Gondola's in Venetië

De 15 leukste bezienswaardigheden van Venetië 

Venetië is een stad in Italië, die bekend staat om zijn unieke ligging op eilanden en kanalen. Venetië had in het verleden een rol als brug tussen het Midden-Oosten en Europa, en is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. De stad heeft een bijzondere infrastructuur, met bruggen en pleinen. Ook heeft Venetië veel bezienswaardigheden, zoals paleizen, musea en kerken. Wij zetten daarom de 15 leukste bezienswaardigheden van Venetië voor je op een rij.

LEES OOK: Milaan – Dit zijn de 25 mooiste bezienswaardigheden!

1. Het San Marcoplein, het Venetiaanse plein waar alles samenkomt

San Marcoplein

Het San Marcoplein is het bekendste plein van Venetië. Het plein dateert uit de 12e eeuw, ligt in de wijk San Marco en is omringd door verschillende bezienswaardigheden. Een aantal historische bezienswaardigheden op dit plein zijn het Dogepaleis, de San Marco-kathedraal, de Biblioteca Marciana, de Campanile en de klokkentoren Torre dell’Orologio. Je kunt er ook musea vinden, zoals Museo Correr en het Archeologisch Museum. Verder heeft het plein terrassen en een galerij met winkels en restaurants, waaronder het beroemde Caffè Florian, dat dateert uit 1720.

Hoteltip! Verblijf in het Palazzo Soderini hotel, op 10 minuten lopen van het San Marcoplein. Dit hotel heeft een rustige tuin waarin je kan ontspannen na een dag vol bezienswaardigheden in Venetië.

Bekijk activiteiten bij het San Marcoplein

Bekijk hotels in de buurt van het San Marcoplein

2. Het Dogepaleis, de vroegere residentie van het staatshoofd van de Republiek Venetië

Het Dogepaleis

Het Dogepaleis, ook wel Palazzo Ducale genoemd, ligt aan het Piazza San Marco in Venetië. Het paleis diende vroeger als de residentie van het staatshoofd van de Republiek Venetië en bevatte ook kantoren voor politieke instanties. Het Dogepaleis is gebouwd in gotische stijl tussen 1309 en 1424 en heeft verschillende renovaties ondergaan na branden in de 15e en 16e eeuw. Nu functioneert het paleis als museum en herbergt het verschillende tentoonstellingen, waaronder het appartement van de doge en ambtelijke ruimtes. De beroemde Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de gevangenis aan de overkant van het kanaal. Het paleis is een prachtig voorbeeld van Venetiaanse architectuur en herbergt indrukwekkende kunst en decoraties.

Tip! Boek van tevoren een ticket voor toegang tot het Dogepaleis. Op deze manier voorkom je wachtrijen. Boek tickets.

Bekijk activiteiten bij het Dogepaleis

Boek een hotel bij het Dogepaleis

3. De Campanile toren, geniet hier van een prachtig uitzicht en indrukwekkende mozaïeken

Campanile toren

De Campanile di San Marco is een grote klokkentoren op het San Marcoplein in Venetië, met een opvallend uiterlijk met decoratieve elementen en een bakstenen structuur. Je kunt naar de top van de toren gaan en genieten van een prachtig uitzicht in alle richtingen. De Campanile heeft een rijke geschiedenis, zo was het oorspronkelijk een vuurtoren uit de 12e eeuw. Vervolgens is de toren herbouwd en uitgebreid in de loop der eeuwen. Daarbij bevat de Campanile indrukwekkende mozaïeken die Bijbelverhalen vertellen en meer dan acht eeuwen in beslag namen om te voltooien. Het is een geweldige plek om je dag te beginnen of te eindigen als je de bezienswaardigheden in Venetië verkent.

Tip: Maak een wandeltocht in Venetië in de ochtend. Tijdens deze begeleide tocht kom je onder andere langs de Campanile di San Marco. Boek tickets.

Boek een activiteit bij de Campanile toren

LEES OOK: De 20 mooiste bezienswaardigheden in Rome

4. De San Marco Basiliek, de grootste kerk van Venetië

San Marco Basiliek

De Basiliek van San Marco ligt in de wijk San Marco en is gebouwd rond 1060. Het is de grootste kerk van Venetië en staat bekend om zijn kleurrijke decoraties en mozaïeken. Het exterieur en interieur van de Basiliek van San Marco zijn indrukwekkend, met prachtige mozaïeken aan het plafond, marmeren pilaren en vloeren en kleine ramen die zorgen voor een bijzondere sfeer. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot 828, met verschillende uitbreidingen en verbouwingen in de loop der eeuwen. De Basiliek van San Marco is een must-visit locatie voor liefhebbers van architectuur en kunst in Venetië.

Kamer in het San Lio Tourist House

Overnachten vlakbij de basiliek?

Het San Lio Tourist House is gevestigd in een 14e-eeuws huis aan het San Lioplein, in de buurt van de Basiliek van San Marco. In dit hotel krijg je een gratis toeristische kaart van Venetië bij aankomst, wel zo handig!

Bekijk San Lio Tourist House

Boek een hotel in de buurt van de Basiliek van San Marco

Bekijk activiteiten bij de Basiliek van San Marco

5. Bezoek de prachtige buureilanden Burano en Murano

Burano

Een uitstapje naar de eilanden Burano en Murano vanuit Venetië is een geweldig idee. Burano staat vooral bekend om zijn kleurrijke huizen en is daarom de ideale plek om mooie vakantiefoto’s te maken. Ook zijn er op dit eiland genoeg gezellige restaurantjes waar je kan genieten van een hapje en een drankje. Het eiland Murano staat daarentegen wereldwijd bekend om zijn getalenteerde glasblazers, die prachtige kunstwerken kunnen maken. Je kunt zelf met de boot naar deze eilanden reizen of deelnemen aan een georganiseerde boottour voor meer gemak.

Tip: Boek een boottocht vanuit Venetië naar de eilanden Burano en Murano. Tijdens deze boottocht krijg je ondere andere een demonstratie van glasblazen. Boek tickets.

Ontdek activiteiten op het eiland Burano

Boek een hotel op Burano

Bekijk activiteiten op het eiland Murano

Accomodaties op Murano

6. Doe een gondelvaart in Venetië

Venetië gondels

Tijdens een bezoek naar Venetië kan een typische gondeltocht niet ontbreken. Dit is een bijzondere ervaring, die je ook nog eens kan combineren met het bezoeken van bezienswaardigheden. Squero di San Trovaso in het stadsdeel Dorsoduro in Venetië is dé historische locatie waar gondels al sinds de 17e eeuw worden gebouwd en onderhouden. Gondels worden dan ook gezien als het favoriete vervoersmiddel van Venetië. Aangezien gondelvaarten in Ventië erg populair zijn onder toeristen, is het aan te raden om deze in de ochtend te doen, als het nog wat rustiger is. Daarbij heb je de keuze uit een privé gondel of een gedeelde gondel.

Tip: Koop tickets voor een prachtige, klassieke gondelvaart door Venetië. Deze gedeelde gondeltocht is met 5 personen en duurt 30 minuten lang. Koop tickets.

Bekijk acitiviteiten in het stadsdeel Dorsoduro in Venetië

De beste hotels in Dorsoduro

7. Breng een bezoek aan de bijzondere klokkentoren Torre dell’ Orologio

Torre dell' Orologio

De Torre dell’Orologio op het Piazza San Marco in Venetië is een renaissanceklokkentoren met twee bronzen Moren die elk uur de klok luiden. Eén met baard luidt 5 minuten vóór het hele uur en symboliseert het verleden, terwijl de andere jongere Moor 5 minuten na het hele uur luidt en de toekomst vertegenwoordigt. De Torre dell’Orologio heeft een blauwe wijzerplaat met Romeinse cijfers, dierenriemtekens en maanfasen. Leuk om te weten is dat in de week van Hemelvaart op elk heel uur een engel verschijnt en op Hemelvaarstadag zelf ook nog de drie koningen verschijnen op de klok.

De 15 leukste bezienswaardigheden van Venetië 

Overnachten bij de klokkentoren?

B&B Colombo ligt in het centrum van Mestre, op 0,3 kilometer van Torre dell’Orologio. Deze B&B heeft een klassieke inrichting en heerlijk ontbijt.

Bekijk B&B Colombo

De beste hotels in de buurt van Torre dell’Orologio

Tip: Ga op stap met een tourgids door Klassiek Venetië. Tijdens deze wandeltocht kan je de monumenten op het San Marcoplein bewonderen. Boek tickets.

8. Cannaregio, met Joodse Ghetto

Cannaregio

Cannaregio is een stadsdeel in Venetië, dat vooral bekend staat om de Joodse wijk, genaamd het Joodse Ghetto. Deze wijk bevat onder andere het Campo del Ghetto Nuovo, het plein van de oudste drie getto’s waar de Joodse gemeenschap in Venetië bijna vier eeuwen lang heeft gewoond, oude synagogen en het Joods historisch museum. Verder biedt Cannaregio tal van winkels, restaurants en koffietentjes en is het hier meestal rustiger dan in andere delen van Venetië. Je kunt er door de straten dwalen en bezienswaardigheden zoals de Ca’ d’Oro, een museum met werken uit de Renaissance, bezoeken.

Tip: Ga mee op een Joodse getto-wandeltocht. Tijdens deze wandeltocht leer je meer over de Joodse geschiedenis van Venetië en kan je ook deelnemen aan een synagogetour. Boek tickets.

Boek een activiteit in Cannaregio

Bekijk hotels in Cannaregio

9. Teatro La Fenice, het operatheater van Venetië

Teatro La Fenice

Het Teatro La Fenice ligt in het Venetiaanse stadsdeel San Marco en bevindt zich op een eilandje omringd door verschillende kanalen. Het theater is aan de binnenkant prachtig gedecoreerd met authentieke stoelen, gigantische kroonluchters, kleurrijke wanden en plafonds met zwevende engelen. Daarbij heeft Teatro La Fenice een rijke geschiedenis, met verschillende branden en renovaties door de jaren heen. Tegenwoordig staat het bekend als een van de meest bekende theaters in Italië, die je kan bezoeken met een audiogids om meer te leren over de geschiedenis en architectuur. Ook kan je hier natuurlijk een opera- of andere voorstelling bijwonen.

Tip: Doe een rondleiding door Teatro La Fenice en ontdek een van de beroemdste theaters ter wereld. Kom tijdens deze tour meer te weten over de geschiednis van Teatro La Fenice. Boek tickets.

Bekijk activiteiten bij Teatro La Fenice

Boek een hotel in de buurt van Teatro La Fenice

10. Biblioteca Nazionale Marciana, één van de oudste bibliotheken in Italië

Biblioteca Nazionale Marciana

De Biblioteca Nazionale Marciana, op Piazza San Marco, in Venetië is een van de oudste bibliotheken in Italië en herbergt een enorme collectie klassieke teksten. Het gebouw, ontworpen door Jacopo Sansovino en voltooid in 1553, heeft meer dan een miljoen delen, waaronder 13.000 manuscripten. Biblioteca Nazionale Marciana speelt een belangrijke rol in de culturele wereld van Venetië en is toegankelijk voor wetenschappers van over de hele wereld. Naast de bibliotheek staat de voormalige munt van Venetië, de Zecca, die in 1904 bij de bibliotheek werd gevoegd.

Verblijftip! Overnacht in Giò&Giò Venice B&B. Deze B&B ligt op 500 meter van het Piazza San Marco, waar onder andere Biblioteca Nazionale Marciana te vinden is. Daarnaast kan je in Giò&Giò Venice B&B genieten van een continentaal, Italiaans of vegetarisch ontbijt.

Bekijk hotels bij het San Marcoplein

11. Nationaal Archeologisch museum, ontdek de geschiedenis van Venetië

Nationaal Archeologisch museum Venetië

Het Nationaal Archeologisch Museum op het San Marcoplein in Venetië is ligt naast de Biblioteca Marciana. Het museum is in 1523 opgericht door Kardinaal Domenico Grimani en bevatte oorspronkelijk bijna 200 oude sculpturen uit zijn privécollectie. De collectie groeide door de jaren heen dankzij schenkingen en donaties. Het Nationaal Archeologisch Museum huisvest een indrukwekkende collectie oude beelden, waaronder Griekse, Romeinse én Egyptische sculpturen. Het museum vertelt het verhaal van de kunst en geschiedenis van Venetië door de jaren heen.

Tip: Koop een museumpas in combinatie met een toegangsticket tot het Dogepaleis! Deze museumpas biedt toegang tot verschillende musea in Venetië, waaronder het Nationaal Archelogisch Museum. Boek tickets.

Bekijk activiteiten op het San Marcoplein

12. Basilica dei Santi Giovanni e Paolo, een gotische kerk in Venetië

Basilica dei Santi Giovanni e Paolo

De Basilica dei Santi Giovanni e Paolo is een grote kerk in Venetië op het plein Campo Santi Giovanni e Paolo, gewijd aan de martelaren Johannes en Paulus. De bouw begon in 1246 en het huidige gotische gebouw dateert uit 1333, hoewel het pas in 1490 werd ingewijd. Deze kerk was vroeger onderdeel van een dominicanenklooster en dient als begraafplaats voor 25 dogen van Venetië en andere prominente figuren van de Republiek. De kerk herbergt ook kunstwerken van bekende kunstenaars, zoals Giovanni Bellini, en belangrijke relikwieën, zoals de voet van Catharina van Siena.

Tip! Maak een privérondleiding door Venetië en kom onder andere langs Basilica dei Santi Giovanni e Paolo. De tour duurt twee uur lang en neemt je mee naar belangrijke, historische wijken van de stad. Boek tickets.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden op Sicilië

13. Het Leonardo da Vinci Museum, leer meer over de werken van deze bijzondere Italiaanse uitvinder

Leonardo da Vinci

Het Leonardo da Vinci Museum over architect en uitvinder Leonardo da Vinci ligt in het centrum van Venetië. In dit museum worden replica’s van Da Vinci’s uitvindingen getoond, voornamelijk gemaakt van hout. Het museum bevat meer dan 50 machines en apparaten, waaronder vliegmachines en wapens. Bezoekers kunnen veel van deze machines aanraken en uitproberen. Er is ook een kleine bioscoop waar een film over het leven van Da Vinci wordt vertoond. Het Leonardo da Vinci Museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30 uur en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Tip: Combineer een rondleiding met het Leonardo da Vinci museum met een tour door de wijk San Polo. Op deze manier kom je meer te weten over de werken van deze beroemde Italiaan én ontdek je een van de oudste wijken van Venetië! Boek tickets.

Bekijk activiteiten bij het Leonardo da Vinci Museum

Hotels bij het Leonardo da Vinci Museum

14. San Zaccaria, een Renaissance kerk in het centrum van Venetië

San Zaccaria

De kerk van San Zaccaria ligt in de wijk Castello in Venetië en is open voor bezoekers. Deze kerk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, toen het oorspronkelijke gebouw werd opgericht om de heilige overblijfselen van St. Zaccaria te huisvesten. De San Zaccaria onderging een Renaissance-renovatie in 1458, ontworpen door architect Mauro Codussi, waardoor de gevel en het interieur een prachtig uiterlijk kregen. Belangrijke kunstwerken in de kerk zijn onder andere het altaarstuk van Giovanni Bellini uit 1505 en fresco’s van Andrea del Castagno.

De 15 leukste bezienswaardigheden van Venetië 

Hotel bij San Zaccaria?

Alloggi SS Giovanni e Paolo ligt in het historische centrum van Venetië en op 450 meter van de San Zaccaria. Dit charmante pension zit in een 18e eeuws gebouw en bevat Venetiaans meubiliar.

Bekijk Aloggi SS Giovanni

Bekijk hotels bij San Zaccaria

Boek een activiteit bij San Zaccaria

15. San Polo, een historische wijk in Venetië

San Polo

De wijk San Polo is een van de oudste wijken in Venetië en bevat onder andere de oudste kerk van de stad, de San Giacomo di Rialto, die stamt uit het jaar 421. Verder staat de wijk vooral bekend om de Rialtobrug, een brug over het Canal Grande, en de lokale markt. Ook heeft San Palo authentieke grachten en historische kerken, waaronder de Scuola Grande di San Rocco met werken van Tintoretto en de Santa Maria Gloriosa dei Frari met kunst van Titiaan.

Tip: Maak een privéwandeling door de wijk San Polo en langs de Rialtobrug. Deze rondleiding door de geschiedenis van de stad Venetië wordt verteld door de levens van zijn promonente kooplieden. Koop tickets.

Bekijk activiteiten in San Polo

De beste hotels in San Polo

Meer inspiratie opdoen voor een vakantie naar Italië? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Venetië:

Wat moet je echt gezien hebben in Venetië?

Populaire bezienswaardigheden in Venetië zijn onder andere het San Marcoplein met de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis, evenals de iconische Rialtobrug en de romantische gondeltochten door de grachten. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Venetië.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Venetië?

De meeste mensen brengen 2 tot 3 dagen door in Venetië om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien en de unieke sfeer van de stad te ervaren. Dit biedt voldoende tijd om de hoogtepunten te verkennen en te genieten van de charmante grachten en historische straatjes.

Is Venetië leuk in de winter?

In de winter is Venetie een stuk rustiger en minder warm dan in de zomer. Daarnaast worden rond deze tijd van het jaar winterse festiviteiten georganiseerd, zoals het carnaval van Venetië. Lees hier meer over Europese stedentrips in de winter.

Wat is het klimaat in Venetië?

Venetië heeft een vochtig subtropisch klimaat met milde winters en warme zomers. De winters zijn over het algemeen koel en nat, terwijl de zomers warm en vochtig kunnen zijn.

Geschreven door Isa Bulthuis