Wandelen in Zuid-Limburg, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Zuid-Limburg, de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een populair gebied voor een vakantie in eigen land, waar je fantastisch kunt wandelen en fietsen. De streek wordt gekenmerkt door een glooiend landschap en fraaie natuurgebieden te midden van sterk verstedelijkte gebieden. Je vindt er uitgestrekte fruitboomgaarden, prachtige heuvellandschappen, grote landerijen en pittoreske dorpjes. Het landschap van Zuid-Limburg is zo afwisselend, dat je nooit uitgewandeld raakt. Wij hebben 10 mooie wandelroutes in Zuid-Limburg voor je op een rijtje gezet. Wandel langs de oevers van de snelst stromende rivier van Nederland, door typisch Zuid-Limburgse dorpjes en geniet van schitterende uitzichten over het befaamde heuvellandschap. Lees hier alles over de 10 mooiste wandelroutes van Zuid-Limburg.

Bekijk campings in Zuid-Limburg

Leestip! Voor onze inspiratie en wandelingen in Zuid-Limburg gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Limburg. De gids is te koop bij Bol.com.

1. Wandelroute Geuldal: dwars door het Geuldal – 6 km

Het Geuldal is een natuurreservaat en groot dal in Zuid-Limburg. Dwars door het Geuldal stroomt de rivier de Geul door een prachtig landschap tussen met name Epen en Genhoes bij Valkenburg. De rivier heeft een verval van 250 meter over 56 kilometer, waardoor de Geul de snelst stromende rivier van Nederland is. Tijdens de wandeling door het Geuldal geniet je van hoogteverschillen en een variatie aan natuur en cultuur. Je wandelt er over weilanden, kerkpaden en natte graslanden. De route voert je langs vakwerkhuizen, heggen en hoogstamfruitbomen. Tijdens de wandelroute heb je kans om (sporen van) de bever te zien. Je hebt de grootste kans om ze te spotten als je let op de knaagsporen aan de onderkant van de bomen langs de Geul. De wandelroute is zo’n 6 kilometer lang en start bij de parkeerplaats in het centrum van het dorpje Epen, waar je de kerk van Epen passeert. De wandelroute is gemarkeerd met rode paaltjes.

B&B tip! Panorama Sousberg B&B is een heerlijke bed and breakfast in Schin op Geul. De kamers van de B&B bieden een adembenemend uitzicht op het groene heuvellandschap van Zuid-Limburg.

2. Wandelroute Sint-Pietersberg: natuur en cultuurhistorie – 10,8 km

Fort Sint Pieter in Zuid-Limburg

Een berg in Nederland? Ja, die is er! De Sint-Pietersberg is hét icoon van Zuid-Limburg. Vroeger werd er mergel uitgegraven, een doorn in het oog van natuurbeheerders, maar dankzij de inzet van Natuurmonumenten is daar in 2018 een einde aan gekomen. De natuur heeft meer ruimte gekregen en vandaag de dag is de Sint-Pietersberg een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Sinds een paar jaar is de berg en zijn omgeving dan ook geliefd bij wandelaars. Over de Sint-Pietersberg loopt een gelijknamige wandelroute van zo’n 11 kilometer, waarbij je door de natuur en langs de cultuurhistorie rond de groeve wandelt. Tijdens de wandelroute kun je genieten van mooie vergezichten over het Jekerdal en Maastricht. Je passeert vlinderrijke kalkgraslanden en je maakt kans om de grootste uil van Europa – de oehoe – te spotten. Deze leeft op de Sint-Pietersberg en kan tot wel 75 centimeter groot worden met een spanwijdte van 1 meter 80! Nog een bezienswaardigheid op de route is Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. De wandelroute begint bij Fort Sint Pieter en is goed aangegeven met rode paaltjes. Je kunt de route ook via een app downloaden.

Luxe kamperen op een boerderij in Zuid-Limburg? Het kan! Op FarmCamps De Verloren Kost kun je overnachten in een comfortabele safaritent met eigen sanitair. Je mag de boerderijdieren knuffelen en meehelpen met het voeren.

3. Margraten-route: typisch Zuid-Limburg – 7,9 km

groen landschap met lage, uitgestrekte heuvels en bomen in Zuid-Limburg

Tijdens de Margraten-route van ca. 8 kilometer zie je Limburg zoals je het van de foto’s kent. Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorpje Margraten heb je een schitterend uitzicht op het befaamde heuvellandschap. De wandelroute brengt je door de hele omgeving, in het bijzonder naar het plaatsje Ingber. Ingber is een buurtschap van Gulpen en wordt gekenmerkt door holle wegen en vakwerkhuisjes. Het startpunt van de wandelroute is het Burgemeester Ronkersplein in Margraten. Hier kun je eenvoudig parkeren en vanaf de parkeerplaats kun je vervolgens de rode paaltjes volgen om de route te lopen. Het dorp is tevens het eindpunt van de route, waar je jezelf na de wandeling kunt belonen met een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai of simpelweg een verkoelend drankje op het terras.

4. Wandelroute De Kluis: korte, pittige route bij Valkenburg – 5,5 km

Kasteel Schaloen in Zuid-Limburg

Wandelroute De Kluis is een bijzondere wandelroute door Zuid-Limburg. De wandelroute leidt je langs kluizen, die je op enkele plekken in Limburg nog vindt. Deze ‘kluizen’ zijn eenmanskloosters bestaande uit kleine, eenvoudige huizen met een kapel. De wandelroute loopt door de heuvelrijke omgeving van Valkenburg, langs de oevers van de Geul en brengt je langs indrukwekkende kastelen. Enkele voorbeelden zijn kasteel Genhoes en kasteel Schaloen. Die eerste domineert al eeuwenlang het Geuldal met zijn robuuste toren. De geschiedenis zou zelfs 1000 jaar teruggaan, maar het huidige kasteel stamt uit de late middeleeuwen. De route voert je langs de weilanden van landgoed Genhoes en via Valkenburg weer terug naar het beginpunt De Kluis. Hoewel de wandelroute vrij kort is, is deze wel pittig met een aantal beklimmingen en afdalingen. Houd hier dus rekening mee. Gelukkig biedt de wandelroute voldoende mooie uitzichten om even bij stil te staan en op adem te komen. Je kunt de route volgen met de groen paaltjes.

Tip: vakantiehuisje in het Geuldal. Dit natuurhuisje in Mechelen beschikt over een heerlijke tuin met terras. Het vakantiehuis is geschikt voor 2 tot 5 personen en erg kindvriendelijk met o.a. een leuke trampoline.

5. Wandelroute Gulpdal: wandelen langs de Gulp – 9,3 km

hoog gras en heuvellandschap met bossen in Zuid-Limburg

Deze wandelroute van ca. 9 kilometer in het Gulpdal voert je langs weilanden en bosranden met mooie vergezichten richting Landsrade en Gulpen. Je komt langs de buurtschap Schilberg en het Zuid-Limburgse dorp Slenaken, waar je kunt stoppen voor een pauze met koffie en vlaai bij één van de verschillende horecagelegenheden. De wandelroute brengt je tot een hoogte van ruim 200 meter NAP. Je volgt de kronkelende loop van de rivier de Gulp, die vol zit met forellen en andere vissen. Door het Groote Bos klim je omhoog naar een plateau nabij Heijenrath. Bij de afdaling geniet je van een mooi uitzicht. Het startpunt van de wandelroute is Camping Welkom, gelegen in de buurtschap Hoogcruts. Aan het eind van de wandeling klim je uit het Gulpdal en wandel je boven over voetpaadjes terug naar de camping. Bij de camping bevindt zich ook een café dat het hele jaar door geopend is.

Camping tip! Panorama Camping Gulperberg is een kindvriendelijke camping met zwembad, gelegen op de zuidelijke helling van de Gulperberg. Door de ligging heb je een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving.

6. OV-Stapper Savelsbos: van Maastricht naar Eijsden – 23,1 km

bruin wandelpad tussen de bomen in een bos in Zuid-Limburg

De OV-stapper Savelsbos is een lange wandeling van maar liefst 23 kilometer, die je over holle wegen door het gulle Limburgse land leidt. Het natuurreservaat Savelsbos kent dromerige paadjes en diepe erosiedalen. De hoogteverschillen lopen op van 70 tot 125 meter boven NAP. Het is flink klimmen met de vele trappenpaden in dit gebied, maar je zult worden beloond met prachtige uitzichten over weids boerenland en fruitboomgaarden. De oude bomen in het gebied zijn het leefgebied van spechten, bosuilen en dassen. Naast al die natuur heeft het bos ook cultuurhistorisch nog veel te bieden. Zo worden er regelmatig sporen uit de steentijd, zoals vuurstenen splinters, gevonden. Duizenden jaren geleden zouden onze verre voorouders hier bijlen en speerpunten hebben gemaakt. De wandelroute loopt van Maastricht naar Eijsden en voert je door verschillende plaatsen en het Savelsbos. Let wel: een OV-stapper is een vervallen NS-wandeling (ieder jaar vervallen er vier, om plaats te maken voor nieuw aanbod) en wordt minder vaak bijgewerkt dan een NS-wandeling. De markering kan verouderd of soms zelfs verdwenen zijn, maar samen met de beschrijving, kaartje en/of track zijn ze zeker geschikt voor de avontuurlijke wandelaar.

LEES OOK: De 10 mooiste glamping & safaritenten in Zuid-Limburg

7. Wandelroutes Brunsummerheide: schaapjes en paarse heide – 4,9 km

laag hangende mist bij zonsopkomst of zonsondergang in de Brunsummerheide

Kijk je ogen uit tijdens een wandeling op de Brunsummerheide. Het is een afwisselend natuurgebied met flinke hoogteverschillen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan, toen de aardkost in deze omgeving verschoof. Wandel door de restanten van de vroegere naaldbossen, langs gedeelten met afwisselend loofbos en geniet van de ruimte op de open zandvlaktes en vennen. Op de heide zie je zowel struikheide al dopheide, afgewisseld met grassen, struikjes en bomen. Het veelzijdige landschap trekt veel verschillende diersoorten aan, waaronder spechten en andere vogelsoorten. Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Heerlen zijn er diverse wandelroutes op de Brunsummerheide uitgezet. Zo is er een gezinsspeurroute, een beleefpad dat geschikt is voor rolstoelen en een route van 4,7 km (lichtblauwe paaltjes) die te koppelen is aan een route van 4,9 km (lichtgroene paaltjes). Leuke weetjes: De paarse heide bloeit in august/september en halverwege mei kan je op de Brunssummerheide zomaar een schaap tegenkomen! Vanaf dan graast de kudde van ongeveer 300 Schoonebeeker heideschapen en een aantal geiten in de heide om te voorkomen dat het gebied in bos verandert. Het gebied is het hele jaar door prachtig om te bezoeken.

Tip: drinkbidon voor de kinderen! Neem tijdens een lange wandeling genoeg te drinken mee. De drinkbidons met dierenfiguurtjes van Artidex zijn leuk voor de kinderen. Je koopt ze bij Bol.com.

8. Wandelroute Noordal: wandel door Noordbeek en Mheer – 10,8 km

Wandelroute Noordal is een ruim 10 kilometer lange wandelroute door het heuvelachtige landschap van het Noordal. Het vetrekpunt van de route is Café d’r Pley in het dorpje Noordbeek. Midden in het Noordal stroomt de Noor, het riviertje waar het dal en het dorp naar vernoemd zijn. Tijdens de wandeling passeer je fruitige boomgaarden, holle wegen, en het dorp Mheer. Hier vind je nog een aantal mooie vakwerkhuizen, gebouwd van stro en leem, en het veertiende-eeuwse kasteel van Mheer. De wandelroute ligt in het grensgebied met België en loopt dan ook voor een groot deel door Belgisch Limburg. De route is in Nederland met blauwe paaltjes gemarkeerd. Vanuit België houd je de knooppunten 35 en 36 aan, waarna je de blauwe paaltjes weer kunt volgen.

Rustiek natuurhuisje in Zuid-Limburg! Vanaf dit natuurhuisje in Gulpen kun je prachtige wandelingen maken. Het vakantiehuis beschikt over een terras met mooi uitzicht en is geschikt voor maximaal 4 personen.

9. Wandelroute Imstenraderbos: bijzonder stille wandelroute – 5,8 km

Op het gezang van de vogels na, heerst er in het Imstenraderbos in Zuid-Limburg een bijzondere stilte. Het is een sprookjesachtig bos gelegen aan de rand van Heerlen. In het bos leven onder meer de bosuil en de ransuil, en meerdere soorten vleermuizen. Daarnaast zijn er enkele dassenburchten in dit natuurgebied. Naast het eeuwenoude bos vind je er een droogdal, heuvels, graslanden en boomgaarden. Tijdens de Wandelroute Imstenraderbos heb je na een uitdagende klim een adembenemend uitzicht over het dal en de stad Heerlen. De route is aangegeven met paaltjes met gele band, en start en eindigt bij Boscafé La Diligence in Heerlen. Houd er rekening mee dat de bospaden modderig kunnen zijn. Draag tijdens deze wandeling daarom goed waterdicht schoeisel. De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Op zoek naar een handige wandelrugzak? In deze koelrugzak van Tourit houd je je picknick gekoeld. De rugzak heeft een inhoud van 23 liter met handige vakken inclusief een goed geïsoleerd koelvak. De rugzak is te koop bij Bol.com.

10. Kunradersteenroute: Voerendaal en het Land van Kalk – 10,5 km

De Kunradersteenroute is een wandelroute door de omgeving rond Voerendaal en het Land van Kalk. Het Land van Kalk is het gebied van de Kunradersteen, vandaar de naam van de route. De Kunradersteen bestaat uit samengeperste botten van zeedieren, die hier miljoenen jaren geleden leefden, en wordt in dit gebied gewonnen. De kapel tegenover de Bernardushoeve, eveneens het beginpunt van de route, is deels van Kunradersteen gemaakt. In het gebied vind je monumentale Kundersteengebouwen, het unieke natuurgebied Kunderberg en plateau’s met schitterende vergezichten. Tijdens de wandelroute passeer je drinkpoelen. Dit zijn broedplaatsen van amfibieën, insectenlarven en kikkers. De wandelroute is gemarkeerd met bruine paaltjes en is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Door hetzelfde gebied loopt ook een kortere route, de Kalkovenroute van 8,5 km. Een wandelbrochure met de routebeschrijving van deze wandelingen is gratis te verkrijgen bij de Bernardushoeve en bij het Visit Zuid-Limburg-servicepunt in Voerendaal.

Plan je vakantie in Zuid-Limburg
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je natuurlijk bij Booking.com en de mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Onze tips voor accommodaties in Zuid-Limburg:

Enthousiast geworden en wil je wandelen en overnachten in Zuid-Limburg? Wij zetten de leukste accommodaties voor je op een rijtje. Van B&B tot aan camping en vakantiehuisje. Elk verblijf heeft zo zijn eigen charme. Bekijk de mooiste vakantieverblijven in Zuid-Limburg hieronder.

Natuurhuisje in Epen – 2 personen

fotocollage van een B&B in Epen met een foto van het witte gebouw genomen uit de verte, een foto van de zithoek en keuken in een studio, en een foto van een tafel met een boek en twee wijntje en uitzicht over het heuvellandschap

Dit knusse vakantiehuisje in Epen beschikt over een terras met een adembenemend uitzicht over het Geuldal. En dat is niet alles! Er is namelijk ook een grote tuin waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het huisje is voorzien van een open keuken met vaatwasser en oven, een ruime kamer met tv en een badkamer met inloopdouche. Vanaf het natuurhuisje wandel je zo het wandelpad langs de Geul op.

Meer informatie en boeken

Panorama Sousberg B&B – 6 kamers

fotocollage van een B&B in Schin op Geul met een foto van een balkon met gevulde roze bloembakken, een foto van een tweepersoonsbed met grijze deken en een openstaande deur, en een foto van de eetzaal met uitzicht op de heuvels

Panorama Sousberg B&B is een rustieke bed and breakfast met zes kamers in Schin op Geul. Elke kamer heeft een eigen terras met schitterend uitzicht op de heuvels van Zuid-Limburg. De B&B beschikt ook over een grote tuin waar je lekker doorheen kunt struinen. Wil je je wandelvakantie combineren met andere sportieve activiteiten, dan kun bij de accommodatie ook fietsen of e-bikes huren.

Meer informatie en boeken

Camping ’t Geuldal – 178 plaatsen

fotocollage van Camping 't Geuldal met een foto van de speeltuin, een foto van het volle terras op een zonnige dag, en een foto van een rijtje safaritenten met op de voorgrond een hangmat en een opblaasbadje

Camping ’t Geuldal is een mooie 4-sterren familiecamping tussen het bourgondische Maastricht en het oude mergelstadje Valkenburg. De kindvriendelijke camping ligt midden in een bosrijke omgeving en beschikt over een speeltuin, restaurant en kinderboerderij. Je kunt hier luxe kamperen in een van de stoere safaritenten, geschikt voor maximaal 6 personen.

Meer informatie en boeken

Meer inspiratie voor je vakantie in Limburg? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen in Zuid-Limburg:

Wat zijn de mooiste dorpen van Zuid-Limburg?

Zuid-Limburg is rijk aan prachtige heuvellandschappen en mooie, historische dorpjes. De dorpjes Mechelen, Gulpen en Vaals zijn zeker een bezoekje waard. Ontdek hier 10 pittoreske dorpen in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste B&B’s in Zuid-Limburg?

In Zuid-Limburg vind je schitterende Bed & Breakfasts, zoals het rustieke Panorama Sousberg B&B en het moderne HEI15. Bekijk hier de 15 mooiste B&B’s in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in Zuid-Limburg?

In de heuvels van Zuid-Limburg vind je luxe vakantiehuizen en schitterende natuurhuisjes. Of je nu op zoek bent naar een groepsaccommodatie of een knus huisje voor twee personen. In Zuid-Limburg vind je het allemaal. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes in de heuvels van Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg?

In Zuid-Limburg kun je fantastisch wandelen door prachtige heuvellandschappen en sprookjesachtige bossen. Een aantal mooie wandelroutes zijn de Wandelroute Sint-Pietersberg, de Kunradersteenroute en de wandelroutes op de Brunsummerheide. Ontdek hier 10 mooie wandelroutes in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste tiny houses in Zuid-Limburg?

Verblijf jij graag in een knus en praktisch ingericht huisje? Bekijk dan eens de tiny houses op Camping Vinkenhof, EuroParcs Gulperberg en Roompot Gulpen. Ontdek hier de 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste glamping & safaritenten in Zuid-Limburg?

Een paar mooie campings waar je kunt overnachten in een safaritent of andere glamping tent in Zuid-Limburg zijn Camping Mareveld, FarmCamps De Verloren Kost en Camping ’t Geuldal. Bekijk hier de 10 mooiste glamping & safaritenten in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste campings in Zuid-Limburg?

Een camping in Zuid-Limburg is het ideale startpunt voor mooie wandelingen in de regio. Een paar van onze favoriete campings zijn Camping ’t Geuldal, Camping Gulperberg en Natuurkampeerterrein Hoeve Krekelberg. Bekijk de 10 mooiste campings in Zuid-Limburg.

Wat zijn de mooiste tiny houses van Zuid-Limburg?

Een paar van de mooiste tiny houses in Zuid-Limburg vind je in de dorpjes Banholt en Klimmen en op vakantiepark Roompot Gulpen. Bekijk 6 leuke tiny houses in Limburg.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

Tiny house in Zuid-Limburg huren? We zetten de 6 mooiste tiny houses te midden van het Zuid-Limburgse heuvellandschap voor je op een rij.