Zwolle

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

Hoogtepunten in Overijssel

Overijssel is een prachtige provincie in Nederland. De provincie is een heerlijke bestemming voor een vakantie of een weekendje weg. Het is een geliefde plek voor wandel- en fietsliefhebbers. Je hebt in Overijssel prachtige natuurgebieden, zoals Het Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden. Maar ook als je niet zo’n actieveling bent, is er nog steeds genoeg te beleven. Overijssel heeft een aantal mooie Hanzesteden die je kunt ontdekken, zoals Zwolle, Kampen en Deventer. Daarnaast is Giethoorn natuurlijk een must see als je in de omgeving bent. Dit pittoreske dorpje wil je zeker niet missen. Wil je wat cultuur snuiven? Dan kun je in het Klompenmuseum in Enter van alles leren over een van de laatste overgebleven ambachten van Nederland, het maken van klompen. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hier alles over 10 leuke bezienswaardigheden in Overijssel!

Lees tip! De 10 mooiste dorpjes van Overijssel

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

1. Giethoorn

Dik op nummer één van de bezienswaardigheden van Overijssel staat het dorpje Giethoorn. Het dorpje wordt ook wel het Venetië van Overijssel genoemd. In en rondom Giethoorn vind je veel water en bruggetjes. Giethoorn begon als een nederzetting van veen ontginners. Door de vervening ontstonden er in dit gebied plassen en meren. Daarom besloten de inwoners om eilandjes te bouwen waar ze hun huizen op konden bouwen. De huizen waren alleen bereikbaar via bruggetjes of met een Gieters bootje, een zogenaamde “punter”. Giethoorn heeft zijn charme goed weten kunnen te behouden. Er is weinig verandert in het dorpje. Je kunt er heerlijk varen met een fluisterbootje of een rondvaartboot. Tijdens een georganiseerde rondvaart word je langs de verschillende bezienswaardigheden in Giethoorn geleid, zoals de 18e eeuwse boerderijen en authentieke bruggetjes. In een van de historische boerderijen zit Museum ’t Olde maat Uus. In dit museum kun je van alles leren over de geschiedenis van het dorp. Door middel van acteurs kun je je helemaal laten meeslepen in de geschiedenis. Een leuke activiteit om in Giethoorn te doen, is om een punterwerf te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van de historische bootjes. Giethoorn is zeker een aanrader als je op vakantie bent in Overijssel of omstreken! 

Vakantiehuis tip! Dit gerenoveerde vakantiehuis in Giethoorn voor 2 personen ligt in het oude centrum en heeft een moderne inrichting!

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

2. Zwolle

Een stad die je ook zeker een bezoekje moet brengen is Zwolle. De Hanzestad heeft genoeg te bieden. Zo kun je er heerlijk winkelen of genieten op een van de terrasjes in de zon. Daarnaast heeft de stad Zwolle ook diverse bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen. Een paar prachtige historische plekjes die je kunt bezoeken zijn de Sassenpoort en de Thorbeckegracht met de Wijndragerstoren. In het centrum kun je ook nog vele delen van de oude stadsmuur bewonderen. Als je een bezoekje brengt aan Zwolle moet je zeker ook Museum de Fundatie bezoeken. Hier kun je onder andere kunst van Gerard ter Borch, Vincent van Gogh en vele andere kunstenaars bewonderen. In Zwolle vind je ook een van de mooiste boekwinkels van Nederland. De boekwinkel is gevestigd in de Broerenkerk. Het is een prachtige boekwinkel om doorheen te struinen. Wil je een prachtig uitzicht over de stad? Beklim dan de Peperbus, de toren van de Basiliek. De Grote Kerk in het hart van Zwolle moet je zeker niet voorbijgaan. Wat ook een aanrader is, is om Zwolle vanaf het water te ontdekken. Bij verschillende bedrijven in de stad kun je een sloep, sup of waterfiets huren. Ook zijn er verschillende bedrijven die rondvaarten organiseren door het centrum van Zwolle. 

Hotel tip! Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch is een schitterend vier-sterrenhotel op loopafstand van het stadscentrum van Zwolle en alle bezienswaardigheden.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

3. Enschede

Enschede is de grootste stad van Overijssel. In deze stad is er van alles te doen en te beleven. Een aanrader is om de wijk Roombeek te bezoeken. Tijdens de vuurwerkramp in 2000 is deze wijk grotendeels verwoest. Door de jaren heen is de nieuwe stadswijk ontwikkeld tot een hippe wijk die rijk is aan cultuur. Je vindt er het Roombeek Cultuurpark met verschillende Musea, zoals de TETEM kunstruimte, het Rijksmuseum Twenthe en de MuseumFabriek. Daarnaast is het ook interessant om de wijk zelf te bewonderen. Je kunt de wijk op eigen houtje ontdekken of je laten rondleiden door een gids. Het historische centrum van Enschede is ook zeker een aanrader. Hier kun je heerlijk struinen door de straten, genieten op een terrasje in de zon of urenlang winkelen in de winkelstraat. In Enschede vind je ook een Synagoge. Het monumentale gebouw is ontwerpen door de architect Karel de Bazel en is zowel van binnen als van buiten prachtige bezienswaardigheid. Wandel ook eens langs de villa’s van de verschillende joodse fabrikanten en de matzefabriek. Ook bierliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Enschede. Je vindt hier namelijk het Grolsch museum. Tijdens een rondleiding kun je hier van alles leren over het heerlijke bier. De rondleiding wordt afgesloten met een bierproeverij.

Ruim natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Enschede is een gerenoveerde boerderij uit 1746 met een groot terrein en ligt aan de rand van de stad

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

4. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel. Het nationale park is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door een stuwwal in de ijstijd. Toen het door de jaren heen warmer werd in Nederland, raakte de heuvelrug bebost. Het is een schitterend natuurgebied voor wandel-, fiets- en natuurliefhebbers. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die je door de prachtige landschappen leiden. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is vooral begroeid met heide, bos en zandvlaktes. Je kunt de Sallandse Heuvelrug al van ver zien liggen. Het landschap heeft verschillende heuvels vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP. Andere prachtige uitzichtpunten om te bezoeken zijn de Haarlerberg, de Holterberg en de Noetselerberg. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is rijk aan flora en fauna. Je vindt hier de laatste populatie korhoenders van Nederland, een vogel die veel wegheeft van de fazant. Ook kun je hier verschillende hagedissen, vossen en tegenwoordig wolven spotten. De bossen die de heuvelrug rijk zijn bestaan uit naaldbomen, beuken, en eiken. Ga er op uit en ontdek alles wat dit mooie natuurpark te bieden heeft!

Vakantiepark tip! Landal Twenhaarsveld is een modern vakantiepark aan de rand van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en biedt diverse faciliteiten voor jong en oud!

Leestip! De mooiste bezienswaardigheden in Twente

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

5. Landgoed Twickel

Een prachtige buitenplaats in het oosten van Overijssel is Landgoed Twickel. Het landgoed bestaat uit een groot oppervlakte met landerijen, bossen en een kasteel met een kasteeltuin. Al in de 15e eeuw wordt dit landgoed genoemd in de geschiedenisboeken. Rond de 16e eeuw is het kasteel gebouwd. Door de jaren heen is het kasteel meerdere malen gerestaureerd. Ook zijn er verschillende delen aan het kasteel bijgebouwd. Vandaag de dag kun je landgoed Twickel bezoeken in de zomermaanden. Het kasteel van Twickel wordt nog steeds bewoond. Onder leiding van een gids krijg je tijdens een rondleiding van een uur de hoogtepunten van het kasteel de zien. Je kunt onder andere de salons, de galerijen en de bibliotheek van het kasteel bewonderen. Breng daarna ook een bezoekje aan de prachtige tuinen van landgoed Twickel. Hier vind je onder andere de Orangerie met het tuincafé waar je wat kunt drinken op het terras. Je kunt de tuin op eigen houtje of met een gids ontdekken. In de tuin vind je verschillende bloemen, planten en beelden die je kunt bewonderen. Daarnaast vind je ook een moestuin op het landgoed waar je doorheen kunt wandelen. De landerijen van Landgoed Twickel zijn heerlijk om te wandelen of te fietsen.

Camping tip! Park Camping Mooi Delden is een middelgrote camping met een zwembad op slechts een paar kilometer van het mooie landgoed Twickel

LEES OOK: 10x glamperen in een safaritent in Overijssel

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

6. Kampen

Een historische stad en mooie bezienswaardigheid in Overijssel is Kampen. De oude Hanzestad is gelegen aan de benedenloop van de Ijssel. Rond de 12e eeuw werd de plek waar Kampen nu ligt al bewoond, maar pas in 1227 verschijnt de naam Kampen voor het eerst in de geschiedenisboeken. Nog geen 10 jaar later krijgt Kampen stadsrechten en ontwikkelt het zich snel van eenvoudige nederzetting tot een welvarende handelsstad. Vandaag de dag kun je nog verschillende bezienswaardigheden bewonderen die Kampen aan zijn welvarende periode te danken heeft. Een paar prachtige poorten die je kunt bezoeken zijn de Koornmarktspoort, de Broederpoort en de Cellebroederspoort. De poorten komen allemaal uit de 15e eeuw. Het stadhuis van Kampen is ook zeker een bezoekje waard. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw. Sinds 2009 kun je in het stadhuis Stedelijk Museum van Kampen vinden. In het museum kun je van alles leren over hoe Kampen zo welvarend is geworden. Wil je Kampen vanaf een mooi uitzichtpunt bewonderen? Beklim dan de Nieuwe toren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Een ander leuk plekje in Kampen is de Koggewerf. Het is een belangrijke historische plek voor kampen. In de werf vind je Kamper Kogge, een exacte reconstructie van een kogge uit 1340, een handelsschip dat gevonden is na de drooglegging van de Flevopolders. Naast het schip kun je in de Koggewerf ook een smederij, een naaiatelier en een expositie met Hanze vondsten bewonderen. 

Prachtige B&B! Bed & Breakfast de Cellebroeder is een moderne accommodatie op loopafstand van het oude centrum en heeft een gemeenschappelijk lounge, een tuin en schitterende kamers.

Leestip! 10 mooie bezienswaardigheden in Drenthe

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

7. Nationaal Park Weerribben-Wieden

In het noordelijke puntje van Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het park is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa en is rijk aan schitterende fauna en flora. De Weerribben-Wieden kent een rijke geschiedenis. Sinds 1300 wordt er in dit gebied turf gewonnen uit het laagveen. Door de eeuwen heen werd de handel in turf steeds groter. Pas in de 20e eeuw is het winnen van turf beëindigd. In het gebied werd naast turf ook veel riet verbouwd. Rond halverwege 20e eeuw begon Staatsbosbeheer delen van het gebied in de Kop van Overijssel op te kopen. In 1992 werden de Weerribben voor het eerst tot nationaal park uitgeroepen en in 2009 werden de Wieden toegevoegd en kreeg het de naam Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een schitterende park om te wandelen of te fietsen. Je vindt er prachtige dieren zoals, de otter, libellen en vuurvlinders. Daarnaast kun je er ook diverse unieke plantensoorten bewonderen, zoals de waterlelie en de Krabbenscheer. Je kunt er ook voor kiezen om het Nationaal Park Weerribben-Wieden vanaf met water te ontdekken. Met een kano, kayak of sup kun je al het moois in het natuurgebied bewonderen. Wil je liever niet te veel inspannen? Dan kun je er ook voor kiezen om het natuurgebied met een elektrisch bootje te ontdekken. Wil je meer informatie over het gebied? Dan kun je terecht bij bezoekerscentrum de Wieden. Hier vind je leuke tips en kun je genieten van een hapje of een drankje op het terras! 

Uniek vakantiepark! Waterpark Belterwiede ligt midden in het Nationaal Park Weeribben-Wieden en biedt alle faciliteiten voor een heerlijk vakantie op het water.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

8. Deventer

Een leuke stad in het midden van Overijssel is Deventer. Deventer is net als Zwolle en Kampen een Handelsstad gelegen aan de rivier de IJssel. De stad heeft een rijke historie en dat zie je overal in de stad. Deventer bestaat uit eeuwenoude bezienswaardigheden, historische pandjes en straatjes met klinkertjes. Daarnaast vind je er ook oude pleinen, musea en mooie monumenten. Een aanrader is om Deventer met een gids te ontdekken. Een leuke activiteit om te doen is om de toren van de Lebuinuskerk te beklimmen. Door een kleine deur aan de zijkant van de kerk kun je de toren binnenkomen. In de toren zit een trap van 220 treden die je naar 46 meter hoogte leidt. Op een heldere dag kun je vanaf de toren verschillende steden in de omgeving zien liggen, zoals Zwolle en Apeldoorn. Een prachtig stukje stad is het Bergkwartier. Het Bergkwartier is ontstaan in de 12e eeuw. De jaarmarkten in die periode zorgde voor enorme ontwikkelingen in de stad. Na de oorlog zijn hier verschillende panden gerestaureerd. Je kunt hier heerlijk dwalen door de middeleeuwse straatjes. Vandaag de dag vind je in de oude panden onder andere horecagelegenheden, woonhuizen en bedrijven. 

Uniek appartement! Atelier Raamwerk is een schitterende atelier in het centrum van Deventer waar je ook kunt overnachten.

Dit zijn 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

9. Vechtdal

Door Overijssel stroomt doe Overijsselse vecht. De rivier heeft een opvallend breed dal, het vechtdal. Het dal is gevormd door de voorlaatste ijstijd. Het smeltwater dat aan de zuidkant van het landijs naar het westen stroomde, heeft dit dal in de breedte uitgesneden. De Vechtdal is een geliefde plek onder toeristen. Het biedt schitterende landschappen en uitgestrekte wateren en leent zich goed voor een wandel- of fietstocht. Een bekende wandelroute in het Vechtdal is het Pieterpad. Het gedeelte van het Pieterpad wat in deze regio ligt, loopt tussen Coevorden (in Drenthe) en Ommen en is een prachtige wandelroute om te bewandelen. Ook het Vechtdalpad is een mooie wandelroute om te nemen. Wil je liever op de fiets het Vechtdal ontdekken? De landelijke Fietsroute LF 16 loopt helemaal langs de Overijsselse Vecht en leidt je door de mooiste stukjes natuur. Een leuke bezienswaardigheid in het Vechtdal is het Kasteel Rechteren. Dit kasteel ligt direct aan de Vecht en is gebouwd rond de 14e eeuw. Het kasteel en de kasteeltuin zijn zeker een bezoekje waard. Wil je een mooi uitzicht op het Vechtdal? Bezoek dan de Uitkijktoren de Stokte bij Dalfsen. Vanaf de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht over het landschap en de Overijsselse Vecht. 

Rustiek vakantiehuis! Dit vakantiehuis in Dalfsen ligt midden in de bossen van het Vechtdal en is knus ingericht

10. Klompenmuseum in Enter

In Enter vind je een interessant museum, het Klompenmuseum. Het dorpje Enter was vroeger een echt klompendorp en telde wel meer dan 300 klompenmakers. Het maken van klompen is een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland. In het Klompenmuseum kun je veel over de geschiedenis van dit vakwerk leren en kun je verschillende klompen bewonderen. Je vindt hier niet alleen klompen uit Nederland, maar ook klompen uit andere landen. In het museum kun je onder andere de smokkelklomp en de voetbalklomp bewonderen. Aan de hand van videopresentaties laten ze in het museum zien hoe het maken van een klomp precies in z’n werk gaat. Ook kun je in het museum de oude machines bewonderen waarmee vroeger de klompen werden gemaakt. Tegen betaling worden er ook rondleidingen gegeven door het museum. In de schoolvakanties worden er demonstraties gegeven. Sinds 2013 is deze demonstratie ook officieel Nederlands cultureel erfgoed. In de wintermaanden worden er in het klompenmuseum cursussen gehouden. Tijdens een cursus kun je dan zelf klompen maken. 

Plan je vakantie naar Overijssel:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Twente?

Rijksmuseum Twenthe, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Kasteel Warmelo zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Twente. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in Drenthe?

De Hunebedden en het Hunebedcentrum, Nationaal Park Drents-Friese Wold en Kamp Westerbork zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. Lees hier alles over de leukste bezienswaardigheden in Drenthe!

Wat zijn leuke glampings in Overijssel?

Boerenbed de Kalverweide, Buitenplaats Holten en camping de Lemeler Esch zijn een aantal leuke vakantieparken waar je kunt glamperen in een safaritent in Overijssel. Bekijk hier 10x glamperen in een safaritent in Overijssel!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel?

Wij hebben de mooiste natuurhuisjes van Overijssel in het Vechtdal voor je op een rijtje gezet! Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

Wat zijn de mooiste tiny houses in Overijssel?

Een paar van de mooiste tiny houses in Overijssel vind je op EuroParcs De IJssel Eilanden, Vakantiepark de Beerze Bulten en Vakantiepark Kleilutte. Ontdek de 10 mooiste tiny houses in Overijssel.

Wat zijn de mooiste campings in Overijssel?

De bezienswaardigheden in Overijssel ontdekken vanaf een camping? We hebben de 10 mooiste & beste campings in Overijssel voor je op een rijtje gezet.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings in Overijssel

De 10 mooiste campings in Overijssel

Van prachtige 5-sterrencampings voor een gezinvakantie tot minicampings in de natuur, bekijk de 10 mooiste campings in Overijssel.