10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Hoogtepunten op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is naast Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland één van de vijf waddeneilanden die Nederland rijk is. Schiermonnikoog is een prachtig eiland om te bezoeken. Je kunt er helemaal tot rust komen en ontsnappen aan de drukte van alle dag. Er is van alles te doen en te beleven op het eiland. Op het eiland vind je veel bezienswaardigheden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je er verschillende bunkers bewonderen, zoals bunker Wassermann en bunkermuseum het Schlei en vind je op Schiermonnikoog een indrukwekkende begraafplaats voor drenkelingen en soldaten, het Vredenhof. Daarnaast zijn er ook verschillende natuurgebieden die je op de fiets, met de benenwagen of met een huifkartocht kunt ontdekken, zoals de Balg of de Westerplas. Ook de vuurtorens van Schiermonnikoog zijn zeker een bezoekje waard. Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees snel verder en bekijk hier 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog.  

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

1. Vuurtorens Zuidertoren en Noordertoren

Op Schiermonnikoog vind je twee vuurtorens: de Noordertoren en de Zuidertoren. De Noordertoren is rood van kleur en de Zuidertoren is wit van kleur. Alleen de Noordertoren is vandaag de dag nog in gebruik. In 1853 werden in opdracht van Koning Willem III twee torens op het eiland geplaatst. De torens fungeerde als bakens voor het scheepsverkeer. Wanneer de lichten van de twee torens samenvielen, wisten de schippers dat ze door de banken naar de Waddenzee konden waren. Toen de Noordertoren in de 20e eeuw een mechanisch licht kreeg, werd de zuidertoren overbodig. Toch is besloten om de zuidertoren niet af te breken. In 2018 heeft de stichting Doelstelling het Behoud van de Zuidertoren te Schiermonnikoog ervoor gezorgd dat de zuidertoren als beeldbepalend erfgoed wordt beschouwd. De Zuidertoren wordt nu alleen nog gebruikt als zendmast. Beide torens zijn niet toegankelijk voor publiek en kunnen dus ook niet beklommen worden. Wel zijn ze zeker de moeite waard om even te bezoeken. De twee torens liggen op loopafstand van elkaar en kun je goed combineren met een leuke wandeltocht over het eiland. 

Appartement tip! Appartement Boszicht ligt slechts op een paar honderd meter van de Noordertoren en heeft een prachtig uitzicht op zee.

Leestip! 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

2. Westerplas 

Ten zuidwesten van het dorpscentrum van Schiermonnikoog vind je de Westerplas. Vroeger werd dit gebied ook wel de Westerkwelder genoemd en was het een gebied waar het water vrij in en uit kon stromen. In 1964 is de Westerplas ingedijkt. Het vochtige gebied werd niet meer toegankelijk voor het zoute zeewater en is geleidelijk zoet geworden. Voor de bewoners van Schiermonnikoog is de Westerplas erg belangrijk. Een groot gedeelte van het drinkwater van Schiermonnikoog wordt namelijk in de omgeving van de Westerplas gewonnen. De Westerplas is een schitterend gebied om te wandelen en is rijk aan flora en fauna. Vanwege het zoete water komen er veel watervogels op de plas af. Je kunt hier bijna alle Nederlandse eendensoorten spotten, zoals de Lepelaars, de Futen en de Meerkoeten. Als je geluk hebt, kun je hier ook de roerdomp vinden. De moerassige grasveldjes zijn rijk aan verschillende paddenstoelen en wilde planten. In 2008 is er aan de rand van de Westerplas een vogelkijkhut opgericht. De hut staat midden in het water en biedt een schitterend uitzicht over de plas en de verschillende dieren die er leven.

Goed beoordeeld hotel! Hotel de 4 dames is een charmant hotel in het dorpscentrum van Schiermonnikoog en beoordeeld met een 8,4 op Booking. Het hotel heeft een gezellig café en comfortabele hotelkamers

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

3. Balgexpres 

Een leuke activiteit voor jong en oud om te doen op Schiermonnikoog is om met de Balgexpres naar het meest oosterse puntje van Schiermonnikoog te rijden, genaamd de Balg. De Balg is een zandplaat die rond 1800 is ontstaan en zich de laatste jaren steeds meer uitbreidt naar het oosten. Zonder begeleiding is het lastig om de Balg te bereiken, omdat het kilometers van de bewoonde wereld vandaan ligt. Tijdens de excursie met de Balgexpres rijdt je vanaf het bezoekerscentrum in een overdekte kar naar het strand. Via de kustlijn rijdt de kar zo’n 15 kilometer over het strand totdat het het meest oostelijke puntje van het eiland bereikt. De Balg is een prachtige plek om schelpen te zoeken. Omdat de geulen vlakbij het eiland komen, spoelen er diverse bijzondere schelpen aan. Daarnaast kun je hier vaak zeehonden spotten. De zeehonden liggen vaak op de zandbank aan de overkant van het water en komen regelmatig langs zwemmen. Het is een uniek uitje voor het hele gezin die je niet snel zal vergeten!

Unieke accommodatie! Deze safaritent op Schiermonnikoog is een luxe natuurhuisje voor 8 personen en is van alle gemakken voorzien.

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

4. Walviskaak

Eén van de hoogtepunten op Schiermonnikoog is de Walviskaak. De Walviskaak staat in het dorpscentrum en is de onderkaak van een Blauwe Vinvis die in 1950 in de Zuidelijke IJszee is neergeschoten. De bezienswaardigheid is een herinnering aan de walvisvaart met de het schip de Willem Barentsz. Na de tweede wereldoorlog was er gebrek aan verschillende oliën en vetten. Daarom werd de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvisvaart opgericht. De eerste expeditie vertrok in 1946 naar de Zuidpool. De walvisvaart was een belangrijke inkomstenbron voor veel gezinnen op het eiland. Een bekende naam binnen de Nederlandse Walvisvaart was de eilander Klaas Visser, de kapitein van de vier expedities. Het is een interessante bezienswaardigheid om te bezoeken. De grote verschijning laat je even helemaal stil worden. Ben je uitgekeken op de walviskaak? Dan kun je de rest van het dorpje ontdekken. 

Hotel tip! Hotel Graaf Bernstoff is een modern viersterrenhotel in het centrum van Schiermonnikoog vlak bij de Walviskaak. Het hotel heeft een bibliotheek, een gratis busdienst van en naar de veerboot en een café.

5. Bunkermuseum Schlei

Als je van geschiedenis houdt, moet je Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog zeker een bezoekje brengen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt Schiermonnikoog deelt uit van de Atlantikwall, de 5000 kilometer lange bunkerlinie die door de Duitsers langs de Europese kust was gebouwd om zich te beschermen tegen de geallieerden. Het Bunkermuseum Schlei is gevestigd in een bunker die in de Tweede Wereldoorlog als communicatiecentrum diende. De gegevens van de radio en de radar werden in deze bunker verzameld en doorgegeven aan de de Duitse luchtmacht die de geallieerde vliegtuigen probeerde te onderscheppen. In de bunker stond ook een Seeburg Tisch: een glazen tafel waarop de locaties van de geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden aangegeven. Elke twee jaar heeft het museum een andere tentoonstelling over een specifiek onderwerp dat betrekking heeft tot de Tweede Wereldoorlog op en Schiermonnikoog. Op dit moment kun je de expositie “Radar op Schiermonnikoog” bewonderen. Tijdens het bezoeken van het museum kun je van alles leren over hoe de Duitsers met hun radarsystemen de luchtoorlog voerde. Met behulp van video’s, foto’s, tekst en verschillende vondsten kun je van alles te weten komen over de radarsystemen tijdens de oorlog. Het Bunkermuseum Schlei is een interessant museum waar jong en oud zich niet zal vervelen.

Vakantiepark tip! Landal vakantiepark Vitamaris is een heerlijk vakantiepark op Schiermonnikoog en heeft een zwembad, verschillende sportfaciliteiten en een beauty- en massagesalon waar je helemaal tot rust kunt komen. Het park ligt op slechts een kilometer van het strand!

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

6. Jachthaven

Iets buiten het dorpscentrum van Schiermonnikoog vind je de jachthaven van het eiland. De jachthaven is gebouwd aan de voormalige veerhaven van het eiland. Tegenwoordig komt de veerboot aan op een plek iets ten oosten van de jachthaven. In 1927 werd de eerste aanlegsteiger van de haven aangelegd. Voor die tijd gingen de boten op het wad voor anker en werden mensen vanaf het wad met een paard en wagen naar het vaste land gereden. In 1962 was de jachthaven helemaal af en kon de haven in gebruik gemaakt worden. De jachthaven is een getijden jachthaven en is alleen toegankelijkheid als het hoogwater is. In de jachthaven is plek voor zo’n 120 schepen. Je kunt er met je bootje ook overnachten. In de haven zijn sanitaire voorzieningen en is er wifi. Ook als je zelf geen bootje hebt, is het een leuke plek om te bezoeken. Je kunt er uren struinen langs de leuke bootjes en genieten van het mooie uitzicht over zee. In de haven vind je ook een gezellig restaurant, Havenpaviljoen Wad Anderz. Hier kun je op het terras genieten van een hapje of een drankje met schitterend uitzicht

Leestip! 10 prachtige bezienswaardigheden van Texel

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

7. Bunker Wassermann

Op een paar honderd meter van Bunkermuseum Schlei vind je Bunker Wassermann, een bunker uit 1943. Deze bunker maakte ook deel uit van de Atlantikwall. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker gebouwd op het hoogste duin van het eiland. De bunker zou namelijk als radarsysteem fungeren. Het lukte echter niet om het radarsysteem te laten werken, omdat de dertig meter hoge antennemast niet paste op de sokkel die gebouwd was op de bunker. De bunker heeft tijdens de oorlog daarom gediend als onderkomen voor de soldaten die de radarinstallatie moesten bedienen. Vandaag de dag is het een interessante bezienswaardigheid om te bezoeken. Bunker Wassermann is een prachtig uitzichtpunt en is gratis te bezoeken. Vanaf de bunker heb je een schitterend uitzicht over het eiland en de zee. Daarnaast kun je ook de bunker van binnen bekijken. Bunker Wassermann is een prachtig plekje met een interessante historie.

Natuurhuisje tip! Dit comfortabele natuurhuisje op Schiermonnikoog is geschikt voor 5 personen en biedt veel rust en ruimte

10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

8. Het Vredenhof

Een indrukwekkend bezienswaardigheid vlak bij Bunker Wassermann is de begraafplaats het Vredenhof. Vanaf de Wassermann kun je via een voetpad de begraafplaats bereiken. Op de begraafplaats zijn verschillende aangespoelde drenkelingen begraven. Eeuwenlang werden aangespoelde drenkelingen begraven in de duinen van Schiermonnikoog. Dit werd in de 19e eeuw verboden. In 1863 werden zeven schipbreukelingen van een gestrand Zweeds schip begraven in de buurt van het latere Vredenhof. Ook in de jaren daarna werden verschillende drenkelingen op deze plek begraven. In 1917 werd besloten om op deze plek een begraafplaats te maken voor drenkelingen uit de eerste Wereldoorlog en werd de stichting het Vredenhof opgericht. Op het Vredenhof staat een baarhuisje uit 1925 dat is ontworpen door de gemeente-architect Klaas Kuipers. Het is indrukwekkende plek om te bezoeken. In totaal liggen er op het Vredenhof 118 mensen begraven. Elk jaar op 4 mei vindt er op het Vredenhof ook de dodenherdenking plaats.

Hotel tip! Strandhotel om de Noord is een modern hotel aan het strand van Schiermonnikoog. Het hotel heeft diverse faciliteiten zoals een restaurant, een bar en een tuin. Vanuit de hotelkamers heb je een prachtige uitzicht over de duinen of over zee.

9. Schelpenmuseum Paal 14

Een interessant museum op Schiermonnikoog is Schelpenmuseum Paal 14. Het museum is opgericht door eilander Thijs de Boer die samen met zijn gezin de meeste schelpen en andere strandvondsten zelf verzameld heeft. In het museum kun je verschillende weekdieren, schelpen, krabben en zeesterren bewonderen. Weekdieren zijn de een na grootste diergroep ter wereld. Er bestaan wel meer dan 100.00 soorten die allemaal op verschillende plaatsen leven en verschillende in kleur, grootte en vorm. In het museum kun je verschillende weekdieren bewonderen die rondom Schiermonnikoog te vinden zijn. Daarnaast heeft het museum ook een grote collectie aan schelpen van over de hele wereld. In het museum kun je niet alleen maar schelpen en weekdieren bewonderen. Je vindt er ook een aantal restanten van oude scheepswrakken en diverse vondsten van strandjutters. Het is een leuke museum om met de kinderen te gaan ontdekken. In samenwerking met de VVV van Schiermonnikoog organiseert het Schelpenmuseum Paal 14 ook verschillende excursies waarin je het eiland kunt gaan ontdekken. Zo worden er wadexcursies georganiseerd, of kun je onder leiding van een gids gaan jutten en schelpen zoeken. Tijdens het strandjutten krijg je van alles te horen over het jutten van vroeger. Het Schelpenmuseum organiseert ook fietstochten over het eiland. 

10. De bank van Banck

In 1858 werd Schiermonnikoog gekocht door de Haagse jurist John Eric Banck. Het eiland werd toen gekocht voor zo’n kleine 100.000 gulden. Banck heeft veel in het eiland geïnvesteerd en heeft onder andere een dijk gebouwd om een groot stuk kwelder aan de wadkant van het eiland. De kwelder in zo geleidelijk ingepolderd en is later ook vernoemd naar Banck. Ook gaf Banck opdracht om de duinen te beplanten met helmgras zodat de duinen steviger zouden worden. Daarnaast heeft hij verschillende boerderijen op het eiland gebouwd. Als herinnering aan John Eric Banck staat er op de dijk de Bank van Banck. Vanaf het stenen bankje heb je een prachtig uitzicht over de dijk en de weilanden. Je kunt er heerlijk genieten van de rust en ruimte om je heen of even uitrusten na een lange wandel- of fietstocht. Het gebied rondom de Bank van Banck is een prachtig stukje natuur om te ontdekken. 

Plan je vakantie op Terschelling:
Vind de leukste campings bij ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling?

Midsland, West-Terschelling en het Wrakkenmuseum zijn een aantal leuke activiteiten op Terschelling. Bekijk hier 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling!

Wat zijn prachtige bezienswaardigheden op Texel?

Nationaal Park Duinen van Texel, De Koog, en Den Burg zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden van Texel. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden van Texel

Wat zijn leuke bezienswaardigheden op Vlieland?

Oost-Vlieland, vuurtoren Vuurduinen en Kroon’s polders zijn een aantal leuke bezienswaardigheden op Vlieland. Lees hier alles over de 10 leukste bezienswaardigheden op Vlieland

Wat zijn mooie bezienswaardigheden van Ameland?

Natuurcentrum Ameland, Hollum en Maritiem Centrum Abraham Fock zijn een aantal interessante bezienswaardigheden op Ameland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Ameland

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.