Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

De mooiste wandelroutes in Gelderland

De Achterhoek en de Veluwe zijn populaire natuurgebieden om te wandelen in Gelderland, maar behalve deze twee gebieden heb nog veel meer mooie wandelgebieden in de provincie! Zo kun je in het Land van Maas en Waal en in de Ooijpolder prachtige wandelingen maken. Vergeet ook zeker de Betuwe niet, waar je kunt genieten van de vele fruitgaarden, groene weides en schitterende bloesems. In de provincie kun je wandelen langs rivieren, over landgoederen en genieten van de mooiste uitzichtpunten. Bekijk hier 10 mooie wandelroutes in Gelderland!

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen in Gelderland gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Gelderland. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Wandelroute Streekpad Betuwe – 150 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

De Betuwe is een prachtige streek in het zuiden van Gelderland en erg geliefd bij wandelaars. Dit komt doordat de streek rijk is aan fruitgaarden en schitterende landschappen met bloesems. Nergens in Nederland wordt zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe! Het Streekpad Betuwe of Betuwepad is een kersverse wandelroute van 150 kilometer lang, bestaande uit 12 etappes. De route werd in 2021 uitgezet en verschijnt medio 2022 als wandelgids. Wel is de route nu al online beschikbaar. De meerdaagse wandelroute voert je door groene weides, uiterwaarden, karakteristieke stadjes en langs slingerende rivieren. In het voorjaar kun je genieten van de bloeiende boomgaarden en in de nazomer kom je onderweg de leukste fruitstalletjes tegen. Doordat de langeafstandswandelroute in meerdere etappes opgesplitst is, kun ervoor kiezen om de hele route in meerdere dagen te lopen of om één van de aanbevolen etappes te kiezen.

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden in de Betuwe

2. Wandelroute Struinen door de Moringerwaarden – 9 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Camping De Wildhoeve

Gezellige familiecamping met zwembad in Epe. Meer informatie…

De wandelroute Struinen door de Moringerwaarden is een circa twee uur durende wandeling in het Land van Maas en Waal. De route is bewegwijzerd met groen paaltjes en gaat door het oostelijke deel van de Gouden Ham; de Moringerwaarden. De Gouden Ham is een groot en veelzijdig waterrecreatiegebied in de regio. Het gebied herbergt een grote variatie aan water- en zangvogels, waaronder de ijsvogel, aalscholver en de zanglijster. De wandelroute voert je door het boerenweiland, over een dijk en een bruggetje. Tijdens de wandeling kun je genieten van vele doorkijkjes op het binnenmeer en het recreatiegebied. De gevarieerde vegetatie met kruidenrijk gras en vele soorten bomen en struiken is een lust voor het oog. In het voorjaar kun je extra genieten van de bloeiende meidoorn en de hondroos. Ook een schitterend aanzicht is de grazende kudde randrode runderen in de Moringerwaarden. Dit oude veeras dreigde uit te sterven, maar de boeren en natuurinstanties hebben dit gelukkig weten te voorkomen. In het late voorjaar krijgen ze kalfjes, waarmee je ze tot laat in de herfst samen ziet staan.

3. ANWB Wandelroute ‘Een afwisselend hoevenlandschap’ – 12 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!
Kasteel Oldenaller

‘Een afwisselend hoevenlandschap’ is een ANWB wandelroute door de omgeving ten oosten van Nijkerk. Nijkerk ligt in de regio Gelderse Vallei, tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Ooit stroomde de Maas door dit gebied, maar in de IJstijd kreeg de rivier een zetje westwaarts toen een reusachtige ijslob haar dal ingleed. De dikke ijslobben stuwde de bodem op, waardoor er wallen en dalen in het landschap ontstonden. Nu is de Gelderse Vallei een nattig gebied met nog wat restjes kwetsbaar blauwgrasland en mooie bossen en heide. Het landschap is open en weids met akkers, weilanden en her en der een boerderij. Dit wordt ook wel het hoevenlandschap genoemd. Grootgrondbezitters legden ten oosten van Nijkerk fraaie parkbossen en buitenplaatsen met mooie landhuizen aan, waardoor het gebied nóg afwisselender werd. De wandelroute neemt je dan ook mee naar een aantal fraaie kastelen, landgoederen en boerderijen en is lekker afwisselend.

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Gelderland

Dit vakantiehuis in Aalten is een sfeervol natuurhuisje met grote tuin in de Achterhoek. Meer informatie…

4. ANWB Wandelroute ‘Rondje Ooijpolder’ – 7 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Nog een mooi wandelroute van de ANWB in Gelderland is ‘Rondje Ooijpolder’. De Ooijpolder is een nat gebied ten oosten van Nijmegen waar de rivier de Waal lange tijd vrij spel had. Het is een rustgevend gebied om te wandelen, bestaande uit kleine dorpen, boerderijen, stukken bos en water. Je vindt er polderland en moerasgrond, dat vele vogels trekt. Zo kun je er onder meer de zwarte stern, de roerdomp en de grote karekiet spotten. Ook grazen er in de ruige graslanden Konikpaarden en Gallowayrunderen. De wandelroute voert je langs dijken, oude riviergeulen en verlaten steenfabrieken waar vroeger rivierklei werd afgegraven en tot stenen werd gevormd. Ook vind je langs de Waal strandjes met opvallen wit zand, waar je bij mooi weer een duik in het water kunt nemen. Natuurlijk kun je er ook gewoon even gaan zitten om de talrijke schepen die voorbij varen te bewonderen.

LEES OOK: 10 Rustgevende natuurgebieden in Gelderland

5. Groene Wissel Wolfheze – Kasteel Doorwerth – 16 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!
Kasteel Doorwerth

De Groene Wissel Wolfheze – Kasteel Doorwerth is een wandelroute in het Renkums Beekdal in Gelderland. Dit Beekdal bevindt zich op de Zuid Veluwe en werd meer dan 100.000 jaar geleden gevormd door schurend smeltwater. Het is een belangrijke schakel in de Renkumse Poort die de overgang vormt van de hoge, droge Veluwe naar de lage, natte uiterwaarden van de Rijn. In de uitwaarden vind je ook het middeleeuwse Kasteel Doorwerth. Het is een waterburcht uit de 13e eeuw waar je nog diverse vertrekken kunt bewonderen zoals ze er vele eeuwen geleden uit zouden hebben gezien. Ook kun je in de orangerie van het kasteel terecht voor een lekkere lunch of een kopje koffie. De wandelroute is zeer afwisselend met af en toe een stevige klim. De wandeling neemt je onder andere mee door het sprengenbos van Wolfheze, langs Heveadorp en over de beroemde Italiaanse Weg naar Kasteel Doorwerth.

6. Baanbrekerpad Bommelerwaard – 10 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!
Kasteel Ammersoyen

Het Baanbrekerpad is het eerste Klompenpad in de Bommelerwaard, regio Rivierenland. Klompenpaden gaan vaak over historisch tracé en over onverharde paden. Het is dan ook aan te raden waterdicht en stevig schoeisel te dragen. In de Bommelerwaard kun je heerlijk struinen over historische paden, langs de uiterwaarden en het boerenland. Het Baanbrekerpad voert je door het buitengebied van Ammerzoden en Well. Tijdens de wandeling maak je kennis met het rivierenlandschap in al haar dynamiek. Stroomruggen, vroegere rivierbeddingen, relicten van vroegere dijkdoorbraken en verdedigingswerken. Je komt het allemaal tegen! Onderweg kun je ook het majestueuze Kasteel Ammersoyen bezoeken. Dit middeleeuwse kasteel is één van de best bewaarde waterburchten van Nederland. Je kunt er ook pauzeren in het Koetshuis, waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Het wandelpad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Overnacht in Kasteel Ammersoyen

Overnacht als een royalty in de bed & breakfast van Kasteel Ammersoyen. Meer informatie…

7. Trage Tocht Laren – 13 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!
Huis Verwolde

De Trage Tocht Laren is een prachtige, afwisselende wandelroute in Gelderland. Je start de wandeling in Laren in de Achterhoekse Graafschap en wandelt over het uitgestrekte Landgoed Verwolde. Het gebied wordt gekenmerkt door kleinschalige weilanden, bossen, landschapselementen als houtwallen en lanen, beken en steilranden. Huis Verwolde stamt uit 1776 en wordt omringd door een prachtige tuin. Het park is aangelegd in Franse stijl, symmetrisch en met strakke, rechte lijnen. De theeschenkerij bij Huis Verwolde biedt gelegenheid voor thee met gebak of een lekkere lunch.

8. Wandelroute Duivelsberg – 3 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

De Wandelroute Duivelsberg is een korte wandelroute met mooie vergezichten in het zuidoosten van Gelderland, in het Rijk van Nijmegen. De Duivelsberg ligt vlak bij de Duitse grens en in de omgeving leven alle spechtensoorten die Nederland rijk is. De route leidt je langs akkers, door loofbos en oud beukenbos. De wandeling is afwisselend en uitdagend met veel hellingen, smalle bospaadjes en trappen. Onderweg kom je regelmatig bankjes tegen waar je even kunt gaan zitten om van de omgeving te genieten. De route is rood gemarkeerd en start bij het pannenkoekenrestaurant. De ideale plek om uit te rusten na een lekkere wandeling! Op slechts 250 meter van het pannenkoekenrestaurant vind je ook een mooi uitzichtpunt. Honden mogen aangelijnd mee op de route.

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Camping De Betuwe Hoeve

Camping De Betuwe Hoeve is een kleine charme camping in Ommeren. Meer informatie…

9. NS-wandeling Belmonte – 10 of 16 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

De NS-wandeling Belmonte is een heerlijke, afwisselende wandelroute in Gelderland. De route start bij station Ede-Wageningen en loopt door het uitgestrekte bos De Sysselt, langs de slingerende Molenbeek, over de Wageningse Berg en door de botanische tuin Belmonte. Vanaf de Wageningse Berg kun je genieten van fraaie uitzichten over de Nederrijn en de Betuwe. De beroemde botanische tuin is het mooie slotstuk van de wandeling. Hier bloeien prachtige magnolia’s en rododendrons. Ook vind je er een uitkijkpunt waar je een schitterend uitzicht hebt over de uiterwaarden van de Nederrijn. Je kunt kiezen om de hele route te lopen (16 km) of de route inkorten door na 10 kilometer naar de bushalte Begraafplaats Wageningen te lopen. Honden zijn aangelijnd toegestaan op de route.

10. Wandelroute familiepad Harskamp – 2 km

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Op zoek naar een wandelroute in Gelderland geschikt voor het hele gezin? Dit familiepad in het bosrijke gebied bij Harskamp is zowel geschikt voor kinderen als om met de hond te lopen. Rolstoelen en kinderwagens kunnen over het pad door de verharding. De route gaat door een hondenlosloopgebied, dus je trouwe viervoeter kan hier lekker uitrazen. Het verharde pad is niet gemarkeerd, maar kun je gewoon volgen. Het pad slingert heerlijk tussen de bomen door en start bij de parkeerplaats Hoog Buurlo aan de Hoog Buurloseweg in Harskamp.

Wandelen in Gelderland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Putten

Knus vakantiehuis aan de rand van het grootste bos van Nederland! Meer informatie…

Meer inspiratie voor vakantie in Gelderland? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen in Gelderland:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Gelderland?

Een paar van de mooiste wandelroutes in Gelderland zijn het Betuwepad, de NS-wandeling Belmonte en de wandelroute Duivelsberg. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in Gelderland.

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Gelderland?

Vakantiepark Ackersate, Landgoed de IJsvogel en Vakantiepark Berkenrhode zijn drie van de mooiste vakantieparken in Gelderland. Meer vakantieparken bekijken? Ontdek hier de 20 mooiste vakantieparken in Gelderland!

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Gelderland?

De mooiste natuurgebieden van Gelderland zijn het Nationaal Park Veluwezoom, het Kootwijkerzand en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden van Gelderland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Gelderland?

Ben je er nog niet uit welke bezienswaardigheden je tijdens je vakantie in Gelderland gaat bezoeken? Wij helpen je aan de 10 mooiste! Zo mag je het Kröller-Müller Museum, Paleis Het Loo en het Nationaal Park Hoge Veluwe niet missen!

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

10 x mooie campings in Gelderland

10 x mooie campings in Gelderland

Bekijk 10 mooie campings in Gelderland en beleef een heerlijke kampeervakantie tussen de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels.