De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Dagje of weekendje naar Alkmaar? Ontdek in dit artikel dan alvast de mooiste bezienswaardigheden. De mooie grachten, karakteristieke gebouwen, kleine bruggetjes en verborgen hofjes maken Alkmaar tot een charmante bestemming voor een nachtje, dagje of weekendje weg. Van shoppen bij de leukste boetiekjes tot een bezoek brengen aan het Nationaal Biermuseum of Kaasmuseum. En natuurlijk mag je de Kaasmarkt op het Waagplein niet overslaan. Ontdek in dit artikel wat er allemaal te zien en te doen is in de kaasstad Alkmaar!

1. Kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Met stip op nummer één staat natuurlijk de beroemde kaasmarkt die in de zomer wekelijks op het Waagplein plaatsvindt. Deze traditie waar Alkmaar wereldberoemd om staat, is al eeuwen oud, en wordt nog steeds iedere vrijdag tussen 10:00 en 13:00 uur vanaf de laatste vrijdag van maart tot en met de laatste vrijdag van september gehouden. Er zijn oude documenten gevonden waarop duidelijk wordt dat in 1622 de kaasmarkt al met zekerheid plaatsvond, maar er is ook bewijs dat in 1593 het kaasdragersgilde werd opgericht, waaruit men kan opmaken dat er toen ook al een kaasmarkt moet zijn geweest. De kaasmarkt is een unieke bezienswaardigheid waar je de levendige handel in kaaswielen en traditionele klederdracht kunt bewonderen. In de maanden juli en augustus vindt er ieder dinsdagavond van 19:00u tot 21:00 uur een extra kaastmarkt plaats, die wordt gecombineerd met een leuke braderie.

Tip! Alles te weten komen over de geschiedenis van de kaasmarkt in Alkmaar en de kazen proeven? Boek dan de Alkmaar kaasmarkt- en stadsrondleiding.

2. Hollands Kaasmuseum

Bezoek je Alkmaar buiten het seizoen van de kaasmarkt om? Breng dan zeker een bezoekje aan het Hollands Kaasmuseum. Dit is een leuk, klein en interactief museum waar je alles leert over het maken van kaas. Het is vooral een aanrader om te bezoeken met kinderen, want je kunt er diverse filmpjes kijken en spelletjes spelen. Leuk voor volwassenen zijn de oude reclames die aan het eind van het museum geprojecteerd kunnen worden. Toegang tot het Kaasmuseum kost slechts €6,00, dus daarvoor hoef je het zeker niet te laten. Het museum ligt aan het Waagplein, dus mocht je de kaasmarkt bezoeken, kan je een bezoek aan het museum gelijk meepakken. Onder het museum bevindt zich ook een leuke souvenirwinkel.

3. Het Stadhuis van Alkmaar

Het Stadhuis van Alkmaar is niet te missen en absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Het is een opvallende verschijning pal in de winkelstraat de Langestraat, die tevens leidt naar de Grote Sint-Laurenskerk. Het stadhuis dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Vandaag de dag doet het gebouw nog steeds dienst als stadhuis en trouwlocatie. Het gebouw wordt gekenmerkt door de leeuwen op de trap die het wapen van Alkmaar vasthouden en heeft een enorme torenspits. Het is een fotogeniek gebouw waar je echt even voor moet gaan stilstaan.

Hotel tip! Grapèlli Boutique Hotel is een charmant boetiekhotel gevestigd in een voormalig pakhuis en balletschool in hartje Alkmaar.

4. Grote Sint-Laurenskerk

De Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar komt uit de 15e eeuw en is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Het is een indrukwekkend gebouw om te zien en in de zomer kan je de kerk ook van binnen bewonderen. Een echte aanrader! Je vindt er het oudste nog bespeelbare kerkorgel van Nederland en er worden regelmatig exposities en concerten georganiseerd. Kijk van te voren of je er eentje kunt bijwonen tijdens je bezoek aan de stad. Kunstwerken zoals de beroemde gewelfschildering Het Laatste Oordeel van Van Oostsanen, schilderingen van Van Everdingen en een permanente tentoonstelling over de indrukwekkende historie van kerk sieren de Grote Sint-Laurenskerk.

Op zoek naar leuke stedentrip bestemmingen in Nederland of België? Bestel de reisgids time to momo – Dagje kunst & cultuur.

5. Sint-Josephkerk, voormalige kerk in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Een andere noemenswaardige kerk in Alkmaar is de voormalige Sint-Josephkerk, gelegen aan de rand van het stadscentrum. Het is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl en diende tot 2019 als rooms-katholieke kerk en parochiecentrum. Vandaag de dag is het geen religieus gebouw meer, maar vind je negen luxe woonappartementen in het monumentale gebouw. Het is zeker de moeite waard de mooie kerk van buiten te bezichtigen tijdens een wandeling langs de grachten van Alkmaar.

6. Huis met de kogel

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Het huis met de kogel is een niet te missen bezienswaardigheid in het oude stadscentrum van Alkmaar. Het groene huis heeft een fraaie ligging naast een brug en is een van de meest gefotografeerde gebouwen in Alkmaar. Het is één van de twee overgebleven houten huizen in de stad en heeft zijn naam te danken aan de kogel die tijdens het Beleg van Alkmaar (1573) in het huis is ingeslagen. Wanneer het huis precies is gebouwd, is onbekend, maar men vermoedt dat het kort voor die tijd is geweest. De kogel is later in de linkerhoek van de gevel aan de gracht geplaatst. Het huis met de kogel is een prachtig historisch gebouw dat herinnert aan het conflict met de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

Tip! Leer meer over de rijke geschiedenis van dit bijzondere pand tijdens een stadswandeling door Alkmaar.

7. Accijnstoren, aan de gracht van Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Een fenomeen waar we in Nederland al heel lang mee te maken hebben is belasting in de vorm van accijnzen. Vroeger was dit een belangrijke bron van inkomsten voor steden. De 17e-eeuwse Accijnstoren aan de oever van de gracht in Alkmaar herinnert aan de tijd waarin accijnzen op goederen werden geïnd aan de stadspoorten. De Accijnstoren was als het ware een belastingkantoortje, waar de in te voeren goederen werden aangegeven en gewogen. Inmiddels wordt de Accijnstoren niet meer gebruikt en staat het karakteristieke gebouw aan de Bierkade vooral mooi te wezen. Je kunt er genieten van het charmante aanblik langs de schilderachtige grachten van Alkmaar. En een leuk weetje: door de verbreding van de Bierkade moest de Accijnstoren in 1924 vier meter worden verplaatst!

Zelf een stadwandeling door Alkmaar maken? Bekijk dan de 5 km lange wandelroute van de ANWB of bestel een wandeltour met audiogids.

8. De hofjes van Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Ben je in Alkmaar, dan mag je zeker de hofjes niet overslaan. Het zijn verborgen, historische binnentuinen met daaromheen woningen. Ooit had de stad wel 16 van zulke hofjes. Daarvan zijn er nu nog zes over: het Hofje van Splinter, het Wildemanshofje, Hof van Sanoy, Hofje van Bijlevelt, Hofje van Nordingen en Hofje van Paling en Van Foreest. Het zijn verborgen pareltjes en oases van rust midden in de stad! De meeste hofjes zijn nog steeds bewoond, maar in het Hof van Sonoy kun je heerlijk een terrasje pakken of een kijkje nemen in één van de winkeltjes die er zijn gevestigd. Een paar van de hofjes waren bedoeld voor alleenstaande vrouwen. Vandaag de dag wonen er in sommige hofjes nog steeds alleen vrouwen, zoals in het Wildemanshofje en Hofje van Splinter.

Tip! Verken de binnenstad van Alkmaar op een nieuwe en spannende manier via een rondleiding met je smartphone.

9. Stedelijk Museum Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Houd je van kunst en cultuur? Bezoek dan zeker het Stedelijk Museum in Alkmaar. Het is een veelzijdig museum waar de kunst, cultuur en de geschiedenis van de stad belicht worden. Van archeologische vondsten en speelgoed van vroeger tot een indrukwekkende collectie van schilderijen en moderne kunst; je vindt het hier allemaal. Het museum is momenteel dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 uur, maar houdt de website in de gaten voor actuele openingstijden of wijzigingen. Je vindt er interactieve opstellingen en wisselende exposities en kunt bij binnenkomst een opdrachtkaart pakken om tijdens je bezoek in te vullen. Hierdoor is het museum leuke voor alle leeftijden.

10. Nationaal Biermuseum De Boom

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van het Nederlandse bier en het brouwen ervan? Kom dan naar het Nationaal Biermuseum in Alkmaar. In Biermuseum De Boom ontdek je het hele brouwproces én ga je even terug in de tijd tijdens een leuke rondleiding. Aan de hand van klassieke voorwerpen laten ze zien hoe bier vroeger werd vervoerd en voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet in het museum. Natuurlijk kun je het biermuseum niet verlaten zonder een biertje geproefd te hebben. Daarom kun je in het proeflokaal onder het museum terecht voor een regionaal gebrouwen biertje of Belgische bieren om de dorst te lessen.

11. Winkels in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

⁠Alkmaar barst van de leuke boetiekjes en op de Langestraat en De Laat in de binnenstad vind je de grote winkelketens. Het is natuurlijk niet voor niets dat Alkmaar al jaren in de top 10 van winkelsteden van Nederland staat. De historische stad leent zich uitstekend voor een dagje winkelen. Er zijn leuke vintage winkels, cadeauwinkeltjes, sieradenboetiekjes, maar ook grote ketens zoals H&M, Scotch & Soda en America Today. De gezellige terrassen en restaurants in de stad zijn na het shoppen de perfecte plek om even bij te komen tijdens een heerlijke kop koffie of gezellige lunch.

Hotel tip! Luttik is een boetiekhotel, koffiebar én conceptstore in één, gelegen in de oude binnenstad van Alkmaar.

12. Hortus Alkmaar, botanische tuin

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Als je houdt van botanische tuinen, dan is een bezoek aan Hortus Alkmaar een aanrader. De tuin ligt even buiten het stadscentrum en je kunt hier in alle rust genieten van de natuur. De botanische tuin vol bloemen en planten staat bovendien bekend om de geneeskrachtige kruiden die hier al sinds 1981 groeien. Hortus Alkmaar is het hele jaar geopend en elke eerste zondag van de maand kun je mee wandelen met een interessante rondleiding. Daarnaast worden er het hele jaar door allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals themamarkten, zomerse kruidenworkshops en speciale activiteiten voor kinderen. Ook is er een winkel waar je producten afkomstig uit de Hortus kunt kopen en een kascafé waar je na afloop kunt genieten van een kruidenthee of gezellige lunch.

Overnachten in Alkmaar, onze tips!

Op zoek naar een leuk verblijfadres in Alkmaar? We zetten een aantal leuke adresjes voor je op een rij.

Grapèlli Boutique Hotel

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Grapèlli Boutique Hotel is een charmant boetiekhotel gevestigd in een voormalig pakhuis en balletschool in hartje Alkmaar. Het hotel biedt 12 kamers in drie verschillende stijlen: Bohemian, Chic en Loft. Er zijn zowel tweepersoonskamers als familiekamers, en alle kamers beschikken over een eigen badkamer en keukentje.

Bekijk het hotel

Luttik Boutique Hotel

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Luttik is een boetiekhotel, koffiebar én conceptstore in één. Houd jij van een lichte inrichting, dan is dit een hotel naar je hart. Het hotel is gevestigd in de oude binnenstad van Alkmaar en heeft heerlijke bedden en baden. Hier kom je helemaal tot rust tijdens je weekendje Alkmaar.

Bekijk het hotel

CityCottage Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Verblijf je liever in een vakantiehuis? Aan de rand van het stadscentrum ligt CityCottage Alkmaar, een sfeervol vakantiehuis voor 2 personen. Je beschikt over je eigen tuin, een volledig ingerichte keuken en ruime slaapkamer met comfortabele boxspring. Er staan ook twee stadfietsen tot je beschikking.

Bekijk het vakantiehuis

Meer inspiratie voor een stedentrip in Nederland? Lees ook:

  Geschreven door Lisanne

  Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

  Onze nieuwste artikelen

  Strand van Zandvoort

  De 10 mooiste stranden in Noord-Holland

  Zin in een uitje naar het strand, om te ontspannen of uit te waaien? Doe inspiratie op met deze 10 mooiste stranden in Noord-Holland.