10 x pittoreske dorpen in Gelderland

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

Mooie dorpen in Gelderland

Gelderland is een schitterende provincie en rijk aan prachtige natuurgebieden, grote steden en pittoreske dorpjes. Wij hebben de mooiste dorpjes, kleine stadjes en plaatsjes voor je op een rijtje gezet die je zeker moet bezoeken als je in Gelderland bent! De plaatsen hebben een rijke geschiedenis en worden gekenmerkt door oude straatjes, kerkjes en historische panden. De dorpjes liggen verscholen in de prachtige natuur van de Veluwe, de Achterhoek of de Betuwe. Ben je benieuwd welke dorpjes je echt moet zien in Gelderland? Lees snel verder en bekijk hier 10 pittoreske dorpjes in de provincie Gelderland!

Overnachten in Gelderland? Ontdek hier de 10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

1. Elburg

Een leuk stadje in Gelderland om te bezoeken is Elburg. Deze Hanzestad is vooral beroemd geworden door de visserij. Het historische centrum heeft veel charme en bestaat uit oude gebouwen en kleine straten met klinkertjes. In de verschillende gebouwen vind je vandaag de dag restaurants, winkels en kleine speciaalzaakjes. De stad wordt omringd door grachten die gedeeltelijk gedempt zijn. Je kunt in Elburg de oude stadsmuren bewonderen. Een interessante bezienswaardigheid in Elburg is de Vischpoort. De stadspoort komt uit de 15e eeuw en is de enige nog overgebleven stadspoort van het stadje. Ook de haven van Elburg is een aanrader om te bezoeken. Een imposant gebouw om te bewonderen is het Gruithuis. Het huis werd rond 1400 gebouwd om ingrediënten voor bier, zoals gagel en hop, te verhandelen. De Sint Nicolaaskerk is een kerkje in het centrum die hoog boven het stadje uittorent. De toren van de kerk heeft geen spits, omdat in 1693 de bliksem is ingeslagen en toen de spits is afgebrand.

Overnachten in het groen? Landal Vakantiepark Landgoed ’t Loo is een goed beoordeeld vakantiepark in de bossen van de Veluwe. Op het park zijn er verschillende faciliteiten, zoals animatie, een zwembad, een zwemmeer en diverse horecagelegenheden.

LEES OOK: 10 rustieke dorpjes op de Veluwe

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

2. Doesburg

Net als Elburg is Doesburg ook een Hanzestad. Het kleine stadje heeft een rijke historie die eeuwen teruggaat. In de middeleeuwen werd deze stad een belangrijk handelspunt voor verschillende kooplieden uit Europa. Vandaag de dag is er in Doesburg van alles te beleven. Zo kun je door de schitterende straatjes struinen en genieten van al het moois om je heen. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Het internationaal Lalique Museum is gewijd aan Rene Lalique, een bekende edelsmid en glaskunstenaar uit de 19e eeuw. Ook de Mosterdfabriek aan de Boekholstraat is zeker een aanrader om te bezoeken. Heb je liever zin om te winkelen? Dan moet je naar De Gildehof. Dit is een leuk pleintje waar je verschillende ambachtelijke winkeltjes en ateliers aan kunt vinden. Wil je even bijkomen van al dat wandelen? Dan is Stadsbierhuys de Waag een goede optie. Dit is het oudste cafe van Nederland waar je vandaag de dag nog steeds terecht kunt voor een lekker drankje op het terras.

Op zoek naar een mooie familiecamping? Ardoer de Jutberg is een rustiek vakantiedorp vlak bij Doesburg waar jong en oud een heerlijke vakantie kan hebben. Op de camping is een zwembad met glijbaan, verschillende speeltuinen, animatie en nog veel meer

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

3. Bronckhorst

Bronckhorst is officieel het kleinste plaatsje in Nederland die ooit stadsrechten heeft gekregen. Het stadje is ontstaan aan de voet van het kasteel van de Heren van Bronckhorst die tussen de 12e en 16e eeuw een belangrijke positie hadden bij de Gelderse adel. in 1482 kreeg het plaatsje stadsrechten. Door de jaren heen zijn de stadsmuren, het kasteel en de grachten helaas vernietigd. Gelukkig is nog heel veel moois wat je kunt bezoeken in Bronckhorst. Het oude stadje kent geen nieuwbouw en daarom lijkt het alsof je in een dorpje van een paar eeuwen terug wandelt. Het plaatsje wordt gevormd door oude boerderijhuisjes, smalle straatjes met keien en een aantal bezienswaardigheden, zoals de slotkapel. In het dorpje vind je een aantal restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Daarnaast is het zeker een aanrader om de gallerijen de bezoeken. Beeldengalerij Lötters is een mooie galerij met verschillende beelden. Iets buiten de kern van het plaatsje ligt Het Kunstgemaal, een galerij waar je prachtige kunststukken kunt bewonderen.

Op zoek naar een natuurhuisje in het groen? Dit natuurhuisje in Brummen ligt op een paar kilometer van Bronckhorst en wordt omgeven door weilanden. De accommodatie is voor 2 personen en heeft een ruime en moderne inrichting.

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

4. Culemborg

Culemborg is een leuk stadje bij de provinciegrens van Utrecht en Gelderland. Het is een gezellig stadje om in te struinen en heeft zijn charme door de jaren heen goed weten te behouden. Er zijn verschillende lokale winkels waar je ambachtelijke producten en streekproducten kunt kopen. Daarnaast vind je in Culemborg ook verschillende boetiekjes waar je kleding, cadeaus of sieraden kunt kopen. In het stadje zijn er verschillende interessant monumenten, musea en gallerijen. In het Elisabeth Weeshuis Museum kun je van alles leren over de rijke geschiedenis van de stad. Ook in de Sint-Barbarakerk en in het Stadhuis van Culembourg kun je van alles leren over de stad. Het is ook zeker een aanrader om het Culemborgs Bakhuis te bezoeken. In deze bakkerij kun je heerlijke broodjes en koeken kopen. Vanuit de winkel kun je zo de bakkerij inkijken en krijg je letterlijk een kijkje in de keuken! Buiten het stadje vind je ook nog twee forten die je kunt bezoeken, fort Honswijk en fort Everdingen.

Tip! Huur een natuurhuisje

Huur een natuurhuisje in de bossen van de Veluwe of op het schitterende platteland van de Achterhoek of de Betuwe. Bekijk hier het complete aanbod natuurhuisjes in Gelderland!

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

5. Aalten

Vlak tegen de Duitse grens aan ligt het kleine dorpje Aalten. Vroeger was de plaats deel van de heerlijkheid Bredevoort totdat deze in 1795 werd opgedeeld in vier gemeentes waar Aalten er tegenwoordig eentje van is. In het centrum staat een oud kerkje, de Sint Helenakerk. Deze gotische kerk komt uit de 11e eeuw en heeft prachtige plafondschilderingen. In Aalten vind je ook een interessant museum, het Aaltens Industriemuseum. In dit streek historisch museum kun je van alles leren over de geschiedenis van Aalten en de omliggende dorpen. Daarnaast is Stoomweverij Driessen een interessante bezienswaardigheid als je meer te weten wilt komen over de textielproductie. Ook de molen van Aalten is een aanrader om te bezoeken. Korenmolen de Lelie staat een eindje buiten het centrum en werd gebouwd in 1974. Ben je tijdens de zomermaanden in Aalten? Dan is het zeker een aanrader om de AaltenDagen de bezoeken. Tijdens deze dagen in juli en augustus is er van alles te doen in het dorp, zoals een braderie, een rommelmarkt en verschillende sporten en spellen.

Meer info over de Achterhoek? Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden in de Achterhoek

Rustiek overnachten! Buitenplaats In Den Olden Bongerd is een ruim vakantiepark met mooie vakantievilla’s. Het vakantiepark ligt midden in de natuur van de Achterhoek op slechts een paar kilometer van Aalten.

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

6. Hattem

Op de grens van Overijssel en Gelderland ligt Hattem. Het stadje wordt voor het eerst rond 800 na christus in de geschiedenisboeken genoemd. Vanaf de 12e eeuw gaat de plaats zich ontwikkelen en krijgt het een eigen kapel. In 1299 krijgt het plaatsje stadsrechten en wordt het versterkt met stadsmuren. Vandaag de dag is er nog van alles te beleven in Hattem. Je kunt er heerlijk struinen door de oude straatjes. Ook zijn er een aantal musea in Hattem die erg leuk zijn om te bezoeken. Zo vind je er het Nederlands Bakkerijmuseum, waar je van alles kunt leren over het bakken van brood. Ook het Anton Piek Museum en het Voerman Museum zijn aanraders om te bezoeken. Een bekende bezienswaardigheid in Hattem is de Dijkpoort. Deze stadspoort komt uit de 14e eeuw en torent hoog boven de andere gebouwen uit. Ook de Andreaskerk aan de markt kun je van binnen en van buiten bewonderen. Wil je liever winkelen? Aan de kerkstraat vind je verschillende boetiekjes en bekende winkels waar je terecht kunt voor kleding, schoenen en andere dingen.

Lees tip! De top 20 vakantieparken in Gelderland

7. Asperen

In de Betuwe van Gelderland, net tegen de provinciegrens met Utrecht aan, ligt het plaatsje Asperen. Het dorpje aan de rivier de Linge heeft ruim 3000 inwoners en kent een rijke historie. Er is in het stadje van alles te zien en te beleven. De plaats wordt omringt door een oude stadswal waar je ook op kunt wandelen. Vanaf de stadsmuren heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Het pittoreske dorpje kent een prachtige kerk die zeker een bezoekje waard is, de Sint-Catharinakerk. Deze kerk komt uit de 15e eeuw en is de vervanger van een oudere kerk die tijdens een stadsbrand in vlammen is opgegaan. De laatgotische kerk is zeker een aanrader om ook even van binnen te bekijken. Asperen maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie en heeft ook oude sluisdieren die een bezoekje waard zijn. In het dorpje vind je een aantal interessant musea die je kunt bezoeken. Zo is er Museum Oud Asperen, waar je van alles kunt leren over het ontstaan van de plaats. Daarnaast vind je er het Nationaal Auto Miniatuur Museum Mindome waar je een grote collectie aan miniatuurauto’s kunt bewonderen. Ook Fort Asperen, iets buiten het het dorpscentrum, is zeker een bezoekje waard. In het imposante kasteel worden verschillende rondleidingen gegeven.

Natuurhuisje met hottub! Dit natuurhuisje in Vuren is een ruim vakantiehuis voor 2 personen en heeft een buitendouche en een hottub met schitterend uitzicht.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van de Betuwe

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

8. Nunspeet

Een toeristisch stadje op de Veluwe is Nunspeet. Rondom Nunspeet vind je verschillende campings en vakantieparken. Het stadje wordt omgeven door mooie bossen en ligt vlak bij het Veluwemeer. In Nunspeet is er van alles te doen en te beleven. Zo zijn er leuke winkelstraten waar je kunt shoppen. Op de Markt zijn een aantal leuke horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. In Nunspeet vind je een interessant museum, het Noord-Veluws Museum. In het museum vind je een permanent tentoonstelling die bestaat uit kunststukken van kunstschilders die in de periode 1870 tot 1950 de Veluwe bezochten om er te schilderen. Ook het bezoekerscentrum Nunspeet is een aanrader om te bezoeken. Hier kun je van alles te weten komen over de natuur rondom Nunspeet en kun je informatie krijgen over mooie wandel- en fietstochten in de omgeving. Bij het bezoekerscentrum staat ook de Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet. Vanaf deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de groene omgeving van Nunspeet.

Meer info over de Veluwe? Bekijk hier de leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

Luxe overnachten aan het Veluwemeer! Familiehuis Nunspeet is een ruim vakantiepark aan het Veluwemeer met diverse sportterreinen en een eigen zandstrand. Op het vakantiepark staan luxe villa’s en vakantiehuizen waar je een heerlijke vakantie kunt hebben.

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

9. Lochem

Lochem is een schattig stadje in de Achterhoek. Het stadje ligt aan de rivier de Berk en aan het Twente kanaal. Het plaatsje staat vooral bekend om de Lochemse Berg, een natuurrijke heuvel waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken. In Lochem vind je een aantal mooie bezienswaardigheden die een rijke historie kennen. In het dorpscentrum van Lochem staat onder andere het voormalige stadhuis en verschillende oude kerken, zoals de Gudulakerk en de Witte kerk. Het centrum van Lochem is erg pittoresk en je kunt er heerlijk struinen. Je vindt er leuke boetiekjes en winkels waar je lokale lekkernijen kunt kopen. Aan het marktplein liggen diverse horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een lekker drankje op het terras. Buiten het centrum van Lochem vind je ook een aantal hoogtepunten die je kunt bezoeken. Zo is Kasteel De Cloese een schitterende bezienswaardigheid op het platteland. Ook Landgoed Ampsen en Landgoed de Velhorst zijn mooie plekken om te bezoeken. Hier kun je prachtige wandelingen maken in de kasteeltuinen en in de bossen er omheen.

Overnacht bij de boer! Boerenbed Hoeve Lochem aan de Berkel is een rustieke boerencamping op een melkveehouderij. Er zijn verschillende dieren, kano’s en een boerderijwinkeltje waar je verse producten kunt kopen.

Lees tip! 10 rustgevende natuurgebieden in Gelderland

10 x pittoreske dorpen in Gelderland

10. Buren

Een pittoresk vestingstadje in Gelderland is Buren. De stad kreeg stadsrechten rond de 14e eeuw en wordt ook wel de Oranjestad genoemd. Buren heeft namelijk een speciale band met het koninklijk huis. Doordat Willem van Oranje eeuwen geleden is getrouwd met Anna van Buren, is Willem-Alexander graaf van Buren. Het stadje Buren is een beschermd dorpsgezicht en telt meer dan 100 rijksmonumenten. Het is een prachtig stadje om doorheen te wandelen. Ook kun je er een bezoekje brengen aan het Marechausseemuseum. Dit museum is gevestigd in een oud kasteel waar je van alles te weten krijgt over de organisatie van de militaire politie. Daarnaast kun je ook de verschillende kamers van dit historische gebouw bewonderen. De Sint-Lambertuskerk, de meeste bekende kerk van Buren, is erg opvallend doordat de toren rood gekleurd is. De kerk, uit de 14e eeuw, is vooral bekend omdat Willem van Oranje hier in 1551 trouwde met Anna van Buren. In het voormalige Stadhuis vind je Museum Buren. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van dit interessante stadje. 

Plan je vakantie in Gelderland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Gelderland? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over Gelderland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Gelderland?

Paleis het Loo, Nijmegen en Arnhem zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Gelderland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Gelderland!

Wat zijn leuke plaatsen op de Veluwe?

Nunspeet, Apeldoorn en Garderen zijn een aantal leuke plaatsen op de Veluwe. Bekijk hier alle leuke plekken en activiteiten op de Veluwe!

Wat zijn mooie vakantieparken in Gelderland?

Vakantiepark Ackersate, Vakantiepark Berkenrhode en Landal Vakantiepark Landgoed ’t Loo zijn een aantal schitterende vakantiepark in Gelderland. Bekijk hier de top 20 vakantieparken van Gelderland

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Gelderland?

In de Betuwe, de Veluwe en de Achterhoek in Gelderland vind je een aantal prachtige natuurhuisjes. Bekijk hier de 10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Wat zijn rustgevende natuurgebieden in Gelderland?

De Mookerheide, het Speulderbos en de Ooijpolder zijn een aantal rustgevende natuurgebieden in Gelderland. Bekijk hier de hele lijst en ontdek 10 rustgevende natuurgebieden in Gelderland!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x mooie campings in Gelderland

10 x mooie campings in Gelderland

Bekijk 10 mooie campings in Gelderland en beleef een heerlijke kampeervakantie tussen de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels.