Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

De mooiste wandelroutes in de Achterhoek

De Achterhoek is een populair gebied om te fietsen en wandelen in de provincie Gelderland. De streek heeft een wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer! Je kunt er prachtig wandelen door het coulisselandschap met slingerende weggetjes, heggen en houtwallen. Je vindt er mooie wandelpaden door bossen, landgoederen en over heuvels. Op de routes kom je veelal leuke bezienswaardigheden en fantastische uitzichtpunten tegen, zoals Museum MORE, Kasteel Hackfort en de uitkijktoren Hulzenberg. Ontdek in dit artikel 10 mooie wandelroutes in de Achterhoek.

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen in de Achterhoek gebruiken wij de wandelgidsen De mooiste netwerkwandelingen editie Achterhoek en Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek. De gidsen zijn te koop bij Bol.com.

1. Döttinkraederoute Winterswijk – 10 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
Het rurale landschap bij Winterswijk

De Döttinkraederoute is een gemarkeerde wandelroute door Dottinkraede, een typisch Achterhoeks natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het bijna 22.000 hectare grote Nationaal Landschap Winterswijk. De Dottinkraede wordt gekenmerkt door fraaie loofbossen, struikjes en beekjes. De route gaat langs prachtig woud, wijn en water en begint bij het loofbos Dottinkraede aan de Ratumse Beek. Je komt langs Wijngaard Hesselink, waar vijftien verschillende wijnen geproduceerd worden. De wijngaard ligt in een idyllisch landschap, tussen de olijf- en palmbomen, en heeft diverse medailles gewonnen voor de heerlijke wijnen die ze maakt. ’s Zomers kun je hier heerlijk pauzeren op het terras en de wijnen proeven of genieten van een kopje koffie met appeltaart. Tip: van mei tot en met september wordt er iedere donderdag een rondleiding met wijnproeverij gegeven voor €11,50 per persoon. De wandelroute voert je ook langs fraaie boerderijen met afwisselend terrein en parkachtige elementen, zoals lanen en vijvers. De wandeling duurt ruim twee uur en is bewegwijzerd met bordjes met rode voetstapjes.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Winterwijk

Overnacht in een gerestaureerde boerderij iets buiten het centrum van Winterswijk. Meer informatie…

2. Kindernatuurpad ’t Hertenpad – 3 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
Landgoed Baak

Een leuke kinderwandelroute in de Achterhoek is Kindernatuurpad ’t Hertenpad. De wandelroute loopt rondom Landgoed Baak en door het Hertenbosch in Baak. Baak is een klein Achterhoeks dorpje, gelegen op zo’n kwartier rijden van Zutphen. De route heeft allerlei leuke elementen voor de kinderen. Zo kom je onderweg klimtoestellen, een hangbrug en een kabelbaan tegen. Ook vind je midden in het bos een blotevoetenpad, een kort parcours over verschillende ondergronden met een pomp om de voeten onder te wassen. Je kunt het natuurpad altijd bewandelen, maar het leukste is om de wandeling te maken wanneer café het Wapen van Baak is geopend. Dit is het startpunt van de wandelroute en hier kun je voor de kids rugzakjes ophalen waar een Hertenpadboekje met opdrachten, een spiegel, insectenpotje en zakje met gekleurde steentjes in zit. Je betaalt voor het rugzakje een borg van €10,00 die je bij inlevering na afloop van de wandeling weer terugkrijgt.

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in de Achterhoek

3. Rondwandeling ‘Ontmoet de Achterhoek’ – 700 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

De wandelroute Rondwandeling ‘Ontmoet de Achterhoek’ is een langeafstandswandeling die nog volop in ontwikkeling is. De rondwandeling wordt uitgestippeld door Mooi Achterhoek en moet in totaal maar liefst 700 kilometer lang worden met zo’n 60 etappes. De etappes zijn lijnwandelingen van 10 tot 20 kilometer lang en beginnen en eindigen indien mogelijk bij haltes van het openbaar vervoer. De route laat je kennismaken met het veelzijdige landschap van de Achterhoek en leidt je over mooie paden, zandwegen en rustige landweggetjes. Soms zijn wat drukkere wegen niet te vermijden, maar de routes gaan veelal door bossen, natuurgebieden, over weilanden en langs interessante bezienswaardigheden. De rondwandeling in zijn geheel zal uiteindelijk door alle dorpen en steden in de Achterhoek en Liemers gaan. Er staan op dit moment al 36 etappes online en Mooi Achterhoek streeft ernaar maandelijks twee nieuwe etappes uit te stippelen. Zij kondigen nieuwe etappes aan op hun Facebook-pagina.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Tip! Camping Jena

Groene, kindvriendelijke camping aan de rand van het bos in de Achterhoek. Meer informatie…

4. ANWB Wandelroute ‘Achterhoeks Coulisselandschap’ – 15 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
Bredevoort

De ANWB wandelroute Achterhoeks Coulisselandschap is een rondwandeling van het esdorp Aalten naar het historische vestingstadje Bredevoort en terug. De route gaat door het typische Achterhoekse coulisselandschap tussen de twee plaatsjes, waarbij je wandelt over akkers, door weiden, langs beekjes en door bossen. Tijdens de wandeling duiken hier en daar karakteristieke boerderijen met steile rode dennendaken op. Tip: Trek wat extra tijd uit voor een bezoek aan Bredevoort. Het vestingstadje heeft zich in 1993 namelijk omgedoopt tot boekenstad van Nederland. Voor een paar euro vind je hier een mooi boek, dus laat wat ruimte over in je rugzak! Daarnaast kun je in het stadje genieten van een bijzondere sfeer.


5. Wandelroute Molenplateau Boswachterij Ruurlo – 3 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
Kasteel Ruurlo en het bos in de omgeving

Op zoek naar een korte wandelroute of een rondwandeling die je samen met je trouwe viervoeter kunt maken? Dan is de Wandelroute Molenplateau Boswachterij Ruurlo van Staatsbosbeheer wellicht iets voor jou! Op de 2,5 kilometer lange wandelroute door de mooie bossen van Boswachterij Ruurlo zijn honden aangelijnd toegestaan. Het landgoed hoorde vroeger bij Kasteel Ruurlo. De route is vernoemd naar het molenplateau waar je langs wandelt: een verhoging in het landschap waar vroeger een molen stond. Vanaf het plateau heb je een mooi uitzicht over de naastgelegen heide. Het is een uitstekende plek voor een rustmoment tijdens je wandeling. De wandelroute is wit gemarkeerd en gaat langs één van de mooiste lanen in Boswachterij Ruurlo.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Tip! Vakantiehuis in Aalten

Dit vakantiehuis in Aalten is een sfeervol natuurhuisje met grote tuin in de Achterhoek. Meer informatie…

6. Het Liefdespad – 5 km

Nog een leuke wandeling in Ruurlo is het 5 kilometer lange Liefdespad. Deze wandelroute is voor iedereen geschikt: jong, oud, single of getrouwd. Het maakt niet uit. Maak bijvoorbeeld een fijne wandeling met je date. Je kunt elkaar ontmoeten op het station en vanaf daar het spoor van de pijlen volgen. Ben je al langer samen of wil je er samen met je gezin even lekker op uit, deel dan al gaande je geluk. Het wandelpad loopt dwars door de prachtige natuur en onderweg tref je speciale loveseats aan. Dit zijn kunstzinnige banken en stoelen die uiting geven aan de liefde voor de plek of een bepaald thema, zoals liefde voor het platteland of liefde voor techniek. De wandelroute gaat langs diverse bezienswaardigheden, zoals Museum MORE en het grootste doolhof van Europa. Ook kom je onderweg diverse horecazaken tegen waar je terecht kunt voor een kopje koffie en wat lekkers.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Tip! Vakantiehuis De Twee Bruggen

Heerlijk vakantiepark met binnen- en buitenzwembad in Winterswijk. Meer informatie…

7. Nordic Walkingroute Zelhem – 10 km

Deze heerlijke wandelroute in het Achterhoekse Zelhem is gemarkeerd met blauwe Nordic Walking bordjes. Natuurlijk hoef je niet per se een Nordic Walker te zijn om de route te lopen! De route start in het sfeervolle centrum van Zelhem en neemt je mee over de Langenberg, een voormalige vuilstort waar je vandaag de dag mooi kunt wandelen. De Langenberg is 43 meter hoog, waardoor je er van een uniek uitzicht kunt genieten dat tot ver in de Achterhoek reikt. Tijdens de wandeling kom je langs het Pelikaansebos en Museum Smedekinck. In het museum kun je zien hoe de lokale bewoners door de eeuwen heen hebben geleefd en gewerkt op het Achterhoekse platteland. Het museum bevindt zich in een gerestaureerde boerderij die in 1341 al werd genoemd als leengoed.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Camping tip! Groot Antink

Kleine natuurcamping met 25 ruime plaatsen in de Achterhoek. Meer informatie…

8. Wandelroute Hackfort, vlakbij Vorden – 16 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
Kasteel Hackfort

De Wandelroute Hackfort is een prachtige wandelroute van Natuurmonumenten door het typisch Achterhoekse landschap bij Vorden. Je wandelt over het mooie landgoed Hackfort en door het gezellige dorp Vorden. De wandelroute gaat over landelijke weggetjes, door kleinschalig agrarisch landschap en over imposante eikenlanen. Op het landgoed vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Hoogtepunten die je niet kunt missen op de route zijn de watermolen, kasteel Hackfort en de grote moestuin. Voor een hapje of een drankje kun je terecht in het koetshuis, waar zich Brasserie de Keuken van Hackfort bevindt. De ingrediënten voor de gerechten komen regelrecht uit de moestuin!

LEES OOK: Wat te doen in de Achterhoek? Dit zijn leuke bezienswaardigheden en activiteiten!

9. Wandelroute Bergherbos – 6 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Nog zo’n heerlijke route van Natuurmonumenten is de Wandelroute Bergherbos in Beek, vlak bij Doetinchem. Het Bergherbos is een prachtig natuurgebied met afwisselend bos in de gemeente Montferland, in het zuiden van de Achterhoek. Het Bergherbos ligt bovenop een stuwwal die 200.000 jaar geleden is ontstaan door opstuwing door ijs. Je kunt er genieten van mooie uitzichten over glooiende akkers. Onderweg kom je ook langs de uitkijktoren Hulzenberg, waar je al helemaal geniet van een schitterend uitzicht. Het uitzicht reikt helemaal tot Elten en de Veluwezoom. De wandeling kent pittige klimmetjes en is bewegwijzerd met rode pijltjes. Je kunt ook de kortere variant lopen. Deze is 4 kilometer en gemarkeerd met blauwe pijltjes.

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Miste

Knus vakantiehuis met grote tuin in Miste, in het buitengebied van Winterswijk. Meer informatie…

10. De Lochemse Bergroute – 8,5 km

Wandelen in de Achterhoek, de 10 beste wandelroutes!
De Lochemse Berg

Een route die ook niet mag ontbreken op het lijstje van mooiste wandelroutes in de Achterhoek is de Lochemse Bergroute. De wandelroute voert je door het glooiende landschap tussen Lochem en Barchem. Hier vind je de Kale Berg en de Lochemse Berg van maar liefst 49 meter hoog. De heuvel nodigt uit om te wandelen en op de top staat een uitkijktoren, genaamd ‘Belvedère’. Wist je dat dit ‘mooi uitzicht’ betekent? Jammer genoeg zullen we er niet achter komen hoe mooi het uitzicht vanuit de uitkijktoren daadwerkelijk is, want de toren is niet langer open voor publiek. Wel is de toren nog steeds een mooi monument om te bezichtigen. Het landschap bij de Lochemse Berg is gevarieerd met robuuste dennenbomen en beuken en biedt gelukkig ook mooie vergezichten. In het bos kun je allerlei dieren spoten, waaronder reeën, vossen, eekhoorns en de kleine ijsvogelvlinder.


Meer inspiratie voor vakantie in de Achterhoek? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen in de Achterhoek:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Achterhoek?

In de Achterhoek kun je heerlijk wandelen door een veelzijdig landschap. Onze favoriete wandelroutes in de streek zijn de Lochemse Bergroute, de ANWB Wandelroute ‘Achterhoeks Coulisselandschap’ en de Döttinkraederoute. Ontdek hier de 10 mooiste wandelroutes in de Achterhoek.

Wat te doen in de Achterhoek?

Ga er lekker op uit in de Achterhoek, waar je kunt genieten van rust, ruimte en het schitterende coulisselandschap! Bezoek het historierijke Zutphen, Museum MORE of één van de eeuwenoude kastelen. Ontdek hier de leukste dingen om te doen in de Achterhoek!

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Achterhoek?

Kasteel Ruurlo, Bronkhorst, de Lochemse Berg en Nationaal Landschap Winterswijk zijn bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in de Achterhoek.

Wat zijn de mooiste campings in de Achterhoek?

Camping Jena, Camping De Twee Bruggen en Camping Groot Antink zijn drie heerlijke campings in de Achterhoek. Bekijk hier de 7 mooiste campings in de Achterhoek!

Wat zijn de mooiste tiny houses in de Achterhoek?

Een tiny house vormt het hele jaar door een heerlijke uitvalsbasis voor wandelingen in de Achterhoek. We zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rij.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

Tiny house in de Achterhoek huren? Van eenvoudig tot luxe met wellnessfaciliteiten, we zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rij.