De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

Hoogtepunten van Twente

Twente is een prachtige landstreek in het oosten van Nederland in de provincie Overijssel. De streek grenst aan de Achterhoek en heeft veel te bieden. Twente is rijk aan historische steden, zoals Enschede en Hengelo. Daarnaast kun je verschillende musea bezoeken in Twente, zoals het Rijksmuseum Twenthe of het techniekmuseum Oyfo. Wil je liever de natuur in? Twente heeft prachtige natuur te bieden. Zo kun je wandelen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug of leuke sportactiviteiten doen in recreatiegebied het Rutbeek. Waan je helemaal in de geschiedenis op de landgoederen die Twente rijk is. Benieuwd naar alle bezienswaardigheden van Twente? Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Twente. 

De mooiste dorpjes in Twente? Bekijk ze hier alles 10!

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

1. Rijksmuseum Twenthe

Een prachtig museum is Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Het museum werd in 1929 ontworpen door Anton Beudt en Karel Muller en heeft door de jaren heen verschillende exposities tentoongesteld. De eerste collectie was van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek. In 2000 raakte een deel van het pand van het museum beschadigd door de vuurwerkramp. In 2002 heeft het museum haar deuren weer geopend. Vandaag de dag kun je er verschillende collecties bewonderen. Je vindt er oude, moderne en hedendaagse kunst. In het museum kunnen wel zo’n 10 tentoonstellingen worden geprogrammeerd. Kunstwerken van Breughel, Jongkind en Monet kun je hier bewonderen. Ook is er een museumcafé met een binnentuin waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Er komen jaarlijks verschillende bezoekers uit het binnen en buitenland naar dit museum toe om de prachtige kunstwerken te bewonderen. 

B&B tip! Shortstay Bildersdijk is een goed beoordeelde Bed & Breakfast met moderne kamers vlakbij het Rijksmuseum Twenthe

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van de Achterhoek

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

2. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied gelegen tussen Hellendoorn en Holten. Het nationale park is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door een stuwwal in de ijstijd. Toen het door de jaren heen warmer werd in Nederland, raakte de heuvelrug bebost. Het is een schitterend natuurgebied voor wandelaars en dierenspotters. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die je door de prachtige landschappen leiden. De Sallandse Heuvelrug is vooral begroeid met heide, bos en zandvlaktes. Je kunt de Sallandse Heuvelrug al van ver zien liggen. Het landschap heeft verschillende heuvels vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP. Andere prachtige uitzichtpunten om te bezoeken zijn de Haarlerberg, de Holterberg en de Noetselerberg. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is rijk aan flora en fauna. Je vindt hier de laatste populatie korhoenders van Nederland, een vogel die veel wegheeft van de fazant. Ook kun je hier verschillende hagedissen, vossen en tegenwoordig ook een wolf spotten. De bossen die de heuvelrug rijk zijn bestaan uit naaldbomen, beuken, en eiken.

Overnachten in Twente? Bekijk en vergelijk hier de 10 mooiste vakantieparken van Twente

Uniek natuurhuisje! In de bossen van de Sallandse Heuvelrug vind je dit natuurhuisje in Lettele. De volledig ingerichte tent staat op een vlonder in de middle of nowhere.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

3. Kasteel Warmelo

Een schitterend kasteel in Diepenheim is kasteel Warmelo. Van oorsprong is het kasteel een groot landhuis, maar doordat het een toeristische attractie is geworden wordt het een kasteel genoemd. Kasteel Warmelo is vooral bekend om de verschillende tuinen die op het landgoed liggen. Het huis was vroeger het poortgebouw van een havezate. Een havezate is een boerderij met een stuk land wat een ridder kreeg als voorwaarde van zijn lidmaatschap. Het huis werd voor het eerste in de geschiedenis genoemd in de 15e eeuw en heeft door de jaren heen verschillende eigenaren gehad. Het huidige gebouw komt uit de 19e eeuw. Het huis wordt omringt door een grote gracht. Leuk feitje: de kinderen van koningin Juliana kwamen regelmatig bij dit kasteel om te logeren en paard te rijden. De tuinen rondom het huis zijn prachtig om te bezoeken. Het landgoed van zo’n 7 hectare is heerlijk om doorheen te struinen. Je vind op het landgoed onder andere een victoriaanse tuin, een geometrische tuin en een Engelse tuin. De tuinen zijn rijk aan flora en je kunt er diverse azalea’s, rododendrons en fuchsia’s bewonderen. Naast de tuinen kun je op het landgoed van Kasteel Warmelo ook diverse zandsculpturen bewonderen. 

Campingtip! Camping De Mölnhöfte is een gezellige familiecamping vlakbij Kasteel Warmelo met diverse faciliteiten

LEES OOK: Leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

4. Enschede

Enschede is de grootste stad in Twente en tevens ook de grootste stad van Overijssel. In deze stad kun je van alles zien en beleven. Een aanrader is om de wijk Roombeek te bezoeken. Tijdens de vuurwerkramp in 2000 is deze wijk grotendeels verwoest. Door de jaren heen is de nieuwe stadswijk ontwikkeld tot een hippe wijk die rijk is aan cultuur. Je vindt er het Roombeek Cultuurpark met verschillende Musea, zoals de TETEM kunstruimte, het Rijksmuseum Twenthe en de MuseumFabriek. Daarnaast is het ook interessant om de wijk zelf te bewonderen. Je kunt de wijk op eigen houtje ontdekken of je laten rondleiden door een gids. Ook het historische centrum van Enschede is leuk om te bezoeken. Hier kun je heerlijk struinen door de straten, genieten op een terrasje in de zon of winkelen. In Enschede vind je ook een Synagoge. Het monumentale gebouw is gebouwd door de architect Karel de Bazel en is zowel van binnen als van buiten prachtige bezienswaardigheid. Wandel ook eens langs de villa’s van de verschillende joodse fabrikanten en de matzefabriek. In Enschede vind je ook het Grolsch museum. Hier kun je van alles leren over het heerlijke bier tijdens een rondleiding. De rondleiding wordt afgesloten met een bierproeverij.

Hoteltip! Huize Hölterhof Wellness Hotel is een rustiek wellness hotel net buiten het centrum van Enschede met een buitenzwembad en een ruime tuin.

5. Het Zoutmuseum

In Delden vind je het Zoutmuseum. In het museum kun je van alles leren over de zoutwinning die in de buurt van het museum, in Boekelo, jaren heeft plaatsgevonden. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam het zout dat in Nederland werd gebruikt altijd uit Duitsland, maar door de oorlog stopte deze handel. In Boekelo was een bereikbare zoutlaag gevonden en sindsdien werd de plaats een belangrijke plek voor zoutwinning. In het Zoutmuseum kun je het hele verhaal over de zoutwinning horen. Via een audiotour kun je door het museum heen wandelen. Je kunt ook kiezen voor een tour met een deskundige gids. Door middel van films, modellen en voorbeelden kun je van alles leren over de geschiedenis van de zoutindustrie. Voor de kinderen zijn er interactieve elementen in het museum, zodat zij spelenderwijs kunnen leren. 

LEES OOK: Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

6. Hengelo

Hengelo is een plaats in Twente die wordt gezien als een voormalige industriestad. In het verleden is de stad erg belangrijk geweest voor werkgelegenheid in de metaalindustrie. Daarom kun je er vandaag de dag verschillende chemische bedrijven vinden. De stad is ontstaan in de 16e eeuw toen hof Hengelo werd gebouwd. In de tweede wereldoorlog is de stad hevig gebombardeerd. Toen is het centrum van de stad bijna volledig vernietigd. Toch zijn er nog steeds een aantal historische bouwwerken te bewonderen, zoals de Sint-Lambertuskerk en de poort van Hengelo. Ook kun je in Hengelo de wijk Tuindorp bewonderen. Hier vind je verschillende arbeiderswoningen uit de 19e eeuw met prachtige tuinen en perken. Je kunt hier heerlijk struinen over de klinkers tussen de oude gebouwen door. Voor wat meer cultuur kun je de Beelden Buiten bezoeken op het stationsplein. Hier vind je 8 monumentale mathematische beelden van de kunstenaar en wetenschapper Rinus Roelofs. Het zijn prachtige en interessante beelden om te bewonderen. Wil je even ontspannen? Ga dan naar het bekende plein in de binnenstad om tot rust te komen op een terrasje.

Overnachtingstip! Guesthouse Villa de Eikhof is een gezellige accommodatie met knus ingericht kamers vlakbij het centrum van Hengelo

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

7. Landgoed Twickel

Een schitterende, historische buitenplaats in Twente is Landgoed Twickel. Het landgoed bestaat uit verschillende historische boerderijen, een grote kasteeltuin een een historisch kasteel. Al in de 15e eeuw wordt dit landgoed genoemd in de geschiedenisboeken. Rond de 16e eeuw is het kasteel ontstaan wat je op het landgoed kunt vinden. Door de jaren heen is het kasteel meerdere malen gerestaureerd en zijn er verschillende gedeelten bijgebouwd. Vandaag de dag kun je landgoed Twickel bezoeken in de zomermaanden. Het kasteel van Twickel wordt nog steeds bewoond. Onder leiding van een gids krijg je tijdens een rondleiding van een uur de hoogtepunten van het kasteel de zien. Je kunt onder andere de salons, de galerijen en de bibliotheek van het kasteel bewonderen. Breng daarna ook een bezoekje aan de prachtige tuinen van landgoed Twickel. Hier vind je onder andere de Orangerie met het tuincafé waar je wat kunt drinken op het terras. De tuinen kun je op eigen houtje of met een gids ontdekken. In de tuin vind je verschillende bloemen, planten en beelden die je kunt bewonderen. Daarnaast vind je ook een moestuin op het landgoed. Rondom de kasteeltuin vind je een prachtig polderlandschap met verschillende boerderijen waar je kunt wandelen. 

Hoteltip! Landgoed Hotel Carelshaven is een prachtig 4-sterrenhotel vlakbij Landgoed Twickel met luxe kamers.

8. Avonturenpark Hellendoorn

Een bekend attractiepark in Twente is Avonturenpark Hellendoorn. Het park is ontstaan in 1936 en begon als een theehuis waar een aantal speeltoestellen bijgebouwd waren. In de loop van de jaren breidde de plek steeds meer uit en kwam er een doolhof en een sprookjestuin. Er werden steeds meer attracties gerenoveerd en bijgebouwd. Het is een leuk park om te bezoeken met kinderen. Je vind er verschillende achtbanen, sprookjestuinen en andere leuke attracties voor de kleinsten. Maar ook voor volwassenen is er zeker genoeg uitdaging in Avonturenpark Hellendoorn. Er zijn spannende attracties, zoals de achtbaan Tornado of de Montezuma’s Revenge. Daarnaast zijn er op het park ook verschillende restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Ook is er op dit park aan mindervalide gedacht. Veel attracties zijn toegankelijk voor mindervaliden en het park is rolstoelvriendelijk. Avonturenpark Hellendoorn is een leuke bezienswaardigheid als je op zoek bent naar een dagje avontuur en spanning!

Mooi natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Hezingen voor 8 personen ligt helemaal afgelegen in het bos vlakbij de Duitse grens.

9. Recreatiepark Het Rutbeek

Iets buiten Enschede vind je Recreatiepark Het Rutbeek. Het park is ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw en heeft een oppervlakte van zo’n 120 hectare. In het recreatiepark ligt een plas waar je tijdens de warme zomerdagen kunt afkoelen. Om de plas heen vind je verschillende stranden en stukken moeras. Recreatiepark Het Rutbeek is een ideaal park voor watersportactiviteiten. Je kunt er kabelwaterskiën, duiken, surfen en vissen. Daarnaast kun je rondom de plas goed wandelen, fietsen en mountainbiken. Door het recreatiegebied loopt een uitdagende mountainbikeroute over een onverhard pad. Ook vind je er verschillende speeltoestellen voor de kinderen. Daarnaast ligt er in het park een klimbos waar jong en oud zich helemaal uit kunnen leven. Het Rutbeek is een heerlijk park als je wat actiefs wilt doen! 

Overnachtingstip! Overnacht in deze sfeervolle lodge in Haaksbergen midden op het platteland vlakbij recreatiegebied het Rutbeek

10. Oyfo Techniekmuseum

Een leuk uitje met de kids in Twente is het Oyfo Techniekmuseum. Het museum is opgericht in 1983 en geeft een goed beeld van de industrie in Twente. Je kunt er van alles leren over de geschiedenis van de industrie, maar ook over de ontwikkelingen in de industrie en techniek. Via spellen komen de kinderen van alles te weten over de techniek. Er loopt een duidelijke route door het museum die je langs de grote collecties in de verschillende museumzalen leidt. In de verschillende zalen vind je van alles over textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. Bij het museum vind je ook een café waar je kunt lunchen of een drankje kunt doen. Het is een interessant museum waar jong en oud zeker wat van opsteekt! 

Plan je vakantie in Twente
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Twente en Overijssel lezen? Bekijk dan ook:

Veelgestelde vragen over Twente:

Wat zijn leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe?

Nationaal Park Veluwezoom, Het Veluwemeer, Paleis Het Loo en Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn een paar prachtige bezienswaardigheden op de Veluwe. Bekijk hier alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Veluwe

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek?

Ruurlo, Zutphen, Kasteel Huis Bergh en de Lochemse Berg zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in de Achterhoek. Lees hier over 10 leuke bezienswaardigheden van de Achterhoek

Wat zijn de mooiste dorpjes van Twente?

Ootmarsum, Diepenheim en Enter zijn een aantal mooie dorpjes in Twente. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Twente

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Blokhut in Beckum

De 10 mooiste tiny houses in Twente

Verblijven in een tiny house, of "klein huisje", wordt steeds populairder. Wij zetten de 10 mooiste tiny houses in Twente voor je op een rij.