Stadhuis Leuven in België
Afbeelding van Roland Jacobs via Pixabay

De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

Bezienswaardigheden voor een stedentrip Leuven

Een prachtige stad in het zuiden van België is Leuven. Het is een echte studentenstad vlak onder Brussel. In de stad vind je de katholieke Universiteit Leuven, één van de belangrijkste universiteiten van de hele Benelux. Daarnaast wordt Leuven ook gezien als dé bierhoofdstad van België. De Bierbrouwerij Stella Artois is hier namelijk gevestigd. Leuven is een prachtige, groene stad met veel parken en tuinen. Daarnaast kent deze stad verschillende oude wijken waar je heerlijk doorheen kunt struinen. In de stad vind je diverse historische gebouwen die prachtig zijn om te bezoeken, zoals het stadhuis, verschillende kerken en de Abdij ’t Park. Voor een panoramisch uitzicht kun je de toren van de Universiteitsbibliotheek beklimmen. Klaar met al dat slenteren door de stad? Ga dan naar de Oude Markt. Dit plein zit bomvol met terrasjes waar je terecht kunt voor een koud biertje, of twee. Kortom, Leuven heeft genoeg te bieden voor een leuke stedentrip!

1. Stadhuis van Leuven

Eén van de bekendste gebouwen van Leuven is het Stadhuis. Het is een historisch gebouw uit de 15e eeuw en wordt gezien als één van de mooiste stadhuizen van de wereld. Het gebouw heeft een prachtige gotische bouwstijl met meer dan 200 beelden aan de buitenkant. Vandaag de dag wordt het stadhuis nog veel gebruikt voor plechtigheden. Het is een indrukwekkend gebouw, van buiten en van binnen, die zeker de moeite waard is om te bezoeken! Toeristen kunnen het stadhuis bezoeken door middel van een rondleiding. Elke dag wordt er om 15.00 uur een rondleiding door het stadhuis gegeven. De gids vertelt je tijdens de rondleiding van alles over de bouw van het stadhuis, de verschillende zalen en de prachtige salons. Waan je helemaal in de historie en geniet van de prachtige architectuur van dit stadhuis!

Sint-Pieterskerk Leuven

2. Sint-Pieterskerk

Een andere prachtige bezienswaardigheid, die tegenover het Stadhuis staat, is de Sint-Pieterskerk. Het is een historische kerk die sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze Rooms-Katholieke kerk werd gebouwd in de 15e eeuw en kent verschillende historische kunststukken en bezienswaardigheden. De kerk heeft een gotische bouwstijl en staat vooral bekend om het schilderstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts, een prachtige drieluik waarop het verhaal van het laatste avondmaal uit de Bijbel wordt afgebeeld. Daarnaast zijn er nog verschillende andere bezienswaardigheden in deze kerk die je kunt bewonderen, zoals de wereldberoemde schatkamer en het grafmonument van Hendrik I. Genoeg bezienswaardigheden om te bewonderen!

Universiteitsbibliotheek en de toren Leuven

3. Universiteitsbibliotheek en de toren

Als je een bezoek brengt aan Leuven moet je zeker de Universiteitsbibliotheek en de bijbehorende toren gaan bekijken. De indrukwekkende bibliotheek komt uit de 16e eeuw, maar is in de Eerste en Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebouw weer opnieuw opgebouwd. Je kunt dit gebouw ook van binnen bezoeken. Wandel door de verschillende leeszalen en laat je verbazen door de prachtige architectuur van de bibliotheek. Een echte aanrader is om te toren te beklimmen.Via een smalle trap kun je de top van de toren bereiken. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving van Leuven.

De Kruidtuin Leuven België

4. De Kruidtuin

Wil je even ontsnappen uit de drukte van de stad? Dan is de Kruidtuin van Leuven een mooie bezienswaardigheid. De tuin is door de universiteit van Leuven aangelegd in 1738 en is daarmee de oudste botanische tuin van België. De tuin is zo’n 2,2 hectare groot en is een heerlijke tuin om even in te ontspannen. In de tuin vind je een grote collectie van tropische en geneeskrachtige planten, verschillende boomsoorten en prachtige bloemen. Wandel door deze prachtige tuin en geniet van de rust en de natuur. Ontdek de verschillende bloem- en plantensoorten die in deze tuin bloeien of bezoek één van de botanische tentoonstellingen die hier vaak plaatsvinden.

Groot en Klein Begijnhof Leuven

5. Groot en Klein Begijnhof

Iets buiten het stadscentrum liggen het Groot en Klein Begijnhof. Dit zijn twee prachtige historische wijken die bestaan uit oude huisjes, binnentuintjes, bruggetjes en leuke straatjes. De twee wijken hebben hun naam te danken aan de begijntjes, de nonnen, die hier vroeger woonden. Vandaag de dag zijn deze wijken nog steeds vol historie en erg leuk om doorheen te lopen. Het Groot Begijnhof is een prachtige wijk waar de rivier de Dijle doorheen stroomt. De gebouwen in deze wijk dateren uit de 13e eeuw. Je vindt hier verschillende huizen die gemaakt zijn van traditioneel zandsteen en je kunt er ook de Sint-Jan-de-Doperkerk bezoeken. Het klein Begijnhof ligt meer ten noorden van het stadscentrum en bestaat uit twee kleine straatjes met leuke traditionele witte huisjes, waar vroeger ook tientallen nonnen woonde. Het Groot en Klein Begijnhof zijn twee prachtige bezienswaardigheden en staan daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zeker een bezoekje waard!

6. Bierbrouwerij Stella Artois

Tijdens een bezoek aan de bierhoofdstad van België is het zeker een aanrader om een bierbrouwerij te bezoeken. Iets buiten het centrum van de stad vind je Bierbrouwerij Stella Artois. Dit bekende biermerk behoort tot de grootste brouwerijconcern van de wereld, AB InBev. Het is een leuke bezienswaardigheid voor bierfanaten, maar ook als je niet zo van bier houdt, is het zeker een bezoekje waard. De brouwerij bestaat al sinds 1366 en kent een rijke geschiedenis. Elke zaterdag en zondag vinden er in de bierbrouwerij rondleidingen plaats. Tijdens de rondleiding leer je van alles over de geschiedenis van de brouwerij en het brouwproces van het befaamde bier. Daarnaast kan er tijdens de rondleiding natuurlijk ook van het bier geproefd worden!

Oude Markt Leuven

7. De Oude Markt

Wil je lekker genieten van een biertje op het terras? Breng dan een bezoekje aan de Oude Markt van Leuven. Het plein staat bekend als ‘de langste bar van Europa’ en dat is niet voor niets. De Oude Markt zit bomvol met bars, café’s en restaurants waar je buiten op het terras terecht kunt voor een heerlijk koud biertje. De Oude Markt is het centrum van het uitgaansleven van de Leuvense studenten en is in de avond daarom ook erg leuk om te bezoeken. Een ideale bestemming voor een hapje en een drankje!

Abdij van 't Park Leuven

8. Abdij van ’t Park

Gelegen in de wijk Heverlee ligt de Abdij van ’t Park. De Abdij werd gesticht in de 12e eeuw en was vroeger één van de belangrijkste abdijen van Nederland. De Abdij heeft een prachtige architectuur en wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door norbertijnen, een kloosterorde die deel uitmaakt van de reguliere samenleving. Rondom de Abdij kun je heerlijk wandelen in de prachtige tuin van de Abdij. Naast de Abdij van ’t Park kun je in de tuin ook nog andere bezienswaardigheden bewonderen, zoals de Norbertuspoort en het Provisorenhuis. Het park biedt een ideale mix van prachtige architectuur en heerlijk groen. Wil je meer abdijen bezoeken? Leuven kent nog drie andere abdijen die je kunt bezoeken, de 19e eeuwse benedictijnenabdij Keizersberg, de Sint-Geertuidabdij en de Abdij van Vlierbeek.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Brugge

9. M-Museum

Hou je van bijzondere kunst? Dan ben je in het M-Museum helemaal op je plek. Het is het belangrijkste museum van Leuven en kent een uitgebreide collectie van oude en nieuwe kunst. Het gebouw van het museum zelf is ook bewonderenswaardig. Het kent verschillende historische elementen aan de buitenkant, maar de binnenkant van het museum is erg modern. In het museum vind je allerlei soorten kunst, zoals fotografie, schilderkunst, design en architectuur uit verschillende tijdsperiodes.  Het museum heeft een vaste kunstcollectie, maar er zijn ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen die je hier kunt bezoeken. Ben je klaar met al dat cultuur snuiven? Dan kun je heerlijk ontspannen in de mooie binnentuin of op het dakterras van het museum!

Sint-Michielskerk Leuven

10. Sint-Michielskerk

Naast de bekende Sint-Pieterskerk heeft Leuven nog een prachtige kerk die je kunt bezoeken, namelijk de Sint-Michielskerk. Het is een mooie barokkerk uit de 17e eeuw en is één van de mooiste barokkerken van Europa. De Sint-Michielskerk is kenmerkend om zijn witte zand-en ijzersteen. Het heeft een prachtige gevel en verschillende interessante bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. Je kunt deze kerk doordeweeks gratis bezoeken of er voor kiezen om een rondleiding door de kerk te nemen. Elke zondag vindt er een rondleiding in de kerk plaats. Tijdens deze rondleiding kom je van alles te weten over de geschiedenis van de kerk en de verschillende bezienswaardigheden, zoals de prachtige koepel en de verschillende graftombes. Het is een schitterende kerk die je tijdens een tripje naar Leuven niet mag missen!

Goed hotel in Leuven

Ben je op zoek naar een mooi hotel in Leuven waar je kunt overnachten tijdens een stedentrip? Wij hebben een paar hotels voor je op een rijtje gezet! Voor een goed, maar basic hotel kun je terecht bij Ibis budget Hotel Leuven Centrum. Het hotel ligt op 1 kilometer van het stadscentrum en biedt alles wat je nodig hebt voor een goede overnachting. Een modern hotel midden in het centrum is Theater Hotel Leuven Centrum. Het is een schitterend hotel en op loopafstand van de verschillende bezienswaardigheden. Wil je wat luxer overnachten? Dan kun je naar het Hotel Martin’s Klooster. Dit prachtige vier sterrenhotel zit in een 16e-eeuws klooster, midden in het centrum, en heeft zijn historische karakter goed kunnen bewaren!

Overnachten in de buurt van Leuven

Wil je overnachten in de buurt van Leuven? Bekijk hier verschillende vakantiehuizen, hostels en hotels in en rond Leuven.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Camping Houtum

De 12 mooiste campings in België

België heeft een overvloed aan prachtige campings voor natuurliefhebbers en avonturiers. Bekijk hier de 12 mooiste campings in België.