Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

Mooiste dorpen in Drenthe

Drenthe is een schitterende provincie in het noorden van Nederland. De provincie is erg geliefd onder toeristen voor een weekendje weg of een vakantie in eigen land. Er is van alles te doen in Drenthe. De provincie is rijk aan prachtige natuurgebieden, musea, steden en pittoreske dorpjes. Wij hebben de mooiste dorpjes van Drenthe voor jullie op een rijtje gezet! Deze plaatsen kennen allemaal een rijke historie en liggen vaak midden in het schitterende landschap van Drenthe. De dorpen van Drenthe zijn een goede uitvalsbasis voor een rustieke vakantie in de natuur van Drenthe. Je kunt heerlijk struinen in de historische centrum of genieten van een hapje of een drankje bij een van de gezellige horecagelegenheden in de dorpen. Ben je al enthousiast geworden? Bekijk hier de 10 mooiste dorpen van Drenthe! 

Vakantiepark in Drenthe? Dit zijn de 5 populairste:
1. Hof van Saksen
2. Witterzomer
3. De Reeënwissel
4. De Berenkuil
5. RCN de Noordster

Leestip! 10 rustieke natuurhuisjes in Drenthe

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

1. Coevorden

Coevorden is van origine geen dorp, maar een stad. De stad heeft namelijk aan het begin van de 15e eeuw stadsrechten gekregen. Toch heeft het schattige plaatsje veel weg van een dorp. Het is zeker een aanrader om Coevorden te bezoeken. De plaats ligt vlak tegen de Duitse grens aan. Coevorden kent een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in verschillende veldslagen en belegeringen. Vandaag de dag kun je de historie nog proeven in het oude stadscentrum. Je kunt heerlijk struinen door de oude straatjes. Een prachtig gebouw dat je kunt bezoeken is het theater de Hofpoort. Tegenwoordig is dit gebouw het gemeentehuis. Ook het kasteel van Coevorden moet je zeker niet missen. Via een loopbrug kun je vanaf het oude theater het kasteel bereiken. Het kasteel komt uit de 11ee eeuw, maar is door de jaren heen verbouwd. Tegenwoordig is het kasteel een hotel-restaurant, waar je een hapje kunt eten. Andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in dit schattige stadje zijn de korenmolen de Arend en het stedelijk museum van Coevorden

Hotel tip in Coevorden! Hotel Kasteel Coevorden de Vlijt is een schitterend hotel in Kasteel Coevorden. Het kasteel heeft een charmante uitstraling en moderne kamers. Klik hier voor alle hotels in Coevorden


2. Exloo

Midden in de groene omgeving van Drenthe ligt het dorpje Exloo. Het dorp telt slechts een kleine 1700 inwoners en is, ondanks het kleine inwoners aantal, de hoofdplaats van de gemeente Borger-Odoorn. Het is een karakteristiek esdorp, wat betekent dat het dorp rond de middeleeuwen gebouwd is aan de rand van de zandgronden. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de het vroegere eikenbos wat hier was. De Oudsaksische naam voor Eikenbos is namelijk Exloo. Vaak werden esdorpen de dupe van bosbranden. Dit gebeurde ook in Exloo in 1884. Door de jaren heen is het dorpje weer opgebouwd. Vandaag de dag kun je er verschillende bezienswaardigheden bekijken. Bij het dorp vind je twee hunebedden, Hunebed D30 en Hunebed D31. Daarnaast zijn er een aantal oude boerderijen die je kunt bezoeken. Het is zeker een aanrader om een bezoek aan Exloo te combineren met een goede wandeling of fietstocht door het bos. Het is een mooi dorpje om even neer te struinen op een van de terrassen na een lange wandeling.

Op zoek naar een vakantiepark? Landal PUUR Exloo is een schitterend vakantiepark bij Exloo met verschillende wellness faciliteiten en luxe vakantiewoningen zodat u helemaal tot rust kunt komen in de Drentse natuur. Klik hier voor meer vakantieparken bij Exloo

Leestip! De mooiste bezienswaardigheden van Drenthe

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

3. Orvelte

Als je het dorp Orvelte binnenloopt, waan je je helemaal in de Drentse geschiedenis. Orvelte is een monumentendorp waar je van alles kunt leren en zien over de geschiedenis van Drenthe. Het dorp is ontstaan in de 10e eeuw en is door de jaren heen uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid in Drenthe. De plaats wordt gekenmerkt door oude boerderijen en historische weggetjes. Het dorp is helemaal autovrij. Aan de rand van Orvelte vind je verschillende parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. Je kunt in Orvelte onder andere de Schaapskooien en de Ijzertijdboerderij bezoeken. Tegen betaling kun je ook een bezoekje brengen aan een houtzagerij, smederij en de klompenmakerij. Het dorp is de geboorteplaats van de striptekenaar Jan Kruis. Vandaar dat je in Orvelte ook het Jan Kruis museum kunt bewonderen. Een museum dat niet helemaal in het rijtje past, maar wel zeker een aanrader is om te bezoeken, is het Apple Museum Nederland. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je vrijwel de complete werkende collectie van Apple apparatuur kunt bewonderen. 

Modern vakantiepark bij Orvelte! Vakantiepark Orveltemarke is een landelijk vakantiepark midden op het platteland van Drenthe met een zwembad, een restaurant en verschillende andere faciliteiten.

LEES OOK: De 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

4. Meppel

Hoewel Meppel eigenlijk een stad is, staat de plaats toch in het rijtje van mooiste dorpen van Drenthe. Het charmante stadje heeft een tal van bezienswaardigheden, mede door de rijke geschiedenis. De stad werd in de 12e eeuw al genoemd in de geschiedenisboeken. Meppel kreeg in de 17e eeuw stadsrechten en groeide uit tot een belangrijke haven voor binnenschepen. De havens van Meppel spelen vandaag nog steeds een belangrijke rol. Tegenwoordig zijn het een van de grootste havens van Noord-Nederland. In Meppel kun je nog van alles bewonderen wat je doet herinneren aan de rijke historie van deze plek. Het is zeker een aanrader om de stadshaven in het historische centrum te bezoeken. Het oude centrum van Meppel is een heerlijke plek om doorheen te wandelen of neer te strijken op een van de terrassen. Daarnaast kun je hier ook de Grote kerk (of Mariakerk) bezoeken, een pittoresk kerkje op het kerkplein met een toren uit de 15e eeuw. Ook het station, uit 1867, is zeker de moeite waard om even te bekijken.  

Op zoek naar een natuurhuisje in Meppel? Boek hier een mooi natuurhuisje in Drenthe!

5. Dwingeloo

Een prachtig oud dorp in Drenthe is het plaatsje Dwingeloo. In 2012 werd het dorp uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa en dat is niet voor niets. Het dorp wordt omringt door bossen en natuur en ligt vlak bij het Dwingelderveld, een mooi heidegebied. Dwingeloo heeft een beschermd dorpsgezicht en wordt gekenmerkt door oude panden en historische gebouwen. Het  meest opvallende gebouw is de 15e eeuwse Sin-Nicolaaskerk aan de Brink van het dorp. Je kunt in het dorpje heerlijk struinen langs kleine winkeltjes of genieten op het terras van een van de horecagelegenheden. Ook is er een VVV-kantoor in het dorp waar je meer informatie over de omgeving kunt krijgen. Daarnaast zijn er tal van leuke hotels en Bed & Breakfasts in Dwingeloo waar je kunt overnachten. Het is zeker een aanrader om de natuur rondom Dwingeloo in te trekken. In het Dwingelderveld vind je een oude Radiotelescoop die je kunt bezoeken. Met deze telescoop, uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zijn twee sterrenstelsels ontdekt. 

Uniek natuurhuisjes bij Dwingeloo! Dit natuurhuisje in Dwingeloo is voor twee personen en is helemaal geschikt voor mensen die van het buitenleven houden. Het huisje is van alle gemakken voorzien en heeft een grote tuin met een zwembad en verschillende zitjes. Klik hier voor alle Natuurhuisjes in Drenthe

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

6. Ruinen 

Onder het natuurgebied Dwingelderveld ligt het dorpje Ruinen. Het is een brinkdorp met een beschermd dorpsgezicht. Het dorp is ontstaan in de 12e eeuw. Toen werd er op deze plek namelijk een benedictijnenklooster gebouwd met een kapel. Door de jaren heen is de plek uitgegroeid tot een dorp. Het dorp is erg geliefd onder toeristen, omdat het dorp vlak tegen het natuurgebied Dwingelderveld aanligt. Je vindt in Ruinen daarom ook verschillende horecagelegenheden, campings en hotels. In Ruinen kun je verschillende bezienswaardigheden bewonderen. De Mariakerk en het standbeeld van Bram de Ram zijn de meest bekende. Het standbeeld staat symbool voor de vele schaapskuddes die over de velden rondom Ruinen te vinden zijn. Iedere ochtend worden de schapen door hun herders meegenomen naar de heides en weides rondom het dorp. In Ruinen vind je ook het bezoekerscentrum van Dwingelderveld. Hier kun je van alles te weten komen over het natuurgebied en de hoogtepunten. het is tevens ook een startpunt voor verschillende wandelingen door het natuurgebied. 

Rustiek vakantiepark! Buitenplaats De Marke van Ruinen is een rustiek vakantiepark in Drenthe met veel privacy en gelegen tussen de natuur van Drenthe. Vanaf het vakantiepark loop je zo de natuur van het Nationaal Park Dwingelderveld in.


7. Schoonebeek

In het zuiden van Drenthe, tegen de Duitse grens aan, ligt het dorpje Schoonebeek. Het dorp staat vooral bekend om het olieveld waarop het zich bevindt. Het is het een na grootste olieveld op het vasteland van West-Europa. Het dorp is rond de 14e eeuw gesticht als veenontginngingsdorp. In 1947 werd er aardolie op de plek van het dorp ontdekt, waardoor het dorp zich economisch steeds meer ontwikkelde. Er werden verschillende arbeiderswoningen gebouwd voor medewerkers van diverse oliemaatschappijen. Tot 1996 is er zo’n 250 miljoen vaten aan olie opgepompt. Na 1996 werd de winning van aardolie onrendabel. Vandaag de dag kun je nog van alles bewonderen over de unieke geschiedenis van dit dorp. Je vind er onder andere nog verschillende oliepompen bekijken. Ook vind je in de bossen rondom Schoonebeek verschillende historische boerderijen. 

Camping tip! Camping de Stieltjeshoeve is een mooie driesterren camping midden in de natuur van Drenthe. De natuurcamping is een kleine camping en heeft slechts 25 plaatsen. Op de camping zijn er verschillende speeltoestellen voor kinderen en een restaurant.

8. Havelte

Havelte is een brinkdorp in het zuidwesten van Drenthe. Havelte wordt ook wel de Parel van Drenthe genoemd. Het dorpje ligt aan de Drentse Hoofdvaart. In de Tweede Wereldoorlog werd bij Havelte een groot, militair vliegveld gebouwd, genaamd Fliegerhorst. Dit vliegveld werd door de geallieerden gebombardeerd. Vandaag de dag vind je op dit terrein een militair oefenterrein. In de zomermaanden is Havelte een van de populairste toeristische dorpen van Drenthe, omdat het midden in de natuur ligt. Het historische centrum van Havelte is erg leuk om doorheen te wandelen. Je kunt er onder andere een kerk en een korenmolen bewonderen. Maar de meest indrukwekkend bezienswaardigheden van Havelte vind je buiten het oude centrum op de Havelterberg. Hier staan namelijk hunebed D53 en hunebed D54. D53 is het een na grootste hunebed van Nederland en daarom zeker een bezoekje waard. 

Landelijk natuurhuisje! Dit natuurhuisje bij Havelte is geschikt voor 2 personen en zit in een monumentale schaapskooi. Het natuurhuisje heeft een woon/eetkamer, een keuken, badkamers en een slaapkamer. Ook is er een grote gemeenschappelijke tuin op het terrein.

Dorpen in Drenthe? Dit zijn de 10 mooiste!

9. Diever

Een prachtig dorp aan de rand van Nationaal Park het Drents-Friese Wold is Diever. Diever is ontstaan tijdens de middeleeuwen. Het esdorp wordt gezien als het dorp van Shakespare. Sinds 1946 worden hier elk jaar toneelstukken van de schrijver opgevoerd. De voorstellingen vinden plaats in het Shakespearetheater, een prachtig openluchttheater. Naast het openluchttheater, vind je er ook andere bezienswaardigheden die je zeker niet wilt missen. Zowel binnen als buiten het dorpscentrum is er van alles te bewonderen. In het centrum vind je onder andere de Sint-Pancratiuskerk, een Romaanse kerk die wordt gezien als een van de mooiste van Drenthe. Ook de korenmolen De Vlijt en het OERmuseum West-Drenthe zijn leuk om te bezoeken.  Buiten het centrum vind je het historische monument, hunebed D52. Ook kun je in de bossen bij Diever het onderduikershol vinden. Hier hebben verschillende verzetsmannen ondergedoken gezeten voor de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Op zoek naar een vakantiepark in Drenthe? Landgoed ’t Wildryck Diever is een prachtig vakantiepark van Roompot midden in de natuur van het Drents-Friese Wold met een zwembad, een kinderboerderij, verschillende sportterreinen en nog veel meer.

10. Gees

Gees is een klein dorpje vlak bij Coevorden. Het brinkdorp is ontstaan tijdens de middeleeuwen. Het dorp ligt op een zandheuvel en lag dus op onvruchtbare grond. Vandaar dat het dorp de naam Gees, wat onvruchtbare grond betekent, heeft gekregen. Vandaag de dag wordt Gees gekenmerkt door oude boerderijen en laantjes. Een belangrijke highlight in het dorpje Gees is de beeldentuin van Gees. De tuin is net buiten het dorp te vinden. In de beeldentuin worden regelmatig verschillende exposities en tentoonstellingen gegeven. Ook de Steen van Gees, een enorme zwerfkei, is een bezoekje waard. Het is een van de grootste zwerfkeien in Nederland. In en rondom het dorp Gees kun je terecht bij verschillende horecagelegenheden voor een hapje of een drankje. Ook is er een VVV-kantoor in het dorp waar je allerlei informatie kunt krijgen over de omgeving van Gees. Het dorp is een mooie uitvalsbasis voor een wandel- of fietstochten. 

Plan je vakantie in Drenthe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken boek je bij Landal of Roompot. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer Drenthe? Dan vind je deze artikelen vast interessant:

Veelgestelde vragen over dorpjes in Drenthe:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Drenthe?

Kamp Westerbork, Nationaal Park Drentsche Aa en Assen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Drenthe. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden

Wat zijn kindvriendelijke campings in Drenthe?

RCN de Noordster, Camping Drouwenerzand en de Sprookjescamping zijn kindvriendelijke campings in Drenthe. Bekijk hier de top 15 kindvriendelijke campings in Drenthe!

Wat zijn mooie vakantieparken in Drenthe?

Vakantiepark Het Drentse Wold en vakantiepark PUUR Exloo zijn twee mooie vakantieparken in Drenthe. Benieuwd naar de hele lijst? Bekijk hier 10x de mooiste vakantieparken van Drenthe

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Drenthe?

Het Hijkerveld, Nationaal Park Dwingelderveld en Orvelterzand zijn een aantal mooie natuurgebieden in Drenthe. Ontdek hier de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe!

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Drenthe.

In Drenthe kun je heerlijk wandelen door nationale parken en andere mooie natuurgebieden. Enkele mooie routes zijn De Acht van Amen in de Drentsche Aa en Grote bos- en duinroute in het Drents-Friese Wold. Bekijk hier 10 mooie wandelroutes in Drenthe.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste campings in Drenthe

De 15 mooiste campings in Drenthe

Drenthe is een geweldige bestemming voor een kampeervakantie in eigen land. Bekijk hier de 15 mooiste campings in Drenthe.