Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

Mooie natuur in Drenthe

Drenthe is een schitterende provincie in het noorden van Nederland die erg geliefd is onder toeristen. De provincie staat bekend om de eeuwenoude hunebedden, leuke dorpen en prachtige natuurgebieden. De natuurgebieden in Drenthe worden gekenmerkt door oude bossen, heidevelden, zandvlaktes en vennen. Er zijn een aantal mooie Nationale Parken, zoals Dwingelderveld of het Drents-Friese Wold, maar er zijn ook een aantal onbekende natuurgebieden die je kunt bezoeken, zoals Holtingerveld of Hijkerveld. Wij hebben de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet. In de natuurgebieden kun je helemaal tot rust komen en genieten van een mooie wandeling of fietstocht. Wij geven je ook leuke wandel- en fietstips mee! Benieuwd geworden naar de mooiste gebieden? Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe!

LEES OOK: Wandelen in Drenthe, de 10 mooiste wandelroutes!

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

1. Nationaal park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een mooi natuurpark gelegen in het zuidwesten van Drenthe. Het gebied bestond vroeger voornamelijk uit woeste gronden en natte heidevelden. Door de aanplanting van nieuwe planten is het tegenwoordig een schitterend natuurgebied. Het is een groot heidegebied met talloze vennetjes, bossen en grafheuvels. De vennen in Dwingelderveld worden gevoed door regenwater en lokaal grondwater. In dit nationale park kun je echt de rust opzoeken. Geniet van de uitgestrekte vlaktes met grazende schapen. Met een beetje geluk kun je er bijzondere dieren spotten, zoals adders, verschillende vlindersoorten en reeën. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de verre uitzichten over de heidevelden. In het gebied vind je Schotse Hooglanders en schapen en zijn er talloze mooie vogels te spotten. Aan de zuidkant van het park staat een bezoekerscentrum. In het centrum kun je alles leren over de natuur van Dwingelderveld. Daarnaast kun je er ook een koffietje halen bij de gezellige koffiehoek.

Wandel tip! Wandelroute Nationaal park Dwingelderveld is een prachtige wandelroute door het natuurgebied van 4,71 kilometer. Tijdens de wandeling heb je een grote kans om een schaapskuddetegen te komen.

Fiets tip! Fietsroute Dwingelderveld loopt door een afwisselend landschap van bossen, heide en vennen. De route is 31,6 kilometer lang.

Rustiek vakantiepark! Buitenplaats De Marke van Ruinen is een rustiek vakantiepark in Drenthe met veel privacy en gelegen tussen de natuur van Drenthe. Vanaf het vakantiepark loop je zo de natuur van het Nationaal Park Dwingelderveld in.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

2. De Hondsrug Unesco Global Geopark

In het noordoosten van Drenthe ligt een uniek natuurgebied, het UNESCO Geopark de Hondsrug. Het gebied strekt zich uit van Groningen tot het Drentse plaatsje Coevorden. Dit natuurpark is van archeologische, ecologische en culturele waarde. Het natuurgebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en wordt gekenmerkt door glooiende ruggen die tot stand gekomen zijn door de stuwing van de rivieren in dit gebed. Vanaf de prehistorie hebben er verschillende mensen op deze ruggen gewoond. Vandaag de dag kun je er prachtige wandelingen of fietstochten maken en genieten van alle unieke bezienswaardigheden die je hier kunt vinden. Je kunt hier onder andere het grootste hunebed van Nederland bewonderen. Ook liggen er in het natuurpark een aantal schattige dorpjes die je kunt bezoeken, zoals Oud-Aalden. Je kunt er voor kiezen om het gebied te ontdekken met een expeditie rondom een bepaald thema, zoals ijstijden, veen of prehistorie. Ook is er de mogelijkheid om het gebied op eigen houtje te ontdekken.

Wandel tip! Wandelroute Dalen Wachtum is een mooie wandelroute van 13 kilometer lang door de prachtige natuur van de Hondsrug vlak bij Coevorden. De wandelrote begint bij Restaurant ’t Oelnbret

Fiets tip! Molenroute Zuidwest is een leuke fietsroute langs de molens rondom Coevorden gelegen in de prachtige natuur van De Hondsrug.

Op zoek naar een vakantiepark? Vakantiepark Hunzedal is een mooi vakantiepark van Roompot in Hondsrug Unesco Global Geopark. Het vakantiepark heeft een recreatiemeer, een binnenzwembad en een animatieteam.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

3. Nationaal Park Drentsche Aa

In het noorden van Drenthe ligt het Nationaal Park Drentsche Aa. Door het natuurgebied stroomt de slingerende beek de Drentsche Aa, die al jaren door het gebied heen kronkelt. Het romantische landschap bestaat uit diepjes en stroompjes die omringt worden door moerassen. Het park is grotendeels gevormd door het smeltwater van de voorlaatste ijstijd. Het is het best bewaard beeklandschap van West-Europa en is daarom zeker een bezoekje waard. De natuurhistorie en natuur komen hier samen. Er zijn een aantal hoogtepunten die je in het Nationaal Park Drentsche Aa moet bezoeken. Het Siepelveen is een veenplas die verscholen ligt achter de bomen en de zandverstuiving Zeegserduinen. Een mooie stukje natuur vind je bij de Strubben-Kniphorstbosch. Dit natuurgebied ligt tussen Anloo en Schipborg. Je vind er onder andere verschillende grafheuvels en twee hunebedden. Ook de Vogelkijkhut Friescheveen is een leuke bezienswaardigheid in dit natuurpark in Drenthe. De vogelkijkhut staat op een eilandje en biedt een schitterend uitzicht over de plassen waar je mooie vogels kunt spotten.

Wandeltip! Wandelroute Eexterveld is een mooie wandelroute van 7 kilometer loopt door een prachtige stukje van de Drentsche Aa. Je kunt de route starten bij Parkeerplaats Anloërweg en de bruine route volgen.

Fietstip! Rondje Drentsche Aa is een fietsroute van 32 kilometer en begint bij parkeerplaats de Kymmelsberg.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

4. Nationaal Park Drents Friese Wold

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het prachtige nationale park Drents-Friese Wold. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heides en uitgestrekte zandvlaktes. Het is een romantisch gebied waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Door het park stromen twee beekjes, de Vledder Aa en de Tilgrup. Het nationaal park Drents Friese Wold is een prachtig gebied om mooie wandelingen of fietstochten te maken. In het park ligt er zo’n honderd kilometer aan zandweggetjes en tientallen kilometers aan wandelpaden. Je kunt er genieten van een afwisselende natuur. Ook zijn er een aantal unieke dieren die je in het natuurgebied kunt spotten, zoals de buizerd, de ree en de salamander. Wil je meer informatie over het natuurpark? In Appelscha kun je het bezoekerscentrum vinden waar je van alles te weten kunt komen over de bezienswaardigheden, fietsroutes en wandelpaden van het park.

Wandel tip! Wandelroute Ganzenpoel is een route van 4,9 kilometer en loopt door verschillende bossen en zandvlaktes. Volg de route bordjes voor deze route.

Mountainbike tip! Mountainbikeroute Appelscha-Bosberg is een korte, maar uitdagende mountainbike route door het Drents-Friese Wold. De route is 4,4 kilometer lang en begint in Appelscha.

Op zoek naar een vakantiepark in Drenthe? Landgoed ’t Wildryck Diever is een prachtig vakantiepark van Roompot midden in de natuur van het Drents-Friese Wold met een zwembad, een kinderboerderij, verschillende sportterreinen en nog veel meer.

5. Norgerholt

Ten noorden van Assen, tussen de plaatsen Norg en Westerevelde, ligt het Norgerholt. Dit is een natuurgebied van zo’n 25 hectare en is sinds 1962 eigendom van natuurmonumenten. Het bos is waarschijnlijk ontstaan rond de 9e eeuw en is daarmee een van de oudste loofbossen van Nederland. Het is een mooi bosgebied waar je verschillende bomen, planten en unieke bloemen, zoals dalkruid en de Norger bosmuur. Ook de karakteristieke hulstbomen zullen je zeker opvallen. Daarnaast vind je in Norgerholt een aantal unieke braamstruiken. Het bos is de leefomgeving van broedvogels, zoals de specht, de fluiter en de lanskop. Het is zeker een aanrader om dit bos te bezoeken als je in de buurt bent van Assen. Zowel voor jong en oud is het een prachtig bos om te ontdekken.

Wandel tip! Wandelroute Norger Esdorpenlandschap is een schitterende wandelroute die je onder andere door het Norgerholt leidt. De wandelroute is 10,5 kilometer lang en begint bij Restaurant het Norgerhout.

Fiets tip! Fietsroute Bakkeen, Fochteloo en Norg is een prachtige fietsroute van zo’n 51 kilometer door een schitterend landschap. De fietsroute leidt je onder andere door het Norgerholt en begint bij Landgoed de Slotplaats.

Op zoek naar een natuurcamping in Drenthe? Bekijk de mooiste campings in de natuur van Drenthe op natuurcamping.nl

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

6. Het Blauwe Meer

Een prachtig natuurgebied in Drenthe wat je kunt bezoeken is het natuurgebied rondom het Blauwe Meer. Dit sprookjesachtige meer in Drenthe is een mooi meer om te bezoeken. Het meer heeft een blauwe kleur omdat er in het meer veel glaconiet voorkomt. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur. Het meer is ontstaan door zand en zuig werkzaamheden en is daarom best diep. De combinatie van diepte en de donkergroene mineralen geeft het meer zijn de blauwe kleur. Het is een prachtig stukje natuur om te bezoeken. Het meer wordt omgeven door hoge bomen en groene graslanden en is daarom een ideale plek voor een mooie wandeling of om eens te pauzeren tijdens een fietstocht. Het is zeker een aanrader om eens een duik te nemen in het blauwe water van het meer. Tijdens een warme zomerdag kun je hier heerlijk afkoelen bij een van de stranden. Er lopen verschillende wandelpaden die worden aangegeven met pijlen. Om bij het meer te komen, moet je wel 3 euro entreegeld betalen, maar dat is het zeker waard!

Wandel tip! rondje Blauwe meer is een korte wandelroute van 3 kilometer rondom het meer.

Fiets tip! De Fietsroute langs het Blauwe Meer is een prachtige fietsroute van 30 kilometer langs het blauwe meer. De route begint bij RCN vakantiepark de Noordster.

Overnacht op RCN vakantiepark de Noordster! RCN de Noordster is een schitterend vakantiepark vlak bij het Blauwe meer

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

7. Holtingerveld

Tussen de dorpjes Havelte, Uffelte, Wittelte en Wapserveen ligt het Holtingerveld. Het natuurgebied is geen nationaal park, maar vormt samen met het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold het natuurlandschap van de Drents-Friese grens. Het natuurgebied is een samenvoeging van een aantal aangrenzende natuurgebieden, de Havelterberg, het Ooster- en Westerzand en de Uffelter Binnenveld en wordt gekenmerkt door stuifzanden, vennen en heidevelden. Door de Drentenaren wordt het gebied gezien als “Oerlandschap gekneed door ijs en oorlog”. Dit vat eigenlijk samen hoe het landschap is gevormd. In de ijstijd hebben schuivende stukken ijs ervoor gezorgd dat verschillende stuwwallen zijn ontstaan. Tijdens de tweede Wereldoorlog was er in dit gebied een vliegveld aangelegd. Vandaag de dag kun je de overblijfselen ervan nog steeds bewonderen. Ook zijn er n het gebied twee hunebedden die je kunt bezoeken, Hunebed D53 en D54. Je kunt het natuurgebied bereiken via de zuidwestelijke ingang van het natuurgebied. Hier is een informatiecentrum, een schaapskooi en een vlinderparadijs die je kunt bezoeken.

Wandel tip! Wandelroute Holtingerveld is een mooie wandelroute van 8,5 kilometer door het natuurgebied en begint bij Toegangspoort Holtingerveld. De route leid je langs verschillende overblijfselen van het oude vliegveld en een aantal prachtige stukken natuur.

Fiets tip! Fietsroute Holtingerveld is een prachtige fietsroute van 40 kilometer door de natuur van het gebied. De route begint in Wittelte en komt langs verschillende dorpjes in de omgeving.

Landelijk natuurhuisje! Dit natuurhuisje bij Havelte is geschikt voor 2 personen en zit in een monumentale schaapskooi. Het natuurhuisje heeft een woon/eetkamer, een keuken, badkamers en een slaapkamer. Ook is er een grote gemeenschappelijke tuin op het terrein.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe


8. Hijkerveld

Ten noorden van het Drentse dorp Hijken ligt het Hijkerveld. Dit is een uitgestrekt heidelandschap met tientallen vennen en veenrestanten. Is het gebied zijn verschillende opgravingen gevonden uit de IJzertijd, de Bronstijd en de Nieuwe Steentijd. Ook tijdens de Romeinse tijd was dit gebied bewoond. Het is een typisch Drents landschap net onder Assen. Aan de oostkant van het gebied ligt Landgoed Hooghalen en aan de werstkant liggen prachtige velden en een klein meer. Tijdens het wandelen in dit gebied kun je zo maar oog in oog staan met een Schotse Hooglander of een Schoonebeker heideschaap. Bij het informatiecentrum van het Hijkerveld kun je meer te weten komen over het ontstaan van het gebied en de mooie wandelroutes in de omgeving. Bij het informatiecentrum is ook een schaapskooi. Het is zeker een aanrader om een bezoekje te brengen aan de vogelkijkhut midden in het gebied. Je kunt de hut bereiken door een 162 meter lange tunnel.

Wandel tip! Eindje om wandelroute Het Hijkerveld is een prachtige wandelroute door het Hijkerveld met een audiotour. Je kunt ervoor kiezen om de korte route van 4 kilometer of de lange route van 7 kilometer te nemen. De routes beginnen bij de parkeerplaats aan de Hijkerweg

Fiets tip! Rondje Hijkerveld is een leuke en toegankelijke fietsroute van bijna 32 kilometer door de natuur van Hijkerveld. De route begint in Hooghalen.

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Hooghalen is een comfortabele accommodatie in het bos. De accommodatie is geschikt voor maximaal 4 personen en ligt op slechts een paar kilometer van het Hijkerveld.

9. Orvelterzand

Een mooi heidegebied in Drenthe is het Orvelterzand. Vroeger maakte het gebied deel uit van het Orvelterveld, maar in de loop van de jaren werd het gebied ontgonnen en kwamen er uitgestrekte bossen. Het noordelijke gedeelte van het gebied bestaat uit boomheides en is een vlak en vruchtbaar gebied. Het zuiden van het Orvelterzand is voornamelijk droog en bestaan uit een aantal kleine zandvlaktes. Het is een uniek natuurgebiedje om te bezoeken. Er lopen en aantal wandelroutes door het Orvelterzand die je kunt wandelen. Het gebied was in 1987 een van de eerste natuurgebieden in Drenthe waar Schotse Hooglanders werden uitgezet. Vandaag de dag kun je die nog steeds tegenkomen tijdens een wandeling door het gebied. Let op, het gebied is niet toegankelijk voor honden. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan het Orvelterzand te combineren met het pittoreske Orvelte, een oud monumentendorp waar je je helemaal in de geschiedenis kunt wanen.

Wandel tip! Rondje Orvelte en Orveltezand is een prachtige wandelroute van 4 of 8 kilometer. De route begint bij de parkeerplaats aan de westkant van Orvelte en heeft ook een audiotour.

Fiets tip! Orvelte en Orvelterzand is een korte fietsroute van 8 kilometer door het Orvelterzand en het charmante centrum van Orvelte. De route begint op de parkeerplaats aan de westkant van Orvelte.

Lees ook: de 10 mooiste dorpjes van Drenthe

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

10. Bargerveen

Op de grens van Duitsland en Nederland bij het Drentse plaatsje Zwartemeer ligt het Bargerveen. Dit is een natuurgebied van 2100 hectare groot wat voor het grootste gedeelte bestaat uit hoogveen. Vroeger bestond meer dan de helft van Nederland uit dit soort veen, maar doordat het door de eeuwen heen is afgegraven voor de winning van turf, is er weinig veengebied meer over in Nederland. Het Bargerveen is rijk aan flora en fauna. Je kunt er wel meer dan 300 vogelsoorten, verschillende libellen en unieke nachtvlinders spotten. Ook zijn er een aantal vleesetende planten in dit gebied. Het is een mooie en rustgevend natuurgebied waar je heerlijke wandelingen kunt maken. Voor een unieke ervaring kun je ook het hoogveenpad bewandelen. Hiervoor moet je wel je kaplaarzen aantrekken, want je loopt door het modderige veen heen. Een leuk uitje is de Veenland Express huifkar. Tijdens een rit met deze huifkar ontdek je de prachtige natuur van Zuidoost Drenthe en kom je ook door het Bargerveen.

Wandel tip! Door het Bargerveen is een mooie wandelroute van de ANWB van zo’n 17 kilometer. De route loopt door het gehele Bargerveen gebied en begint bij Parkeerplaats Hogeweg in Zwartemeer.

Fiets tip! Route Bargerveen is een leuke fietstocht die je rond en door het natuurgebied Bargerveen leidt. De fietstocht is 35 kilometer lang en begint bij de Kerkweg in Emmen (Knooppunt 97).

Plan je vakantie in Drenthe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken boek je bij Landal of Roompot. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer lezen over Drenthe? Bekijk dan ook deze berichten:

Veelgestelde vragen over Drenthe:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Drenthe?

Kamp Westerbork, Nationaal Park Drentsche Aa en Assen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Drenthe. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden

Wat zijn kindvriendelijke campings in Drenthe?

RCN de Noordster, Camping Drouwenerzand en de Sprookjescamping zijn kindvriendelijke campings in Drenthe. Bekijk hier de top 15 kindvriendelijke campings in Drenthe!

Wat zijn mooie vakantieparken in Drenthe?

Vakantiepark Het Drentse Wold en vakantiepark PUUR Exloo zijn twee mooie vakantieparken in Drenthe. Benieuwd naar de hele lijst? Bekijk hier 10x de mooiste vakantieparken van Drenthe

Wat zijn mooie dorpjes in Drenthe

Orvelte, Coevorden en Exloo zijn een aantal mooie dorpjes in Drenthe. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Drenthe!

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Drenthe?

In dit artikel gaven we je al een aantal tips voor wandelroutes in Drenthe, maar wil je nog meer te weten komen over de mooiste wandelroutes in Drenthe? Lees dan ons artikel Wandelen in Drenthe, de 10 mooiste wandelroutes!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste campings in Drenthe

De 15 mooiste campings in Drenthe

Drenthe is een geweldige bestemming voor een kampeervakantie in eigen land. Bekijk hier de 15 mooiste campings in Drenthe.