10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

Hoogtepunten van de Achterhoek

De Achterhoek is een mooie streek gelegen in de provincie Gelderland. Het is een groen gebied met veel leuke dorpjes, mooie natuur en gezellige stadjes. De omgeving staat bekend om zijn rust en ruimte en je kunt hier dan ook even ontsnappen uit het drukke leven. Je kunt er heerlijk wandelen en de mooiste bezienswaardigheden bewonderen. De stadjes Ruurlo en Zutphen zijn zeer de moeite waard. Hier vind je leuke restaurantjes en kun je heerlijk rondstruinen. Ook Winterswijk is erg leuk. Hier kun je Villa Mondriaan bezoeken en bevindt zich een groot landgoed. Bij de Lochemse berg kun je lekker wandelen en bij Kasteel Huis Bergh waan je je even in het verleden. Kortom, er is van alles te zien en te doen in de Achterhoek. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

TIP: 10 mooie vakantiehuizen in de Achterhoek

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

1. Ruurlo

Ruurlo is een mooi dorpje in het zuiden van de Achterhoek. Het hoogtepunt van het dorpje is Kasteel Ruurlo. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd en is in handen van een adellijke familie. Sinds 2017 maakt het kasteel deel uit van Museum MORE en kun je er mooie kunstwerken bewonderen. Het kasteel is opengesteld voor publiek en je kunt in de omliggende tuinen heerlijk wandelen. Ook het oude stadscentrum van Ruurlo is zeer de moeite waard. Je kunt er genieten van pittoreske straatjes, gezellige restaurants en mooie kerken. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij de Dorpskerk en de St. Willibrorduskerk. Daarnaast vind je in Ruurlo ook het grootste doolhof van Nederland. Dit heggendoolhof is ontworpen door een Franse tuinarchitect en is een echte aanrader voor het hele gezin.

Hotel tip! Hampshire Hotel – Avenarius is een fijn 4-sterrenhotel gelegen bij het centrum van Ruurlo. Het hotel beschikt over ruime kamers en een lekker restaurant met terras.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Twente

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

2. Zutphen

Zutphen is een prachtig stad aan de rivier de IJssel. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en vormde een belangrijk handelscentrum in de middeleeuwen. Het is een Hanzestad waar je veel bezienswaardigheden kunt vinden. Zutphen staat bekend als de Torenstad en de skyline van de stad bestaat dan ook uit meerdere historische kerktorens. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Walburgiskerk en de Broederenkerk. De Walburgiskerk werd gebouwd in 1050 en beschikt over een kettingbibliotheek met meer dan 700 historische boeken. Ook de Drogenapstoren, de Wijnhuistoren en de Berkelpoort mag je zeker niet missen. Deze torens maakte vroeger deel uit van de middeleeuwse stadsmuur. Op zoek naar een beetje cultuur? Breng dan een bezoekje aan Musea Zutphen. In Musea Zutphen zijn twee musea gevestigd, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Je kunt er veel leren over de geschiedenis van Zutphen.

Hotel tip! Stadshotel & Proeflokaal ’t Oer is een fijn hotel gelegen in het centrum van Zutphen. Het hotel is modern ingericht en beschikt over een heerlijk proeflokaal waar je lokale gerechten kunt eten.

LEES OOK: De 5 mooiste vakantieparken in de Achterhoek

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

3. Bronkhorst

Bronkhorst is een klein stadje gelegen aan de IJssel, in het zuidwesten van de Achterhoek. Bronkhorst heeft sinds 1482 stadsrechten, maar heeft slechts 100 inwoners. Het is daarmee één van de kleinste stadjes van Nederland en mag je zeker niet missen bij een vakantie in de Achterhoek. Het stadje bestaat uit enkele pittoreske straatjes met historische boerderijen en gezellige cafeetjes. Je vindt er 38 rijksmonumenten waaronder de bijzondere Joodse begraafplaats. Deze begraafplaats is erg groen en een fijne plek voor een wandeling. Ook het kapelletje in Bronkhorst is de moeite waard. In Bronkhorst vind je een paar gezellige restaurants en cafés waar je een hapje kunt eten.

Op zoek naar een leuke camping? Vakantiedorp de Jutberg is een gezellige familiecamping, gelegen op een halfuur van Bronkhorst. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en er wordt een leuk animatieprogramma georganiseerd.

Lees tip! Dit zijn 10 pittoreske dorpjes in Gelderland

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

4. Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is een mooi kasteel gelegen in het zuiden van de Achterhoek. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht en vormt de grootste waterburcht van Nederland. Het kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw en staat midden in de groene bossen en velden van de Achterhoek. Je kunt het kasteel van binnen bewonderen en daarbij de uitgebreide kunstcollectie bekijken. Je vindt er namelijk veel Italiaanse schilderijen en Middeleeuwse handschriften. Je kunt de verschillende vertrekken bekijken en ervaren hoe het is om in een kasteel te wonen. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen in de tuinen. Je kunt er genieten van standbeelden en bloementuinen en het is een fijne plek voor een wandeling. In en rondom het kasteel worden vaak leuke evenementen georganiseerd.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Landal Vakantiepark Stroombroek is een fijn vakantiepark gelegen bij Kasteel Huis Bergh. Het vakantiepark ligt aan een prachtig meer met strand en je vindt er een zwembad, spa, bowlingbaan en midgetgolfbaan.

LEES OOK: 10 pittoreske dorpen in de Achterhoek

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

5. De Lochemse Berg

De Lochemse Berg is een hoge heuvel gelegen bij het stadje Lochem. De heuvel is 49,2 meter hoog en vormt het hoogste punt tussen de stadjes Lochem en Barchem. In het gebied ligt ook de Kale berg en je kunt er talloze mooie wandelpaden vinden, waarbij je de heuvels kunt beklimmen. Het is een groen gebied met veel bos en uitgestrekte vlaktes. Het is er altijd rustig en je kunt er dan ook heerlijk wandelen. Op de top van de Lochemse Berg staat een uitkijktoren. Helaas is deze toren niet langer opengesteld voor publiek maar het is nog steeds een mooi monument. In het gebied komen reeën, eekhoorns en vossen voor. Daarnaast verblijven er allerlei vogelsoorten en is het dus de perfecte plek voor een vogelliefhebber.

Hotel tip! Hotel de Lochemse Berg is een fijn 3-sterrenhotel gelegen op de Lochemse Berg. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en is modern en sfeervol ingericht.


10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

6. Enschede

Enschede is een mooie stad gelegen in Twente, net buiten de Achterhoek. Het is de grootste stad van Twente en heeft een rijke geschiedenis. De stad wordt gekenmerkt door historische gebouwen, gezellige straatjes en veel leuke winkels. Je moet er zeker een kijkje nemen bij de Oude Markt. Dit plein vormt het middelpunt van het centrum van Enschede. Op het plein staan de mooie Grote kerk en de Jacobuskerk en je kunt er genieten van veel leuke terrasjes. Vanaf de Oude Markt kun je langs het Stadhuis van Enschede lopen naar het Hendrik Jan van Heekplein. Hier wordt een leuke markt georganiseerd en vind je de leukste winkels. In Enschede staan veel interessante musea. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Rijksmuseum Twenthe. In dit museum vind je wisselende tentoonstellingen met moderne en klassieke kunst. Ook de Museumfabriek is erg leuk. In dit museum leer je alles over de natuur en cultuur van Twente.

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

7. Nationaal Landschap Winterswijk

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een groen gebied gelegen rond het dorpje Winterswijk, in het zuidoosten van de Achterhoek. Het gebied bestaat uit kleine percelen en grote essen die worden omringd door bomen, velden en kleine boerderijtjes. Het is een rustig gebied waar je erg ver kunt kijken en heerlijk kunt wandelen langs de weilanden. Je vindt er meer dan 300 kleine boerderijen en er staan her en der pittoreske kapellen en kloosters. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Steengroeve. Bij deze steengroeve wordt kalk gewonnen en is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Een paar keer per jaar wordt er een open dag georganiseerd en kun je de steengroeve daadwerkelijk bezoeken. Op andere dagen kun je in de omgeving rond wandelen en genieten van het mooie uitzicht.

Tip! Huur een natuurhuisje

In de Achterhoek kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in de Achterhoek.

8. Grolsch Brouwerij

Grolsch is het bekende biermerk uit de Achterhoek. Het bier werd voor het eerst in 1615 gebrouwen in Groenlo. Later is de brouwerij verplaatst naar Enschede. Het lekkere bier staat bekend om zijn groene beugelfles en de Grolsche brouwerij brengt ook verschillende andere bieren en speciaalbieren uit. De Grolsch Brouwerij in Enschede is opengesteld voor publiek. Je kunt er verschillende arrangementen boeken en alles leren over het productieproces van Grolsch. Je kunt er brouwerij tours, bierproeverijen en pubquizzen doen. Daarnaast vind je er ook een winkeltje, waar je allerlei bieren en merchandise kunt kopen.

9. Museum MORE

Museum MORE is een prachtig museum gelegen bij het dorpje Gorssel, in het westen van de Achterhoek. Het museum is gewijd aan Nederlandse modern-realistische kunst en is een initiatief van Hans Melchers. Zijn enorme collectie is ondergebracht in het museum en bestaat veelal uit prachtige schilderijen. Je kunt er werken bewonderen van schilders zoals Jan Mankes, Pyke Koch, Carel Willink en Wim Schuhmacher. Het museum is gevestigd in het oude gemeentehuis van Gorssel en is uitgebreid door architect Hans van Heeswijk. Daarnaast is er in 2017 een tweede vestiging van het museum geopend in het Kasteel Ruurlo. Hier kun je de collectie Carel Willink/Fong Leng vinden.

Op zoek naar een leuke camping? Vakantiepark De Vlinderhoeve is een prachtig vakantiepark gelegen in de groene omgeving van de Achterhoek. Het vakantiepark beschikt over twee meren en je kunt er genieten van mooie accommodaties.

10. Villa Mondriaan

Villa Mondriaan is een interessant kunstmuseum gelegen in Winterswijk, in het zuidoosten van de Achterhoek. In het museum kun je alles leren over de beginjaren van de schilder Piet Mondriaan. Het museum bevindt zich dan ook in het ouderlijk huis van de schilder en is een aanrader voor iedereen die fan is van de iconische kunst van Mondriaan. In het museum leer je op een interactieve manier over de ontwikkelingen die Mondriaan heeft doorgemaakt. Je vindt er zijn eerste werken die veelal bestonden uit portretten en landschappen. Daarnaast zijn er schilderijen van zijn vader en oom tentoongesteld en kun je er een winkel en cafeetje vinden.

Onze tips voor leuke accommodaties in de Achterhoek

Op zoek naar een vakantiehuisje in de achterhoek? Hier vind je een aantal mooie accommodaties in de Achterhoek die we voor je hebben uitgezocht!

Natuurhuisje in Miste – 5 personen

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

Dit prachtige natuurhuisje in Miste is een knusse woning. De inrichting van het huisje is knus en modern. Er zijn drie slaapkamers en er is een houtkachel voor de koude wintermaanden. Bij het huis zit een ruime tuin met een veranda. Ook zijn er ligbedden waar je op kunt zonnen tijdens de warme zomermaanden. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Vakantiehuis in Keijenborg – 4 personen

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

Dit vakantiehuis in Keijenborg is een prachtige bungalow op het platteland. Het huis is geschikt voor mindervaliden en is geheel drempelvrij. Vanuit het huisje heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en de tuin waar verschillende fruitbomen in staan. In de tuin vind je een loungeset en een speeltoestel voor de kinderen met een glijbaan. De inrichting is modern en strak en er is veel ruimte in het huis. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Vakantiehuis in Megchelen – 10 personen

10 x de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

Dit luxe vakantiehuis in Megchelen heeft alles wat je nodig hebt voor een heerlijk verblijf. Het huis is modern ingericht en heeft ruime kamers. Bij het huis zit een ruime tuin waar je kunt lezen op de schommelbank of kunt relaxen in de hottub of in de sauna. Op het ruime terras kun je in de zon of in de schaduw zitten. In het moestuintje bij het huis groeien verschillende kruiden die ook geplukt mogen worden. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Plan je vakantie in de Achterhoek:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over de Achterhoek? Dan vind je deze artikelen vast leuk:

Veelgestelde vragen over de Achterhoek, Gelderland

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden op de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Gelderland. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke activiteiten ondernemen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Veluwe.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in de Achterhoek?

Een natuurhuisje midden in de bossen, een villa aan de rand van de stad, of een vakantiehuis op het platteland, de Achterhoek heeft voor ieder wat wils. Lees hier alles over de mooiste vakantiehuizen in de Achterhoek

Wat zijn de mooiste dorpen van de Achterhoek?

Bronckhorst, Winterswijk en Bredevoort zijn schitterende stadjes in de Achterhoek. Bekijk hier 10 pittoreske stadjes en dorpen in de Achterhoek

Wat te doen in de Achterhoek?

Behalve de genoemde bezienswaardigheden in dit blogartikel, valt er in de Achterhoek nog veel meer te beleven! Bekijk de leukste uitjes, interessante musea, mooiste wandel- en fietsroutes en meer in de Achterhoek.

Wat zijn de mooiste campings in de Achterhoek?

In de Achterhoek vind je een aantal mooie campings waar je fijn kunt kamperen. Onze favorieten zijn Camping Jena, Camping De Twee Bruggen en Camping Groot Antink. Bekijk hier onze top 7 mooiste campings in de Achterhoek.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

Tiny house in de Achterhoek huren? Van eenvoudig tot luxe met wellnessfaciliteiten, we zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rij.