Fietsen in Slovenië

Fietsen in Slovenië

Fietsen langs wijngaarden, door grotten of downhill mountainbiken

Fietsliefhebbers over de hele wereld waren de afgelopen Tour de France (2020) getuige dat twee wielrenners uit Slovenië – Primoz Roglic en Tadej Pogačar – de tour naar hun hand zetten. Niet echt verrassend, want sporten, wandelen, fietsen en wielrennen zijn zeer populaire tijdverdrijven van menig inwoner van dit land. Fietsliefhebbers halen er hun hart op met de eindeloze fietsmogelijkheden en duizenden kilometers fietspaden, zowel voor families met kinderen die op vlak terrein willen fietsen tot en met hemelse en spectaculaire afdalingen voor mountainbikers.

TIP: 7-daagse fietsvakantie in Slovenië

Op de site van het Sloveens verkeersbureau is een zeer informatieve Engelstalige fietsbrochure te downloaden. Handig is ook de Cycling Accommodation folder van het verkeersbureau met een overzicht van fietsvriendelijke hotels en campings.

Fietsen in Slovenië

Mooiste fietsroutes in Slovenië

De Drava trail behoort tot een van de mooiste fietsroute van Europa die in Italië begint en door Slovenië naar Kroatië leidt. Het traject in Slovenië is 129 kilometer en gaat van Dravgrad via Maribor naar Ormož, een prachtig en veelal vlak traject langs de rivier Drava. Ook de Parenzana trail langs de Adriatische kust, de Pohorje Cycling Transversal rondom Maribor en de Via Bela Krajina in het zuidoosten van Slovenië aan de grens met Kroatië zijn zeer geschikt voor families met kinderen.

Mountainbikers die zich willen uitleven, kunnen hun beenspieren tarten met onder meer de 1800 km lange Slovenian Bicycle Touring Trail, een fietsronde door heel Slovenië, de 132 km lange Trans Karawanks die garant staat voor spectaculaire uitzichten en 394 km lange Trans Slovenia 1 van Kranjska Gora in het noorden naar Piran aan de westkust.

LEES OOK: de mooiste fietsroutes van Slovenië

Fietsen langs wijngaarden

Met 3 prachtige wijnregio’s is een fietsvakantie in Slovenië langs wijngaarden zeker een optie. Tientallen fietsroutes zijn uitgezet in de wijnregio’s Podravje in het noordoosten van Slovenië, Posavje in het zuidoosten en Primorje aan de Adriatische Zee. Met de druiventrossen rijp in augustus en september zijn dit twee perfecte maanden voor sprankelende fietstochten.

LEES OOK: fietsen door de wijngaarden

Fietsen in Slovenië

Bike Slovenia Green tour

Afgelopen november (2019) lanceerde het verkeersbureau in samenwerking met reisorganisatie GoodPlace de nieuwe Bike Slovenia Green 8-daagse fietstoer. De route gaat langs plaatsen en locaties die een Slovenia Green certificaat hebben, een erkenning voor duurzaam toerisme. De 8-daagse fietsvakantie start in Kranjska Gora in Noord-Slovenië en gaat via Bled, Bohinj, een stuk langs de Soča rivier via wijngaarden in Goriška Brda naar eindbestemming Koper aan de Adriatische kust.


Mountainbiken door grotten

Bijzonder: fietsen door mijntunnels. In het verleden werd onder de berg Peca mineralen gedolven, maar nu kan men met mountainbikes onder begeleiding van een gids 5 km door de tunnels van de Mežica fietsen.

Bikeparken in Slovenië

Een dagje moeilijke hindernissen oefenen kan op een van de vele bikeparks in Slovenië, zoals Cerkno, Krvavec, de Pohorje Hills, Vogel en Rogla.

Fietshotelclassificatie

Veel leuke hotels en campings in Slovenië zijn fietsvriendelijk en het aantal geboden faciliteiten bepaalt hoeveel fietswielsymbolen een accommodaties krijgt: dat varieert van een tot vijf wielen. Vijf fietswielen behelst onder meer dat er een fietsenstalling is met een videocamera, een sauna en massages, vervoer van bagage en fietsen, lunchpakketten, kwaliteitsfietsen te huur, avondeten en ontbijt is afgestemd op calorieënbehoefte van fietsers en meer.

TIP: de beste hotels in Slovenië

Lees ook

Beeld & tekst: Baltus Communications, PR-bureau Sloveens verkeersbureau

Dit bericht is in samenwerking met Baltus Communications en het PR-bureau van het Sloveens verkeersbureau in Nederland geschreven. Ook samenwerking met Dolopreizen.nl? Stuur ons een e-mail.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Het meer van Bled in Slovenië

11 Prachtige bezienswaardigheden in Slovenië

Laat je betoveren door het prachtige Slovenië met groene bossen, helderblauwe meren, mooie kastelen en pittoreske dorpjes. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden in Slovenië.