10 natuurgebieden in Gelderland

10 natuurgebieden in Gelderland

Ontdek de natuurgebieden in Gelderland

Gelderland is een prachtige provincie in het oosten van Nederland. In Gelderland kun je genieten van leuke dorpen, het Veluwemeer, historierijke steden en natuurlijke prachtige natuurgebieden. Er is zo veel te doen en daarom is Gelderland ook een populaire vakantiebestemming voor veel toeristen. Bij Gelderland denk je al snel aan de Veluwe, maar weet je dat Gelderland nog veel meer te bieden heeft?! Ontdek bijvoorbeeld de Mookerheide of de uiterwaarden van de Ooijpolder. Wil je op de fiets Gelderland ontdekken? De Betuwe is een ideaal fietsgebied. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over de natuurgebieden die Gelderland te bieden heeft? Lees dan snel verder en ontdek 10 rustgevende natuurgebieden in Gelderland.

10 natuurgebieden in Gelderland

1. Nationaal Park Veluwezoom: bekend natuurpark op de Veluwe

Een van de bekendste natuurgebieden van Gelderland is Nationaal Park Veluwezoom. Het is een van de twee nationale parken van de Veluwe. Het gebied is meer dan 5000 hectare groot en is het oudste nationale park van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bossen, uitgestrekte heide, glooiende velden en verschillende zandverstuivingen. Het is een rustig gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De Veluwezoom is rijk aan flora en fauna en dierenliefhebbers kunnen zich er dan ook helemaal uitleven. Zo kun je er wilde zwijnen, vossen, edelherten en hagedissen bewonderen. Je kunt er genieten van de stilte en echt even helemaal tot rust komen. Een aanrader is om de Posbank te bezoeken. Deze heuvel is bijna 90 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving!

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Eerbeek ligt aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom en is geschikt voor 4 personen. Het huisje is van alle gemakken voorzien en is modern ingericht.

10 natuurgebieden in Gelderland

2. Kootwijkerzand: uitgestrekt zandstuifgebied in Gelderland

Bij het plaatsje Kootwijk op de Veluwe ligt een schitterend zandstuifgebied van zo’n 700 hectare groot. Doordat er op deze plek vroeger door de boeren veel werd verbouwd, werd de grond uitgeput en is het gebied gaan verstuiven. Het gebied bestaat voornamelijk uit stukken zandgebied, maar er zijn ook op verschillende plekken stukjes bos te vinden. Daarnaast kun je er verschillende dieren spotten, zoals herten, dassen, en wilde zwijnen. Bij Kootwijkerzand kun je prachtige wandelingen maken door het gebied. Een leuke wandelroute is Wandelroute Kootwijkerzand. Deze route is zo’n 3 kilometer en begint bij de uitkijktoren van Kootwijkerzand. Je kunt deze toren gratis beklimmen. Op deze uitkijktoren, die 13,5 meter hoog is, heb je ook een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Overnacht op een boerencamping! Boerenbed Hoeve Meijer is een schitterende boerderijcamping met een goede beoordeling op slechts 10 minuten rijden van Kootwijkerzand. Op de camping kunnen de kinderen zich helemaal uitleven en kun jij genieten van rust en ruimte.

10 natuurgebieden in Gelderland

3. Nationaal Park de Hoge Veluwe: schitterend natuurgebied op de Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een bekend nationaal park in Gelderland. het park is 5400 hectare groot en heeft verschillende ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. In het park kun je genieten van een afwisselend landschap tussen loof- naald- en gemengde bossen. Daarnaast vind je er ook heidevelden, grasvlaktes en zandstuifgbieden. Om in dit nationale park te komen moet je wel een kaartje kopen. Je kunt in het natuurgebied gratis gebruik maken van de witte fietsen waarmee je door het park kunt fietsen. In het park vind je zo’n 40 kilometer aan fietspaden. Een mooie wandelroute op de Hoge Veluwe is de Grenspalenroute. Deze wandelroute is 5 kilometer lang en leidt je langs een aantal prachtige uitzichten.

Camping tip! Camping De Pamel is een grote familiecamping waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven, vlak bij het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De kindvriendelijke camping heeft animatie, een boerderij, een speeltuin en een zwembad.

10 natuurgebieden in Gelderland

4. Speulderbos: bossen bij Garderen

Het Speulderbos is een groot bos van ongeveer 3.300 hectare groot bij het plaatsje Garderen. Het is een beschermd natuurgebied op de Veluwe. Zo’n 300 hectare van het Speulderbos bestaat uit grillige bomen die lijken te dansen. Daarom wordt dit bos ook wel het “bos van de dansende bomen” genoemd. Naast de dansende bomen vind je in het Speulderbos vooral beukenbossen en eikenbossen. Doordat deze bomen erg oud zijn en veel gleuven en oude boomschorsen hebben, is het gebied erg aantrekkelijk voor de begroeiing van paddenstoelen en mossen. Daarnaast kun je er ook edelherten en wilde zwijnen spotten. Een leuke wandelroute door het Speulderbos is wandelroute Cultuurhistorie. Deze wandelroute van 8 kilometer leidt je langs de oude grafheuvels en andere cultuurhistorische plekken van het Speulderbos. Ben je met de kinderen er op uit? Breng dan een bezoekje aan Klimbos Garderen, een uitdagend klimbos voor jong en oud!

Overnachten in het groen van Gelderland? Ontdek het hele aanbod natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

10 natuurgebieden in Gelderland

5. De Ooijpolder: schitterende landschappen bij Nijmegen

Een uniek stukje natuur bij Nijmegen is de Ooijpolder. Het is een rustgevend gebied om te wandelen of te fietsen. De Ooijpolder bestaat uit kleine dorpen, boerderijen, stukken bos en water. De verschillende wandel- en fietsroutes leiden je langs de Oude Waal en de Groenlanden. In het polderland van de Ooijpolder vind je ooibossen, moerassen en waterplassen. Door de moerasgrond van de Ooijpolder is dit natuurgebied een geliefde plek voor vogels. Je kunt er de zwarte stern, de roerdomp en de grote karekiet spotten. Naast vogels leven er in dit gebied ook przewalskipaarden, Konikpaarden en Gallowayrunderen. Een mooie fietsroute door de Ooijpolder is Fietsroute de Ooijroute. Deze route is 37 kilometer lang en loopt door de verschillende landschappen langs uiterwaarden, moerassen en rivierduinen. Wil je even pauzeren? Breng dan een bezoekje aan de Millinger Theetuin, een verborgen parel verscholen tussen de bomen.

Op zoek naar een mooi vakantiepark? Vakantiepark de Oude Molen is een rustiek vakantiepark vlak bij de Ooijpolder waar je kunt overnachten op de camping of in een accommodatie. Het vakantiepark heeft een buitenzwembad en animatie voor de kinderen.

10 natuurgebieden in Gelderland

6. Overasseltse- en Hatertse Vennen: mooie vennen bij Nijmegen

Een prachtig natuurgebied met veel vennen is de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Dit stuk natuur ligt onder Nijmegen en biedt je de mogelijkheid om even helemaal te ontsnappen aan de drukte van de stad. Dit stuk natuur bestaat vooral uit vennen, rivierduinen, uitgestrekte bossen en heidevelden. Je kunt in de Overasseltse- en Hatertse Vennen bijzondere planten vinden, zoals de zonnedauw, veenpluis, beenbreek en melkeppe. Daarnaast is het een walhalla voor vogelspotters. Er broeden in dit gebied ongeveer 80 verschillende soorten vogels. Zoogdieren die je hier kunt spotten zijn konijnen, wezels, de bunzing, of de eekhoorn. Door het gebied lopen een aantal mooie wandelpaden die je langs de 20-tal vennen leiden. Wandelroute Vennen is een mooie wandeling van zo’n 5,5 kilometer lang die je langs vrijwel alle vennen leidt. Voor deze route moet je de gele bordjes volgen.

Rustieke B&B! B&B Famrhouse De Loksheuvel is een goed beoordeelde accommodatie aan de rand van de Overasseltse- en Hatertse Vennen. De accommodatie is modern ingericht en heeft een luxe badkamer met sauna.

10 natuurgebieden in Gelderland

7. Deelerwoud: rustgevend bos- en heidegebied bij Arnhem

Het Deelerwoud is een natuurgebied van zo’n 2380 hectare groot te noorden van Arnhem bij het plaatsje Deelen. Het gebied bestaat eigenlijk uit drie verschillende gebieden, het landgoed Deelerwoud, Hoog Deelen en Deelerwoud. Het gebied is vrij toegankelijk en heeft schitterende fietswegen en wandelpaden. De rustgebieden zijn helaas niet toegankelijk. Een mooie bezienswaardigheid in het Deelerwoud is de Hartenhulberg. Deze heuvel, die zo’n 90 meter hoog is, biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het Deelerwoud wordt gekenmerkt door bos- en heidegebied. Op de uitgestrekte heidevelden vind je bijzondere plantensoorten, zoals de rode bosbes en en breedbladige wespenorchis. Op de heide kun je dieren spotten zoals de Schotse Hooglander, het edelhert, vossen en wilde zwijnen. Daarnaast is het Deelerwoud het leefgebied van een aantal bijzondere vogels, zoals de zwarte specht, de nachtzwaluw en de veldleeuwerik.

Luxe natuurhuisje verscholen in de bossen! Dit natuurhuisje in Otterlo is een riant vakantiehuis midden in de bossen voor 4 personen. Vanuit het natuurhuisje kun je prachtige wandelingen maken naar het Deelerwoud

8. Mookerheide: historierijk natuurgebied onder Nijmegen

Op ongeveer 10 minuten rijden van Nijmegen ligt de Mookerheide. Het natuurgebied ligt op de grens van Gelderland en Limburg en heeft een rijke geschiedenis. In dit natuurgebied vochtend de broers van Willem van Oranje tijdens de tachtigjarige oorlog tegen de koning van Spanje. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op deze heide flink gevochten. Vandaag de dag is een ideale plek voor een rustgevende wandeling of fietstocht. In de bossen van de Mookerheide kun je verschillende spechtensoorten ontdekken. Het is ook zeker een aanrader om het gebied aan het eind van de zomer te bezoeken. Dan kun je hier genieten van de prachtige paarse heidevelden. Door de Mookerheide lopen een aantal leuke wandelroutes die verschillen in lengte. Voor de kinderen is het familiepad Landgoedpad Mookerheide een aanrader. Wil wat langer wandelen? Dan is de 5 kilometer lange wandelroute Maldensch Vlak – Heimensoord een aanrader.

Lees meer over Gelderland! Ontdek hier de 10 mooiste dorpjes van Gelderland

10 natuurgebieden in Gelderland

9. De Betuwe: unieke landstreek in het zuiden van Gelderland

Tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek ligt de Betuwe. Dit is een prachtige landstreek met schitterende natuur. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte landschappen, pittoreske dorpjes en hectares aan fruitgaarden. Niet gek dat de Betuwe ook wel de Fruittuin van Nederland wordt genoemd. Door de zandige ondergrond van het gebied wat is meegenomen door de rivieren, is deze streek een ideale plek voor tuinbouw en fruitteelt. Op verschillende plekken op de Betuwe kun je lokale producten kopen, zoals appels, peren en kersen. Een aanrader is om de Betuwe tijdens de Appelplukdagen te bezoeken. Tijdens deze dagen mag je zelf verse appels en peren van de bomen plukken. Het is zeker een aanrader om door middel van een wandel- of fietstocht deze prachtige streek te ontdekken. Een mooie fietstocht van 40 kilometer lang is de Betuwse Bloesem.

Gezellig natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Eck en Wiel wordt omgeven door de fruitgaarden van de Betuwe en is knus en gezellig ingericht.

10. Appelsche Heide: kleine heide bij Voorthuizen

Een mooi natuurgebied tussen Appel en Voorthuizen is de Appelsche Heide. Dit kleine natuurgebied is een rustgevend gebied voor een mooie wandeling met het gezin, je vrienden of je partner. In het natuurgebied kun je een aantal bijzondere flora en fauna spotten die je niet wilt missen. Zo groeien hier onder andere de kraaihei, de snavelbies en wilde gagel. Daarnaast kun je hier zeldzame heikikkers spotten. Door het gebied lopen een aantal mooie wandelroutes die voornamelijk over onverharde paden gaan. Ben je op zoek naar een uitdagende wandelroute door het bos? Een mooie route is deze wandelroute van 25 kilometer. De route begint in het plaatsje Nijkerk en leidt je via de Appelsche Heide naar Voorthuizen. Hier kun je even stoppen voor een lange pauze. Vanaf Voorthuizen wandel je weer via de Appelsche Heide naar het beginpunt in Nijkerk.

Plan je vakantie in Gelderland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Gelderland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Gelderland?

Paleis het Loo, Nijmegen en Arnhem zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Gelderland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Gelderland!

Wat zijn leuke plaatsen op de Veluwe?

Nunspeet, Apeldoorn en Garderen zijn een aantal leuke plaatsen op de Veluwe. Bekijk hier alle leuke plekken en activiteiten op de Veluwe!

Wat zijn mooie vakantieparken in Gelderland?

Vakantiepark Ackersate, Vakantiepark Berkenrhode en Landal Vakantiepark Landgoed ’t Loo zijn een aantal schitterende vakantiepark in Gelderland. Bekijk hier de top 20 vakantieparken van Gelderland

Wat zijn de mooiste dorpjes van Gelderland?

Elburg, Hattem en Culembourg zijn een aantal mooie dorpjes in Gelderland. Bekijk hier 10 pittoreske dorpjes in Gelderland!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x mooie campings in Gelderland

10 x mooie campings in Gelderland

Bekijk 10 mooie campings in Gelderland en beleef een heerlijke kampeervakantie tussen de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels.