Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Van paleizen en kastelen tot archeologische opgravingen, het echte leven ontdekken in een volkswijk en Napolitaans streetfood eten. We delen 10 tips voor de leukste dingen om te doen en bezienswaardigheden in Napels. Met leuke en interessante dagtrips in de buurt, zoals Pompeï en Vesuvius, is een stedentrip naar Napels een absolute aanrader. Trek er zeker meerdere dagen voor uit om de stad en zijn indrukwekkende omgeving te verkennen.

1. Piazza del Plebiscito & het Koninklijk paleis

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Twee niet te missen bezienswaardigheden in Napels zijn het Piazza del Plebiscito & Palazzo Reale (Koninklijk Paleis). Het halfronde Piazza del Plebiscito is het grootste plein van Napels en het Palazzo Reale het bekendste paleis. De bezienswaardigheden liggen in het centrum en op het plein worden regelmatig evenementen georgansieerd. In het Koninklijk Paleis is tegenwoordig een nationaal museum met een grote bibliotheek gevestigd. Dit museum is zeker een bezoekje waard. Er zijn maar liefst 150 kamers met daarover verdeeld diverse schilderijen, wandtapijten, tekeningen, sieraden, meubels en wapens uit het verleden. Andere bezienswaardigheden op het plein zijn de kerk San Francesco di Paola en de standbeelden van Fernando I en Karel III van Bourbon.

Tickets voor het Palazzo Reale

Tip! Deze rondleiding door het Koninklijk Paleis en de Spaanse wijk is een leuke tour in een kleine groep.

2. De verschillende kastelen van Napels

Napels telt niet één of twee, maar maarliefst drie middeleeuwse kastelen: Castel dell’Ovo, Castel Nuovo en Castel Sant’Elmo. Ze zijn zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf in Napels.

  • Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van Napels en betekent ‘kasteel van het ei’. Deze naam heeft het kasteel te danken aan de legende die vertelt dat de Romeinse dichter Vergilius een ei in de fundering verstopt zou hebben. Mocht het ei ooit breken, dan zou dat het einde van het kasteel én van Napels betekenen.
  • Castel Nuovo is één van de populairste bezienswaardigheden van Napels en betekent ‘nieuw kasteel’. Het werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Karel I, die de hoofdstad van Palermo naar Napels verplaatste. Daarbij hoorde natuurlijk ook een nieuw kasteel! Je kunt er vandaag de dag een museum met schilderijen van het kasteel bewonderen, de Zaal van de Koning, de gevangenis en het uitzicht bovenop.
  • Castel Sant’Elmo is het meest indrukwekkend gelegen van de drie. Het kasteel ligt op de top van een heuvel en biedt een schitterend uitzicht over Napels, de kust en de Vesuvius-vulkaan. Je kunt er naartoe met één van de drie kabelbanen, maar ben je sportief aangelegd, dan kun je ook het vervallen pad met flink wat traptredes nemen. Dit pad begint/eindigt in de Spaanse wijk Quartieiri Spagnoli.

3. Dwaal door de smalle straatjes van Quartieri Spagnoli

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Wil je het dagelijkse leven van de Napolitanen ervaren, breng dan een bezoekje aan de volkwijks Quartieri Spagnoli. De ‘Spaanse wijk’ is de oudste volksbuurt van Napels. Wat vroeger een beruchte wijk was met hoge werkeloosheid, criminaliteit en prostitutie, wordt nu gekenmerkt door een wirwar van smalle straatjes met marktkraampjes vol met fruit en vers gevangen vis. Boven je hoofd hangt het wasgoed te wapperen en vanaf de balkonnetjes worden temperamentvolle gesprekken gevoerd. Dít is hoe het alledaagse leven in Napels eruit ziet. Niet te missen in Quartieri Spagnoli is de metershoge muurschildering van Maradona. Dit bewijst maar weer hoe grote fans de Italianen van voetbal zijn!

Tip! Boek een rondleiding door de Spaanse wijk van Napels met gids.

4. Duomo di Napoli, kathedraal van Napels

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Een andere interessante bezienswaardigheid is de Duomo di Napoli (Santa Maria Assunta), de kathedraal van Napels. Deze staat ook wel bekend als de Cattedrale di San Gennaro en werd gebouwd eind 12e-begin 13e eeuw. De kathedraal is vooral bekend om het gestolde bloed van de heilige Januarius (San Gennaro), dat tentoongesteld wordt in glazen ampullen in de kapel. Men gelooft dat het bloed voorspoed brengt. Als men maar genoeg bidt, zal het gestolde bloed drie keer per jaar vloeien. Gebeurt dat niet? Dan ligt er onheil op de loer. Wellicht zal de lokale voetbalclub verliezen, of erger nog: de Vesuvius zal uitbarsten! Gelukkig gaat het al lange tijd goed.

5. Bezoek het Santa Chiara klooster

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Een plek die absoluut een bezoekje waard is tijdens je verblijf in Napels is het Santa Chiara klooster. Het religieuze complex uit de 14e eeuw bestaat uit een grote kerk, kloostergangen en een museum met een aantal schatten uit de Romeinse tijd. Het staat vooral bekend als de plek waar de koning van Napels en Sicilië begraven ligt en heeft een gotische stijl. De kloostertuin met zijn sinaasappelbomen en zuilen met majolica (geglazuurde keramiek) is de ideale plek om even tot rust te komen. Het complex ligt in het historisch centrum van Napels en is een bezienswaardigheid die je echt gezien moet hebben. Entreekaartjes kosten €7,00 voor volwassenen en €4,00 voor kinderen.

Tip! Voor wie van cultuur en geschiedenis houdt, is een begeleide wandeltour door het historisch centrum van Napels een aanrader.

6. Rondleiding door ondergronds Napels, Napoli Sotterranea

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Wat je misschien nog niet wist, is dat er onder de grond van Napels ook van alles te ontdekken is. Er ligt hier namelijke een stelsel van pleinen en straten dat werd aangelegd door de Grieken en Romeinen. Ze zijn eeuwenlang gebruikt als waterresevoirs en aquaducten en later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden ze gebruikt als schuilkelders. Wie houdt van geschiedenis en avontuur, moet zeker een bezoek aan deze bijzondere bezienswaardigheid brengen. Er is ook een klein museum over hoe Napels en haar bewoners de Tweede Wereldoorlog beleefden.

Tip! Koop alvast tickets voor een rondleiding door Napoli Sotterranea en vermijd lange wachtrijen.

7. Bezoek het Archeologisch Museum van Napels

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Een beroemde bezienswaardigheid in Napels is het Nationaal Archeologisch Museum. Het is één van de belangrijkste archeologische musea ter wereld en herbergt een indrukwekkende verzameling voorwerpen uit de Oudheid. Je kunt er onder andere archeologische vondsten uit Pompeii (waarover later meer) bewonderen en één van de grootste collecties Griekse en Romeinse beelden ter wereld. Beroemd is de zogeheten Farnese-collectie, die bestaat uit sculpturen die in de 16e eeuw werden gevonden bij opgravingen in de Thermen van Caracalla. Het museum is een echte must-visit voor iedereen die van geschiedenis en de Romeinse cultuur houdt.

Koop hier je tickets voor het Archeologisch Museum

8. Pizza & pizza fritta eten in Napels

Je kunt Napels niet verlaten zonder een Napolitaanse pizza gegeten te hebben. Napels is de bakermat van de pizza en de typische pizza napolitana wordt gekenmerkt door een dikke korst met zwartgeblakerde luchtbellen. Ze worden in enkele seconden afgebakken in een gloeiend hete steenoveren. Pizza was ooit een gerecht voor de armen, maar na een bezoek van koningin Margherita werd de pizza ook populair onder de middenklasse en zelfs onder de hogere klassen van de samenleving. Dat is dan ook waar de naam van de ‘Pizza Margherita’ vandaan komt. Had je trouwens ooit opgemerkt dat deze pizza is gebaseerd op de kleuren van de Italiaanse vlag? Rood van de tomaat, wit van de mozzarella en groen van het basilicum. Een andere lekkernij die je echt moet proberen in Napels is de ‘pizza frita’, een gefrituurde pizza die op bijna elke straathoek te verkijgen is.

Tip! Probeer alle Napolitaanse gerechten tijdens een streetfood tour door Napels.

9. De Vesuvius-vulkaan beklimmen

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

De Vesuvius is een actieve vulkaan gelegen iets ten zuidoosten van Napels. Het is de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland en heeft een doornsede van acht kilometer en hoogte van 1281 meter. De vulkaan is vooral beroemd vanwege zijn uitbarsting in het jaar 79, waarbij de steden Pompeï en Herculaneum volledig in as en puin bedolven. Tegenwoordig is de vulkaan gewoon te bezoeken en lopen er 11 wandelroutes door het nationale park waarin de vulkaan gelegen is. Een beklimmen van de Vesuvius is een leuke activiteit voor reizigers die van avontuur en wandelen houden. De wandeling naar de krater van de vulkaan duurt zo’n 2 tot 2,5 uur en biedt je verbluffende uitzichten op de vulkaan en zijn omgeving. Vanuit Napels kun je makkelijk een dagtrip naar de Vesuvius regelen of – als je liever op eigen gelegeneheid gaat – de trein pakken om bij de voet van de vulkaan te komen.

Boek een dagtrip naar de Vesuvius

10. Bezoek de opgravingen van de Romeinse stad Pompeï

Top 10 bezienswaardigheden in Napels

Zeg je Napels, dan zeg je Pompeï. Deze oude Romeinse stad werd in het jaar 79 na Christus bedolven onder een dikke laag vulkanische as afkomstig van de uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is het tot op de dag van vandaag de best bewaarde Romeinse stad, waar nog steeds opgravingen gedaan worden. Er is al veel bloogesteld, maar men moet bijvoorbeeld nog steeds de haven opsporen! Tijdens een wandeling door Pompeï is het moelijk voor te stellen dat grote delen, waaronder diverse tempels, afkomstig zijn van de jaren voor Christus. Als je wat langer de tijd hebt in Napels, dan is Pompeï er absoluut een voor op je lijstje met te bezoeken bezienswaardigheden. Het is aan te raden je bezoek in de ochtend te plannen om de drukte en hitte te vermijden.

Koop alvast je tickets voor Pompeï

Boek je vakantie naar Napels
Op vakantie naar Napels en nog op zoek naar een hotel, appartement of camping in de buurt? De beste hotels vind je op Booking.com en de beste vakantiehuizen vind je bij Interhome. Liever naar een camping in de omgeving? Kijk dan eens op Campingitalie.eu.

Meer inspiratie voor je vakantie in Italië

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.