Top 10: rustieke dorpjes in Twente

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

Mooie dorpjes in Twente

Twente is een prachtige landstreek in het oosten van Nederland in de provincie Overijssel. De streek grenst aan de Achterhoek en heeft veel te bieden. Twente is rijk aan historische steden, natuurgebieden, musea en oude dorpjes. Wij hebben de mooiste dorpjes voor je op een rijtje gezet. In deze dorpjes lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. Hier kun je helemaal tot rust komen, struinen door de oude straatjes en genieten van de verschillende bezienswaardigheden. Ben je benieuwd geworden wat voor mooie dorpjes Twente allemaal te bieden heeft? Lees snel verder en bekijk hier 10 rustieke dorpjes in Twente!

Meer info over Twente? Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Twente

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

1. Ootmarsum

Een klein dorpje in Twente is Ootmarsum. Het dorpje is onderdeel van de gemeente Dinkelland en is erg populair onder toeristen. Dit komt vooral door het historische dorpsgezicht van Ootmarsum. In het dorpje kun je van alles ontdekken. Er zijn kunstgallerijen, verschillende historische panden en bijzondere winkeltjes waar je lokale producten kunt kopen. Tijdens een bezoekje aan Ootmarsum kun je een mooie wandeling maken door de stad langs onder andere het Cremerhuis. Dit huis werd in 1656 gebouwd en kun je nog steeds bewonderen. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Ootmarsum kun je het Openluchtmuseum van Ootmarsum bezoeken. In dit museum kun je van alles leren over de oude ambachten uit deze stad. Een leuk parkje wat je kunt bezoeken in Ootmarsum is Stadspark Engels. Dit stukje natuur is van de familie Engels en wordt goed onderhouden. Je kunt hier heerlijk wandelen of genieten van een kopje thee of koffie op het terras van het theehuis.

Luxe natuurhuisje met zwembad en jacuzzi! Dit natuurhuisje in Dinkelland ligt op een paar kilometer van Ootmarsum en heeft een luxe inrichting. De accommodatie is geschikt voor 18 personen en is een ideale accommodatie voor een vakantie met de familie of vrienden.

2. Holten

Holten is een echt fietsdorp midden in de prachtige natuur van Twente. Holten ligt aan de rand van de regio Salland en behoort sinds 2001 tot de gemeente Rijssen-Holten in Regio Twente. Vlak bij Holten ligt de Holterberg, een prachtige heuvel die erg geliefd is onder wandelaars en fietsliefhebbers. Het dorpscentrum heeft van alles te bieden. In het centrum van Holten vind je verschillende terrassen, lunchrooms en cafés. Voor de cultuurliefhebbers is er ook van alles te beleven in Holten. Zo kun je een bezoekje brengen aan Natuurmuseum Holterberg, het Emaille- en bromfietsmuseum of de Nagelhoutcollectie Holten in Kulturhus Holten. Ook de kerk van Holten is zeker een aanrader om te bezoeken. De dorpskerk heeft een opvallende witte kleur en torent boven de andere gebouwen uit. Wil je liever winkelen? In de dorpskern vind je verschillende lokale winkels waar je heerlijk kunt rondneuzen. Van schoenenwinkels tot kledingwinkels, je vindt het allemaal in Holten.

Op zoek naar een rustiek vakantiepark? Landal Twenhaarsveld is een rustiek vakantiepark midden in de bossen bij Holten. Op het vakantiepark zijn er verschillende faciliteiten voor jong en oud, zoals een speeltuin en een zwembad. De accommodaties op het park zijn luxe en modern ingericht.

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

3. Haaksbergen

Haaksbergen is een dorp dat vlak tegen de Duitse grens aan ligt. Al rond 800 voor Christus woonde er op deze plek mensen. Het dorp zelf is zo’n 2000 jaar later pas ontstaan en begon als landbouwnederzetting. In de 19e eeuw is het plaatsje Haaksbergen erg belangrijk geworden voor de textielindustrie. De fabriek van D. Jordoon & Zonen werd hier gevestigd en zorgde voor veel werkgelegenheid. Vandaag de dag is het een gezellig stadje om te bezoeken. Je kunt er onder andere een oude Korenmolen bewonderen en de Oostendorper Watermolen. Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan de Sint-Pancratiuskerk. Ook is er een speciaal monument voor de 9 werknemers van de textielfabriek die tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd werden. Wil je liever de natuur in? Landgoed het Lankheet, een prachtig natuurgebied van zo’n 500 hectare groot, is zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je een mooie wandeling maken.

LEES OOK: Dit zijn de 10 mooiste dorpen van Overijssel

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

4. Markelo

Een gezellig dorpje is Markelo. Het dorpje ligt midden in de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Twente. Veel vakantiegangers komen naar dit dorpje toe om te wandelen, te winkelen of te genieten op een terrasje. In het centrum van Markelo is er van alles te doen. Zo zijn er tal van horecagelegenheden waar je kunt pauzeren tijdens een fiets- of wandeltocht. Verder zijn er in Markelo ook een aantal leuke museum waar jong en oud van alles kan leren. Een van die musea is het de Museumboerderij Eungs Schoppe. In dit museum kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van Markelo. Als je meer te weten wilt komen over de omgeving van het dorp, kun je een bezoekje brengen aan het informatiecentrum van Markelo. Ben je een cultuurliefhebber? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de historische kastelen die je rondom Markelo kunt vinden. Kasteel Weldam en Kasteel Wegdam zijn twee bezienswaardigheden waar je je ogen kunt uitkijken. Het is ook zeker een aanrader om Markelo te combineren met de prachtige natuur van de Markelose berg of de Friezenberg.

Vakantiepark tip! Roompot Finspark Herikerberg is een bosrijk vakantiepark aan de rand van een bos bij Markelo. Het vakantiepark bestaat uit een aantal Finse houten huisjes. Vanaf het vakantiepark kun je mooie wandelingen maken op de Herikerberg.

Op zoek naar een mooi vakantiepark in Twente? Bekijk en vergelijk hier de 10 mooiste vakantieparken in Twente

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

5. Delden

Delden is een klein dorpje in de gemeente Hof van Twente. Het dorpjes is ongeveer rond de 10e eeuw na christus ontstaan. In 1118 komt er voor het eerst een kerk in Delden. Tijdens de Nederlandse Opstand in 1583 werd het dorpje Delden ingenomen, geplunderd en in brand gestoken. De Oude kerk in het centrum van Delden is het enige gebouw dat deze opstand overleeft heeft. Vandaag de dag is het zeker een aanrader om Delden te bezoeken. In het dorp vind je verschillende monumenten die je kunt bewonderen, zoals de stadspomp op de markt. Daarnaast is het Zoutmuseum van Delden ook een interessante bezienswaardigheid. Dit museum is gevestigd in het oude stadhuis van Delden. Je kunt er van alles leren over de geschiedenis van de Twentse zoutindustrie. Ook rondom Delden is er van alles te doen. Een populaire bezienswaardigheid net buiten het centrum van Delden is Kasteel Twickel. Dit prachtige kasteel uit de 16e eeuw kent een rijke geschiedenis en wordt omringt door prachtige tuinen, parken en bossen.

Luxe natuurhuisje! Dit natuurhuisje bij Hengelo is een volledig gerenoveerde boerderij met een prachtige inrichting. De accommodatie is geschikt voor 2 personen en biedt uitzicht op een boomgaard. De jacuzzi en infraroodsauna maken een overnachting in dit natuurhuisje helemaal compleet.

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

6. Boekelo

Boekelo is een pittoresk dorpje midden in het coulisselandschap van Twente. Het dorp is vooral bekend geworden door de zoutwinning die hier sinds 1918 heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft er jarenlang een textielfabriek gestaan in Boekelo. Vandaag de dag is de textielfabriek in gebruik voor andere bedrijvigheden. De oude gevels van het pand staan echter nog wel overeind. Het centrum van Boekelo is een aanrader om te bezoeken. Hier zijn verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje of een drankje op het terras. Verder zijn er een aantal kleine winkeltjes in het dorp die je kunt bezoeken, zoals winkels met lokale producten en antiekwinkels. In het centrum vind je ook de VVV van Boekelo. Hier kun je meer informatie krijgen over de omgeving en de verschillende fiets- en wandeltochten rondom Boekelo. Een leuke bezienswaardigheid iets buiten het centrum is de Wissink’s Möl. Deze oude molen heeft van 1802 tot 1921 voor de boeren in de omgeving koren gemalen. De molen is nog geheel in oude staat en kun je ook bezoeken.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Sallandshoeve is een modern en rustiek vakantiepark op de Sallandse Heuvelrug.

LEES OOK: Wandelen in Twente, de 10 mooiste wandelroutes!

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

7. Tubbergen

In het noorden van Twente, midden in een het groen, ligt Tubbergen. Het dorp wordt gekenmerkt door oude boerderijen en historische gebouwen. Daarnaast is het centrum van Tubbergen een ideale plek om te winkelen. Tubbergen kent een aantal gezellige winkelstraten met lokale winkeltjes en bekende winkels. Daarnaast zijn er ook verschillende horecagelegenheden waar je wat kunt drinken. Een van de bekendste gebouwen in het dorp is het oude raadhuis. Dit prachtige gebouw met rode luifels is tegenwoordig een restaurant. Ook de kerk in het centrum van Tubbergen is een aanrader om te bezoeken. Een mooie bezienswaardigheid buiten het centrum van Tubbergen is Herinckhave. Dit oude landgoed, uit de 14e eeuw, wordt gekenmerkt door prachtige tuinen, parken en bossen.

Camping tip! Ardoer camping de Noestelerberg is een moderne camping in Twente. De camping heeft verschillende staanplaatsen, maar er zijn ook accommodaties te huur.

8. Enter

Het dorp Enter is een klein dorp aan de rivier de Regge in het westen van Twente. Het plaatsje werd tijdens de 8e eeuw al bewoond en verscheen voor het eerst in de geschiedenisboeken onder de naam Enter in de 12e eeuw. Door de eeuwen heen werden er in Enter veel klompen gemaakt en ganzen gedreven. In Enter woonden veel Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet en vermoord. Vandaag de dag kun je in Enter nog steeds verschillende monumenten vinden ter nagedachtenis van de Enterse joden. Zo is er een oorlogsmonument en zijn er verschillende struikelstenen geplaatst bij de oude woningen waar van de joden. Naast het herdenkingsmonument is er nog veel meer te zien in het dorp. Zo is de kerk op het oude Dorpsplein zeker een bezoekje waard. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om het Klompen- en Zompenmuseum te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de ambacht van klompen. Ook het boerderijtje van Buisjan is een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. Hier is een winkeltje met oud-hollands snoep en verschillende exposities. Vlak bij het museum staat een andere populaire attractie: de grootste klomp van de wereld. Die moet je zeker niet missen!

Kom overnachten op vakantiepark Mölke! Op vakantiepark Mölke staan een aantal unieke en luxe accommodaties, zoals safaritenten, boomhutten en lodges. Daarnaast is er van alles te doen op het park voor jong en oud!

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

9. Diepenheim

Diepenheim wordt gezien als het centrum van beelden kunst. Daarnaast staat het bekende om de verschillende kastelen en havezaten die je rondom het dorp kunt vinden. Het dorp is ontstaan uit het heerlijkheid Diepenheim. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in de omgeving, heeft Diepenheim door de jaren heen nooit stadsrechten gekregen. Vanwege het pittoreske dorpsgezicht komen er veel toeristen naar Diepenheim toe. In en rondom het dorp is er van alles wat je kunt bewonderen. Het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis is een van de hoogtepunten die je niet wilt missen. In het museum vind je een bijzondere collectie met items van het oranjehuis. Watermolen Den Haller is een bijzondere bezienswaardigheid die al eeuwen oud is. Het is zeker een aanrader om deze korenmolen een bezoekje te brengen. Bekijk ook de velen kastelen die rond Diepenheim liggen. De volgende kastelen kun je rondom Diepenheim vinden: Huis Diepenheim, Kasteel Warmelo, Kasteel Nijenhuis & Havenzate Westerflier, Kasteel Weldam en Landhuis Wegdam.

Tip! Door het jaar heen zijn er verschillende evenementen die plaatsvinden in Diepenheim. Zo is er tijdens de herfstvakantie het Kunstmoment Diepenheim, in de laatste weken van september het Schuttersfeest Diepenheim, en tijdens hemelvaart het Hemelvaartsfestival Jannarok.

Uniek overnachten? Dit natuurhuisje in Diepenheim voor 4 personen ligt op een rustieke plek midden in de natuur. De enige buur is de eigenares en haar twee honden. Vanaf de accommodatie kun je prachtige wandelingen maken.

Top 10: rustieke dorpjes in Twente

10. Nijverdal

Nijverdal is een populair vakantiedorpje op de Sallandse Heuvelrug. Het dorp ligt op de kruising van de Regge en de rijksstraatweg, twee belangrijke handelswegen. Het dorp werd gesticht als fabrieksarbeidersdorp door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Nijverdal heeft meer dan honderd jaar in het teken gestaan van textielnijverheid. Aan deze periode heeft het dorp ook zijn naam te danken. vandaag de dag kun je nog steeds de verschillende fabriekshallen en machinekamers bewonderen. Ook de oude watertoren is een bezoekje waard In het dorpscentrum kun je genieten op de terrassen of heerlijk winkelen. Een interessant museum in het dorp is het Memory Museum. Dit is een oorlogsmuseum waar je van alles kunt leren over de bezetting en de bevrijding van Overijssel. Ook de St. Antonius van Paduakerk is een mooie bezienswaardigheid. Als je meer wilt weten over wat er in de omgeving van Nijverdal te doen is, kun je het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug bezoeken.

Plan je vakantie in Twente:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Landal en Roompot. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Twente:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Twente?

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Landgoed Twickel en Hengelo zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Twente. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

Wat zijn leuke vakantieparken in Twente?

Landal Twenhaarsveld, Vakantiepark Mölke en Park Sallandshoeve zijn een aantal mooie vakantieparken in Twente.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Blokhut in Beckum

De 10 mooiste tiny houses in Twente

Verblijven in een tiny house, of "klein huisje", wordt steeds populairder. Wij zetten de 10 mooiste tiny houses in Twente voor je op een rij.

2 reacties

  1. Holten ligt niet in Twente, maar in Salland!!

  2. Holten ligt inderdaad aan de rand van de regio Salland en behoort sinds 2001 tot de gemeente Rijssen-Holten in Regio Twente.