10 x mooie dorpen in de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

De Achterhoek is een schitterende streek in het oosten van de provincie Gelderland. Het is een groen gebied waar je leuke steden, natuurgebieden, kastelen en dorpjes kunt bezoeken. Wij hebben de mooiste dorpen van de Achterhoek voor je op een rijtje gezet. In de dorpen kun je heerlijk struinen en genieten van de rijke historie. Doesburg en Groenlo zijn prachtige vestingstadjes die je niet wilt missen. In Winterswijk kun je van alles te weten komen over het leven van Mondriaan in Villa Mondriaan. Ook Lochem vlak bij de Lochemse berg is een mooi dorp om te bezoeken. Ben je al nieuwsgierig geworden naar alle dorpen? Lees snel verder en bekijk hier 10 mooie dorpen in de Achterhoek!

1. Doesburg, prachtige Hanzestad in de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Doesburg is een stadje aan de rand van de Achterhoek. Het stadje kent een rijke geschiedenis die je terug kunt vinden in verschillende historische panden in de stad. Doesburg was vroeger een belangrijke handelsstad, omdat het op een centraal punt ligt waar de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen. In de straatjes van Doesburg kun je je helemaal in de middeleeuwen wanen. Een mooi gebouw wat je in het hoogseizoen ook van binnen kunt bezoeken is de Martinikerk. De kerk heeft een toren van wel 94 meter hoog. Ook de Waag en het Stadhuis zijn twee panden die je niet zomaar voorbij moet lopen. In Doesburg vind je ook een aantal musea die je kunt bezoeken. Streekmuseum de Roode Toren is een bekend museum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Doesburg en de velen ambachten die het plaatsje rijk is. In het Lalique museum kun je verschillende glaskunstwerken van René Lalique bewonderen. Wil je even de rust opzoeken? Langs de IJssel kun je een mooie wandeling maken of een bootje huren.

Op zoek naar een camping in de Achterhoek? Bekijk en vergelijk de mooiste campings op charmecaping.nl

2. Lochem, kleine dorp in de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Lochem is een klein dorp midden in de natuur vlak bij het natuurgebied van de Lochemse berg. Het is een ideaal plaatsje als je op zoek bent naar rust en ruimte. Het is een populaire vakantiebestemming voor fietsers en wandelliefhebbers. Lochem kent een rijke historie. Het stadje ligt aan de Berkel en ontwikkelde zich daarom door de jaren heen als een belangrijke handelsplaats. Vandaag de dag kun je nog verschillende overblijfselen bewonderen van de oude stadsmuren en de oude grachten die je doen herinneringen aan de welvarende periode. In Lochem zijn er een aantal gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. Zo vind je er tal van oude huizen uit de 17e eeuw. Ook het stadhuis aan de Markt van Lochem is een bezoekje waard. Ben je klaar met al dat cultuur snuiven? In het oude centrum vind je verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Het is ook zeker een aanrader om andere bezienswaardigheden rondom Lochem te ontdekken, zoals het landgoed Ampsen, De Boekhorst en Landgoed Verwolde.

3. Bronckhorst, het kleinste dorp van Nederland

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Bronckhorst is officieel het kleinste plaatsje in Nederland die ooit stadsrechten heeft gekregen. Het stadje is ontstaan aan de voet van het kasteel van de Heren van Bronckhorst die tussen de 12e en 16e eeuw een belangrijke positie hadden bij de Gelderse adel. in 1482 kreeg het plaatsje stadsrechten. Door de jaren heen zijn de stadsmuren, het kasteel en de grachten helaas vernietigd. Gelukkig is nog heel veel moois wat je kunt bezoeken in Bronckhorst. Het oude stadje kent geen nieuwbouw en daarom lijkt het alsof je in een dorpje van een paar eeuwen terug wandelt. Het plaatsje wordt gevormd door oude boerderijhuisjes, smalle straatjes met keien en een aantal bezienswaardigheden, zoals de slotkapel. In het dorpje vind je een aantal restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Daarnaast is het zeker een aanrader om de gallerijen de bezoeken. Beeldengalerij Lötters is een mooie galerij met verschillende beelden. Iets buiten de kern van het plaatsje ligt Het Kunstgemaal, een galerij waar je prachtige kunststukken kunt bewonderen.

Camping tip! Ardoer camping de Jutberg is een gezellige familiecamping vlak bij Bronckhorst. Op de camping is een animatieteam, een zwembad, verschillende speeltuinen voor de kinderen en nog veel meer!

4. Winterswijk, gezellig dorp, omringd door natuur

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Een gezellig dorpje midden in de natuur is Winterswijk. Het dorp ligt in een uniek coulisselandschap waar je mooie fietstochten en wandelingen kunt maken. Daarom is Winterwijk een erg populair dorpje onder toeristen. Het oude centrum kent meer dan 300 monumentale panden en zal daarom niet snel vervelen. In het centrum vind je een VVV waar je van alles te weten kunt komen over het dorpje en de omgeving. Daarnaast moet je ook zeker Villa Mondriaan niet voorbij lopen. In dit museum leer je van alles over de jonge jaren van Piet Mondriaan. De wereldbekende schilder woonde hier van zijn achtste tot zijn twintigste. Niet alleen het dorpje zelf is een aanrader. Ook in de omgeving van Winterswijk is van alles te ontdekken. In het Nationaal Landschap Winterwijk kun je heerlijk fietsen, wandelen, varen of kanoën. In het landschap vind je tal van boerderijen, pittoreske kappelletjes en kloosters. Een leuke bezienswaardigheid bij Winterswijk is de Steengroeve. Tijdens een excursiewandeling kun je van alles leren over de verschillende aardlagen in de steengroeve.

5. Aalten, dorp in het zuid-oostelijk deel van de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Vlak tegen de Duitse grens aan ligt het kleine dorpje Aalten. Vroeger was de plaats deel van de heerlijkheid Bredevoort totdat deze in 1795 werd opgedeeld in vier gemeentes waar Aalten er tegenwoordig eentje van is. In het centrum staat een oud kerkje, de Sint Helenakerk. Deze gotische kerk komt uit de 11e eeuw en heeft prachtige plafondschilderingen. In Aalten vind je ook een interessant museum, het Aaltens Industriemuseum. In dit streek historisch museum kun je van alles leren over de geschiedenis van Aalten en de omliggende dorpen. Daarnaast is Stoomweverij Driessen een interessante bezienswaardigheid als je meer te weten wilt komen over de textielproductie. Ook de molen van Aalten is een aanrader om te bezoeken. Korenmolen de Lelie staat een eindje buiten het centrum en werd gebouwd in 1974. Ben je tijdens de zomermaanden in Aalten? Dan is het zeker een aanrader om de AaltenDagen de bezoeken. Tijdens deze dagen in juli en augustus is er van alles te doen in het dorp, zoals een braderie, een rommelmarkt en verschillende sporten en spellen.

Ontdek meer dorpjes in Gelderland! 10 pittoreske dorpjes van Gelderland

6. Ruurlo, het bruisend hart van de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Ruurlo is een mooi dorpje in het zuiden van de Achterhoek. Het dorpje is vooral bekend door het kasteel wat je hier kunt bezoeken, kasteel Ruurlo. Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds in bezit van een adelijke familie. Gelukkig is het kasteel wel opgesteld voor publiek. Zowel van binnen als van buiten is het kasteel adembenemend. In de omliggende tuinen kun je heerlijk wandelen. Ruurlo heeft veel meer te bieden dan alleen het kasteel. Het oude stadscentrum van Ruurlo is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier struinen door pittoreske straatjes en langs gezellige restaurants. Ook zijn er een aantal mooie kerken die je kunt bezoeken. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij de Dorpskerk en de St. Willibrorduskerk. Ben je op stap met de kinderen? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het grootste doolhof van Nederland. Het heggendoolhof in Ruurlo is een echte aanrader voor het hele gezin.

Tip! Huur een natuurhuisje

Huur een natuurhuisje in de Achterhoek! In een natuurhuisje kun je helemaal tot rust komen en genieten van de ruimte om je heen. Bekijk en vergelijk hier het aanbod van natuurhuisje in de Achterhoek!

7. Gorssel, dorp aan de IJssel aan de rand van de Achterhoek

Tussen de steden Deventer en Zutphen vind je het plaatsje Gorssel. Het dorp ligt aan de IJssel aan de rand van de Achterhoek midden tussen de schitterende natuur. In de 13e eeuw wordt het dorp voor het eerst in de geschiedenisboeken genoemd. Door de eeuwen heen groeide Gorssel uit tot een welvarend dorp en krijgt het een aantal prestigieuze gebouwen. Vandaag de dag kun je die gebouwen nog steeds bewonderen. In het oude centrum kun je heerlijk struinen en genieten van al het moois om je heen. In Gorssel vind je een aantal hoogtepunten die je niet wilt missen. Eentje daarvan is het oude tramhuisje. Dit station uit 1926 herinnert aan de geschiedenis van de stoomtram. Ook Touwslagerij Steenbergen moet je zeker een bezoekje brengen. Dit is een van de laatste ambachtelijke touwslagerijen van Nederland. Ben je een kunstliefhebbers? In het MORE museum kun je verschillende kunstwerken bewonderen van Jan Mankes, Pyke Koch of Carel Willink. Deze modern-realistische kunstcollectie is zeker een bezoekje waard.

Op zoek naar een natuurhuisje in de Achterhoek? Dit natuurhuisje in Miste is een rustieke accommodatie met een moderne inrichting en een ruime tuin. In de tuin zijn een loungeset en een houtkachel aanwezig.

8. Doetinchem, het centrum van de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Doetinchem is misschien meer een stad dan een dorp, maar we willen de stad vanwege zijn charme toch niet van het lijstje weerhouden. Het stadje ligt midden in de Achterhoek en wordt daarom ook wel het centrum van de Achterhoek genoemd. De stad kwam rond de 11e eeuw tot bloei en groeide door de jaren heen uit tot een welvarende stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het centrum van de stad gebombardeerd, waardoor er weinig oude gebouwen meer overeind staan. Gelukkig vind je buiten het centrum wel een aantal mooie kastelen uit de middeleeuwen, zoals Kasteel Slangenburg. Het centrum van Doetinchem is een ideale plek voor winkelliefhebbers. Je vind er verschillende straatjes met kleine boetiekjes en winkels van bekendere merken. Ook voor een dagje terrassen ben je in Doetinchem op het goede adres. Je vindt er verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een drankje in de zon.

Vakantiepark tip! Landal Stroombroek is een rustiek gelegen vakantiepark vlak bij Doetinchem. Het vakantiepark ligt aan een grote recreatieplas met zandstrand en heeft verschillende faciliteiten voor jong en oud.

9. Groenlo, pittoresk vestingstadje in de Achterhoek

Een pittoreske vestingstadje in het hart van de Achterhoek is Groenlo. In het plaatsje is door de jaren heen veel gevochten. Daarom vind je in het plaatsje oude verdedigingswerken, kanonnen,, stadswallen en oude kerkers. In Groeloo zijn verschillende bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Een van die bezienswaardigheden is de Oude Calixtuskerk. Dit is de oudste nog bestaand kerk van Groenlo die gebouwd is in de middeleeuwen. Ook de 20e eeuwse Nieuwe Calixtuskerk is zeker een bezoekje waard. In het centrum van Groenlo vind je ook verschillende winkeltjes waar je heerlijk kunt shoppen en leuke horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Iets buiten het centrum staat ook een sik uit 1934. Dit is een oude locomotief die tot 1953 dienst heeft gedaan op de lijn tussen Winterswijk en Enschede. Vandaag de dag kun je er een interessante expositie bewonderen.

Luxe overnachten! Hotel Havezate Marveld is een schitterend hotel aan de rand van Groenlo. In het hotel is een wellnesscentrum met een zwembad, sauna en jacuzzi. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien.

10. Bredevoort, historisch vestingstadje in de Achterhoek

10 x mooie dorpen in de Achterhoek

Vlak bij het dorpje Aalten ligt Bredevoort. Deze vestingstadje is tegenwoordig een echte Boekenstad. In het plaatsje vind je namelijk tal van antiquariaten en tweedehands boekenwinkels. Bredevoort heeft veel charme en is daarom ook erg leuk om doorheen te wandelen. Je kunt er heerlijk struinen door de oude straatjes en langs bijzondere gebouwen. In Bredevoort vind je een aantal bijzondere kerken die je niet mag missen. Een van die kerken is de Sint Joriskerk, een laatgotische kerk uit de 17e eeuw. Ook de Georgiuskerk is een pittoresk kerkje om te bezoeken. Iets buiten het centrum vind je de Walkorenmolen De Prins van Oranje. In 1645 gaf de prins van Oranje, als heer van Bredevoort, opdracht om deze molen te bouwen. Ben je op zoek naar een beetje rust in het stadje? Dan kun je een bezoek brengen aan het Vestingpark. Dit is een 19e eeuwse tuin waar je ook een mooie theekoepel kunt vinden. In de tuin kun je mooie wandelingen maken en genieten van rust en ruimte.

Plan je vakantie in de Achterhoek:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Een huisje op een vakantiepark boek je natuurlijk bij Roompot of Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een Natuurhuisje.

Meer over de Achterhoek en Gelderland? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over de Achterhoek:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de Achterhoek?

Zutphen, Bronkhorst en Kasteel Huis Bergh zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in de Achterhoek. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden van de Achterhoek!

Wat te doen in de Achterhoek?

Denk je aan een weekendje weg of een vakantie in de Achterhoek en wil je weten wat er allemaal te doen is? Wij hebben de leukste activiteiten, bezienswaardigheden, stadjes en meer voor je op een rij gezet. Bekijk hier wat je allemaal kunt doen in de Achterhoek.

Wat zijn mooie vakantieparken in de Achterhoek?

Buitenplaats in Den Olden Bongerd en Vakantiepark De Vlinderhoeve zijn een aantal mooie vakantiepark in de Achterhoek. Bekijk hier de 5 mooiste vakantieparken in de Achterhoek!

Wat zijn mooie campings in de Achterhoek?

Een aantal mooie campings in de Achterhoek zijn Camping Groot Antink, Camping De Vinkenkamp en Camping ’t Stiennboer. Bekijk hier 7 mooie campings in de Achterhoek.

Wat zijn mooie vakantiehuizen in de Achterhoek?

In de Achterhoek vind je prachtige vakantiehuizen midden in de natuur van de achterhoek. Bekijk hier de 10 mooiste vakantiehuizen in de Achterhoek!

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Achterhoek?

De Achterhoek is een uitstekende streek om mooie wandelingen te maken. Onze favoriete wandelroutes zijn de Döttinkraederoute, het Liefdespad en de wandelroute Hackfort. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in de Achterhoek.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

10 x de leukste tiny house in de Achterhoek

Tiny house in de Achterhoek huren? Van eenvoudig tot luxe met wellnessfaciliteiten, we zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rij.

3 reacties

  1. Groenlo is met een o op het eind.

  2. Lisanne van der Leij

    Dank voor de correctie. In de loop der tijden is Groenlo op verschillende manieren geschreven in boeken en op kaarten, vandaar wellicht de verwarring. Vandaag de dag wordt het inderdaad met één o geschreven. We hebben het in de tekst aangepast.

  3. Lochem is al sinds 1233 een STAD en met anno nu een kleine 35.000 inwoners nu niet direct erg klein. Wel een heel leuk stadje.