit de twaalfde eeuw en je kunt er allerlei manuscripten en muurschilderingen uit de middeleeuwen bewonderen. Even genoeg gezien van de stad? Breng dan een bezoekje aan het Sataplia Nature Reserve. Hier kun je prachtige grotten bezoeken en zijn er zelfs dino voetafdrukken te bezichtigen.

3. Natuurpark Vashlovani National Park in het oosten van Georgië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Het Vashlovani National park is een prachtig natuurpark in het Oosten van Georgië. Het park is erg uniek en heeft een rijke biodiversiteit. Je vindt er bergen, bossen, woestijnen, steppes en overstromingsvlaktes. De verschillende landschappen wisselen elkaar af en je kunt hier dan ook dagen spenderen en telkens weer iets nieuws zien. Door het park heen, kun je talloze wandelroutes vinden van verschillende lengtes. Een wandelliefhebber zal zich hier dan ook zeker kunnen uitleven. Daarnaast kun je er ook vele diersoorten spotten. Zo kun je in het Vashlovani National Park de zeldzame Perzische panter vinden. Daarnaast komen er ook wolven, lynxen, bruine beren en hyena’s voor.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

4. Batumi

Batumi is de populairste zonvakantie bestemming in Georgië. Het stadje bevindt zich aan de kust van de Zwarte Zee en je kunt er genieten van heerlijke stranden en veel zon. De stad trekt jaarlijks veel lokale bevolking aan, maar het wordt ook steeds populairder onder toeristen. Het absolute hoogtepunt van Batumi is de boulevard die langs de kust loopt. De boulevard wordt gekenmerkt door luxe hotels, gezellige restaurants en hippe strandbars. Het is er dag en nacht gezellig druk en je kunt er lekker een hapje gaan eten. Daarnaast vind je in Batumi ook een oud stadscentrum. Je kunt er genieten van historische bezienswaardigheden en gezellige pleintjes. Je moet ook zeker een bezoekje brengen aan het Adjara museum. In dit museum kun je allerlei prachtige kunstwerken bewonderen. De Batumi botanische tuinen zijn ook een aanrader. Hier kun je heerlijk tot rust komen en genieten van de planten en bloemen.

Hotel Tip! Hotel Piazza Inn is een fijn 3-sterren hotel, midden in het oude centrum van Batumi. Het hotel beschikt ver een heerlijk restaurant en ligt aan een plein waar je meerdere gezellige terrasjes kunt vinden. Ook het Hotel Batumi World Palace is een echte aanrader/. Dit mooie 4-sterren hotel beschikt over luxe kamers en een dakterras, waar je heerlijk kunt eten.

5. Kazbegi en de Georgian Military Highway

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Kazbegi is een prachtig stadje in het Noorden van Georgië, omgeven door het Kaukasus gebergte. Rond het stadje vind je het Kazbegi National Park en de Kazbek berg. Je kunt er prachtig wandelen en genieten van een fantastisch uitzicht over de bergtoppen. Daarnaast vind je bij Kazbegi de Gergeti kerk. Deze bijzondere kerk bevindt zich op een heuvel en wordt omringd door besneeuwde bergen, wat zorgt voor een adembenemend plaatje. Je kunt de kerk van binnen en van buiten bezichtigen en er zijn prachtige wandeltochten in de omgeving. Om in Kazbegi te komen, moet je vanuit Tbilisi de Georgian Military Highway nemen. Deze weg staat bekend als één van de mooiste wegen en leid je door de bergen van de Kaukasus en langs mooie bezienswaardigheden en stadjes. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de weg is het Ananuri fort. Dit middeleeuwse fort bevindt zich aan de oevers van een meer en je hebt er een prachtig uitzicht.

6. Maak kennis met de historische provincie Svaneti

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Svaneti is een historische provincie in het noordwesten van Georgië. Svaneti bevindt zich in het Kaukasus Gebergte en je kunt er dus prachtig wandelen door de hoge bergtoppen. Je vindt er twee nationale parken, het Zemo Svaneti Planned National Park en het Racha-Lechkhum-Kvemo Svaneti Planned National Park. In beiden parken kun je talloze wandeltochten maken die je langs de besneeuwde toppen, dichte bossen, diepe meren en mooie rivieren leidt. In Svaneti vind je talloze dorpjes die je absoluut moet bezoeken. Eén daarvan is Ushguli. Dit prachtige stadje bevindt zich midden in weides en wordt omringd door bergen. Als je door dit stadje loopt, lijkt het net alsof je je weer even in de middeleeuwen waant. Ushguli wordt gekenmerkt door pittoreske stenen vakwerkhuizen en je kunt er genieten van alle rust en ruimte.

7. Wijngaarden van Kakheti

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Kakheti is een provincie in het oosten van Georgië. Kakheti wordt gekenmerkt door groene weides, besneeuwde bergtoppen, leuke stadjes en bovenal talloze wijngaarden. Kakheti staat dan ook bekend om de heerlijke wijnen die hier worden geproduceerd.Je kunt in de regio prachtige tochten maken, die je langs diverse wijnhuizen leiden. Bij de wijnhuizen kun je vaak overnachtingen boeken en is het mogelijk om diverse rondleidingen te volgen. Bij de rondleidingen kun je alles leren over de geschiedenis en productie van Georgische wijnen. In de verschillende stadjes in Kakheti, is het daarnaast ook mogelijk om de wijnen uit te proberen. Eén van de leukste stadjes is Telavi. Telavi bestaat uit gezellige straatjes, leuke restaurantjes en knusse pleinen.

8. Historische stad Mtskheta ten noorden van Tbilis

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Mtskheta is een historische stad, gelegen ten noorden van Tbilisi. De stad wordt gezien als de heilige hoofdstad van Georgië en het heeft dan ook een rijke geschiedenis. Mtscheta is de stad waar de Georgisch-Orthodoxe kerk is gesticht en je kunt er meerdere prachtige kerken en kathedralen bewonderen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Svetitschoveli-kathedraal. Deze kathedraal stamt uit de elfde eeuw en beschikt over veel mooie kunstwerken en versieringen. Je kunt in de kerk veel leren over de geschiedenis van het geloof in Georgië. Een andere aanrader is het elfde eeuwse Dzjvariklooster. Het klooster bevindt zich op een hoge klif en je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

9. Vardzia, prachtig grotklooste in het westen van Geogië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Vardzia is een prachtig grotklooster in het westen van Georgië. Het klooster werd gesticht in de twaalfde eeuw en werd gebouwd in de rots om te dienen als bescherming tegen de Mongolen. Het klooster bestond uit meer dan 6000 kamers en 13 verdiepingen en was dus eigenlijk meer een stad dan een klooster. Je vond er een kerk en een troonzaal en je kon het klooster bereiken door middel van een verborgen tunnel. In 1283 verwoestte een aardbeving een groot deel van de stad, waardoor de grotten nu van buitenaf te zien zijn. Je kunt deze blootgelegde kamers tegenwoordig bezichtigen en je kunt er van alles leren over het leven in een grottenstelsel. Daarnaast heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht vanaf het klooster.

10. Historische stadje Gori in het midden van Georgië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Georgië

Gori is een historisch stadje, gelegen in het midden van Georgië. Het stadje is erg bekend geworden, doordat het de geboorteplaats is van Joseph Stalin. Je kunt er dan ook het Joseph Stalin Museum bezoeken. In dit museum kun je alles leren over het leven van Stalin en het is dan ook erg interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Sovjet Unie. Naast het museum, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan het Gori Fort. Het fort bevindt zich op een heuvel en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving.

Wat is de beste reistijd voor Georgië?

Over het algemeen is de beste reistijd Georgië in de maanden april t/m september. In oktober en november valt er veel regen en daarom zijn dit minder geschikte maanden om af te reizen naar Georgië.

Hoe naar Georgië te reizen?

Georgian Airways vliegt rechtstreeks van Nederland naar Tbilisi. Dit is de beste optie. Vanaf eind april vlieg je met Transavia twee keer per week rechtstreeks naar Tbilisi.

Wat is het reisadvies voor Georgië?

Reis je naar Georgië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn in Georgië, wat je kunt doen in geval van nood, en hoe je je voorbereidt op jouw reis.

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.